0% found this document useful (0 votes)
13 views58 pages

Rupali Bank Officer Exam Solutions

The document contains a series of mathematical problems and solutions related to various topics such as prime numbers, ratios, averages, and geometry, intended for Rupali Bank and Combined Bank examinations. Each problem is followed by a detailed solution, demonstrating the step-by-step approach to arrive at the correct answer. The problems cover a range of difficulty levels and mathematical concepts, providing practice for prospective candidates.

Uploaded by

emranhpavel
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views58 pages

Rupali Bank Officer Exam Solutions

The document contains a series of mathematical problems and solutions related to various topics such as prime numbers, ratios, averages, and geometry, intended for Rupali Bank and Combined Bank examinations. Each problem is followed by a detailed solution, demonstrating the step-by-step approach to arrive at the correct answer. The problems cover a range of difficulty levels and mathematical concepts, providing practice for prospective candidates.

Uploaded by

emranhpavel
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Yousuf Choton Sir

Rupali Bank PLC


01 Post: Officer - 2018

1) If both x and y are prime numbers, which of the following CANNOT be the product of x and y? [hw`
x Ges y DfqB †gŠwjK msL¨v nq, Zvn‡j wb‡Pi †KvbwU x Ges y Gi ¸Ydj n‡Z cv‡i bv?] [RUPALI OFFICER − 2019]
a) 6 b) 10 c) 35 d) 27
Solution:
3×2=6 5 × 2 = 10 5 × 7 = 35 3 × 9 = 27
9 is not a prime number. So Ans: 27
2) How many integers from 1 to 1000 are divisible by 30 but not by 16?
a) 29 b) 31 c) 32 d) 38
1000
Solution: Number of integers from 1 to 1000 that are, Divisible by 30 = = 33.33
30
1000
Divisible by 16 and 30 i.e: 240 (LCM of 16 & 30) = =4
240
So, the number of integers from 1 to 1000 that are divisible by 30 but not by 16 is = 33 − 4 = 29 Ans: 29
3) P and Q are brothers. R and S are sisters. The father of P is brother of S. Q is related to R as
a) aunt b) uncle c) father d) mother
Solution:
P's father = S's brother
Q's father = S's brother
Q's father = R's brother
R is the aunt of Q Ans: a)
.4) If w is 10% less than x, and y is 30% less than z, then wy is what percent less than xz? [SONALI
SO 2018, RUPALI OFFICER 2019, Rupali ANE 2021]
a) 10% b) 20% c) 37% d) 40%
Solution: Let, x = 10 therefore, w = 9
Again z = 10 therefore y = 7
Now, wy = 9×7 = 63 and xz = 10×10 = 100
xz – wy = 100 − 63 = 37% Ans: 37%
5) Every 3 minutes, 4 liters of water are poured into a 2,000 litre tank. After 2 hours, what percent
of the tank is full?
a) 10% b) 8% c) 4% d) 10%
Solution:
60
cÖwZ 3 mim I GKevi Xvjv n‡j, 2 hours G Xvjv n‡e 2 × = 40 evi
3
40 evi 4 litter K‡i ‡gvU cvwb Xvjv nq 40 × 4 litter = 160 liter
160
Required percentage = × 100% = 8% Ans: b)
2000
6) The next number in the sequence 3, 6, 11, 18, 27, ... is-
a) 10 b) 38 c) 37 d) 40
Solution: 3 − 6 = 3

1
Yousuf Choton Sir

6 − 11 = 5
11 − 18 = 7
18 − 27 = 9
27 − 38 = 11
myZivs cieZ©x msL¨vwU 38. Ans: b)
7) The HC.F. Of two numbers are 24. The number which can be their LCM is [Rupali Bank Ltd,
Officer 2019]
a) 24 b) 128 c) 148 d) 120
Solution:
120 is multiple of 24
Suppose, the numbers are 24x and 24y where x and y are coprime numbers.
So, their HCF = 24
Another way
Their LCM = 24xy
Here, whatever be the value of x and y, we can say, their LCM is a multiple of 24.
Among the option values only 120 is a multiple of 24. So, 120 can be the LCM of the given numbers.
Ans: d)
8) The average of eight numbers is 14. The average of six of these numbers is 16. The average of the
remaining two numbers is-
a) 24 b) 8 c) 14 d) 12
Solution: Sum of the remaining two numbers = (sum of eight numbers) - (sum of six numbers) = 14×8 – 16×6 = 16
Average of those two numbers = 16÷2 = 8
Average of 8 numbers = 14
Sum = 8 x 14 = 112
Sum of first 6 numbers = 6 × 16 = 96
Sum of Last 2 numbers = 112−96 = 16
16
Average of the last 2 numbers = =8 Ans: b)
2
9) If A = {1, 2, 3, 4, 5}, then the number of proper subsets of A is [SONALI SO 2018]
a) 120 b) 30 c) 31 d) 32
Solution: Power set of A = 25 = 32
Proper subset = P(A) −1 = 32−1 = 31 Ans: c)
10) Two numbers are in the ratio 2:5. If 16 is added to both the numbers, their ratio becomes 1:2.
The numbers are-
a) 120 b) 30 c) 31 d) 32
Solution: Suppose, the numbers are 2x and 5x respectively.
According to the question,
(2x+16): (5x+16) = 1: 2
Or, 5x + 16 = 4x + 32
⸫x = 16
The numbers are = 2×16 = 32 and 5×16 = 80. Ans: d)
11) If 1-2x ≤ 3 then-
a) x ≤ – 2 b) x ≤ – 2 c) x ≤ – 1 d) x ≥ – 1
Solution: 1 – 2x ≤ 3
Or, –2x ≤ 3–1
Or,–2x ≤ 2
Or, 2x ≥ –2

2
Yousuf Choton Sir

Or, x ≥ –1 Ans: d)
y 1
12) If = and x + 2y =10 then x is − [Rupali Bank Ltd. (Officer − 2019)]
x 3
a) 2 b) 3 c) 4 d) 6
y 1 x
Solution: = Or, y =
x 3 3
2 5x 3  10
Now, x + 2y = 10 Or, x + x = 10 Or, = 10 Or, x = x=6 Ans: d)
3 3 5
3 3
13) How many real roots does the polynomial 2x + 8x − 7 have? [eûc`x 2x + 8x − 7 Gi cÖK…Z g~j
KZwU?][PKB Officer − 2020]
a) none b) one c) two d) three
Solution: From the equation the changing pattern of mathematical sign + + −
The sign has change once a time. Ans: a)
14) If xy = 2 and xy2 = 8, what is the value of x? [RUPALI OFFICER 2019]
a) 4 b) 2 c) ½ d) 8
2
Solution: Given that, xy = 2 Therefore, x =
y
2
And, xy = 8
2 2
Putting the value of x = we get, × y2 = 8
y y
Or, 2y = 8 Or, y = 4
Now as we know, Or, xy = 2 Or, x × 4 = 2 Or, x = ½
Alternative way
Given that, xy = 2 or, x2y2 = 4
2 2
xy 4 1
Now, 2 = x= Ans: c)
xy 8 2
1 1
15) If a – , what is a³ – 3 ?
a a
a) 14 b) 2 c) ½ d) 8
1
Solution: Given, a – = 2
a
1
Or, (a – )³ = 2³
a
1 1 1
Or, a³ – 3 – 3×a× ×(a – ) = 8
a a a
1
Or, a³ – 3 – 3×2 = 8
a
1
Or, a³ – 3 = 14 Ans: a)
a
16) The three sides of a triangle are x+1, 2x-1 and 3x+1 respectively and the perimeter is 25cm. The
length of the smallest side is [Agrani Bank – (Cash)-2018, Rupali BankOfficer-2019, BB OFF 2019]
a) 5 cm b) 6 cm c) 4 cm d) 7 cm
Solution: Here, (x+1) + (2x−1) + (3x+1) = 25 Or, 6x = 24 ⸫x=4
So, the smallest side is 4+1 = 5 Ans: a)
17) There are 10 true-false questions in an examination. These questions can be answered in-
a) 10 b) 20 ways c) 100 ways d) 1024 ways
Solution: Number of options = 2

3
Yousuf Choton Sir

Number of questions = 10
Number of ways to answer = 210 = 1024. Ans: d)
18) If two fair coins are flipped, what is the probability that one will come up heads and the other
tails? [COMBINED 5 BANKS]
1 1 1 3
a) b) c) d)
4 3 2 4
Solution:
Total events, {HH, HT, TT, TH} = 4
One Head or Tail, {HT, TH} = 2
2 1
So, probability = = Ans: c)
4 2
19) If the diagonal of a square measures 16√2 cm, what is the area of the square in sq. cm?
a) 32√2 b) 64√2 c) 128 d) 256
Solution:
Diagonal of a square = side × √2
Now, a√2 = 16√2 Or, a =16
So, the area of the square is, a2 = 162 = 256 sq. cm Ans: d)
9 1
20) If logx2 =  the value of the base is − [Combined 4 banks ([Link] − 2018)]
16 2
16 9 256 81
a) b) c) d)
9 16 81 256
Solution: GLv‡b wfwË = x2
1
2 9 1 2 2 9
logx = Or, (x ) =
16 2 16
2
 1 2
 
Or, (x2) 2  =   [Dfqc‡¶ 2 NvZ wb‡q] Or,x2 = 
9 162 256
16  9  = 81 Ans: c)
21) If cos A + cos2A = 1, then the value of the expression (cos2A + cosA) is
a) 1 b) ½ c) 2 d) 3
Solution:
Given that, cos A + cos2A = 1 Or, cos2A + cosA = 1 Ans: a)
22) The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of Tk.
5000 after 2 years is-
a) 10 b) 12.50 c) 20 d) 12
Solution:
Simple interest = 5000 × 2 × 5% = Tk. 500
Compound interest = (5000 × 1.05)² – 5000 = 5000×105×105/100×100 – 5000 = Tk. 512.50
Difference = Tk. (512.50–500) = Tk. 12.50. Ans: b)
23) For y = -2x-8, what is the least value of x for which y is less than 9?
a) 8 b) – 5 c) – 10 d) – 8
Solution:
y is less than 9, y < 9
Or, –2x – 8 < 9
Or, –2x < 17
Or, x > –17/2

4
Yousuf Choton Sir

Or, x > –8.5


So, the least value of x for which y is less than 9 is −8. Ans: d)
24) A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 7 boys and 4 girls. The
number of ways the group can be formed is
a) 80 b) 100 c) 294 d) 110
Solution:
No. Of way = 6 C  1C + 5 C  2C + 4 C  3C = 294
7 4 7 4 7 4
Ans: c)

Combined 4 Banks
02 Post: Assistant Programmer

1) 1 nautical miles =
a) 5220 b) 7080 c) 6250 d) 6076
Solution: 1 bwUK¨vj gvBj = 1852 wgUvi = 6076.01 dyU Ans: d)
2) If x:y = 5:3, then (8x–5y):(8x+5y) =?
a) 3:12 b) 8:13 c) 3:11 d) 5:11
Solution:
Let, x = 5 and y = 3 therefore, (8×5–5×3): (8×5+5×3) = 40–15: 40+15 = 25:55 = 5:11 Ans: c)
3) The average of 5 consecutive number integers starting with m as 1st integer is n. Then n is?
a) m b) m+4 c) m+2 d) n
Solution:
g‡bKwi, m w`‡q ïiæ nIqv 5wU avivevwnK c~Y© msL¨v h_vµ‡gt m, m + 1, m + 2, m + 3, m + 4
G‡`i Mo = m + 2 [avivevwnK we‡Rvo msL¨vi Mo msL¨v¸wji ga¨K]
Another way
Sum of the 5 consecutive number integers m+(m+1)+(m+2)+(m+3)+(m+4) = 5n
Or, 5m+10 = 5n
Or, n = m+2 Ans: c)
4) The difference of two number is 20% of larger number. If the smaller number is 20 then the
larger number? Abyev`t `ywU msL¨vi cv_©K¨ e„nËi msL¨vi 20%| hw` ‡QvU msL¨vwU 20 nq Z‡e e„nËi msL¨vwU KZ?
Solution:
Let, Larger number is = a and Smaller = 20
According to the question, a – 20 = 20% of a
a
Or, a – 20 =
5
Or, 5a – a = 100
Or, a = 25 Ans: a)
5) A mother said to her daughter “I was as old as you are at present, at the time of your birth." If
the mother age 38 is now. Daughter age five years back was? Abyev`t GKRb gv Zvi ‡g‡q‡K ej‡jb,
"‡Zvgvi R‡b¥i mgq Avgvi eqm ‡Zvgvi GLbKvi eq‡mi g‡ZvB wQj|" hw` gv‡qi eqm GLb 38 nq| cvuP eQi Av‡M ‡g‡qi eqm
KZ wQj?
a) 40 b) 16 c) 14 d) 40
Solution: Let, Daughter Present age be x
According to the question, 38 – x = x
Or, 2x = 38 Or, x = 19
5 Years Back daughter age = 19 – 5 = 14 years

5
Yousuf Choton Sir

gv I †g‡qi eq‡mi m¤cK©


Mother Daughter
25 1
30 5
35 10
40 15
45 20
50 (Daughter×2) 25
Ans: c)
6) The price of a pen is 25% more than the price of a book. The price of a pen holder is 50% more
than the price of a book. How much is the price of a pen holder more than the price of a pen?
Abyev`t GKwU Kj‡gi `vg GKwU eB‡qi `v‡gi ‡P‡q 25% ‡ewk| GKwU Kj‡gi avi‡Ki `vg GKwU eB‡qi `v‡gi ‡P‡q 50%
‡ewk| GKwU Kj‡gi avi‡Ki `vg GKwU Kj‡gi `v‡gi ‡P‡q KZ ‡ewk?
a) 40% b) 20% c) 14% d) 10%
Solution:
Price of Pen: Price of Book = 125: 100 = 5:4
Price of Book: Price of Pen holder = 100: 150 = 2:3 = 4:6
So, Pen: Book: Pen holder = 5: 4: 6
2
Req. % = ×100 % = 20% Ans: b)
10
7) The sum of Tk 312 was divided among 100 boys and girls in a such way that each boy get Tk. 3.6
and each girl get Tk. 2.4. The number of girls is?
a) 35 b) 60 c) 40 d) 45
Solution:
Let, girls = x Another way
2.4x + (100 – x)×3.6 = 312 x + y = 100.......... (1)
Or, 2.4x + 360 – 3.6x = 312 Or, 3.60x + 3.60 y = 360
48 Again, 3.60 x + 2.40y = 312........ (2)
Or, x = = 40 Or, 1.2y = 360 – 312
1.2
48
Or, y = = 40 Ans: b)
1.2
8) The temperature in a city was 20C. What is the equivalent of this temperature in degree
Fahrenheit? [GKwU kn‡ii ZvcgvÎv wQj 20C. dv‡ibnvB‡U GB ZvcgvÎvi mgZzj¨ ZvcgvÎv KZ?] [BB AD ‒ 2021]
a) 4 b) 68 c) 132 d) 43.1
Solution: Here, given temperature, C = 20C
C F  32 20 F  32
We know that, = Or, =
5 9 5 9
1
Or, F = × (9 × 20+ 32 × 5) = 68 Ans: b)
5
9) The volume of a cube is 27 cubic meters; find the surface area of the cube. [COMBINED 4 BANKS,
AP – 2020, CTI]
a) 9 square meters b) 18 square meters c) 54 square meters d) none of these
Solution: Here, Volume in cubic = a3 = 27 cubic inches
3
Or, Side of the cube, a = 27 = 3 inches
Surface area of the cube, 6a2 = 6 × 32= 54 sq inches Ans: c)
10) The value of 0.1 × 0.1 =?
a) 0.1 b) 1 c) 0.01 d) 2

