Chapter 03: Health History and Physical Examination
Harding: Lewis’s Medical-Surgical Nursing, 11th Edition
MULTIPLE CHOICE
1. A patient who is actively bleeding is admitted to the emergency department. Which approach
should the nurse use to obtain an accurate health history?
a. Briefly interview the patient while obtaining vital signs.
b. Obtain subjective data about the patient from family members.
c. Omit subjective data collection and obtain the physical examination.
d. Use the health care provider’s medical history to obtain subjective data.
ANS: A
In an emergency situation, the nurse may need to ask only the most pertinent questions for a
specific problem and obtain more information later. A complete health history will include
subjective information that is not available in the health care provider’s medical history.
Family members may be able to provide some data, but only the patient will be able to give
subjective information about the bleeding. Because the subjective data about the cause of the
patient’s bleeding will be essential, obtaining the physical examination alone will not provide
sufficient information.
DIF: Cognitive Level: Apply (application)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
2. Immediate surgery is planned for a patient with acute abdominal pain. Which question by the
nurse will elicit direct information about the patient’s coping–stress tolerance pattern?
a. “Can you rate your pain on a 0 to 10 scale?”
b. “What do you think caused this abdominal pain?”
c. “Are there other problems or concerns right now?”
d. “How do you feel about yourself and being hospitalized?”
ANS: C
The coping–stress tolerance pattern includes information about other major stressors
confronting the patient. The health perception–health management pattern includes
information about the patient’s ideas about risk factors. Feelings about self and the
hospitalization are assessed in the self-perception–self-concept pattern. Intensity of pain is
part of the cognitive–perceptual pattern.
DIF: Cognitive Level: Apply (application)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity
3. During the health history interview, a patient tells the nurse about periodic fainting spells.
Which question should the nurse ask to elicit any associated clinical manifestations?
a. “How frequently do you have the fainting spells?”
b. “Do the spells occur at any particular time of day?”
c. “Where are you when you have the fainting spells?”
d. “Do you have other symptoms along with the spells?”
ANS: D
Asking about other associated symptoms will provide the nurse more information about all the
clinical manifestations related to the fainting spells. Information about the setting is obtained
by asking where the patient was and what the patient was doing when the symptom occurred.
The other questions from the nurse are appropriate for obtaining information about
chronology and frequency.
DIF: Cognitive Level: Apply (application)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
4. The nurse records the following general survey: “The patient is a 50-year-old Asian female
accompanied by her husband and two daughters. Alert and oriented. Does not make eye
contact with the nurse and responds slowly, but appropriately, to questions. No apparent
disabilities or distinguishing features.” What additional information should the nurse add to
this general survey?
a. Nutritional status
b. Intake and output
c. Reasons for contact with the health care system
d. Comments of family members about the condition
ANS: A
The general survey also describes the patient’s general nutritional status. The other
information will be obtained when doing the complete nursing history and examination but is
not obtained through the initial scanning of a patient.
DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
5. A nurse performs a health history and physical examination with a patient who has a right leg
fracture. Which assessment would be a pertinent negative finding?
a. Patient has several bruised and swollen areas on the right leg.
b. Patient states that there have been no other recent health problems.
c. Patient refuses to bend the right knee because of the associated pain.
d. Patient denies having pain when the area over the fracture is palpated.
ANS: D
The nurse expects that a patient with a leg fracture will have pain over the fractured area. The
bruising and swelling and pain with bending are positive findings. Having no other recent
health problems is neither a positive nor a negative finding with regard to a leg fracture.
DIF: Cognitive Level: Apply (application)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
6. The nurse asks an older adult patient with rectal bleeding, “Have you ever had a
colonoscopy?” The nurse is performing what type of assessment?
a. Focused assessment
b. Emergency assessment
c. Detailed health assessment
d. Comprehensive assessment
ANS: A
A focused assessment is an abbreviated assessment used to evaluate the status of previously
identified problems and monitor for signs of new problems. It can be done when a specific
problem is identified. An emergency assessment is done when the nurse needs to obtain
information about life-threatening problems quickly while simultaneously taking action to
maintain vital function. A comprehensive assessment includes a detailed health history and
physical examination of one body system or many body systems. It is typically done on
admission to the hospital or onset of care in a primary care setting.
DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
7. The nurse is preparing to perform a focused assessment for a patient reporting shortness of
breath. Which equipment will be needed?
a. Flashlight
b. Stethoscope
c. Tongue blades
d. Percussion hammer
ANS: B
A stethoscope is used to auscultate breath sounds. The other equipment may be used for a
comprehensive assessment but will not be needed for a focused respiratory assessment.
DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
8. Which adaptations to the physical examination technique should the nurse include for an alert
older adult patient?
a. Avoid the use of touch as much as possible.
b. Use slightly more pressure for palpation of the liver.
c. Organize the sequence to minimize position changes.
d. Speak softly and slowly when talking with the patient.
ANS: C
Older patients may have age-related changes in mobility that make it more difficult to change
position. There is no need to avoid the use of touch when examining older patients. Less
pressure should be used over the liver. Because the patient is alert, there is no indication that
there is any age-related difficulty in understanding directions from the nurse.
DIF: Cognitive Level: Apply (application)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
9. While the nurse is taking the health history, a patient states, “My mother and sister both had
double mastectomies and were unable to exercise for weeks.” Which functional health pattern
is represented by this patient’s statement?
a. Activity–exercise
b. Cognitive–perceptual
c. Coping–stress tolerance
d. Health perception–health management
ANS: D
The information in the patient statement relates to risk factors and important information
about the family history. Identification of risk factors falls into the health perception–health
maintenance pattern.
DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
10. A patient has arrived at the hospital with severe abdominal pain and hypotension. Which type
of assessment should the nurse do at this time?
a. Focused assessment
b. Subjective assessment
c. Emergency assessment
d. Comprehensive assessment
ANS: C
Because the patient is hemodynamically unstable, an emergency assessment is needed.
Comprehensive and focused assessments may be needed after the patient is stabilized.
Subjective information is needed, but objective data such as vital signs are essential for the
unstable patient.
DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
11. The registered nurse (RN) cares for a patient who was admitted a few hours previously with
back pain after a fall. Which action can the RN delegate to unlicensed assistive personnel
(UAP)?
a. Determine the patient’s priority problems.
b. Finish documenting the admission assessment.
c. Obtain the health history from the patient’s caregiver.
d. Take the patient’s temperature, pulse, and blood pressure.
ANS: D
The RN may delegate vital signs to the UAP. Obtaining the health history, documenting the
admission assessment, and determining nursing diagnoses require the education and scope of
practice of the RN.
DIF: Cognitive Level: Apply (application)
OBJ: Special Questions: Delegation TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment
12. Which action should the nurse take first to assess for a possible blood clot in a patient’s lower
leg?
a. Visually inspect the leg.
b. Feel the leg temperature.
c. Check the patient’s pedal pulses using the fingertips.
d. Compress the nail beds to determine capillary refill time.
ANS: A
Inspection is the first of the major techniques used in the physical examination. Palpation and
auscultation are then used later in the examination.
DIF: Cognitive Level: Apply (application)
OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Assessment
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
13. Which physical assessment action should the nurse take after inspecting a patient’s abdomen?
a. Feel for any masses.
b. Palpate the abdomen.
c. Listen for bowel sounds.
d. Percuss the liver borders.
ANS: C
When assessing the abdomen, auscultation is done before palpation or percussion because
palpation and percussion can cause changes in bowel sounds and alter the findings. All of the
techniques are appropriate, but auscultation should be done first.
DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance
14. When admitting a patient who has just arrived on the unit with a severe headache, what should
the nurse do?
a. Complete only basic demographic data before addressing the patient’s pain.
b. Take vital signs and then address the headache before completing the health
history.
c. Medicate the patient for the headache before doing the health history and
examination.
d. Inform the patient that the headache can be treated as soon as the health history is
completed.
ANS: B
Obtaining information about vital signs is essential before using either pharmacologic or
nonpharmacologic therapies for pain control. The vital signs may indicate hemodynamic
instability that would need to be addressed immediately. The next patient priority in this
situation will be to decrease the pain level because the patient will be unlikely to cooperate in
providing demographic data or the health history until the nurse addresses the pain.
DIF: Cognitive Level: Apply (application)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity
OTHER
1. In what order will the nurse perform these physical assessment actions for a patient admitted
with abdominal pain? (Put a comma and a space between each answer choice [A, B, C, D].)
a. Percuss the abdomen to locate any areas of dullness.
b. Palpate the abdomen to check for tenderness or masses.
c. Inspect the abdomen for distention or other abnormalities.
d. Auscultate the abdomen for the presence of bowel sounds.
ANS:
C, D, A, B
When assessing the abdomen, the initial action is to inspect the abdomen. Auscultation is done
next because percussion and palpation can alter bowel sounds and produce misleading
findings.
DIF: Cognitive Level: Understand (comprehension)
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity