0% found this document useful (0 votes)
20 views3 pages

Line Equations and Slopes in Geometry

The document is a mathematics test on straight lines for 11th grade, consisting of various questions that cover the equations of lines, slopes, intercepts, and distances between lines. Each question requires concise answers, with some involving calculations and derivations of line equations based on given points and slopes. The test includes questions of varying marks, focusing on both theoretical understanding and practical application of straight line concepts.

Uploaded by

Gautam jha
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
20 views3 pages

Line Equations and Slopes in Geometry

The document is a mathematics test on straight lines for 11th grade, consisting of various questions that cover the equations of lines, slopes, intercepts, and distances between lines. Each question requires concise answers, with some involving calculations and derivations of line equations based on given points and slopes. The test includes questions of varying marks, focusing on both theoretical understanding and practical application of straight line concepts.

Uploaded by

Gautam jha
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

11th Mathematics

Date : 24-11-2025 Test ( Straight Line ) Total Marks : 25


By Gautam Jha

* Answer the following questions in one sentence. [1 Marks Each] [6]

1. Find the equation of the line which satisfy the given condition:
Passing through (0, 0) with slope m.
Ans. : Given point = (0, 0) and slope = m
We know that the point (x, y) lies on the line with slope m through the fixed point (x0, y0), if and
only if, its coordinates satisfy the equation y - y0 = m (x - x0)
∴ y - 0 = m (x - 0)
⇒ y = mx

⇒ y - mx = 0

Therefore, the required equation of the line is y - mx = 0.


2. Reduce the equation into slope intercept form and find the slope and the y-intercepts.
6x + 3y - 5 = 0
Ans. : Here 6x + 3y - 5 = 0
⇒ 3y = -6x + 5 ⇒ y =
−6

3
x +
5

3
⇒ y = −2x +
5

Which is required slope intercept form,


Comparing it with y = mx + c, we have
m = -2 and c =
5

3. Find the slope of the lines passing through the points (3, - 2) and (7, - 2).
Ans. : Slope of the line through the points (3, - 2) and (7, - 2) is
y2 − y1 −2−(−2) 0
m= = = = 0
x2 − x1 7−3 4

4. Find the slope of the lines. Making inclination of 60° with the positive direction of x-axis
Ans. : Here inclination of the line α = 60°.
Thus, slope of the line is m = tan 60° =

√3

5. Write the equation of the line through the points (1, –1) and (3, 5)
Ans. : We know that,
y2 − y1
y − y1 = (x − x1 )
x2 − x1

Here x1 = 1, y1 = – 1, x2 = 3 and y2 = 5.
5−(−1)
y − (−1) = (x − 1)
3−1

or –3x + y + 4 = 0.
which is the required equation.
6. Equation of a line is 3x – 4y + 10 = 0. Find its x - and y-intercepts.
Ans. : Given equation 3x – 4y + 10 = 0 can be written as
or
y
3x − 4y = −10
x

10
+
5
= 1 ... (2)

3 2

Comparing (2) with we have x-intercept as a = − and y-intercept as b = .


x y 10 5
+ = 1
a b 3 2

* Given section consists of questions of 2 marks each. [10]

Page 1
7. Find the equation of the line passing through (-4, 3) and having slope 1
.
2

Ans. : Equation of the line passing through the point (x0, y0) having slope m is
y - y1 = m (x - x1) ...(i)

Given, m = slope of the line = 1

2
and x1 = - 4, y1 = 3
From Eq. (i). required equation of the line is
y - 3= (x+4)
1

⇒ 2y - 6 = x + 4
⇒ x - 2y + 10 = 0
8. Find the equation of the line which satisfy the given condition:
The line passing through the points (-1, 1) and (2, - 4).
Ans. : Given points are A(x1, y1) = (-1, 1) and B(x2, y2) = (2, -4), then equation of line AB is
y2 − y1
y − y1 = (x − x1 )
x2 − x1

