0% found this document useful (0 votes)
25 views25 pages

Computer Networking MCQs and Answers

Uploaded by

nainital379
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
25 views25 pages

Computer Networking MCQs and Answers

Uploaded by

nainital379
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Multiple Choice Questions of Computer Networking

1-1 Computer Network is


A. Collection of hardware components and computers
B. Interconnected by communication channels
C. Sharing of resources and information
D. All of the Above
1-2 What is a Firewall in Computer Network?
A. The physical boundary of Network
B. An operating System of Computer Network
C. A system designed to prevent unauthorized access
D. A web browsing Software
1-3 How many layers does OSI Reference Model has?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
1-4 DHCP is the abbreviation of
A. Dynamic Host Control Protocol
B. Dynamic Host Configuration Protocol
C. Dynamic Hyper Control Protocol
D. Dynamic Hyper Configuration Protocol
1-5 IPV4 Address is
A. 8 bit
B. 16 bit
C. 32 bit
D. 64 bit
1-6 DNS is the abbreviation of
A. Dynamic Name System
B. Dynamic Network System
C. Domain Name System
D. Domain Network Service
1-7 What is the meaning of Bandwidth in Network?
A. Transmission capacity of a communication channels
B. Connected Computers in the Network
C. Class of IP used in Network
D. None of Above
1-8 ADSL is the abbreviation of
A. Asymmetric Dual Subscriber Line
B. Asymmetric Digital System Line
C. Asymmetric Dual System Line
D. Asymmetric Digital Subscriber Line
1-9 What is the use of Bridge in Network?
A. to connect LANs
B. to separate LANs
C. to control Network Speed
D. All of the above
1-10 Router operates in which layer of OSI Reference Model?
A. Layer 1 (Physical Layer)
B. Layer 3 (Network Layer)
C. Layer 4 (Transport Layer)
D. Layer 7 (Application Layer)
Click Here for Answers
1 – D / 2 – C / 3 – D / 4 – B / 5 – C / 6 – C / 7 – A / 8 – D / 9 – A / 10 – B

Multiple Choice Questions of Computer Networking


2-1 Each IP packet must contain
A. Only Source address
B. Only Destination address
C. Source and Destination address
D. Source or Destination address
2-2 Bridge works in which layer of the OSI model?
A. Appliation layer
B. Transport layer
C. Network layer
D. Datalink layer
2-3 provides a connection-oriented reliable service for sending messages
A. TCP
B. IP
C. UDP
D. All of the above
2-4 Which layers of the OSI model are host-to-host layers?
A. Transport, Session, Persentation, Application
B. Network, Transport, Session, Presentation
C. Datalink, Network, Transport, Session
D. Physical, Datalink, Network, Transport
2-5 Which of the following IP address class is Multicast
A. Class A
B. Class B
C. Class C
D. Class D
2-6 Which of the following is correct regarding Class B Address of IP address
A. Network bit – 14, Host bit – 16
B. Network bit – 16, Host bit – 14
C. Network bit – 18, Host bit – 16
D. Network bit – 12, Host bit – 14
2-7 The last address of IP address represents
A. Unicast address
B. Network address
C. Broadcast address
D. None of above
2-8 How many bits are there in the Ethernet address?
A. 64 bits
B. 48 bits
C. 32 bits
D. 16 bits
2-9 How many layers are in the TCP/IP model?
A. 4 layers
B. 5 layers
C. 6 layers
D. 7 layers
2-10 Which of the following layer of OSI model also called end-to-end layer?
A. Presentation layer
B. Network layer
C. Session layer
D. Transport layer
Click Here for Answers
1 – C / 2 – D / 3 – A / 4 – A / 5 – D / 6 – A / 7 – C / 8 – B / 9 – A / 10 – D

Multiple Choice Questions of Computer Networking


3-1. Why IP Protocol is considered as unreliable?
A. A packet may be lost
B. Packets may arrive out of order
C. Duplicate packets may be generated
D. All of the above
3-2. What is the minimum header size of an IP packet?
A. 16 bytes
B. 10 bytes
C. 20 bytes
D. 32 bytes
3-3. Which of following provides reliable communication?
A. TCP
B. IP
C. UDP
D. All of the above
3-4. What is the address size of IPv6 ?
A. 32 bit
B. 64 bit
C. 128 bit
D. 256 bit

3-5. What is the size of Network bits & Host bits of Class A of IP address?
A. Network bits 7, Host bits 24
B. Network bits 8, Host bits 24
C. Network bits 7, Host bits 23
D. Network bits 8, Host bits 23
3-6. What does Router do in a network?
A. Forwards a packet to all outgoing links
B. Forwards a packet to the next free outgoing link
C. Determines on which outing link a packet is to be forwarded
D. Forwards a packet to all outgoing links except the originated link
3-7. The Internet is an example of
A. Cell switched network
B. circuit switched network
C. Packet switched network
D. All of above
3-8. What does protocol defines?
A. Protocol defines what data is communicated.
B. Protocol defines how data is communicated.
C. Protocol defines when data is communicated.
D. All of above
3-9. What is the uses of subnetting?
A. It divides one large network into several smaller ones
B. It divides network into network classes
C. It speeds up the speed of network
D. None of above
3-10. Repeater operates in which layer of the OSI model?
A. Physical layer
B. Data link layer
C. Network layer
D. Transport layer

Click Here for Answers


1 – D / 2 – C / 3 – A / 4 – C / 5 – A / 6 – C / 7 – C / 8 – D / 9 – A / 10 – A
Multiple Choice Questions of Computer Networking

Each IP packet must contain


A. Only Source address
B. Only Destination address
C. Source and Destination address
D. None

Bridge works in which layer of the OSI model?


A. Appliation layer
B. Transport layer
C. Network layer
D. Datalink layer

What is the uses of subnetting?


A. It divides one large network into several smaller ones
B. It divides network into network classes
C. It speeds up the speed of network
D. None of above

You have two subnets connected by a router. Devices on one subnet cannot communicate with devices on the other subnet. What
could be the likely cause?
A. The subnets use the same IP address
range.
B. The router is misconfigured or not
routing traffic between subnets.
C. The devices do not have IP addresses.
D. The subnets do not support Ethernet
connections.

During a data transmission, you notice that packets are frequently getting dropped. Which configuration change would increase
the reliability of data transfer?
A. Increase the network frequency.
B. Switch from UDP to TCP protocol.
C. Decrease the packet size.
D. Enable Quality of Service (QoS).

Multiple Choice Questions of Computer Networking


4-1. What is the benefit of the Networking?
A. File Sharing
B. Easier access to Resources
C. Easier Backups
D. All of the Above
4-2. Which of the following is not the Networking Devices?
A. Gateways
B. Linux
C. Routers
D. Firewalls
4-3. What is the size of MAC Address?
A. 16-bits
B. 32-bits
C. 48-bits
D. 64-bits
4-4. Which of the following can be Software?
A. Routers
B. Firewalls
C. Gateway
D. Modems
4-5. What is the use of Ping command?
A. To test a device on the network is reachable
B. To test a hard disk fault
C. To test a bug in a Application
D. To test a Pinter Quality
4-6. MAC Address is the example of
A. Transport Layer
B. Data Link Layer
C. Application Layer
D. Physical Layer
4-7. Routing tables of a router keeps track of
A. MAC Address Assignments
B. Port Assignments to network devices
C. Distribute IP address to network devices
D. Routes to use for forwarding data to its destination
4-8. Layer-2 Switch is also called
A. Multiport Hub
B. Multiport Switch
C. Multiport Bridge
D. Multiport NIC
4-9. Difference between T568A and T568B is
A. Difference in wire color
B. Difference in number of wires
C. Just different length of wires
D. Just different manufacturer standards
4-10. The meaning of Straight-through Cable is
A. Four wire pairs connect to the same pin on each end
B. The cable Which Directly connects Computer to Computer
C. Four wire pairs not twisted with each other
D. The cable which is not twisted

Click Here for Answers


1 – D / 2 – B / 3 – C / 4 – B / 5 – A / 6 – B / 7 – D / 8 – C / 9 – D / 10 – A
Multiple Choice Questions of Computer Networking
5-1 Which of the following is not the External Security Threats?
A. Front-door Threats
B. Back-door Threats
C. Underground Threats
D. Denial of Service (DoS)
5-2 What is the Demilitarized Zone?
A. The area between firewall & connection to an external network
B. The area between ISP to Military area
C. The area surrounded by secured servers
D. The area surrounded by the Military
5-3 What is the full form of RAID ?
A. Redundant Array of Independent Disks
B. Redundant Array of Important Disks
C. Random Access of Independent Disks
D. Random Access of Important Disks
5-4 What is the maximum header size of an IP packet?
A. 32 bytes
B. 64 bytes
C. 30 bytes
D. 60 bytes
5-5 What is the size of Host bits in Class B of IP address?
A. 04
B. 08
C. 16
D. 32
5-6 What is the usable size of Network bits in Class B of IP address?
A. 04
B. 08
C. 14
D. 16
5-7 In which type of RAID, data is mirrored between two disks.
A. RAID 0
B. RAID 1
C. RAID 2
D. RAID 3
5-8 What do you mean by broadcasting in Networking?
A. It means addressing a packet to all machine
B. It means addressing a packet to some machine
C. It means addressing a packet to a particular machine
D. It means addressing a packet to except a particular machine
5-9 Which of the following is/are Protocols of Application?
A. FTP
B. DNS
C. Telnet
D. All of above
5-10 Which of the following protocol is/are defined in Transport layer?
A. FTP
B. TCP
C. UDP
D. B & C

Click Here for Answers


1 – C / 2 – A / 3 – A / 4 – D / 5 – C / 6 – C / 7 – B / 8 – A / 9 – D / 10 – D

1. When collection of various computers seems a single coherent system to its


client, then it is called
a) computer network
b) distributed system
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:b
Explanation:None.
2. Two devices are in network if
a process in one device is able to exchange information with a process in
another device
a process is running on both devices
PIDs of the processes running of different devices are same
none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

3. Which one of the following computer network is built on the top of another
network?
a) prior network
b) chief network
c) prime network
d) overlay network
View Answer
Answer:d
Explanation:None.

4. In computer network nodes are


a) the computer that originates the data
b) the computer that routes the data
c) the computer that terminates the data
d) all of the mentioned
View Answer
5. Communication channel is shared by all the machines on the network in
a) broadcast network
b) unicast network
c) multicast network
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

6. Bluetooth is an example of
a) personal area network
local area network
virtual private network
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

7. A is a device that forwards packets between networks by processing


the routing information included in the packet.
a) bridge
b) firewall
c) router
d) all of the mentioned
View Answer
Answer:c
Explanation:None.
8. A list of protocols used by a system, one protocol per layer, is called
a) protocol architecture
b) protocol stack
c) protocol suit
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:b
Explanation:None.
9. Network congestion occurs
a) in case of traffic overloading
b) when a system terminates
c) when connection between two nodes terminates
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

10. Which one of the following extends a private network across public networks?
a) local area network
b) virtual private network
c) enterprise private network
d) storage area network
View Answer
Answer:b
Explanation:None.
This set of Computer Networks Questions & Answers focuses on “Physical Media”.

1) Which of this is not a guided media ?


a) Fiber optical cable
b) Coaxial cable
c) Wireless LAN
d) Copper wire
View Answer
Answer: c
Explanation: Wireless LAN is unguided media.

2) UTP is commonly used in


a) DSL
b) FTTP
c) HTTP
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: Unshielded twisted pair(UTP) is commonly used in home access.