6
Yousuf Choton Sir

Solution: 0.1×0.1 = 0.01 Ans: c)

Combined 5 Banks
03 Post: Officer

1) The values of p for equation 2x²–4x+p = 0 to have real root is:


a) p ≤ 1 b) p ≤ 3 c) p ≤ 2 d) p ≥ 2
Solution:
To have one or more real roots, b²–4ac ≥ 0 [Here, a = 2, b = –4]
Or, (–4)² – 4×2×p ≥ 0
Or, –8p ≥ –16
Or, p ≤ 2 Ans: c)
2) How many integers from 1 to 100 are divisible by 3 but not by 8? [Probashi Kollyan Bank, Officer –
2021]
a) 27 b) 29 c) 30 d) 32
Solution:
Divisible by 3 = 100/3 = 33 integers
Divisible by 8&3, or 24 = 100/24 = 4
Divisible by 3 but not by 8 = 33–4 = 29 Ans: b
3) If x is an integer and y = –2x–8, what is the least value of x for which y is less than 9?
a) − 9 b) − 8 c) − 7 d) − 6
Solution: Here, y < 9
Or, −2x − 8 < 9 Or, −2x < 9+8
Or, −2x < 17 Or, x > −8.5
Here, x is an integer that is greater than −8.5. The least integer that is greater than −8.5 is −8 Ans: b)
4) If x:y = 5:3, then (8x+5y) : (8x–5y) = ?
a) 3:12 b) 8:13 c) 3:11 d) 11:5
Solution:
Let, x = 5 and y = 3 therefore, (8×5+5×3): (8×5–5×3) = 40+15: 40–15 = 55:25 = 11:5 Ans: d)
1 1
5) If a – , what is a³ – 3 ?
a a
a) 14 b) 2 c) ½ d) 8
1
Solution: Given, a + = 2
a
1
Or, (a + )³ = 2³
a
1 1 1
Or, a³ + 3 + 3×a× ×(a + ) = 8
a a a
1
Or, a³ + 3 + 3×2 = 8
a
1
Or, a³ + 3 = 8–6 = 2 Ans: b)
a
6) If 10% of x is equal to 25% of y, and y = 16, what is the value of x?
a) 4 b) 64 c) 24 d) 40
Solution: 10% of x = 25% of 16

7
Yousuf Choton Sir

10x 25 x
Or, = 16× Or, =4
100 100 10
Or, x = 40 Ans: d)
2 2 4
.7) If sinA + sin A = 1, then the value of the expression (cos A + cos A) is [COMBINED 5 BANKS,
RUPALI OFC 2018, BB OFFICER 2018]
a) 1 b) ½ c) 2 d) 3
Solution: Given that, sinA + sin2A = 1
Or, sinA =1− sin2A
Or, sinA = cos2A
Now, cos2A + cos4A = cos2A + (cos2A)2 = sinA + sin2A =1 Ans: a)
8) A pole casts a √3m long shadow on the ground at an elevation (উন্ন‌তত)600, the height of the pole is−
[COMBINED 5 BANKS]
a) 3m b) √3m c) 3√3m d) 2m
Solution: From right angle ΔABC
A height AB height
tanθ = = =
ground BC 3
height
Or, √3 =
3
60°
B
Or, height = √3×√3 = 3 m
3 C
Another way:
Base Height Hypotenuse
Side 1 3 2
Angle 30 60 90
√3 is opposite of 30we have to find the opposite side of angle 60
Multiply √3, in side triplet we get, √3, √3×√3, 2×√3 = √3, 3, 2√3 Ans: a)
9) If the difference between the circumference and diameter of a circle is 90 cm, then the radius
approximately is - Abyev`t hw` GKwU e„‡Ëi cwiwa Ges e¨v‡mi cv_©K¨ 90 ‡mwg nq, Zvn‡j e¨vmva©wU AvbygvwbK KZ n‡e?
[COMBINED 5 BANKS]
a) 21 cm b) 19 cm c) 20 cm d) 22 cm
Solution:
Circumference of a circle = 2πr
Diameter of a circle, D = 2r
According to the question,
2πr −2r = 90 Or, r(π−1) = 45
22 r
Or, r(  1) =45 Or, 15 × = 45
7 7
7
Or, r = 45 × = 21 Ans: a)
15
10) If the length of a side of a regular (সু঳ম) pentagon is 4 cm, the area of the pentagon is approximately
- [COMBINED 5 BANKS]
a) 25 cm2 b) 27 cm2 c) 29 cm2 d) 32 cm2
Solution: Area of the pentagon,
1 1
 n  5(5 + 2 5)  a2 = × 5 × 5(5 + 2 5) × a2
a 4
= 4 × ( 25 + 10 5) = 4  25 + 10  2.23 shortcut : 3 × side2
= 3  4 × 4 = 27.7

8
Yousuf Choton Sir

= 4 × √47 = 4×6.86 = 27.44 ~ 27


Another way:
s cot 
n 2 180
Area of a polygon (given the length) =
4  n 
Where, n = no of sides = 5
s = length of the sides = 4
According to the question
s cot 
n 2 180 5 2 180 5 180 0 1 1
4  n  = 4 4 cot  5  = 4 ×16×cot  5  [cot36 = tan36 = 0.73 = 1.37]
= 5 × 4 × cot360 = 20 × 1.37= 27.4 Ans: b)
11) The height of an equilateral triangle with a side 2 cm is [COMBINED 5 BANKS]
a) √3 cm b) 2√3 cm c) 3√2 cm d) √5 cm
Solution:
a 2
Height of the equilateral triangle = √3 × = √3 × =√3 Ans: a)
2 2
12) The next number in the sequence 3, 4, 8, 17, 33 ... is
a) 17 b) 58 c) 20 d) 21
Solution:
3=3+0
4=3+1
8=4+4
17 = 8 + 9
33 = 17 + 16
1−−4−−9−−−16−−−−−−−− the next one is 25.
So, the next number in the sequence is = 33 + 25 = 58 Ans: b)
13) The second and third terms of a geometric series are 9 and 3 respectively. The fifth term of the
series is [COMBINED 5 BANKS]
1 1 1 1
a) b) c) d)
3 9 2 27
1
Solution: 2nd × r = 3rd Or, 9 × r = 3 Or, r =
3
1 1 1
Now, 4th term = 3 × = 1; 5th term = 1× = Ans: a)
3 3 3
.14) If two fair coins are flipped, what is the probability that one will come up heads and the other
tails? [COMBINED 5 BANKS]
1 1 1 3
a) b) c) d)
4 3 2 4
Solution:
Total events, {HH, HT, TT, TH} = 4
One Head or Tail {HT, TH} = 2
2 1
So, probability = = Ans: c)
4 2
.15) All possible three digit numbers are formed by 1, 3, 5. If one number is chosen randomly, the
probability that it would be divisible by 5 is? Abyev`t mg¯Í m¤¢ve¨ wZb A‡¼i wWwRU 1, 3, 5 Øviv MwVZ| hw` GKwU
msL¨v G‡jv‡g‡jvfv‡e wbe©vwPZ nq, Zvn‡j msL¨vwU 5 Øviv wefvR¨ nIqvi m¤¢vebv KZ?
1 1 1 3
a) b) c) d)
4 3 2 4

9
Yousuf Choton Sir

Solution:
Total number of 3 digit numbers that can be formed by 1, 3, 5 is = 3! = 6
Keeping 5 at the units position, total number of 3 digit numbers that can be formed by 1, 3, 5 is = 2! = 2
2 1
Probability = = Ans: b)
6 3
16) The line perpendicular to y = x−2 is? [Combined Exam – (Officer)−2018]
a) y = 2x+1 b) 2y = −2x−5 c) 2y = x+7 d) y = 3x+1
Solution: Here, y = x−2
Slope of the line perpendicular বের করতত ঵ত঱ প্রথতম y = mx+c সূত্র ব্যে঵ার কতর Slope of Straight line
বের করতত ঵তে।তারপর তার তেপরীত ঋণাত্বক ভগ্াাংল তিতত ঵তে।প্রশ্ন অনুযায়ী y = x−2 বরখার ঢা঱ = 1. তা঵ত঱ তার তেপরীত ঋণাত্বক ভগ্াাংল
= −1 অথ থাৎ Slope of the line perpendicular = −1. এখি x এর ঴঵গ ত঵ত঴তে −1ে঴াত঱ পাই,
y = −1×x−2 Or, y = −x−2
Or, y+x+2 = 0 Or, 2y = −2x – 4, similar to option „b‟ Ans: b)
9 1
17) If logx2 =  the value of the base is − [Combined 4 banks ([Link] − 2018)]
16 2
16 9 256 81
a) b) c) d)
9 16 81 256
Solution: GLv‡b wfwË = x2
1
2 9 1 2 2 9
logx = Or, (x ) =
16 2 16
2
 1 2
 
Or, (x2) 2  =   [Dfqc‡¶ 2 NvZ wb‡q] Or,x2 =   =
9 16 2 256
Ans: c)
16  9  81
n n n n
18) C1 + C2 + C3 + ....+ Cn = ?
a) 2ⁿ – 1 b) 2ⁿ c) 2ⁿ – 2 d) 1
Solution:
Suppose, n = 4
So, 4C1 + 4C2 + 4C3 + 4C4 = 4+6+4+1 = 15 = 24 –1
Suppose, n = 5
So, 5C1 + 5C2 + 5C3 + 5C4 + 5C5 = 31 = 25 – 1
So, nC1 + nC2 + nC3 + ....+ nCn = 2ⁿ – 1 Ans: a)
19) The solution of the inequality |7–3x| < 2
a) 2 >x< 4 b) x<5/3 c) 3 > x > 5/3 d) x > 3
Solution:
If (7–3x) AFYvZ¥K n‡j cvB, 7–3x < 2 Or, x > 5/3
If (7–3x) FYvZ¥K n‡j cvB, 7–3x > –2 Or, –3x > –9 Or, x < 3
Hence, 3 > x > 5/3 Ans: c)
20) The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of Tk.
2000 after 2 years is --
a) 7 b) 5 c) 2 d) 10
Solution: Simple interest = 2000 × 2 × 5% = Tk. 200
Compound interest = (2000 × 1.05)² – 2000 = 2000×105×105/100×100 – 2000 = Tk. 205
Difference = Tk. (205 – 200) = Tk. 5 Ans: b)
21) If 3x –7y = 0, and x+2y = 13, then y is --
a) 2 b) 4 c) 3 d) 7
Solution: Given that, 3x–7y = 0 -- - (1)

10
Yousuf Choton Sir

x+2y = 13[3 Øviv ¸Y K‡i] Or, 3x+6y = 39 -- - (2)


(2) bs †_‡K (1) bs mgxKiY we‡qvM K‡i cvB Now, 13y = 39. Or, y = 3 Ans: c)

Bangladesh Bank
04 Post: Officer - 2019
1) If n is an even integer, which of the following must be an odd integer? Abyev`t hw` n GKwU †Rvo c~Y©msL¨v
nq, wb‡Pi †KvbwU Aek¨B GKwU we‡Rvo c~Y©msL¨v n‡Z n‡e?
a) n² – n b) n + 2 c) 3n−1 d) 3n³
Solution:
Options 2 4 Results
a n² − n 2² − 2 = 2 4² − 2 = 14 Even
b n+2 2 + 2 =4 4 + 2 =6 Even
c 3n − 1 3×2 – 1 = 5 3×4 – 1 = 11 Odd
d 3n³ 3×2³ = 24 3×4³ = 192 Even
Ans: c)
2) How many integers from 1 to 1000 are divisible by 30 but not by 16?
a) 29 b) 31 c) 32 d) 38
1000
Solution: Number of integers from 1 to 1000 that are, Divisible by 30 = = 33.33
30
1000
Divisible by 16 and 30 i.e: 240 (LCM of 16 & 30) = =4
240
So, the number of integers from 1 to 1000 that are divisible by 30 but not by 16 is = 33 − 4 = 29
Ans: a)
3) Bus fares were recently increased from Taka 1.70 to Taka 2.00. What was the approximate
percentage of increase?
a) 18% b) 15% c) 0.15% d) 0.18%
Solution:
Increase amount = Taka (2.00 – 1.70) = Taka 0.30
0.3
Increase percentage = ×100% = (30×100/170) = 17.64...% ≈ 18% Ans: a)
1.7
4) Which of the numbers below is not equivalent to 20%? [BB OFFICER 2019]
a) 1/5 b) 20/100 c) 0.5 d) 0.2
20 1
Solution: 20% = = = 0.2 Ans: c)
100 5
5) What is the H.C.F. of the numbers 36, 54 and 90? [Bangladesh Bank, Officer − 2019]
a) 6 b) 9 c) 12 d) 18
Solution:
Multiple of
36 = 2 × 2 × 3 × 3 54 = 2 × 3 × 3 × 3
90 = 2 × 3 × 3 × 5
Highest common factors = 2, 3, 3
 HCF of 36, 54 and 90 = 2×3×3 = 18 Ans: d)
6) If x is an integer and y = –2x–8, what is the least value of x for which y is less than 9?
a) − 9 b) − 8 c) − 7 d) − 6
Solution: Here, y < 9

11
Yousuf Choton Sir

Or, −2x − 8 < 9 Or, −2x < 9+8


Or, −2x < 17 Or, x > −8.5
Here, x is an integer that is greater than −8.5. The least integer that is greater than −8.5 is −8 Ans: b)
7) If a + 1/a = 3, what is a³ + 1/a³?
a) 14 b) 2 c) ½ d) 8
1
Solution: Given, a + = 3
a
1
Or, (a + )³ = 3³
a
1 1 1
Or, a³ + 3 + 3×a× ×(a + ) = 27
a a a
1
Or, a³ + 3 + 3×3 = 27
a
1
Or, a³ + 3 = 27 – 9 = 18 Ans: b)
a

8) If secθ+ tanθ = x, then tan θ is [SONALI SO 2018, BB AD 2018, BB OFFICER 2019]


x2 - 1 1 x- 1
a) b) c) d) 1
2x 2x 2x
2 2
Solution: We know that, Sec θ− tan θ = 1
Or, (secθ + tanθ)(secθ −tanθ) =1 Or, x (secθ− tanθ) = 1
1
Or, secθ −tanθ = −−−−−− (i)
x
Again, secθ + tanθ = x (ii)
From (ii) − (i)
x2 - 1 x2 - 1 x2 - 1
Or, 2tanθ = Or, tanθ = Ans:
x 2x 2x
9) If the length of a rectangle is increased by 20% and width is decreased by 20%, what is the
change in area of the rectangle?
a) 20% b) 24% c) 36% d) 44%
Solution: Let Length = 20 m and Width = 10 m
20 m × 10 m = 200 sq. m which is the area
A 20% increase on 20 is 24
A 20 % increase on 10 is 12
So 12 × 24 = 288, (which is the new increased area)
88
Now 288 − 200 = 88 to find the increase in area) And finally × 100 = 44% increase in area)
200
ab 20  20
Another way: ±a ± b ± = 20 + 20 + = 44% Ans: d)
100 100
10) The sum of first 17 terms of the series AP. 5, 9, 13, 17... is?
a) 300 b) 125 c) 629 d) 130
Solution:
Here, a = 5, d = 4, n =17
n 17
Sum of 17 terms = × [2a+ (n−1) d] = (10+16×4) = 17×37 = 629 Ans: c)
2 2
11) All possible three digit numbers are formed by 1, 3, 5. If one number is chosen randomly, the
probability that it would be divisible by 5 is? Abyev`t mg¯Í m¤¢ve¨ wZb A‡¼i wWwRU 1, 3, 5 Øviv MwVZ| hw` GKwU
msL¨v G‡jv‡g‡jvfv‡e wbe©vwPZ nq, Zvn‡j msL¨vwU 5 Øviv wefvR¨ nIqvi m¤¢vebv KZ?

12
Yousuf Choton Sir

1 1 1 3
a) b) c) d)
4 3 2 4
Solution:
Total number of 3 digit numbers that can be formed by 1, 3, 5 is = 3! = 6
Keeping 5 at the units position, total number of 3 digit numbers that can be formed by 1, 3, 5 is = 2! = 2
2 1
Probability = = Ans: b)
6 3
12) The three sides of a triangle are x+1, 2x-1 and 3x+1 respectively and the perimeter is 25cm. The
length of the smallest side is [Agrani Bank – (Cash)-2018, Rupali BankOfficer-2019, BB OFF 2019]
a) 5 cm b) 6 cm c) 4 cm d) 7 cm
Solution: Here, (x+1) + (2x−1) + (3x+1) = 25 Or, 6x = 24 ⸫x=4
So, the smallest side is 4+1 = 5 Ans: a)
13) If x:y = 5:3, then (8x–5y):(8x+5y) =?
a) 3:12 b) 8:13 c) 3:11 d) 5:11
Solution:
Let, x = 5 and y = 3 therefore, (8×5–5×3): (8×5+5×3) = 40–15: 40+15 = 25:55 = 5:11 Ans: c)
14) The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of Tk.
5000 after 2 years is-
a) 10 b) 12.50 c) 20 d) 12
Solution:
Simple interest = 5000 × 2 × 5% = Tk. 500
Compound interest = (5000 × 1.05²) – 5000 = 5000×105×105/100×100 - 5000 = Tk. 512.50
Difference = Tk. (512.50-500) = Tk. 12.50. Ans: b)
15) If A = {1, 2, 3, 4, 5}, then the number of proper subsets of A is [SONALI SO 2018]
a) 120 b) 30 c) 31 d) 32
Solution: Power set of A = 25 = 32
Proper subset = P(A) −1 = 32−1 = 31 Ans: c)
log 36
16) log 6 =? [Bangladesh Bank Officer General − 2019]
a) 5 b) 8 c) 3 d) 2
log 36 log 62 2 log 6 n
Solution: log 6 = log 6 = log 6 = 2[ logax = nlogax] Ans: d)
17) P and Q are brothers. R and S are sisters. The father of P is brother of S. Q is related to R as
a) aunt b) uncle c) father d) mother
Solution:
P's father = S's brother
Q's father = S's brother
Q's father = R's brother
R is the aunt of Q Ans: a)
18) Every 3 minutes, 4 liters of water are poured into a 2,000 litre tank. After 2 hours, what percent
of the tank is full?
a) 10% b) 8% c) 4% d) 10%
Solution:
60
cÖwZ 3 mim I GKevi Xvjv n‡j, 2 hours G Xvjv n‡e 2 × = 40 evi
3
40 evi 4 litter K‡i ‡gvU cvwb Xvjv nq 40 × 4 litter = 160 liter

13
Yousuf Choton Sir

160
Required percentage = × 100% = 8% Ans: b)
2000
19) The next number in the sequence 3, 6, 11, 18, 27, ... is-
a) 10 b) 38 c) 37 d) 40
Solution: 3 - 6 = 3
6 - 11 = 5
11 - 18 = 7
18 - 27 = 9
27 - 38 = 11
myZivs cieZ©x msL¨vwU 38. Ans: b)
20) The average of six numbers is 14. The average of four of these numbers is 15. The average of the
remaining two numbers is-
a) 4 b) 8 c) 12 d) 16
Solution:
QqwU msL¨vi mgwó = 14×6 = 84. PviwU msL¨vi mgwó = 15×4 = 60.
24
djZ, `ywUi msL¨vi mgwó =84 – 60 = 24. Ges `ywU msL¨vi Mo = = 12 Ans: c)
2
21) If 1-2x ≤ 3 then-
a) x ≤ – 2 b) x ≤ – 2 c) x ≤ – 1 d) x ≥ – 1
Solution: 1 – 2x ≤ 3
Or, –2x ≤ 3–1
Or, –2x ≤ 2
Or, 2x ≥ –2
Or, x ≥ –1 Ans: d)
2
22) If xy = 2 and xy = 16, what is the value of x? [RUPALI OFFICER 2019]
1
a) 4 b) 2 c) d) 8
4
2
Solution: Given that, xy = 2 Therefore, x =
y
And, xy2 = 16
2 2
Putting the value of x = we get, × y2 = 16
y y
Or, 2y = 16 Or, y = 8
1
Now as we know, Or, xy = 2 Or, x × 8 = 2 Or, x =
4
Alternative way −
Given that, xy = 2 or, x2y2 = 4
2 2
xy 4 1
Now, 2 = ⸫x= Ans: c)
xy 16 4
23) There are 10 true-false questions in an examination. These questions can be answered in-
a) 10 b) 20 ways c) 100 ways d) 1024 ways
Solution: Number of options = 2
Number of questions = 10
Number of ways to answer = 210 = 1024. Ans: d)
24) The perimeter of a circle measures 16π cm, what is the area of the circle in sq. cm? [BB OFFICER
2019]

14
Yousuf Choton Sir

a) 32√2 b) 64π c) 256π d) 128π


Solution: Circumference of a circle = 2πr
Now, 2πr = 16π Or, r = 8
The area of the circle, πr2 = π×82 = 64π Ans: b)

Bangladesh Krishi Bank


05 Post: Officer Cash - 2017

1) The lengths of two sides of a triangle are 7 cm and 4 cm respectively. The length of the third side
is –[BKB – (CASH ) -2017]
a) greater then 3cm b) less then 3cm
c) equal to 3 cm d) all are true
Solution: wÎfy‡Ri ‡h ‡Kvb `ywU evûi mgwó Zvi Z…Zxq evû A‡c¶v e„nËi n‡Z n‡e|
GLv‡b 7 Ges 4 Gi e¨eavb 3 myZivs Aci evûwU Aek¨B 3 Gi ‡_‡K eo n‡Z n‡e|
ZvB DËi: third side should be greater than 3. Ans: a)
2) If w + x = − 4, x + y = 25 and y + w = 15, then the average of w, x & y is; [Uttara TAO − 2022]
a) 3 b) 4 c) 5 d) 6
Solution: Here, w + x = ‒ 4, x + y = 25 and y + w = 15
Sum of these equation, 2(w + x + y) = ‒ 4 + 25 + 15 = 36
1
And w + x + y = ×36 = 18
2
1
Hence, the average of w, x & y = × 18 = 6 Ans: d)
3
3) How long will it take for an amount TK 450 to yield TK 81 as interest at 4.5% per annum of
simple interest? [BDBL SO 2017]
a) 4 years b) 4.5 years c) 5 years d) 5.5 years
Solution: Here, Principal, P = Tk 450; Interest, I = Tk 81; Rate of interest, r = 4.5%
Time, n =?
I 81
We know that, I = Pnr Or, n = ⸫ Time = = 4 years. Ans: a)
Pr 4504.5%
4) Club A has 20 members and club B has 27. If a total of 42 people belong to two clubs, how many
people belong to both clubs? [Dhaka Bank TO−22] [BKB – (CASH ) -2017]
a) 3 b) 4 c)5 d)6
Solution:
Here, total people n(AUB) = 42
Club A (20) Club B(27)
In club A, members n(A) = 20
In club B, members n(B) = 27
Both n(A∩B) = ?
Only A Both Only B We know that, n(AUB) = n(A) + n(B) ˗ n(A∩B) = 42 = 20
+ 27 ‒ n(A∩B)
Total = 42 Or, 42 ‒ 47 = ‒ n(A∩B)
Or, n(A∩B) = 5 Ans: c)

5) Today is Aziz's 12th birthday and his father's 40th birthday. How many years from today will
Aziz's A father be twice as old as Aziz’s at that time? [BKB – (CASH ) -2017]

15
Yousuf Choton Sir

a) 12 b) 24 c) 18 d) 16
Solution:
Let after x years Aziz‟s fathers will be double
So, 2(12+x) = 40+x
Or, 24+2x = 40+x So, x = 16 Ans: d)
6) If 61% of Bangladeshi people like cafe, and 74% like tea, how many like both? [BKB OFC 2017]
a) 13% b) 16% c) 26% d) 35%
Solution:
Like both = (61+74) % −100% = 35% Ans: d)
7) A grocer buys some eggs at Tk. 3 each. He finds that 12 of them are broken, but he sells the
others at Tk. 4 each and makes profit of Tk. 96. How many eggs did he buy? [BKB – (CASH ) -
2017]
a) 140 b) 142 c) 144 d) 150
Solution:
Let, the grocer buys = x eggs
According To the Question,
4(x–12)–3x = 96
Then, x = 144 Ans: c)
8) What is the original price of a T − shirt, if the sale price after 16% discount is 264? [BKB OFC −
2017]
a) 300 b) 214 c) 320 d) 314
Solution: At 16% discount, 84% = 264
So, 100% = 314.29 ≈ 314 Ans: d)
10) The present ages of John and Mary are in the ratio of 6: 4. Five years ago their ages were in the
ratio of 5: 3. How old is John now? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 42 b) 36 c) 30 d) 24
Solution: awi, John Gi eqm 6x eQi Ges Mary Gi 4x eQi
Now, 6x−5:4x–5 = 5:3
5 = 30 Or, 20x−25 = 18x−15 So, x = 5. Age of John is 6×5 = 30 Ans: c)
11) A man buys doughnuts at the rate of Tk. 35 per 100 pieces and sells them at Tk. 7.20 per dozen.
If the profit is Tk. 30, how many doughnuts did he buy? [BKB – (CASH) - 2017]
a) 60 b) 120 c) 180 d) 210
Solution:
35
Cost price of one doughnuts = = 0.35
100
7.20
Selling price of one „‟ = = 0.6 tk.
12
Profit in one doughnuts = 0.6 − 0.35 = 0.25 tk.
30
So, total doughnuts = = 120 Ans: b)
0.25
12) If y% of x = 29, then x =? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 2900/y b) 29x/y c) 29y/x d) 29xy
Solution:
Given, y% of x = 29
100 2900
So x=29× = Ans: a)
y y
13) How many tangents (¯úk©K) to a circle can be drawn from an external point? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

16
Yousuf Choton Sir

Solution:
e„‡Ëi ewn:¯’ ‡Kvb we›`y ‡_‡K H e„‡Ë `ywU gvÎ ¯úk©K AsKb Kiv m¤¢e| Ans: b)
14) The one-third of the complementary angle to 30° is – [B.K.B. (Officer Cash-2017)]
a) 150° b) 100° c) 50° d) 20°
Solution: We know that, complement any angle makes 90° angle
60
Therefore, 90° - 30° = 60° Now, = 20° Ans: d)
3
15) If the area of a rhombus is 54 sq. cm and the length of one of the diagonals is 6 cm then the
length of the other diagonal is -[BKB – (CASH ) -2017]
a) 18 b) 12 c) 16 d) 6
1
Solution: Area of rhombus is = ×D1×D2 [here, D1, D2= Diagonal]
2
1
×6 × D2 = 54 Or, 3 × D2 = 54
2
54
Or, D2 = =18 cm Ans: a)
3
16) If one number exceeds another number by 14 and the larger number is times the smaller
number, then the smaller number is -[BKB – (CASH ) -2017]
a) 13 b) 26 c) 28 d) 31
Solution:
Let large number is 3x and smaller number is 2x
Now, 3x − 2x =14
Or x = 14
So smaller number = 2×14=28 Ans: c)
17) The ratio between two numbers is 3:4 and their sum is 420. The greater one of the two numbers is
- [BKB – (CASH ) -2017]
a) 360 b) 240 c) 180 d) 120
Solution:
60If the number is 3x and 4x then 3x+4x = 420 or 7x = 420 so x = 60
So the greater number is 4 = 240 Ans: d)
18) If 4x+1=32, then x =? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 2 b) 3 c) 2/3 d) 3/2
Solution:
4x+1=32
3
Or, 22(x+1) =25 Or, 2x+2 = 5 Or, 2x = 3 So, x = Ans: d)
2
20) Log 81 =? [Agrani Bank (S.O. Auditor − 2018); BK.B Officer Cash − 2017)]
3
a) 9 b) 7 c) 6 d) 8
8 3
Solution: log 81 = log (3)4 = log (
3) = 8log = 8  1 [logaa = 1]= 8 Ans: d)
3 3 3 3
21) What will be the difference between simple and compound interest at 10% on a sum of Tk. 1000
after 4 years? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 10 b) 12.50 c) 20 d) 12
Solution:
Simple interest = 1000 × 4 × 10% = Tk. 400
Compound interest = (1000 × 1.1) 4 – 1000 = 1464.1–1000 = 464.1
Difference = Tk. (464.1 − 400) = Tk. 64.1 Ans: b)

