SVKM’s NarseeMonjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
Unit V
Gradient, directional derivatives, divergent, curl, scalar potential
1. Find grad f if f x, y, z x 2 y y 3 yz 2 xyz at (1,0,1).
2 xi yj zk
2. Find grad log x y z
2 2 2
. Ans:
x 2
y2 z2
3. Find grad f if f e xy x cos yz 2
Ans : ye xy
cos yz 2 i xe xy xz 2 sin yz 2 j 2 xyz sin yz 2 k
4. Find directional derivative of f x3 - xy 2 - z at (1,1,0) in the direction of 2i 3 j 6k .
4
Ans :
7
5. Find the directional derivative of the function ∅ = 𝑥 2 − 𝑦 2 + 2𝑧 2 at the point 𝑃(1, 2, 3) in
28
the direction of the line PQ, where Q is the point (5, 0, 4).Ans:
√21
6. What is the greatest rate of increasing xyz at the point (1, 0, 3).
2
Ans: 9
7. The temperature of points in space is given by 𝑇(𝑥. 𝑦, 𝑧) = 𝑥 2 + 𝑦 2 − 𝑧. A mosquito
located at (1, 1, 2) desires to fly in such a direction that it will get warm as soon as possible.
̂
2𝑖̂+2𝑗̂ −𝑘
In what direction should it move. Ans: D.D.= 3
8. In what direction from (2, 1, 2) is the directional derivative of 4xz3 3x2 y 2 z
minimum? And what is the magnitude of minimum change?
2i 12 j 21k
Ans : , 4 589
589
9. Find 𝑑𝑖𝑣 𝐹⃗ and 𝑐𝑢𝑟𝑙 𝐹⃗ when 𝐹⃗ = ∇(𝑥 3 + 𝑦 3 + 𝑧 3 − 3𝑥𝑦𝑧).
Ans: 𝑑𝑖𝑣 𝐹⃗ = 6((𝑥 + 𝑦 + 𝑧), 𝑐𝑢𝑟𝑙 𝐹⃗ = 0.
__
10. If F x 2 i xz j yzk and r xi yj zk find div F r and curl F r
Ans: div F r z 2 xz x 2 and
curl F r 2 x 2 xy iˆ 4 xz 2 xy y 2 ˆj 3 yz 2 xz kˆ
11. Determine the constants a, b, c so that 𝐹⃗ = (𝑥 + 2𝑦 + 𝑎𝑧)𝑖̂ + (𝑏𝑥 − 3𝑦 − 𝑧)𝑗̂ +
(4𝑥 + 𝑐𝑦 + 2𝑧)𝑘̂ is irrotational. Hence find the scalar potential s.t. 𝐹⃗ = grad .
Ans: a=4, b=2, c= -1; x 2 / 2 (3 y 2 ) / 2 z 2 2 xy 4 xz yz.
1st Year/ Semester-I / 2025-26 / Page 1
SVKM’s NarseeMonjee Institute of Management Studies
Mukesh Patel School of Technology Management & Engineering
12. Show that the vector F y 2 cos x z 3 i 2 y sin x 4 j 3xz 2 2 k is irrotational and
find its scalar potential. Ans: y 2 sin x z3 x 4 y 2z
13. Show that the vector F 2 x z 2 3 y i 2 y 3x z j 2 xz y k is irrotational and
find its scalar potential function such that F and 1,1, 0 4 .
Ans: x2 y 2 z 2 x 3xy zy 1
Line Integral, Surface Integral, Greens Theorem, Stokes Theorem
1. If a force F 2 x 2 y iˆ 3xy ˆj displaces a particle in the xy -plane from 0, 0 to 1, 4
104
along a curve y 4x2 . Find the work done. Ans.
5
2. A vector field is given by F sin y iˆ x 1 cos y ˆj . Evaluate the line integral over a
circular path x2 y 2 a2 , z 0 . Ans. a2
3. Using Green’s Theorem, evaluate x 2 xy dx y 2 x3 y dy where C is a square
2
C
1
with the vertices P 0, 0 , Q 1, 0 , R 1,1 and S 0,1 . Ans.
2
4. Using Green’s Theorem, evaluate 2 y dx 3x dy where C is the boundary of the
2
C
27
closed region bounded by y x and y x2 . Ans.
4
5. Using Stoke’s theorem, find the circulation of the field F x 2 y iˆ 4 zjˆ x 2 kˆ around
the curve C in which the plane z 2 meets the cone z x 2 y 2 counter clockwise when
viewed from above. Ans: 4 .
6. Using Stoke’s theorem, find the circulation of the field F yiˆ xjˆ around the curve
C : x2 y 2 9, z 0 counter clockwise when viewed from above. Ans: 18 .
7. Using Stoke’s theorem, calculate the circulation of the field
F y 2 z 2 iˆ x 2 z 2 ˆj y 2 x 2 kˆ around the curve C : the square bounded by the
lines x 1 and y 1 in the xy plane counter clockwise when viewed from above. Ans: 0.
8. Find the Flux of F xyiˆ yzjˆ xzkˆ outward through the surface of the cube cut from the
3
first octant by the planes x 1, y 1 and z 1. Ans: .
2
9. Find the Flux of F xiˆ yjˆ zkˆ outward over the sphere x2 y 2 z 2 a2 . Ans: 4 a3 .
1st Year/ Semester-I / 2025-26 / Page 2