3) Coaxial cable consists of concentric copper conductors.


a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer
Answer: b
Explanation: None.

4) Fiber optics posses following properties


a) Immune electromagnetic interference
b) Very less signal attenuation
c) Very hard to tap
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

5) If an Optical Carrier is represented as OC-n, generally the link speed equals(in


Mbps),
a) n*39.8
b) n*51.8
c) 2n*51.8
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: None.
6) Terrestrial radio channels are broadly classifed into groups.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 1
View Answer
Answer: b
Explanation: The three types are those that operate over very short distance, those that operate in local areas, those that
operate in the wide area.
7) Radio channels are attractive medium because
a) Can penetrate walls
b) Connectivity can be given to mobile user
c) Can carry signals for long distance
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

8) Geostationary satellites
a) Are placed at a fixed point above the earth
b) Rotate the earth about a fixed axis
c) Rotate the earth about a varying axis
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: They are placed in orbit at 36,000km above Earth’s surface.

1. A piece of icon or image on a web page associated with another webpage is


called
a) url
b) hyperlink
c) plugin
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:b
Explanation:None.

2. Dynamic web page


a) is same every time whenever it displays
b) generates on demand by a program or a request from browser
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:b
Explanation:None.

3. What is a web browser?


a) a program that can display a web page
b) a program used to view html documents
c) it enables user to access the resources of internet
d) all of the mentioned
View Answer
Answer:d
Explanation:None.

4. Common gateway interface is used to


a) generate executable files from web content by web server
b) generate web pages
c) stream videos
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

5. URL stands for


a) unique reference label
b) uniform reference label
c) uniform resource locator
d) unique resource locator
View Answer
Answer:c
Explanation:None.
6. A web cookie is a small piece of data
a) sent from a website and stored in user’s web browser while a user is browsing
a website
b) sent from user and stored in the server while a user is browsing a website
c) sent from root server to all servers
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.
7. Which one of the following is not used to generate dynamic web pages?
a) PHP
b) [Link]
c) JSP
d) none of the mentioned
View Answer
8. An alternative of javascript on windows platform is
a) VBScript
b) [Link]
c) JSP
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

9. What is document object model (DOM)?


a) convention for representing and interacting with objects in html documents
b) application programming interface
c) hierarchy of objects in [Link]
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

10. AJAX stands for


a) asynchronous javascript and xml
b) advanced JSP and xml
c) asynchronous JSP and xml
d) advanced javascript and xml
View Answer
Answer:a
Explanation:None.
1. Multiple object can be sent over a TCP connection between client and server
in
a) persistent HTTP
b) nonpersistent HTTP
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.
2. HTTP is protocol.
a) application layer
b) transport layer
c) network layer
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

3. In the network HTTP resources are located by


a) uniform resource identifier
b) unique resource locator
c) unique resource identifier
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

4. HTTP client requests by establishing a connection to a particular


port on the server.
a) user datagram protocol
b) transmission control protocol
c) broader gateway protocol
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:b
Explanation:None.

5. In HTTP pipelining
a) multiple HTTP requests are sent on a single TCP connection without waiting
for the corresponding responses
b) multiple HTTP requests can not be sent on a single TCP connection
c) multiple HTTP requests are sent in a queue on a single TCP connection
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

6. FTP server listens for connection on port number


a) 20
b) 21
c) 22
d) 23
View Answer
Answer:b
Explanation:None.

7. In FTP protocol, client contacts server using _ as the transport protocol.


a) transmission control protocol
b) user datagram protocol
c) datagram congestion control protocol
d) stream control transmission protocol
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

8. In which mode FTP, the client initiates both the control and data connections.
a) active mode
b) passive mode
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:b
Explanation:None.

9. The file transfer protocol is built on


a) data centric architecture
b) service oriented architecture
c) client server architecture
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:c
Explanation:None.
10. In file transfer protocol, data transfer can be done in
stream mode
block mode
mode
all of the mentioned
View Answer
Answer:d
Explanation:None.

1. Ethernet frame consists of


a) MAC address
b) IP address
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

2. What is stat frame delimeter (SFD) in ethernet frame?


a) 10101010
b) 10101011
c) 00000000
d) 11111111
View Answer
Answer:b
Explanation:None.

3. MAC address is of
1) 24 bits
b) 36 bits
c) 42 bits
d) 48 bits
View Answer
Answer:d
Explanation:None.
4. What is autonegotiation?
a) a procedure by which two connected devices choose common transmission
parameters
b) a security algorithm
c) a routing algorithm
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

5. Ethernet in metropolitan area network (MAN) can be used as


a) pure ethernet
b) ethernet over SDH
c) ethernet over MPLS
d) all of the mentioned
View Answer
Answer:d
Explanation:None.

6. A point-to-point protocol over ethernet is a network protocol for


a) encapsulating PPP frames inside ethernet frames
b) encapsulating ehternet framse inside PPP frames
c) for security of ethernet frames
d) for security of PPP frames
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

7. High speed ethernet works on


a) coaxial cable
b) twisted pair cable
c) optical fiber
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:c
Explanation:None.

8. The maximum size of payload field in ethernet frame is


a) 1000 bytes
b) 1200 bytes
c) 1300 bytes
d) 1500 bytes
View Answer
Answer:d
Explanation:None.
9. What is interframe gap?
a) idle time between frames
b) idle time between frame bits
c) idle time between packets
d) none of the mentioned
View Answer
Answer:a
Explanation:None.

10. An ethernet frame that is less than the IEEE 802.3 minimum length of 64
octets is called
a) short frame
b) run frame
c) mini frame
d) man frame
View Answer
Answer:b
Explanation:None.

This set of Computer Networks Questions & Answers focuses on “Topology”.

1) Physical or logical arrangement of network is


a) Topology
b) Routing
c) Networking
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

2) In this topology there is a central controller or hub


a) Star
b) Mesh
c) Ring
d) Bus
View Answer
Answer: a
Explanation: None.
3) This topology requires multipoint connection
a) Star
b) Mesh
c) Ring
d) Bus
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

4) Data communication system spanning states, countries, or the whole world is


a) LAN
b) WAN
c) MAN
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation:Wide area network(WAN) covers the whole of the world network.

5) Data communication system within a building or campus is


a) LAN
b) WAN
c) MAN
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: None.
6) Expand WAN
a) World area network
b) Wide area network
c) Web area network
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: None.

Computer Networks Questions & Answers – Packet Switching & Circuit


Switching
This set of Computer Networks Questions & Answers focuses on “Packet Switching and Circuit Switching”.
1) A local telephone network is an example of a network
a) Packet switched
b) Circuit switched
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

2) Most packet switches use this principle


a) Stop and wait
b) Store and forward
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: The packet switch will not transmit the first bit to outbound link until it recieves the entire packet.

3) If there are N routers from source to destination, total end to end delay in sending packet P(L->number of
bits in the packet R-> transmission rate)
a) N
b) (N*L)/R
c) (2N*L)/R
d) L/R
View Answer
Answer: b
Explanation: None.

4) Method(s) to move data through a network of links and switches


a) Packet switching
b) Circuit switching
c) Line switching
d) Both a and b
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

5) The resources needed for communication between end systems are reserved for the duration of session
between end systems in
a) Packet switching
b) Circuit switching
c) Line switching
d) Frequency switching
View Answer
Answer: b
Explanation: None.

6) As the resouces are reserved between two communicating end systems in circuit switching, this is achieved
a) authentication
b) guaranteed constant rate
c) reliability
d) store and forward
View Answer
Answer: b
Explanation: None.

7) In resources are allocated on demand.


a) packet switching
b) circuit switching
c) line switching
d) frequency switching
View Answer
Answer: a
Explanation: In packet switching there is no reservation.

Computer Networks Questions & Answers – IPv4


This set of Computer Networks Questions & Answers focuses on “IPv4″.