17
Yousuf Choton Sir

22) Income of A is 25% less than B. What percent B's income would be more than A? Abyev`t A Gi Avq
B Gi Av‡qi †P‡q 25% Kg| B Gi Avq A Gi Av‡qi †P‡q KZ kZvsk †ewk? [BB Officer Cash − 2021]
a) 35% b) 33.33% c) 30% d) 25%
Solution: Let B's income be 100
Then A's income is 75
100 ‒ 75 25
So, B‟s income is ×100% = ×100% = 33.33%
75 75
r 25 25
Shortcut: ×100% = ×100% = ×100% = 33.33% Ans: b)
100 ‒ r 100 ‒ 25 75
[mZ©KZvt †ewk kZvsk wbY©q Ki‡Z n‡j n‡i (‒) wPý n‡e Avi Kg kZvsk wbY©q Ki‡Z n‡j n‡i (+) wPý n‡e]
23) After a 20% price decrease, a computer monitor is on sale for Tk. 7200. What is its original
price? [BKB OFC 2017]
a) Tk. 9000 b) Tk. 10000 c) Tk. 11000 d) Tk. 12000
Solution: Let, cost price = Tk. 100
Selling price = Tk. 80
If selling price is Tk. 80 then cost price = Tk. 100
100  7200
If selling price is Tk. 7200 then cost price = Tk. = Tk 9000
80
Short cut
80% = 7200
So, 100% = 9000 Ans: a)
24) The number 2, 3, 5 and x have an average is 4, x =? [Combined 5 Bank Officer (cash) − 18] Abyev`t 2,
3, 5 Ges x Gi Mo 4, x =?
a) 4 b) 5 c) 6 d) 7
Solution: Here, total number 4
Sum of the 4 number = 4×4 = 16
Sum of the numbers 2 + 3 + 5 + x = 10 + x
Now, the value of x = 16 –10 = 6 Ans: c)
25) In a series of 6 consecutive odd numbers if 15 the 6th number, what is the 4th number in the
series? [BB AD 2018]
a) 7 b) 9 c) 11 d) 13
Solution:
Let, 1st odd number = x Another way:
Then 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th will be x+2, x+4, The difference between consecutive odd
x+6, x+8, x+10 numbers is 2.
According to the question, So, If 15 is 6th number,
x+10 = 15 15 − 2 = 13 is 5th number
So, x =5 13 − 2 = 11 is the 4th number
Then 4th number = x+6=5+6 =11
Ans: c)

18
Yousuf Choton Sir

Rupali Bank PLC


06 Post: Officer Cash - 2017

1) If sinA + sin2A = 1, then the value of the expression (cos2A + cos4A) is [COMBINED 5 BANKS,
RUPALI OFC 2018, BB OFFICER 2018]
a) 1 b) ½ c) 2 d) 3
Solution: Given that, sinA + sin2A = 1 Or, sinA =1− sin2A Or, sinA = cos2A
2 4 2 2 2 2
Now, cos A + cos A = cos A + (cos A) = sinA + sin A =1 Ans: a)
2) If a pole 6 m high casts a shadow 2√3 m long on the ground, then the elevation of the sun is [BB
AD 2018, RUPALI OFC 2018]
a) 60º b) 45º c) 30º d) 90º
Solution:
A From right angle triangle ABC
height 6
tanθ = = = 3
ground 2 3
6
Or, tanθ = tan60º
Or, θ = 60º
B 2 3 C
Another way:
Base Height Hypotenuse
Side 1 3 2
Angle 30 60 90
Multiply 2√3, in side triplet we get, 2√3, 2√3×√3, 2√3×2 = 2√3, 6, 4√3 Side 6 is opposite to angle 60 0
Ans: a)
3) If a + 1, 2a+1, 4a− l are in Arithmetic Progression, then value of a? [RUPALI OFC 2018]
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4
Solution: Let 1st term = x = a + 1,
2nd term = y = 2a + 1 and
3rd term = z = 4a – 1
Or, y − x = z – y Or, 2y = x + z
Or, 2(2a + 1) = a + 1 + 4a – 1 Or, 4a + 2 = 5a
⸫a=2 Ans: b)
4) Suppose today is Friday. What day of the week will it be 65 days?
a) Saturday b) Monday c) Tuesday d) Friday
Solution:
‡h ‡Kvb w`‡bi e¨eavb‡K 7 w`‡q fvM K‡i Aewkó _vK‡j GKB evi nq| A_©vr 7 Gi ¸wYZ‡Ki mv‡_ 1 ‡hvM Ki‡j GKB evi n‡e|
GLv‡b 65 Gi Av‡M 7 Gi ¸wYZK 63 (7×9) Ges 63 + 1= 64 Zg w`bI ïµevi| myZivs 65Zg w`b n‡e kwbevi| Ans: a)
5) A median of a triangle divides it into two
a) A congruent (me©mg) triangles b) Triangles of equal area√
c) Isosceles triangle d) Right triangle
Solution:
‡h ‡Kvb wÎfy‡Ri ga¨gv wÎfyR ‡¶ÎwU‡K mgvb ‡¶Îdj wewkó `ywU bZyb wÎfy‡R wef³ K‡i|

19
Yousuf Choton Sir

6) Which of the following angle can be constructed with the help of a ruler and a pair of
compasses? [RPL Cash 2018]
a) 35° b) 40° c) 37.5° d) 47.5°
Solution: mvaviYZ ‡KvY A¼‡bi Rb¨ Pvu`v e¨envi Ki‡Z nq| wKš` ïay ‡¯‹j Ges `ywU K¤úv‡mi mvnv‡h¨ ‡KvY A¼b Ki‡Z n‡j
GKwU mij‡iLv Uvbvi ci GKB e¨vmva© wb‡q `ywU e„ËPvc AvuK‡Z nq| GKwU mij‡iLvi Dci Aa©e„Ë A¼b Kivi ci GKB e¨vmva©
wb‡q `ywU e„ËPvc A¼b Ki‡j GKwU mg‡KvY Aw¼Z n‡e| Gici mg‡KvY Ges 60 wWwMÖ ‡Kv‡Yi evûi mv‡_ e„ËPv‡ci ‡Q` we›`y‡K
‡K››`ª K‡i 75 wWwMÖ‡KvY A¼b Kiv hv‡e| Gfv‡e me¸‡jv ‡KvY‡K evi evi A‡a©K Kiv hv‡e| cÖ‡kœ cÖ`Ë Ackb Abyhvqx 0° I 75°
‡K›`ª a‡i G‡`i A‡a©K 37.5° ‡KvY AvuKv m¤¢e| Gfv‡e cÖwZevi 37.5° ‡hvM Ki‡j ‡h bZyb bZyb ‡KvY n‡e Zv A¼b Kiv m¤¢e|
Ans: c)
7) If a, b and c are the lengths of the three sides of a triangle, then which of the following is true?
[Rupali Bank Off- Cash)-2018] & [BB-(AD)-2018]
a) a+b< c b) a−b < c c) a+b = c d) a+b≥ c
Solution: wÎfz‡Ri †h‡Kvb `yB evûi we‡qvMdj Z…Zxq evû A‡c¶v ¶z`ªZi Ans: b)
8) Which line is parallel to y = x – 2?
a) y = 2x+1 b) 2y = 2x – 6 c) 2y = x+7 d) y= 3x+1
Solution:
Here, y = x−2 [kZ©t `ywU †iLv mgvšÍivj n‡j Zv‡`i Xv‡ji gvb n‡e 1]
Slope of the line perpendicular ‡ei Ki‡Z n‡j cÖ_‡g y = mx+c m~Î e¨envi K‡i Slope of Straight line
বের করতত ঵তে।তারপর তার তেপরীত ঋণাত্বক ভগ্াাংল তিতত ঵তে।প্রশ্ন অনুযায়ী y = x−2 বরখার ঢা঱ = 1.
Slope of the line parallel = 1. এখি X এর ঴঵গ ত঵ত঴তে 1ে঴াত঱ পাই,
y = 1×x−2 Or, y = x−2
Or, 2y = 2x−6 Ans: b)
9) The area of a triangle with sides 3 cm, 5 cm and 6 cm is [SONALI SO 2018, RUPALI OFC 2018]
a) 2√3cm2 b) 2√14cm2 c) 5√12cm2 d) 4√14cm2
Solution: Here a, b, c are the sides of the triangle
So, if a = 3 cm, b = 5 cm and c = 6 cm
a+b+c 3+5+6
Thus, Using Heron‟s Formula we get the semi-perimeter = = =7
2 2
Area for scalene triangle = S(S  a) (S  b) (S  c) = 7(7  3) (7  5) (7  6) = 7  4  2 = 56 =
2 14 cm2 Ans: b)
10) The pair of co − prime numbers is? [Rupali OFC 2018]
a) 2, 3 b) 2, 4 c) 2, 6 d) 2, 110 Ans: a)
Co − prime number/Relative Prime,/Mutually Prime (ci¯ci ‡gŠwjK msL¨v)
যদদ দুটি natural number এরমধ্যে '1' ছাড়া অন্য ক াধ্য া common factor া থাধ্য ,তখ ওই দুটি natural number ক Co −
prime number বা পরস্পর কমৌদ঱ সংখ্যা ব঱া হয়। However, two composite numbers can also be co prime or
relatively prime.
Example: 7 and 9, 5 and 8 ... etc
11) The value of k, if (x − 1) is a factor of 4x3 + 3x2 − 4x + k, is [SONALI SO 2018]
a) 1 b) 2 c) −3 d) 3
Solution: Let, f(x) = 4x3 +3x24x + k Or, f(1) = 4 13 + 3  134×1 + k
Now, 4 13 +3 124×1 + k = 0 Or, 4 + 3− 4+k = 0
Or, k = −3 Ans: c)
x-1 Drcv`K, n‡j x = 1 emv‡j Zv H m¤ú~Y© ivwki gvb 0 n‡e|
12) There are 5 red and 3 black balls in a bag, probability of drawing a black ball is ___
1 1 3 3
a) b) c) d)
4 3 8 4
Solution: Total balls = 5 + 3 = 8 and black ball = 3

20
Yousuf Choton Sir

So, probability of getting black ball is = 3/8 Ans: c)


13) The total surface area of a hemisphere of radius r is? [RUPALI OFC 2018, RUPALI BANK LTD ANE 2021]
a) 4π2 b) πr2 c) 2πr2 d) 3πr2
Solution:
Total surface area of sphere = 4πr2
But hemisphere surface is half of sphere surface = 2πr 2+ surface area of a circle = πr2
So, total surface area of hemisphere = 2πr2+πr2 = 3πr2 Ans: d)
14) The roots of the equation 9x 2 − bx + 81 = 0 will be equal, if the value of b is [RUPALI OFC 2018]
a) ±9 b) ±18 c) ±27 d) ±54
Solution: When roots be equal, b2 = 4ac
Or, b2 = 4×9×81 Or, b2 = 2961 Or b = ± 54 Ans: d)
15) If secθ+ tanθ = x, then tan θ is [SONALI SO 2018, BB AD 2018, BB OFFICER 2019]
x2 - 1 1 x- 1
a) b) c) d) 1
2x 2x 2x
2 2
Solution: We know that, Sec θ− tan θ = 1
Or, (secθ + tanθ)(secθ −tanθ) =1 Or, x (secθ− tanθ) = 1
1
Or, secθ −tanθ = −−−−−− (i)
x
Again, secθ + tanθ = x (ii)
From (ii) − (i)
x2 - 1 x2 - 1
Or, 2tanθ = Or, tanθ = Ans: a)
x 2x
16) If w + x = − 4, x + y = 25 and y + w = 15, then the average of w, x & y is; [Uttara TAO − 2022]
a) 3 b) 4 c) 5 d) 6
Solution: Here, w + x = ‒ 4, x + y = 25 and y + w = 15
Sum of these equation, 2(w + x + y) = ‒ 4 + 25 + 15 = 36
1
And w + x + y = ×36 = 18
2
1
Hence, the average of w, x & y = × 18 = 6 Ans: d)
3
17) What is the original price of a T − shirt, if the sale price after 15% discount is 272? [RUPALI OFC
2018, BDBL SO 2017]
a) 300 b) 280 c) 320 d) 314
Solution: At 15% discount, the selling price = Tk 85
According to the question, 85% = 272
272
So, 1% =
85
272  100
100% = = 320 Ans: c)
85
18) Tk. 500 is deposited in a savings account which pays 7% annual interest compounded semi-
annually. To the nearest Taka, how much is in the account at the end of the year?
a) 542 b) 536 c) 512 d) 524
Solution: Here,I = Interest (my`) =?
P = Principal (Avmj) = Tk 500
r = Rate of Interest (1 eQiv‡šÍ my‡`i nvi) = 7%
n = time (mgq) = 1 year
m = compounding time (Pµe„w×i mgq) = semi − annually = 2
We know that.

21
Yousuf Choton Sir

F.V. = 1 +
r%nm
 m  P [n =1, m =2]
= 5001 +
7%12
= 500× (1 + 0.035)2= 500× (1.035)2= 535.6125= Tk 536(near about) Ans: b)
 2 
1
19) If logx = 2, the x =? [Rupali Bank (Officer Cash − 2018)]
4
1 1
a) b) c) 2 d) 3
2 2
1 1 1 1
Solution: logx = 2 Or, x2 = Or, 2 = Or, x2 = 4
4 4 x 4
Or, x = x=2 Ans: c)
20) If 5% more is gained by selling an article for BDT 350 than selling it for BDT 340, the cost of the
article is Abyev`t hw` GKwU AvwU©‡Kj 350 UvKvq wewµ bv K‡i 340 UvKvq wewµ Ki‡j 5% †ewk jvf nq| AvwU©‡KjwUi g~j¨
KZ?][Combined 7 Bank & FI SO − 19] [NRBC Bank TO − 2022][
a) BDT 300 b) BDT 2500 c) BDT 200 d) BDT 450
Solution: 5 % = 350 – 340
Or, 5% = 10
10 10
Or, 100% = = × 100 = 200 Ans: c)
5% 5
a b c
21) If x = y , y = z and z = x then the value of abc is[Rupali Bank Off- Cash)-2018]
a) 1 b) 0 c) 5 d) 1
Solution: Given, x = ya Or, x = (zb)a
Or, x = (xc)ab Or, (x)abc = x1
Or, abc = 1 Ans: d)
22) If x is 30% greater than y, what percent of y is x? [AGRANI SO AUDITOR 2018]
a) 70 b) 77 c) 120 d) 130
130y
Solution: x = y + 30% of y Or, x =
100
ay 130y
Let, a% of y = x Or, =
100 100
Or, a = 130 Ans: d)
23) The lengths of two sides of a right-angled triangle are 13 cm and 5 cm respectively. The length of
the third side is - [RUPALI OFC 2018]
a) 13 b) 17 c) 11 d) 12
Solution: c2 = a2 + b2
Or, 132 = 52 + b2 Or, 169 = 25 + b2
2
Or, b = 144 Or, b = 12 Ans: d)
24) The present age of Habib and Shikha are in the ratio of 6: 4. Five years ago their ages were in
the ratio of 5: 3, how old is Habib now? [Rupali Bank Off- Cash)-2018]
a) 24 b) 30 c) 36 d) 42
Solution:
Let, Habib‟s age is = 6 and Shikha‟s age = 4x
According to the question,
6x–5 5
=
4x–5 3
Or, 18x – 15 = 20x – 25
Or, 2x = 10
Or, x = 5

