0% found this document useful (0 votes)
8 views4 pages

Mathematical Physics Lab Problems

The document outlines various mathematical problems and solutions related to algebraic equations, ordinary differential equations (ODEs), boundary value problems (BVPs), and partial differential equations (PDEs) for a B.Sc. Physics lab course. It includes methods such as the secant method, Runge-Kutta method, shooting method, finite difference method, and solutions to heat equations. Each problem is accompanied by its respective solution and initial/boundary conditions.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views4 pages

Mathematical Physics Lab Problems

The document outlines various mathematical problems and solutions related to algebraic equations, ordinary differential equations (ODEs), boundary value problems (BVPs), and partial differential equations (PDEs) for a B.Sc. Physics lab course. It includes methods such as the secant method, Runge-Kutta method, shooting method, finite difference method, and solutions to heat equations. Each problem is accompanied by its respective solution and initial/boundary conditions.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

[Link].

(H) Physics II Year IV Semester


Mathematical Physics III Lab (32221401)
Problems to be solved

Roots of Algebraic and transcendental equations

Secant method

1. 𝑥 3 − 2𝑥 − 5 = 0 [2, 3]
Solution: 2.0945494

2. cos 𝑥 − 𝑥𝑒 𝑥 = 0 [0.5, 2.0]


Solution: 0.5177567

3. 𝑥𝑒 𝑥 − 1 = 0 [0,1]
Solution: 0.5671376

4. 𝑥 2.2 = 69 [5,8]
Solution: 6.8523651

Ordinary Differential Equations (IVP)

Second Order ODE (IVP) using R-K fourth order method

𝑑2𝑦 4𝑥 𝑑𝑦 2
1. + 1+𝑥 2 𝑑𝑥 + 1+𝑥 2 𝑦 = 0 with 𝑦(0) = 1 and 𝑦 ′ (0) = 0
𝑑𝑥 2

Verify using SCILAB inbuilt function

𝑑2𝑦 𝑑𝑦
2. − 𝑥 𝑑𝑥 + 4𝑦 = 0 with 𝑦(0) = 3 and 𝑦 ′ (0) = 0
𝑑𝑥 2

Verify using SCILAB inbuilt function

𝑑2𝑦
3. +𝑦 =0 with 𝑦(0) = 1 and 𝑦 ′ (0) = 0
𝑑𝑥 2

Verify using SCILAB inbuilt function

Ordinary Differential Equations (BVP)

Shooting method

𝑑2𝑦
1. − 𝜋 2 𝑦 + 2𝜋 2 sin 𝜋𝑥 = 0 with 𝑦(0) = 𝑦(1) = 0
𝑑𝑥 2

Solution: 𝑦(𝑥 ) = sin(𝜋𝑥)

𝑑2𝑦 4𝑥 𝑑𝑦 2
2. + 1+𝑥 2 𝑑𝑥 + 1+𝑥 2 𝑦 = 0 with 𝑦(0) = 1 and 𝑦(2) = 0.2
𝑑𝑥 2
Solution: 𝑦(𝑥) = 1⁄(1 + 𝑥 2 )

𝑑2𝑦
3. −𝑦 = 0 with 𝑦(0) = 1 and 𝑦 ′ (1) = 0
𝑑𝑥 2

Solution: 𝑦(𝑥) = 0.1192029 𝑒 𝑥 +0.8807971 𝑒 −𝑥

Finite Difference method

𝑑2𝑦
1. −𝑦 = 0 with 𝑦(0) = 0 and 𝑦(2) = 3.62686
𝑑𝑥 2

Solution: 𝑦(𝑥) = 0.5 𝑒 𝑥 −0.5 𝑒 −𝑥

𝑑2𝑦
2. 𝑑𝑥 2
−𝑦 = 0 with 𝑦(0) = 1 and 𝑦 ′ (1) = 0

Solution: 𝑦(𝑥) = 0.1192029 𝑒 𝑥 +0.8807971 𝑒 −𝑥

𝑑2𝑦 4𝑥 𝑑𝑦 2
3. + 1+𝑥 2 𝑑𝑥 + 1+𝑥 2 𝑦 = 0 with 𝑦(0) = 1 and 𝑦(2) = 0.2
𝑑𝑥 2

Solution: 𝑦(𝑥) = 1⁄(1 + 𝑥 2 )

𝑑2𝑦
4. + 𝑦 = sin(3𝑥) with 𝑦(0) + 𝑦 ′ (0) = −1 𝑎𝑛𝑑 𝑦 ′ (𝜋⁄2) = 1
𝑑𝑥 2

3 1
Solution: 𝑦(𝑥) = −cos(𝑥) + (8) sin(𝑥) − (8) sin(3𝑥)

Partial Differential Equations (BVP)

Laplace Equation/Poisson Equation

𝜕2 𝑢 𝜕2 𝑢
1. + 𝜕𝑦 2 = 0 on 𝑅 = {(𝑥, 𝑦)| 0 < 𝑥 < 1, 0 < 𝑦 < 1}
𝜕𝑥 2

1
𝑢 (𝑥, 0) = 0, 𝑢 (𝑥, 1) =
(1 + 𝑥)2 + 1

𝑦 𝑦
𝑢 (0, 𝑦) = , 𝑢 ( 1, 𝑦 ) =
1 + 𝑦2 4 + 𝑦2
𝑦
Solution: 𝑢(𝑥, 𝑦) = (1+𝑥)2+𝑦 2

𝜕2 𝑢 𝜕2 𝑢
2. + 𝜕𝑦 2 = −[2 + 𝜋 2 𝑥(1 − 𝑥)] cos(𝜋𝑦) on 𝑅 = {(𝑥, 𝑦)| 0 < 𝑥 < 1, 0 < 𝑦 < 1/2}
𝜕𝑥 2

The Dirichlet boundary conditions are given by

𝑢(0, 𝑦) = 𝑢(1, 𝑦) = 0
1
𝑢(𝑥, 0) = 𝑥(1 − 𝑥), 𝑢 (𝑥, ) = 0
2

Solution: 𝑢(𝑥, 𝑦) = 𝑥(1 − 𝑥) cos 𝜋𝑦

𝜕2 𝑢 𝜕2 𝑢
3. + 𝜕𝑦 2 = 𝑥 2 + 𝑦 2 on 𝑅 = {(𝑥, 𝑦)| 0 < 𝑥 < 1, 0 < 𝑦 < 1}
𝜕𝑥 2

1 2
𝑢(𝑥, 0) = 0, 𝑢(𝑥, 1) = 𝑥
2
1
𝑢(0, 𝑦) = sin 𝜋𝑦 , 𝑢(1, 𝑦) = 𝑒 𝜋 sin(𝜋𝑦) + 𝑦 2
2
1
Solution: 𝑢(𝑥, 𝑦) = 𝑒 𝜋𝑥 sin 𝜋𝑦 + 2 (𝑥𝑦)2

𝜕2 𝑢 𝜕2 𝑢
4. + 𝜕𝑦 2 = −52 cos(4𝑥 + 6𝑦) on 𝑅 = {(𝑥, 𝑦)| 0 < 𝑥 < 1, 0 < 𝑦 < 1}
𝜕𝑥 2

𝑢(𝑥, 0) = cos(4𝑥) , 𝑢(𝑥, 1) = cos(4𝑥 + 6)

𝑢(0, 𝑦) = cos 6𝑦 , 𝑢(1, 𝑦) = cos(6𝑦 + 4)

Solution: 𝑢(𝑥, 𝑦) = cos(4𝑥 + 6𝑦)

𝜕2 𝑢 𝜕2 𝑢
5. + 𝜕𝑦 2 = 0 on 𝑅 = {(𝑥, 𝑦)| 1 < 𝑥 < 2, 0 < 𝑦 < 1}
𝜕𝑥 2

𝑢(𝑥, 0) = 2 ln 𝑥 , 𝑢(𝑥, 1) = ln(𝑥 2 + 1)

𝑢(1, 𝑦) = ln(𝑦 2 + 1) , 𝑢(2, 𝑦) = ln(𝑦 2 + 4)

Solution: 𝑢(𝑥, 𝑦) = ln(𝑥 2 + 𝑦 2 )

Heat Equation

Solve the following heat equations with Initial Boundary conditions using FTCS/ BTCS/ Crank
Nicolson method.

𝜕𝑢 1 𝜕2 𝑢
1. = 16 𝜕𝑥 2
𝜕𝑡

𝑢(0, 𝑡) = 𝑢(1, 𝑡) = 0

𝑢(𝑥, 0) = 2 sin(2𝜋𝑥)
2 ⁄4)𝑡
Solution: 𝑢(𝑥, 𝑡) = 2𝑒 −(𝜋 sin(2𝜋𝑥)

𝜕𝑢 𝜕2 𝑢
2. = 𝜕𝑥 2
𝜕𝑡
𝑢(0, 𝑡) = 1, 𝑢(1, 𝑡) = 0

1
𝑢(𝑥, 0) = 1 − 𝑥 − sin(2𝜋𝑥)
𝜋
1 2
Solution: 𝑢(𝑥, 𝑡) = 1 − 𝑥 − 𝜋 𝑒 −4𝜋 𝑡 sin(2𝜋𝑥)

𝜕𝑢 𝜕2 𝑢
3. = 𝜕𝑥 2
𝜕𝑡

𝑢(0, 𝑡) = 𝑢(𝜋, 𝑡) = 0

𝑢(𝑥, 0) = sin(𝑥)

Solution: 𝑢(𝑥, 𝑡) = 𝑒 −𝑡 sin(𝑥)

𝜕𝑢 𝜕2 𝑢
4. = 𝜕𝑥 2
𝜕𝑡

1
𝑢(0, 𝑡) = 𝑢(𝜋, 𝑡) = (1 + 𝑒 −4𝑡 )
2

𝑢(𝑥, 0) = cos 2 𝑥
1 1
Solution: 𝑢(𝑥, 𝑡) = 2 + 2 𝑒 −4𝑡 cos(2𝑥)

𝜕𝑢 𝜕2 𝑢
5. = 𝜕𝑥 2
𝜕𝑡

𝑢(0, 𝑡) = 𝑢(𝜋, 𝑡) = 0

𝑢(𝑥, 0) = sin3 𝑥
3 1
Solution: 𝑢(𝑥, 𝑡) = 4 𝑒 −𝑡 sin 𝑥 − 4 𝑒 −9𝑡 sin(3𝑥)

You might also like