−4−1
⇒ y − 1 = (x + 1) [∵ x1 = −1, y1 = 1, x2 = 2, y2 = −4]
2+1

−5
⇒ y − 1 = (x + 1) ⇒ 3y − 3 = −5x − 5
3

⇒ 5x + 3y + 2 = 0
9. Find the distance between parallel lines. 15x + 8y - 34 = 0 and 15 x + 8y + 31 = 0
Ans. : The given equations are
15x + 8y - 34 = 0
and 15 x + 8y + 31 = 0
where a = 15, b = 8, c1 = -34 and c2 = 31
∴ The distance between two parallel lines
| c1 − c2 |
d=
2
√a 2 + b

|−34−31|

2 2
√(15) + (8)


65

17
units

10. Find the equation of the line perpendicular to the line x - 7y + 5 = 0 and having x intercept 3.
Ans. : Equation of any line which is perpendicular to the line
x - 7y + 5 = 0 is 7x + y + k = 0
Since this line passes through point (3, 0)
∴ 7 × 3 + 0 + k = 0 ⇒ k = -21

Thus equation of required line is 7x + y - 21 = 0


11. The line through the points (h, 3) and (4, 1) intersects the line 7x - 9y - 19 = 0 at right angle.
Find the value of h.
Ans. : Slope of the line passing through the points (h, 3) and (4, 1) is
1−3 −2
= =
4−h 4−h

Also slope of the line 7x - 9y - 19 = 0 is 7

Since two lines are perpendicular to each other



−2

4−h
×
7

9
= −1 ⇒
−14

36−9h
= −1 ⇒ -14 = -36 + 9h
⇒ 9h = 36 - 14 ⇒ h =
22

* Given section consists of questions of 3 marks each. [9]

Page 2
12. Find the distance between P(x1, y1) and Q(x2, y2) when : PQ is parallel to the x-axis.

Ans. : Here P(x1, y1) and Q(x2, y2) are two points.
PQ is parallel to the x-axis then y2 - y1 = 0
Then, distance P Q = √(x
−−−−−−− −
2 − x1 ) = |x2 − x1 |

13. Find equation of the line passing through the point (2, 2) and cutting off intercepts on the
axis whose sum is 9.
Ans. : Since the line passes through point (2, 2).

2

a
+
2

b
= 1 . . . . (i)
It is given that a + b = 9 ⇒ a = 9 - b. . . (ii)
Putting value of a in (i)

9−b
2
+
2

b
= 1 ⇒ 2b + 18 - 2b = 9b - b2
⇒ b2 - 9b + 18 = 0 ⇒ (b - 3)(b - 6) = 0
⇒ b = 3, 6

Putting these values of b in (ii)


For b = 3, a = 9 - 3 = 6
For b = 6, a = 9 - 6 = 3
Thus equation of lines are
x+2y=6
x y
+ = 1 ⇒
6 3

2x + y = 6
x y
+ = 1 ⇒
3 6

14. Find the coordinates of the foot of perpendicular from the point (-1, 3) to the line 3x - 4y - 16 =
0
Ans. : Let Q be the foot of perpendicular drawn from P(-1, 3) on the line 3x - 4y - 16 = 0
∴ Equation of a line ⊥ to 3x - 4y - 16 = 0 is 4x + 3y + k = 0

Since this line passes through point (-1, 3)

∴ 4 × −1 + 3 × 3 + k = 0 ⇒ −4 + 9 + k = 0 ⇒ k = −5

Thus Q is a point of intersection of the lines


3x - 4y - 16 = 0 and 4x + 3y - 5 = 0
Solving these equations by cross multiplication we have
x y 1
= = −
−68 49 25

x −1 68
∴ = ⇒ x =
−68 25 25

y −1 −49
= ⇒ y =
49 25 25

Thus coordinates of foot of perpendicular are ( 68

25
,
−49

25
) .

----- -----

You might also like