22
Yousuf Choton Sir

So, Habib‟s age is = 6×5 = 30 year Ans: b)

Security Printing Corporation Bangladesh


07 Post: Assistant Manager - 2018

1) If 3x + 5y = 14. x −y = 6, then what is the average of x and y?


a) 0 b) 2 c) 2.5 d) 3
Solution:
3x + 5y = 14 ------- (i) and x −y = 6 ----------- (ii)
Adding the equations we get: x + y = 5 and the average x and y: 5/2 = 2.5 Ans: c)
2) What is the factor of 8x3 −12x2 + 6x −63?
a) (x2 −8x+20)(x−8x+2) b) (2x−3)(4x2+12x+21)
2
c) (2x−1)(4x −12x+21) d) None of those
Solution: 8x3 + 12x2 + 6x − 63 = (2x)3 + 3(2x)2 .(1) + 3(2x).(1)2 + (1)3 −64
= (2x+1)3 – 43 = (2x+1−4){(2x+1)2 +(2x+1)×4 + 42 )}
= (2x−3)(4x2 + 4x + 1 + 8x + 4 + 16) = (2x−3)(4x2 + 12x + 21)
[Formula: (a − b)³ = a³ − 3a²b+ 3ab² – b³, a³ − b³ = (a − b) (a²+ab+b²)] Ans: b)
3) The ratio between two numbers is 3:4 and their sum is 420. The greater one of the two numbers
is -[BKB – (CASH ) -2017]
a) 360 b) 240 c) 180 d) 120
Solution:
If the number is 3x and 4x then 3x+4x = 420
Or, 7x = 420 So, x = 60
so the greater number is 4x = 4×60 = 240 Ans: b)
4) The lengths of two sides of a right-angled triangle are 13 cm and 12 cm respectively. The length
of the third side is - [RUPALI OFC 2018]
a) 13 b) 17 c) 11 d) 5
Solution: c2 = a2 + b2
Or, 132 = 122 + b2
Or, 169 = 144 + b2
Or, b2 = 25
⸫b=5 Ans: d)
5) Find the largest number which divides 62, 132, and 237 to leave the same remainder in each case.
a) 30 b) 32 c) 35 d) 38
Solution:
HCF of (237− 132), (237− 62) and (132 − 62) Or, HCF of 105, 175, 70 = 35
So, the required number = 35 Ans: c)

23
Yousuf Choton Sir

Sonali Bank PLC


08 Post: Officer - 2018

1) A triangular plot with sides of 25 feet, 40 feet and 55 feet is to be surrounded by a fence built of
pillars set 5 feet apart. How many pillars will be required to surround the plot? [FSIBL PO 2021]
a) 21 b) 22 c) 23 d) 24
Solution: cø‡Ui cwimxgv = 25 + 40 + 55 = 120
120
†gvU Pillar Gi msL¨v = = 24 wU| hw` Triangle bv n‡q †mvRv iv¯Zv nZ Zvn‡j GKwU Pillar †ewk jvMZ gv‡b ZLb
5
GLv‡b 24 Gi mv‡_ 1 †hvM nZ| KviY Triangle Gi †h we›`y †_‡K ïiæ n‡e PZzw`©‡K Ny‡i Avevi †mB we›`y‡Z Av‡iKwU Pillar †`qv
hv‡ebv| Ans: d)
2) The length of room is 1.5 times of its breadth. If the area of the room is 216 sq. meters, what is
the perimeter of the room?
a) 60 meter b) 54 meter c) 48 meter d) 50 meter
Solution: Let, breadth of house = x m. Therefore, length of house = x × 1.5 = 1.5x m.
Therefore, Area = 1.5x×x = 216
216
Or, x2 = = 144
1.5
Or, x = 144 Or, x = 12
Therefore, Breadth = 12m and Length = 12× 1.5 = 18m.
Hence, Perimeter = 2 (l+b) = 2 (12+18) = 60m Ans: a)
3) A person needs to pay Tk. 500 to buy pencils and Tk. X for any additional unit of pencil. If the
coustomer pays a total of Tk. 4,700 for 1200 pencils, what is the value of X?
a) 4.0 b) 3.91 c) 3.85 d) 3.5
4700 − 500
Solution: x = = 3.5 Ans: d)
1200
4) As the price of mango has reduced by 20%, it is now possible to buy 2 more mangoes at
[Link] is the current price of 50 mangoes?
a) 50 b) 60 c) 80 d) 65
Solution: awi, c~‡e© 1 wU Av‡gi `vg wQj = x Tk.
Zvn‡j eZ©gv‡b 20% K‡g 1 wU Av‡gi `vg = 0.8x Tk.
12 12
cÖkœg‡Z, − =2
0.8x x
15 12
Or, − =2 Or x = 1.5
x x
Zvn‡j eZ©gv‡b 1 wUAv‡gi `vg = 0.8 × 1.5= 1.20 Tk
eZ©gv‡b 50 wUAv‡gi `vg = 1.20 × 50 = 60 Tk. Ans: b)
5) In the given series, which number will come next: 91, 86, 76, 61, ______?
a)31 b) 36 c) 41 d) 46
Solution: Series 91, 86, 76, 61
Difference -5, -10, -15, -20 Next number is = 61 20 = 41 Ans: c)
6) P works twice as fast as Q. If Q can complete a work in 12 days independently, the number of
days in which P and Q can together finish the work is:
a) 4 days b) 6 days c) 3 days d) 5 days
Solution:
awi, P GKv x w`‡b KvRwU Ki‡Z cv‡i I Q GKv 2x w`‡b KvRwU Ki‡Z cv‡i |

24
Yousuf Choton Sir

cÖkœg‡Z, 2x =12 Or, x = 6


P GKv 6 w`‡b KvRwU Ki‡Z cv‡i
Q GKv 12 w`‡b KvRwU Ki‡Z cv‡i
12×6 72 ab
So, P, Q GK‡Î KvRwU Ki‡Z cv‡i = = = 4 w`‡b [m~Ît ] Ans: a)
12+6 18 a+b
7) If Kabir loses 8 pounds, he will weigh twice as much as his sister, together they now weigh 278
pounds. What is Kabir's present weight, in pounds?
a) 147 b) 188 c) 135 d) 139
Solution:
awi, Kwe‡ii eZ©gvb IRb = x cvDÛ
Kwe‡ii ‡ev‡bi eZ©gvb IRb = (278  x) cvDÛ
cÖkœg‡Z, (x  8) = 2( 278  x)
Or, x  8 = 556  2x
564
Or, 3x =
3
⸫ x = 188 Ans: b)
7
 1
8) If x 2 = then the value of x is − [Sonali Bank (Officer − 2018)]
128
a) 8 b) 4 c) 4 d) 2
7
 1
Solution: x 2 =
128
7 7
2
Or, x = 128 [e¨¯ÍKiY K‡i] Or, x2 = 27
2
7
Or, x = 2 7 = 22 Or, x = 22
x=4 Ans: a)
9) If P = 5 + √2 then the value of P2 is-
a) 5 + 10√2 b) 20 + 5√2 c) 27 + 10√2 d)) 27
Solution: Here, P = 5 + 2 √2 Now, (P) 2 = (5 + 2 √2)2
Or, P2 = 52 + 2×5×√2 + (√2)2 = 25 + 10√2 + 2 = 27 + 10√2 Ans: c)
10) If 12a + 3b = 1 and 7b −2a = 9, what is the average of a and b?
a) 0.1 b) 0.5 c) 1 d) 2.5
Solution: Add 12a+3b = 1 and 7b − 2a = 9, then we will get 10a + 10b =10

a+b 1
Or, a + b = 1 Therefore, arithmetic mean of a and b = = = 0.5 Ans: b)
2 2
11) (2x1)2 x5 is equal to: [Sonali Bank (Officer − 2018)]
a) 2x2 b) 2x4 c) 4x2 d) 4x3
1 1 1
Solution: (2x1)2 x5= 22 (x1)2 x5 = 22 2 5= 22 2 x5 = 4x3 Ans: d)
x x x
12) If the salary of an employee is reduced by 10 percent for his late attendance and then increased by 10
percent on a pardon, how much does he lose? [hw` GKRb Kg©Pvixi †eZb Zvi wej‡¤^ Dcw¯’wZi Rb¨ 10 kZvsk Kgv‡bv nq
Ges Zvici ¶gv wn‡m‡e 10 kZvsk e„w× Kiv nq, Zvn‡j Zvi KZ ¶wZ n‡e?][Uttara Bank Ltd, PO ‒ 2021]
a) 1%loss b) 1% loss c) 2%loss d) 2%profit
10  10
Solution: Successive discount =10+10  % = 1% =1% loss Ans: b)
100

25
Yousuf Choton Sir

13) 35% of Buri's income is equal to 25% Nuru's income. The ratio of their income is: [BB Cash − 2011]
a) 7:3 b) 4:3 c) 4:7 d) 5:7
Solution: Let, Buri's income Tk. x and Nuru's income Tk. y
35x 25y 7x y x 5
Now, = Or, = Or, = Ans: d)
100 100 20 4 y 7
14) The simple interest on a sum of money will be Tk. 600 after 10 years. If the principal is trebled
after 5 years, what will be the total interest at the end of the tenth year?
a) Tk. 600 b) Tk. 1200 c) Tk. 900 d) Tk. 1500
Solution:
Simple interest after 10 years = 600 Simple after 1 yr = 60 For first 5 years = 60×5 = 300 For next 5
years as the principle has been trebled, interest also would be trebled. Hence, Simple interest for next 5
years = (60×5×3) = 900 Hence Total simple interest = 300 + 900 = 1200 Ans: b)
15) A man spent 1/2 of his money and the lost 1/4 of the remainder. He was left with tk. 3600. How
much did he start with? Abyev`t GKRb e¨w³ Zvi A‡_©i 1/2 Ask LiP K‡i Ges Aewkó 1/4 Ask nvwi‡q †d‡j| Zvi
Kv‡Q 3600 UvKv evwK wQj| †m KZ w`‡q ïiæ K‡iwQj?[Uttara Bank Ltd, PO ‒ 2021]
a) 3670 b) 4500 c) 9600 d) 5000
1 1 1 3
Solution: Rest of the money = 1  (  ) =
2 2 4 8
3
Now, th part = 3600
8
8
So, Whole part = 3600  = 9600 Tk. Ans: c)
3
16) In a class of 78 students, 41 are taking French, 22 are taking German. Of the students taking
French or German, 9 are talking both courses. How many students are not enrolled in either
course?
a) 24 b) 19 c) 69 d) 15
Solution:
Taking both French and German = 9 students (given) Another way:
Taking only French = 41 9 = 32 Group 1 + Group 2 – Both +
Taking only German = 22 9 = 13 None = Total
Taking neither French nor German = x Or, 41+22 – 9+None = 78
Only Group 1 + Only Group 2 + Both + None = Total Or, None + 54 = 78
Or, 32 + 13 + 9 + None = 78 Or, None = 78−54 = 24
Or, None = 78 – 54 = 24
Ans: a)
2 1
17) If a + 2b = 6 and ab = 4, what is + =?
a b
a) 3/2 b) 1 c) 1/2 d) 2

2 1 2b+a 6 3
Solution: + = = = Ans: a)
a b ab 4 2

18) What is the largest number that divides 84, 1440, 36 without any remainder? Abyev`t †Kvb e„nËg
msL¨v‡K 84, 1440, 36 `¦viv fvM Ki‡j †Kvb Aewkóvsk _vK‡e bv?[Combined 7 Bank & FI SO − 19]
a) 6 b) 12 c) 18 d) 24
Solution: Applying the successive rules of divisibility
1440 ÷ 84 = quotient 17, remainder 12
36 ÷ 12 = 3 Ans: b)

26
Yousuf Choton Sir

Bangladesh Development Bank PLC


09 Post: Senior Officer - 2018

1) A card is randomly drawn from a deck of 52 cards. What is the probability of getting an Ace or
King or Queen?[52 Kv‡W©i GKwU ‡WK ‡_‡K G‡jv‡g‡jvfv‡e GKwU KvW© wbY©q Kiv nq| GKwU ‡U°v ev ivRv ev ivbx cvIqvi
m¤¢vebv KZ?] [SPCBL Officer−2021]
2 3 2 4
a) b) c) d)
13 13 14 13
Solution: In a deck there is 4 king, 4queen and 4 Ace cards; Total cards = 52
4 4 4 12 3
P(Ace or King or Queen) = + + = = Ans: b)
52 52 52 52 13
2
2) The diagonal of a rectangle is √41 cm and its area is 20 cm , what is the perimeter of the
rectangle? [HBFC SO 2017]
a) 16cm b) 17cm c) 20cm d) 18cm
Solution:
Length = a cm, width = b cm
So, area ab = 20 cm2
Diagonal = (a2 + b2) = √41
a2 + b2 = 41 Or, (a + b) 2 − 2ab = 41
2
Or, (a + b) − 2×20 = 41 Or, (a + b) 2 = 81 a + b = 9
Perimeter = 2 (a + b) = 2×9 = 18 m Ans: d)
1 1
3) If x − = − 3, then x4 + 4 =? [AGRANI SO AUDITOR 2018]
x x
a) 23 b) 27 c) 3 d) 9
Solution:
x4 + 4 = (x2)2 +  2 = x2 + 2  2 × x2  2= x  2 + 2  x    2= {( 3)2 + 2}2  2
1 1 2 1 2 1  1 12
x x   x  x  x x
= (3 + 2)2  2= 52  2= 23 Ans: a)
4) The difference between two numbers is 5 and the difference between their squares is 65. What is
the larger number? [Uttara TAO − 2022]
a) 8 b) 9 c)11 d)13
Solution: Let, larger number = x and smaller number = y
First condition, x ‒ y = 5 and Second condition, x2 ‒ y2 = 65
Now, x2 ‒ y2 = 65 Or, (x + y)(x ‒ y) = 65
Or, (x + y)×5 = 65 Or, x + y = 13
Again, x + y = 13
x‒y=5
− − − − − − −
Or, 2x = 18 Or, x = 9 Ans: b)
5) The lengths of two sides of a right-angled triangle are 13 cm and 5 cm respectively. The length of
the third side is - [RUPALI OFC 2018]
a) 13 b) 17 c) 11 d) 12
Solution: c2 = a2 + b2
Or, 132 = 52 + b2

