Assignment: Probability Distribution
1. The probability of a bomb hitting the target is 1/5 . Two bombs are enough to
destroyed a bridge. If six bombs are aimed at the bridge, find the probability that
the bridge is destroyed. (Ans: 0.345)
2. An experiment succeeds twice as often as it fails. Find the probability that in
the next six trials there will be at least 4 successes. (Ans : 0.68)
3. The incidence of occupational disease in an industry is such that the workers
have a 20 % chance of suffering from it, what is the probability that out of 6
workmen, 4 or more will be contact the disease? (Ans: 0.0 17)
4. A fair coin is tossed ten times. Find the probability of obtaining (i) exactly 4
heads (ii) at most 3 heads (iii) at least 7 heads (iv) only 3 heads (v) no heads.
Ans: (i) 10 5/512 (ii) 11/64 (iii) 11/64 (iv) 15/128 (v) 1 /1024)
5. The following data gives the number of seeds germinating out of 4 damp
filters for 100 sets of seeds. Fit a binomial distribution to these data:
X: 0 1 2 3 4 Total
F: 10 25 30 20 15 100
(Ans : 6, 24, 37 , 26, 7)
6. Find the probability that at most 5 defective fuses will be found in a box of
200 fuses, if the experience shows that 2 % of such fuses are defective.
(Ans: 0. 785)
7 . A hospital switch board receives an average 3 emergency calls per minute.
What is the probability of receiving (i) no calls in a one minute interval ? (ii) at
most two calls in a 5 minutes interval? (Ans: (i) 0.0498 (ii) 0.00003 9)
8. 5 % of the tools produced in a certain manufacturing process turn out to be
defective. Find the probability that in a sample of 30 tools chosen at random
exactly 4 will be defective by using (i) the binomial distribution. (ii) the poisson
approximation to the binomial distribution. (Ans : 0.045, 0.04 7)
9 . Find the probability of having exactly two accidents in a week by using poisson
approximation. You are given variance of the distribution is 1. (Ans: 0.184)
Assignment II (Probability)
1) In a group, there are 3 men and 2 women. Three persons are selected ar random from
the group. Find the probability that 1 man and 2 women or 2 men and 1 woman are
selected. ( Ans : 0.90)
2) A construction company is bidding for two contracts, A and 8. The probability that the
company will get contract A is 3/5, the probability that the company will get contract
8 is 1/3 and the probability that the company will get both the contracts is 1/8. Find
the probability that the company will get contract A or contract 8? (Ans: 97/120)
3) A bag contains 24 balls numbered from 1 to 24. One ball is drawn at random. Find the
probability that the ball drawn has a number which is multiple of 3 or 4. (Ans: 0.5)
4) A boy applies for a job in two firms A and 8. He estimates that the probability of his
being selected in firm A is 0.7 and being rejected at 8 is 0.5 and the probability of at
least one of his applications being rejected is 0.6. What is the probability that he will
be selected in one of the firms? (Ans: 0.8)
5) A committee of 4 has to be formed from among 3 economists, 4 engineers, 2
mathematicians and 1 doctor. (i) what is the probability that each of the four
professions is represented on the committee? (ii) find the probability that the
committee consists of the doctor and at least one economist. (Ans: (i) 4/35 (ii) 32/105)
6) One bag contains 4 white and 2 black balls. Another bag contains 3 white and 5 black
balls. If one ball is drawn from each bag, find the probability that (i) both are white (ii)
both are black (iii) one is white and one is black. (Ans : (i) ¼ (ii) 5/24 (iii) 13/24)
7) A salesman sales two products, fruits and vegetables. He estimates that when he
makes a call 35% of the time he will sell fruits and 50% of the time he will sell
vegetables. He knows that sales of the two products are independent. (i) what is the
probability that he will sell both fruits and vegetables on the same call ? (ii) What is
the probability that he will sell fruits or vegetables but not both? (Ans: (i) 7/40 (ii)
17/20)
8) The probability that a man will be alive 25 years hence is 0.3 and the probability that
his wife will be alive 25 years hence is 0.4. Find the probability that 25 years hence (i)