1. Which of the following is not applicable for IP?


a) Error reporting
b) Handle addressing conventions
c) Datagram format
d) Packet handling conventions
View Answer
Answer: a
Explanation: Error reporting is handled by ICMP.
2. Which of the following field in IPv4 datagram is not related to fragmentation?
a) Flags
b) Offset
c) TOS
d) Identifier
View Answer
Answer: c
Explanation: TOS-type of service identifies the type of packets.

3. The TTL field has value 10. How many routers (max) can process this datagram?
a) 11
b) 5
c) 10
d) 1
View Answer
Answer: c
Explanation: TTL field is decremented by one each time the datagram is processed by a router.

4. If the value in protocol field is 17, the transport layer protocol used is .
a) TCP
b) UDP
c) Either of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: For TCP it is 6.

5. The data field can carry which of the following?


a) TCP segemnt
b) UDP segment
c) ICMP messages
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: Data field usually has tranaport layer segment, but it can also carry ICMP messages.

6. What should be the flag value to indicate the last fragment?


a) 0
b) 1
c) TTl value
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: flag=0 indicates that it is the last fragment.

7. Which of these is not applicable for IP protocol?


a) is connectionless
b) offer reliable service
c) offer unreliable service
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Ip offers unreliable service.

8. Fragmentation has following demerits


a) complicates routers
b) open to DOS attack
c) overlapping of fragments.
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: Fragmentation makes the implementation complex and also can create DOS attack.

9. Which field helps to check rearrangement of the fragments?


a) offset
b) flag
c) TTL
d) identifer
View Answer
Answer: a
Explanation: offset field specifies where the fragment fits in the original datagram.

Computer Networks Questions & Answers – IPv6


This set of Computer Networks Questions & Answers focuses on “IPv6″.

1. The size of IP address in IPv6 is


a) 4bytes
b) 128bits
c) 8bytes
d) 100bits
View Answer
Answer: b
Explanation: An IPv6 address is 128 bits long.

2. The header length of an IPv6 datagram is .


a) 10bytes
b) 25bytes
c) 30bytes
d) 40bytes
View Answer
Answer: d
Explanation: IPv6 datagram has fixed header length of 40bytes, which results is faster processing of the datagram.

3. In the IPv6 header,the traffic class field is similar to which field in the IPv4 header?
a) Fragmentation field
b) Fast-switching
c) ToS field
d) Option field
View Answer
Answer: c
Explanation: This field enables to have different types of IP datagram.

4. IPv6 doesnot use type of address


a) Broadcast
b) Multicast
c) Anycast
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: Broadcast has been eliminated in IPv6.

5. These are the features present in IPv4 but not in IPv6.


a) Fragmentation
b) Header checksum
c) Options
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: All the features are only present in IPv4 and not IPv6.

6. The field determines the lifetime of IPv6 datagram


a) Hop limit
b) TTL
c) Next header
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: The Hop limit value is decremented by one by a router when the datagram is forwaded by the router. When the
value becomes zero the datagram is discarded.

7. Dual-stack approach refers to


a) Implementing Ipv4 with 2 stacks
b) Implementing Ipv6 with 2 stacks
c) Node has both IPv4 and IPv6 support
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: dual-stack is one of the approach used to support IPv6 in already existing systems.

8. Suppose two IPv6 nodes want to interoperate using IPv6 datagrams but are connected to each other by
intervening IPv4 routers. The best solution here is
a) use dual-stack approach
b) Tunneling
c) No solution
d) Replace the system
View Answer
Answer: b
Explanation: The IPv4 routers can form a tuunel.

9. Teredo is an automatic tunneling technique. In each client the obfuscated IPv4 address is represented by
bits
a) 96 to 127
b) 0 to 63
c) 80 to 95
d) 64 to 79
View Answer
Answer: a
Explanation: Bits 96 to 127 in the datagram represents obfuscated 1Pv4 address.

You might also like