27
Yousuf Choton Sir

Or, 169 = 25 + b2
Or, b2 = 144
Or, b = 12 Ans: 12
6) If w + x = − 4, x + y = 25 and y + w = 15, then the average of w, x & y is; [Uttara TAO − 2022]
a) 3 b) 4 c) 5 d) 6
Solution: Here, w + x = ‒ 4, x + y = 25 and y + w = 15
Sum of these equation, 2(w + x + y) = ‒ 4 + 25 + 15 = 36
1
And w + x + y = ×36 = 18
2
1
Hence, the average of w, x & y = × 18 = 6 Ans: d)
3
7) How long will it take for an amount TK 450 to yield TK 81 as interest at 4.5% per annum of
simple interest? [BDBL SO 2017]
a) 4 years b) 4.5 years c) 5 years d) 5.5 years
Solution: Here, Principal, P = Tk 450; Interest, I = Tk 81; Rate of interest, r = 4.5%
Time, n =?
I 81
We know that, I = Pnr Or, n = ⸫ Time = = 4 years. Ans: a)
Pr 4504.5%
8) Today is Ratul's 12th birthday and his father's 40th birthday. How many years from today will
Ratul's. A father be twice as old as Ratul's at that time.
a) 12 b) 24 c) 18 d) 16
Solution:
awi, x eQi ci ivZy‡ji evevi eq‡mi wظb n‡e|
Now, 40 + x = 2(12 + x)
Or, 40 + x = 24 + 2x
Or, 2x − x = 40 − 24
⸫ x = 16 Ans: d)
9) A grocer buys some eggs at TK 3 each. He finds that 12 of them are broken, but he sells the
others at TK 4 each and makes profit of TK 96. How many eggs did he buy?
a) 140 b) 142 c) 144 d) 150
Solution: Let, The grocer buys = x eggs
ATQ, 4(x–12) 3x = 96 Or, 4x–48–3x = 96, Then x = 144 Ans: c)
10) What is the original price of a T − shirt, if the sale price after 15% discount is 272? [RUPALI OFC
2018, BDBL SO 2017]
a) 300 b) 280 c) 320 d) 314
Solution: At 15% discount, the selling price = Tk 85
According to the question,
85% = 272
272
So, 1% =
85
272  100
100% = = 320 Ans: c)
85
11) The present ages of John and Mary are in the ratio of 6: 4. Five years ago their ages were in the
ratio of 5: 3. How old is John now? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 42 b) 36 c) 30 d) 24
Solution: awi, John Gi eqm 6x eQi Ges Mary Gi 4x eQi
Now, 6x−5:4x–5 = 5:3
5 = 30 Or, 20x−25 = 18x−15 So, x = 5. Age of John is 6×5 = 30 Ans: c)

28
Yousuf Choton Sir

12) Tk 500 is deposited in a savings account which pays 7% annual interest compounded semi −
annually. To the nearest Taka, how much is in the account at the end of the year? [RUPALI OFC
2018, BDBL SO 2017]
a) 542 b) 536 c) 512 d) 524
Solution: Here, I = Interest (my`) = ?
P = Principal (Avmj) = Tk 500
r = Rate of Interest (1 eQiv‡šÍ my‡`i nvi) = 7%
n = time (mgq) = 1 year
m = compounding time (Pµe„w×i mgq) = semi − annually = 2
We know that.
F.V. = 1 +  P [n =1, m =2]
r% nm
 m
= 5001 +
7%12
= 500× (1 + 0.035)2= 500× (1.035)2= 535.6125= Tk 536(near about) Ans: b)
 2 
13) A cricket team has won 40 games out of 60 played. It has 32 more games to play. How many of
these must the team win to make it record 70% win for the season? [Uttara TAO − 2022]
a) 20 b) 23 c) 25 d) 32
Solution: Let, x number of games must win
Now, 40 + x = (60 + 32) ×70%
Or, 40 + x = 64.4 Or, x = 64.4 ‒ 40 = 24.4 ≈ 25 Ans: c)
14) Three workers, X, Y and Z, are paid a total of Tk. 5,500 for a particular job. X Is paid 133.33%
of the amount paid to Y and Y is paid 75% of amount paid to Z. How much is paid to Z?
a) Tk.1780 b) Tk.1890 c) Tk.1975 d) Tk. 2000
Solution:
Ratio of payment of X and Y = 133.33: 100 or 4:3
Again, ratio of Y and Z is Y: Z = 75:100 or 3:4
So, ratio of X, Y and Z = 4:3:4
Sum of the ratio = 4+3+4 = 11
4
So, Z got = 5500 × = 2000 Ans: d)
11
15) If the interest of Tk H at H% in 4 years is Tk H, then H =? [BDBL SO 2017]
a) 25 b) 20 c) 30 d) 32
Solution:
H H2
Total interest = (H% of H) = ×H×4=
100 25
H2
According to the question, = H
25
Or, H2 = 25H Or, H (H – 25) = 0
Or, H = 25 Ans: a)
1
16) logx = 2 n‡j x Gi gvb KZ?[BDBL SO − 2017); Sonali Bank (Sub) Asst. − Engr, Mechanical − 2016)]
9
1
a) 3 b)  c) 3 d) 3
3
1 1 1 1
Solution: †`Iqv Av‡Q, logx = 2  x2 = [logab = x n‡j, ax = b] Or, 2 =
9 9 x 9
Or, x2= 9 Or, x = 3
wKš` x 3, KviY logarithm Gi base me©`v abvZ¥K| x=+3 Ans: a)

29
Yousuf Choton Sir

17) If 5% more is gained by selling an article for BDT 350 than selling it for BDT 340, the cost of the
article is [hw` GKwU AvwU©‡Kj 350 UvKvq wewµ bv K‡i 340 UvKvq wewµ Ki‡j 5% †ewk jvf nq| AvwU©‡KjwUi g~j¨ KZ?]
[Combined 7 Bank & FI SO − 19] [NRBC Bank TO – 2022]
a) BDT 300 b) BDT 2500 c) BDT 200 d) BDT 450
Solution: 5 % = 350 – 340
Or, 5% = 10
10 10
Or, 100% = = × 100 = 200 Ans: c)
5% 5
18) In first 1000 natural numbers, how many integers exist such that they have a remainder 4
when divided by 7 and a remainder 9 when divided by 11? [HBFC SO 2017, BDBL SO 2017]
a) 11 b) 13 c) 15 d) 17
Solution: Numbers that leave a remainder of 4 when divided by 7 are:
11, 18, 25, 32, 39, 46, 53, ... Numbers that leave a remainder of 9 when divided by 11 are:
20, 31, 42, 53, …
We see that 53 is the first number that satisfies both conditions. To find the subsequent numbers that
also satisfy both conditions we keep adding the LCM of 7 and 11, i.e., 77, to (and beginning with) 53.
So the numbers, including 53, are: 53, 130, 207, 284, 361, 438, 515, 592, 669, 746, 823, 900, and 977
So there are a total of 13 such numbers.
Another way
When Divided by 7, A = 7x + 4
So, numbers can be: 4, 11, 18, 25, 32, 39, 46, & 53
Again, When divided by 11, A = 11y + 9
Here, 53 is common.
Now, LCM of 7 & 11 is 77.
So, the numbers pattern is: 77x + 53
Then, 77x+53 ≤ 1000 Or, 77x ≤ 947
Or, x ≤ 12.2
So, x can be 0, 1, 2 ... 12 ⸪ Total 13
Another way
First number in this series = 53
Last number in the series = 977
The series will be an arithmetic progression with first term = 53, last term = 977, and difference = 11×7
= 77 general formula for nth term
a(n) = a(1) + (n − 1)d Or, 977 = 53 + (n −1) ×77
Or, n − 1 = 12 Or, n = 13
1000
Shortcut: = 12.98 = 13 Ans: b)
117
19) A train passes a platform in 40 sec and a woman standing on the platform in 30 sec. If the speed
of the train is 108 km/hr, what is the length of the platform? [COMBINED OFF 2018]
a) 100 m b) 300 m c) 900 m d) 1020 m
Solution:
Let, the length of train L and length of platform P
5
Speed of train 108 km/h =108 × m/s = 30 m/s
18
It passes woman on platform in 30 second
So, L = 30×30 = 900m (distance = speed × time)
Now when it crosses the platform effective distance becomes, L+P = 40×30 =1200 m
P = 1200 − 900 = 300
Length of platform = 300 m Ans: b)

30
Yousuf Choton Sir

Sonali Bank PLC


10 Post: Senior Officer - 2018

1) If w is 10% less than x, and y is 30% less than z, then wy is what percent less than xz? [SONALI
SO 2018, RUPALI OFFICER 2019, Rupali ANE 2021]
a) 10% b) 20% c) 37% d) 40%
Solution: Let, x = 10 therefore, w = 9
Again z = 10 therefore y = 7
Now, wy = 9×7 = 63 and xz = 10×10 = 100
xz – wy = 100 − 63 = 37% Ans: c)
2) For y = -2x-8, what is the least value of x for which y is less than 9?
a) 8 b) – 5 c) – 10 d) – 8
Solution: Here, y < 9
Or, −2x − 8 < 9 Or, −2x < 9+8
Or, −2x < 17 Or, x > −8.5
Here, x is an integer that is greater than −8.5. The least integer that is greater than −8.5 is −8 Ans: d)
3) The next number in the sequence 3, 6, 11, 18, 27, ... is-
a) 10 b) 38 c) 37 d) 40
Solution: 3 - 6 = 3
6 - 11 = 5
11 - 18 = 7
18 - 27 = 9
27 - 38 = 11
myZivs cieZ©x msL¨vwU 38. Ans: b)
4) If x: y = 5:3, then (8x 5y) : (8x + 5y) = ?
a) 5:11 b) 6:5 c) 5:6 d) 3:8
Solution:
Let, x = 5 and y = 3 therefore, (8×5–5×3): (8×5+5×3) = 40–15: 40+15 = 25:55 = 5:11 Ans: c)
5) If A = {1, 2, 3, 4, 5}, then the number of proper subsets of A is [SONALI SO 2018]
a) 120 b) 30 c) 31 d) 32
Solution: Power set of A = 25 = 32
Proper subset = P(A) −1 = 32−1 = 31 Ans: c)
6) How many terms of Arithmetic Progression (A.P.) 21, 18, 15, 12 … must be taken to give the sum
zero [SONALI SO 2018]
a) 10 b) 15 c) 22 d) 27
Solution:
Here, a = 21, d = −3
n n
n th terms sum = × [2a+(n−1)d] Or, 0 = × [2 × 21  3n + 3]
2 2
Or, 3n = 45 Or, n = 15 Ans: b)
7) Which of the numbers below is not equivalent to 4%? [SONALI SO 2018]
a) 1/25 b) 4/100 c) 0.40 d) 0.04
4 1
Solution: 4% = = 0.04 = Ans: c)
100 25

31
Yousuf Choton Sir

8) After being dropped a certain ball always bounces back to 2/5 of the height of its previous
bounce. After the first bounce it reaches a height of 125 inches. How high (in inches) will it reach
after its fourth bounce?
a) 20 b) 8 c) 5 d) 3.2
Solution:
cÖ‡kœ ejv n‡”Q, GKwU ej‡K W«c Kivi ci GwU cÖwZeviB Av‡Mi ev‡ii D”PZvi 2/5 Ask evDÝ K‡i | 1g evD‡Ýi c‡i 125 BwÂ
DV‡j 4_© evD‡Ýi c‡i KZ D”PZvi DV‡e |
2q evD‡Ýi c‡i DV‡e = 2/5 × 125
∴ 3q evD‡Ýi c‡i DV‡e = 2/5 × 2/5 × 125
∴ 4_© evD‡Ýi c‡i DV‡e = 2/5 × 2/5 × 2/5 × 125 = 8 Ans: b)
9) How many integers from 1 to 1000 are divisible by 30 but not by 16?
a) 29 b) 31 c) 32 d) 38
1000
Solution: Number of integers from 1 to 1000 that are, Divisible by 30 = = 33.33
30
1000
Divisible by 16 and 30 i.e: 240 (LCM of 16 & 30) = =4
240
So, the number of integers from 1 to 1000 that are divisible by 30 but not by 16 is = 33 − 4 = 29 Ans: a)
10) The slope of the line perpendicular to the line y = − 5x+9 is [SONALI SO 2018]
1 1
a) 5 b) −5 c) d) −
5 5
Solution
Perpendicular line of the equation y = − 5x+9 or, 5x + y − 9 = 0 is x −5y+ k = 0
Now, x −5y = k
1 1
Or, 5y = x – k Or, y = x+ (−k) Here, m =
5 5
Another way:
Condition of being perpendicular line become m1×m2 = −1
Here, from the equation y = −5x+9 we get, m1 = −5
1
Now, −5× m2 = −1 Or, m2 =
5
Slope of the line perpendicular to a line is negative reciprocal of the coefficient of “x” [The equation of
a perpendicular line to y = −5x−9must have a slope that is the negative reciprocal of the
original slope]
Ans: c)
11) If m and p are positive integers and (m + p) m is even, which of the following must be true?
a) If m is odd, then p is odd b) If m is odd, then p is even
c) If m is even, then p is even d) If m is even, then p is odd
12) If a pole 6 m high casts a shadow 2√3 m long on the ground, then the elevation of the sun is [BB
AD 2018, RUPALI OFC 2018]
a) 60º b) 45º c) 30º d) 90º
Solution:
A From right angle triangle ABC
height 6
tanθ = = = 3
ground 2 3
6
Or, tanθ = tan60º
Or, θ = 60º
B 2 3 C

32
Yousuf Choton Sir

Another way:
Base Height Hypotenuse
Side 1 3 2
Angle 30 60 90
Multiply 2√3, in side triplet we get, 2√3, 2√3×√3, 2√3×2 = 2√3, 6, 4√3 Side 6 is opposite to angle 60 0
Ans: a)
13) All possible three digit numbers are formed by 1, 3, 5. If one number is chosen randomly, the
probability that it would be divisible by 5 is? Abyev`t mg¯Í m¤¢ve¨ wZb A‡¼i wWwRU 1, 3, 5 Øviv MwVZ| hw` GKwU
msL¨v G‡jv‡g‡jvfv‡e wbe©vwPZ nq, Zvn‡j msL¨vwU 5 Øviv wefvR¨ nIqvi m¤¢vebv KZ?
1 1 1 3
a) b) c) d)
4 3 2 4
Solution:
Total number of 3 digit numbers that can be formed by 1, 3, 5 is = 3! = 6
Keeping 5 at the units position, total number of 3 digit numbers that can be formed by 1, 3, 5 is = 2! = 2
2 1
Probability = = Ans: b)
6 3
14) If secθ+ tanθ = x, then tan θ is [SONALI SO 2018, BB AD 2018, BB OFFICER 2019]
x2 - 1 1 x- 1
a) b) c) d) 1
2x 2x 2x
2 2
Solution: We know that, Sec θ− tan θ = 1
Or, (secθ + tanθ)(secθ −tanθ) =1 Or, x (secθ− tanθ) = 1
1
Or, secθ −tanθ = −−−−−− (i)
x
Again, secθ + tanθ = x (ii)
From (ii) − (i)
x2 - 1 x2 - 1
Or, 2tanθ = Or, tanθ = Ans: a)
x 2x
15) The area of a triangle with sides 3 cm, 5 cm and 6 cm is [SONALI SO 2018, RUPALI OFC 2018]
a) 2√3cm2 b) 2√14cm2 c) 5√12cm2 d) 4√14cm2
Solution: Here a, b, c are the sides of the triangle
So, if a = 3 cm, b = 5 cm and c = 6 cm
a+b+c 3+5+6
Thus, Using Heron‟s Formula we get the semi-perimeter = = =7
2 2
Area for scalene triangle = S(S  a) (S  b) (S  c) = 7(7  3) (7  5) (7  6) = 7  4  2 = 56 =
2 14 cm2 Ans: b)
16) The value of k, if (x − 1) is a factor of 4x3 + 3x2 − 4x + k, is [SONALI SO 2018]
a) 1 b) 2 c) −3 d) 3
Solution: Let, f(x) = 4x3 +3x24x + k Or, f(1) = 4 13 + 3  134×1 + k

Now, 4 13 +3 124×1 + k = 0 Or, 4 + 3− 4+k = 0


Or, k = −3 Ans: c)
17) If the radius of cylinder is halved and height is doubled, then what will be the curved surface
area? [SONALI SO 2018]
a) Increase by 1 b) The same c) Double d) Triple
r
Solution: Now, if R = & H = 2h
2

33
Yousuf Choton Sir

New CSA =2πRH =2π 


r
2 × (h × 2) = 2πrh Ans: the same
2 1
18) If a + 2b = 6 and ab = 4, what is + =?
a b
a) 3/2 b) 1 c) 1/2 d) 2
2 1 2b+a 6 3
Solution: + = = = Ans: a)
a b ab 4 2
19) The number of parallelograms that can be formed from a set of four parallel lines intersecting
another set of three parallel lines is [SONALI SO 2018]
a) 6 b) 9 c) 12 d) 18
Solution:
Form parallelogram we required a pair of line from a set of 4 lines and another pair of line
from another set of 3 lines. Required number of parallelograms = 4C2 × 3C2 = 6×3 = 18 Ans: d)
20) There are 5 red and 3 black balls in a bag. Probability of drawing a black ball is
a) 5/8 b) 1/2 c) 3/8 d) 1/4 54
Solution:
‡gvU e‡ji msL¨v = 5 + 3 = 8 wU
Kv‡jv e‡ji msL¨v = 3 wU
GKwU Kv‡jv ej DVvi m¤¢ve¨Zv = 3/8 Ans: c)
21) Find the largest fraction from the following: [Sonali Bank –(SO)-2018]
a) -5/11 b) -8/13 c) -7/19 d) -15/97 √
Solution:
–5/11 ≈ – 0.50 –7/19 ≈ – 0.35 – 0.60 <– 0.50 <– 0.35 <– 0.15
–8/13 ≈ – 0.60 –15/97 ≈ – 0.15 –8/13 <–5/11 <–7/19 <–15/97
1 1
22) If x + = 3 then x − =?[Combined 7 Bank & FI SO − 19]
x x
a) √5 b) √7 c) √13 d) 0
1
Solution: Here, (x + ) = 3
x
1 1
Or, (x + )² = 9 Or, (x − )² + 4 = 9
x x
1
Or, (x − ) = √5 Ans: a)
x
2
23) The factors of x – 5x – 6 are:
a) (x–6)(x + 1) b) (x+6)(x–1) c) (x – 3)(x + 2) d) (x – 3)(x –2)
Solution: x²–5x–6 = x²–6x +x – 6 = x(x–6) + 1(x –6) = (x–6) (x+1) Ans: a)

34
Yousuf Choton Sir

Bangladesh Bank
11 Post: Assistant Director - 2018

1) Shonghoti and Shouhardo Clubs consist of 200 and 270 members respectively. If the total
member of the two clubs is 420 then how many members belong to both clubs?
a) 30 b) 40 c) 50 d) 60
Solution: (200 + 270) 420 = 50 .
We know, No of members in Shonghoti Clubs, n(A) = 200
Total = n(A) + n(B) – n(A∩B) + None. No of members in Shouhardo Clubs, n(B) = 270
Or, 420 = 200 + 270 – n(A∩B) + 0 total member = 420
Or, N(A∩B) = 470 - 420 Members belong to both clubs n(A∩B) = ?
⸫ N(A∩B) = 50
Ans: c)
2) The one-third of the complementary angle to 60° is
a) 150° b) 100° c) 40° d) 10°
Solution:
We know that, complementary angle makes 90° angle
30
90° − 60° = 30° Now, = 10° Ans: d)
3
3) The area of a rhombus is 96 sq. cm and the length of a one of the diagonals is 16 cm. The length of the
other diagonal is [BB AD 2018]
a) 18 b) 12 c) 16 d) 6
1
Solution: Area of rhombus is = ×D1×D2 [⸪here, D1, D2 = Diagonal]
2
1
×16 × D2 = 96 Or, 8 × D2 = 96
2
96
Or, D2 = =12 cm Ans: b)
8
4) The ratio of two numbers is 3:4 and their sum is 630. The smaller one of the two numbers is
a) 360 b) 270 c) 180 d) 120
Solution: Let one number is = 3x another number is = 4x
Now, 3x+4x = 630
630
Or, x = = 90
7
Hence, smaller number is = 3x = 3×90 = 270 Ans: b)
5) If 4x+1 = 32, then x =? [BKB – (CASH ) -2017]
a) 2 b) 3 c) 2/3 d) 3/2
Solution:
4x+1=32 Or, 22(x+1) =25 Or, 2x+2 = 5
3
Or, 2x = 3 So, x = Ans: d)
2
6) What will be the difference between simple and compound interest at 10% on a sum of Tk. 1000
after 4 years? [BKB – (CASH) -2017]
a) 10 b) 12.50 c) 20 d) 12
Solution:

35
Yousuf Choton Sir

Simple interest = 1000 × 4 × 10% = Tk. 400


Compound interest = 1000 × (1.1) 4 – 1000 = 1464.1–1000 = 464.1= Tk. 512.50
Difference = Tk. (464.1 - 400) = Tk. 64.1 Ans: b)
7) In a series of 6 consecutive odd numbers if 15 the 6th number, what is the 4th number in the
series? [BB AD 2018]
a) 7 b) 9 c) 11 d) 13
Solution:
Let, 1st odd number = x Another way::
Then 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th will be x+2, x+4, The difference between consecutive odd
x+6, x+8, x+10 numbers is 2.
According to the question, So, If 15 is 6th number,
x+10 = 15 15 − 2 = 13 is 5th number
So, x =5 13 − 2 = 11 is the 4th number
Then 4th number = x+6=5+6 =11
Ans: c)
8) If x = ya, y = zb and z = xc then the value of abc is
a) 1 b) 0 c) 5 d) 1
Solution: Given,
x = ya
Or, x = (zb)a
Or, x = (xc)ab
Or, (x)abc = x1
Or, abc = 1 Ans: d)

9) If 1+ sinθ = xcosθ, then tanθ = ? [Combined 7 Bank & FI SO−19]


x2  1 x2 + 1 x2  1
a) 2 b) 2 c) d) 1
x +1 x 1 2x
Solution: 1+ sinθ = xcosθ
Or, (1+ sinθ)² = (xcosθ)² Or, (1+ sinθ)² = x²(1 – sin2θ)
2
(1 + sinθ) (1 + sin)(1 + sin)
Or, x² = Or, x² =
(1 – sin2θ) (1  sin)(1 + sin)
1 + sin 1 + sin + 1  sin
Or, = x² Or, = x²
1  sin 1 + sin  1 + sin
2 x2 + 1 x2  1
Or, = 2 Or, sinθ = 2
2 sin x  1 x +1
 x2  1
1 2  = 2
2 2
x 1 2x sin
Now, cosθ = Therefore, tanθ = = Ans: c)
x + 1  x + 1 cos 2x
10) The difference between two numbers is 5 and the difference between their squares is 65. What is
the larger number? [Uttara TAO − 2022]
a) 8 b)9 c)11 d)13
Solution: Let, larger number = x and smaller number = y
First condition, x ‒ y = 5 and Second condition, x2 ‒ y2 = 65
Now, x2 ‒ y2 = 65 Or, (x + y)(x ‒ y) = 65
Or, (x + y)×5 = 65 Or, x + y = 13
Again, x + y = 13
x‒y=5
− − − − − − −

36
Yousuf Choton Sir

Or, 2x = 18 Or, x = 9 Ans: b)


11) A train 240m long passed a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650m
long? Abyev`t hw` 240 wgUvi j¤^v †Uªb GKwU cyj AwZµg Ki‡Z 24 †m‡KÛ mgq jv‡M, Z‡e 650 wgUvi j¤^v cø¨vUd©g AwZµg
Ki‡Z KZ mgq jvM‡e? [BB OFF IT 2016, HBFC SO 2017, GIB PO 2021, Uttara Bank Ltd, PO ‒ 2021, Pubali Bank
JO – 2023, 2020 Based Combined 7 Bank + FI SO]
a) 65 sec b) 89 sec c) 100 sec d) 150 sec
240
Solution: Speed of the train = = 10 m/s
24
240 + 650
Require time to pass the platform = = 89 sec Ans: b)
10
12) The slope of the line perpendicular to the line y = − 5x+9 is [SONALI SO 2018]
1 1
a) 5 b) −5 c) d) −
5 5
Solution:
Perpendicular line of the equation y = − 5x+9 or, 5x + y − 9 = 0 is x −5y+ k = 0
Now, x −5y = k
1 1
Or, 5y = x – k Or, y = x+ (−k) Here, m =
5 5
Another way:
Condition of being perpendicular line become m1×m2 = −1
Here, from the equation y = −5x+9 we get, m1 = −5
1
Now, −5× m2 = −1 Or, m2 =
5
Slope of the line perpendicular to a line is negative reciprocal of the coefficient of “x” [The equation of
a perpendicular line to y = −5x−9must have a slope that is the negative reciprocal of the
original slope]

Ans: c)
y 3
13) If = and x + 2y = 13 then y is − [Bangladesh Bank Ltd. (AD − 2018)]
x 7
a) 2 b) 3 c) 4 d) 7
y 3 7
Solution: Here, = Or, x = y
x 7 3
7
Now, x + 2y = 13 Or, y + 2y = 13
3
7y + 6y
Or, = 13 Or, 13y = 13  3
3
y=3 Ans: b)

14) If 1 – 3x ≤4, then x =? [Bangladesh Bank (A.D. − 2018)]


a) x ≤ – 2 b) x ≤ – 2 c) x ≤ – 1 d) x ≥– 1
Solution: 1 – 3x ≤4
Or,1 – 3x – 1 ≤ 4 – 1 [Dfqcÿ †_‡K 1 we‡qvMK‡i] Or, − 3x ≤ 3
Or, x ≥– 1 Ans: d)
15) If a pole 6 m high casts a shadow 2√3 m long on the ground, then the elevation of the sun is [BB
AD 2018, RUPALI OFC 2018]
a) 60º b) 45º c) 30º d) 90º
Solution:

37
A From right angle triangle ABC
height 6
tanθ = = = 3
ground 2 3
6
Or, tanθ = tan60º
Or, θ = 60º
B 2 3 C
Another way:
Base Height Hypotenuse
Side 1 3 2
Angle 30 60 90
Multiply 2√3, in side triplet we get, 2√3, 2√3×√3, 2√3×2 = 2√3, 6, 4√3 Side 6 is opposite to angle 60 0
Ans: 600
16) If a, b and c are the lengths of the three sides of a triangle, then which of the following is true?
[Rupali Bank Off- Cash)-2018] & [BB-(AD)-2018]
a) a+b< c b) a−b < c c) a+b = c d) a+b≥ c
Solution: wÎfz‡Ri †h‡Kvb `yB evûi we‡qvMdj Z…Zxq evû A‡c¶v ¶z`ªZi Ans: a – b < c

17) The next number of the sequence is 4, 3, 9, 3, 19 [BB AD 2018]


a) 31 b) 32 c) 39 d) 49
i Solution: 4+5 = 9, 9+10 = 19, 19+20 = 39 Ans:39
18) A football team is to be consisted out of 14 boys. In how many ways the team can be chosen so
that the owner of the ball is always in the team? [BB AD 2018]
a) 135 b) 286 c) 169 d) 129
Solution:
14  1 13! 13  12  11  10!
C = 13C10 = = = 286 Ans: b)
11  1 10!  3! 10!  6

House Building Finance Corporation


12 Post: Senior Officer - 2018

1) In ΔABC, AB = BC and AC is the hypotenuse. The value of C is [HBFC SO 2017]


a) 35° b) 45° c) 60° d) 90°
Solution:
C = ´× (180° − 90°) = 45° Ans: b)
2) The distance from the center of a circle to the circumference is? [HBFC SO 2017]
a) arc b) diameter c) radius√ d) secant
3) If a man was r years old s years ago, how many years old will he be t years from now? [HBFC SO
2017]
a) s +r – t b) r + s + t c) s− r + t d) r − s + t
Solution:
S years ago, age = r years After s years, age will be = r + s
.:. And after t years age will be = r +s+ t Ans: b)
4) A and B are complementary to each other. If A =115° then B is
a) 65° b) 110° c) 20° d) 290°

38
Solution: complementary angle 90°. But here, A =115°. So, it must be supplementary angle where the
sum of two angles will be 180°. B = (180° − 115° ) = 65° Ans: a)
5) If 5% more is gained by selling an article for BDT 350 than selling it for BDT 340, the cost of the
article is Abyev`t hw` GKwU AvwU©‡Kj 350 UvKvq wewµ bv K‡i 340 UvKvq wewµ Ki‡j 5% †ewk jvf nq| AvwU©‡KjwUi g~j¨
KZ?][Combined 7 Bank & FI SO − 19] [NRBC Bank TO − 2022]
a) BDT 300 b) BDT 2500 c) BDT 200 d) BDT 450
Solution: 5 % = 350 – 340
Or, 5% = 10
10 10
Or, 100% = = × 100 = 200 Ans: c)
5% 5
6) In first 1000 natural numbers, how many integers exist such that they have a remainder 4
when divided by 7 and a remainder 9 when divided by 11? [HBFC SO 2017, BDBL SO 2017]
a) 11 b) 13 c) 15 d) 17
Solution: Numbers that leave a remainder of 4 when divided by 7 are:
11, 18, 25, 32, 39, 46, 53, ... Numbers that leave a remainder of 9 when divided by 11 are:
20, 31, 42, 53, …
We see that 53 is the first number that satisfies both conditions. To find the subsequent numbers that
also satisfy both conditions we keep adding the LCM of 7 and 11, i.e., 77, to (and beginning with) 53.
So the numbers, including 53, are: 53, 130, 207, 284, 361, 438, 515, 592, 669, 746, 823, 900, and 977
So there are a total of 13 such numbers.
Another way
When Divided by 7, A = 7x + 4
So, numbers can be: 4, 11, 18, 25, 32, 39, 46, & 53
Again, When divided by 11, A = 11y + 9
Here, 53 is common.
Now, LCM of 7 & 11 is 77.
So, the numbers pattern is: 77x + 53
Then, 77x+53 ≤ 1000 Or, 77x ≤ 947
Or, x ≤ 12.2
So, x can be 0, 1, 2 ... 12 ⸪ Total 13
Another way
First number in this series = 53
Last number in the series = 977
The series will be an arithmetic progression with first term = 53, last term = 977, and difference = 11×7
= 77 general formula for nth term
a(n) = a(1) + (n − 1)d Or, 977 = 53 + (n −1) ×77
Or, n − 1 = 12 Or, n = 13
1000
Shortcut: = 12.98 = 13 Ans: b)
117
7) If n – 5 is an even integer, what is the next large consecutive even integer? [HBFC SO 2017]
a) n – 7 b) n – 3 c) n – 4 d) n – 2
Solution:
Here, n−5 is even, So, let n = 9 Therefore, n −5 = 9 − 5 = 4
Options
a 9−7=2
b 9−3=6 Largest even
c 9−4=5
d 9−2=7 Largest Odd
Alternative Way:

39
Have n – 5 is even
So, the next even number = n – 5 + 2 = n – 3 Ans: b)
8) When the diameter of a circle is tripled, the area of the circle will be increased by [HBFC SO 2017]
a) 3 times b) 6 times c) 9 times d) 12 times
Solution: Let, diameter = 4 m
Radius of a circle, r = 2 m
So area = π×22 = 4π
Now diameter = (4 × 3) = 12
12
New, Radius of a circle = =6m
2
2
So, area = π×6 = 36π
36π
So, Times of area = = 9 times Ans: c)

a b c
9) If x = y , y = z and z = x then the value of abc is
a) 1 b) 0 c) 5 d) 1
Solution: Given, x = ya
Or, x = (zb)a
Or, x = (xc)ab
Or, (x)abc = x1
Or, abc = 1 Ans: d)
10) Which of the following is the average of first five prime numbers? [HBFC SO 2017]
a) 4.5 b) 5.6 c) 7.5 d) 8.6
Solution: First five prime numbers = 2,3,5,7, 11
2 + 3 + 5 + 7 + 11 28
Average = = = 5.6 Ans: b)
5 5
11) Samir is twice as old as Babul was two years ago. If the difference between their ages is 2 years,
how old is Samir now? [HBFC SO 2017]
a) 8 years b) 6 years c) 10 years d) 12 years
Solution:
Two years ago, Samis‟s age was = 2x years and Babul‟s age was = x years
According to the question, 2x + 2 – x – 2 = 2  x = 2
 Now Samis‟s age = 2x + 2 = 2 × 2 + 2 = 6
Alternate way
According to the question, S − 2 = 2(S − 2− 2)
Or, S − 2 = 2S – 8 Or, S = 6 Ans: b)
12) 300 grams of sugar Solution has 40% sugar in it. How much sugar should be added to make it 50% in
the Solution? [HBFC SO 2017]
a) 40 grams b) 60 grams c) 80 grams d) 90 grams
Solution: Let, x grams of sugar should be added
According to the question
300 × 40% + x = 50% (x + 300) Or, 120 + x = 0.5x + 150
Or, x + 0.5x =150 – 120 Or, 0.5x = 30
30
Or, x = = 60 gm Ans: b)
0.5
13) A circular garden with diameter of 20 meters is surrounded by a walkway of width 1 meter.
What is the area of the walkway? [HBFC SO 2017]
a) 41πm b) 41πm c) 21 πm2 d) 21πm
Solution: Diameter of a circle, 2r = 20 m

40
Radius of a circle, r = 10 m
Area of the garden without road = π × 102= 100 πm2
So, with road radius of the garden = (10 + 1) m = 11m
Area with road = π × 112 = 121πm2
Area of the road = (121 πm2 − 100 πm2) = 21 πm2 Ans: c)
14) A train 240m long passed a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650m
long? Abyev`t hw` 240 wgUvi j¤^v †Uªb GKwU cyj AwZµg Ki‡Z 24 †m‡KÛ mgq jv‡M, Z‡e 650 wgUvi j¤^v cø¨vUd©g AwZµg
Ki‡Z KZ mgq jvM‡e? [BB OFF IT 2016, HBFC SO 2017, GIB PO 2021, Uttara Bank Ltd, PO ‒ 2021,
Pubali Bank JO – 2023, 2020 Based Combined 7 Bank + FI SO]
a) 65 sec b) 89 sec c) 100 sec d) 150 sec
240
Solution: Speed of the train = = 10 m/s
24
240 + 650
Require time to pass the platform = = 89 sec Ans: b)
10
15) A card is randomly drawn from a deck of 52 cards. What is the probability of getting an Ace or
King or Queen?[52 Kv‡W©i GKwU ‡WK ‡_‡K G‡jv‡g‡jvfv‡e GKwU KvW© wbY©q Kiv nq| GKwU ‡U°v ev ivRv ev ivbx cvIqvi
m¤¢vebv KZ?] [SPCBL Officer−2021]
2 3 2 4
a) b) c) d)
13 13 14 13
Solution: In a deck there is 4 king, 4queen and 4 Ace cards; Total cards = 52
4 4 4 12 3
P(Ace or King or Queen) = + + = = Ans: b)
52 52 52 52 13
2
16) The diagonal of a rectangle is √41 cm and its area is 20 cm , what is the perimeter of the
rectangle? [HBFC SO 2017]
a) 16cm b) 17cm c) 20cm d) 18cm
Solution:
Length = a cm, width = b cm
So, area ab = 20 cm2
Diagonal = (a2 + b2) = √41
a2 + b2 = 41 Or, (a + b) 2 − 2ab = 41
2
Or, (a + b) − 2×20 = 41 Or, (a + b) 2 = 81 a + b = 9
Perimeter = 2 (a + b) = 2×9 = 18 m Ans: d)
17) Which of the following equations does not represents a straight line?
a) y = 2x + 3 b) y = 2x2 + 3 c) y(2 + x) = 3 d) y + x–3 = 7
Solution: GKwU mij‡iLvi mgxKi‡Y x2 , x2, xy root I m¤ú©wKZ Uvg© _vK‡e bv| Ans: b), c)
1 1
18) If x + = 3 then x + =?[Combined 7 Bank & FI SO − 19]
x x
a) √5 b) √7 c) √13 d) 0
1
Solution: Here, (x + ) = 3
x
1 1 1 1
Or, (x + )² = 9 Or, (x + )² + 2 ×x × = 9 Or, (x + )² = 9 – 2 =7
x x x x
1
Or, (x + ) = √7 Ans: b)
x
19) The difference between two numbers is 5 and the difference between their squares is 65. What is
the larger number? [Uttara TAO − 2022]
a) 8 b) 9 c)11 d)13
Solution: Let, larger number = x and smaller number = y
First condition, x ‒ y = 5 and Second condition, x2 ‒ y2 = 65

41
Now, x2 ‒ y2 = 65 Or, (x + y)(x ‒ y) = 65
Or, (x + y)×5 = 65 Or, x + y = 13
Again, x + y = 13
x‒y=5
− − − − − − −
Or, 2x = 18 Or, x = 9 Ans: b)
20) Find the least number of six digits which is exactly divisible by 15, 21 and 28.
a) 100480 b) 100270 c) 100380 d) 100340
Solution: Least six-digit number is = 100000.
LCM of 15, 21, 28 is = 420 Then, 100000/420 = quotient 238 and remainder = 40
So, the number is = 100000 + 420 – 40 = 1000380 Ans: c)
21) The sum of fourth and twelfth term of an Arithmetic progression is 20. What is the sum of the
first fifteen terms of that arithmetic progression?
a) 300 b) 120 c) 150 d) 130
Solution: According to the question, Nth term of AP = a + (n−1) ×d
n
Sum of an AP = (2a + (n−1) d
2
Sum of 4th and 12th term = a + (4−1) ×d + a + 11d = 2a +14d = 20 (given)
15 15 15
Sum of 1st 15 terms = [2a + (15 −1) d] = × (2a +14d) = × 20 = 150 Ans: c)
2 2 2
22) The average of ten numbers is 7. What will be the new average if each of the numbers is
multiplied by 8?
a) 45 b) 52 c) 56 d) 55
Solution:
The sum is = 10×7=70
New Sum is = 70×8 = 560
and new average Sum is = 560÷10 = 56 Ans: c)
23) A bag contains 2 white balls, 3 black balls and 4 red balls. In how many ways can 3 balls be
drawn from the bag; if at least one black ball is to be included in the draw?
a) 64 b) 10 c) 12 d) 14
Solution: We have 3 choices
3
All three black = C
3
3 6
Select two black and one non−black = 2C ×1C
3 6
Select one black and two non-blacks = 1C ×2C

Total number of ways = 3C + 3C  1C + 1C  2C = 1 + 18 + 45 = 64


3 2 6 3 6
Ans: a)

42
Combined Officer General - 2022
1) What comes next in the series: 2, 6, 12, 20, 30, … ? [Combined Officer – 2022]
Abyev`t 2,6,12,20,30 aviwwUi cieZ©x msL¨v KZ?
a) 36 b) 42 c) 44 d) 48 Ans: b)
Solution: 6 – 2 = 4, 12 – 6 = 6, 20 – 12 = 8, 30 – 20 = 10 , next 30 + 12 = 42
lim sinx lim sinx
2) The value of Abyev`t Gi gvb KZ? [Combined Officer – 2022]
x→0 x x→0 x
a) 0 b) 1 c) Undefined d) Infinity Ans: b)
lim sinx
Solution: = 1. This is a fundamental limit in calculus.
x→0 x

3) Find an equation of the horizontal line containing the point (3, 2). Abyev`t (3, 2) we›`yMvgx Avbyf~wgK ‡iLvi
mgxKiY ‡KvbwU n‡e| [Combined Officer – 2022]
a) x = 3 b) y = 3 c) y = 2 d) x = 2 Ans: c)
Solution: ‡Kv AwW©‡bU R¨vwgwZi m~Îg‡Z, Avbyf~wgK ‡iLvi mgxKiY, y = b. myZivs y = 2.
4) Which of the following is irrational? Abyev`t †Kvb msL¨vwU Ag~j`?[Combined Officer – 2022]
3
a) b) 2 c) 0.75 d) 1.2 Ans: b)
5
Solution: ‡h mKj ev¯Íe msL¨v‡K a/b AvKv‡i ev `yBwU c~Y©msL¨vi fMœvsk iƒ‡c cÖKvk Kiv hvq bv, Zv‡`i‡K Ag~j ` msL¨v ejv
nq| †hgbt 3√2, 3√4, 4√5,√2, √3, √5 BZ¨vw` Ag~j` msL¨v| wMÖK MwYZwe` wnàvmvm Ag~j` msL¨vi Avwe®‹viK|
5) The solution to log2x = 5 is: [Combined Officer – 2022]
a) 10 b) 25 c) 15 d) 32 Ans: d)
Solution: log2x = 5 => x = 25 = 32
 2  3 0  2  3 0
6) State the order of the matrix   Abyev`t g¨vwUªw·wUi   AW©vi KZ? [Combined Officer – 2022]
5 1  4  5 1  4 
a) 2 × 3 b) 6 c) 2 d) 3 Ans: a)
Solution: order of the matrix = row × column = 2×3
7) Find an equation for the line with x-Intercept = 2, y-Intercept = –1. Abyev`t x-Aÿ‡K 2 we›`y‡Z Ges y- Aÿ‡K
–1 we›`y‡Z †Q`Kvix ‡iLvi mgxKiY wbY©q Kiæb| [Combined Officer – 2022]
a) 2x – y = 1 b) x – 2y = 2 c) y = – 1 d) x = 2 Ans: b)
Solution: x-Aÿ‡K ‡Q`Kvix †iLvi ¯’vbvsK (2,0) Ges y- Aÿ‡K †Q`Kvix †iLvi ¯’vbvsK (0,−1)
Using the two points (2,0) and (0,−1):
y2 – y1 – 1 – 0 1 Another Way,
Xvj, m = = =
x2 – x1 0–2 2
y − y1 x − x1 y−0 x−2
= Or, =
1 y1 − y2 x1 – x2 0 +1 2 – 0
Using the two points (0,−1) and slope
2
1 1 1 Or, 2y = x – 2
y – (– 1 ) = (x – 0) => y + 1 = x => y = x – 1
2 2 2
Hence, x – 2y = 2

43
⸫ x – 2y = 2

8) If A = {1, 2, 3}, B = {2, 3, 4}, then A∪B = Abyev`t hw` A = {1, 2, 3}, B = {2, 3, 4}nq Z‡e A∪B KZ n‡e?
[Combined Officer – 2022]
a) {1, 2, 3} b) {2,3} c) {1,2,3,4} d) {1,4} Ans: c)
Solution: ∪ n‡j common-uncommon me¸‡jv n‡e| A∪B = {1, 2, 3} ∪ {2, 3, 4} = {1,2,3,4}.
1 2
9) If A =   , then the trace of A is: Abyev`t
3 4
a) 8 b) 5 c) 6 d) 4 Ans: b)
Solution: The trace of a matrix is the sum of the elements on its main diagonal.
So, trace of A = 1 + 4 = 5
10) The solution to the x + y = 5, x – y = 1 is- Abyev`t x + y = 5, x – y = 1 mgxKi‡Y x I y Gi gvb KZ [Combined
Officer – 2022]
a) x = 3, y = 1 b) x = 3, y = 2 c) x = 2, y = 3 d) x = 4, y = 1 Ans: b)
Solution: x + y = 5, x – y = 1
By solving these equation: 2x = 6 => x = 3; and 2y = 4 => y = 2
11) A person spends 80% of his income. If he earns $5000, what is his savings? Abyev`t GKRb e¨w³ Zvi Av‡qi
80% LiP K‡i| Avq 5000 UvKv n‡j Zvi †mwfsm KZ? [Combined Officer – 2022]
a) $400 b) $1000 c) $4000 d) $500 Ans: b)
Solution: Av‡qi 80% LiP Ki‡j 20% ‡mwfsm K‡i| Savings 20% × 5000 = 1000
12) The value of cox 600 is: Abyev`t cox 600 Gi gvb KZ? [Combined Officer – 2022]
1 3
a) 1 b) c) d) 0 Ans: b)
2 2
1
Solution: cox 600 =
2
Trigonometric values
Degree Radians Sinθ Cosθ tanθ cotθ secθ cosecθ
0 0 0 1 0 unefined 1 undefined
 1 3 1 2
30 3 2
6 2 2 3 3
 1 1
45 1 1 2 2
4 2 2
 3 1 1 2
60 3 2
3 2 2 3 3

90 1 0 unndefined 0 undefined 1
2
13) The slope of a line perpendicular to one with slope 2 is: Abyev`t 2 Xvj wewkó GKwU †iLvi j¤^‡iLvi Xvj KZ ?
[Combined Officer – 2022]
1 1
a) 2 b) – c) d) – 2 Ans: b)
2 2
Solution:
To find the slope of a line perpendicular to hw` `ywU †iLv ci¯úi j¤^ nq, Z‡e Zv‡`i Xv‡ji ¸Ydj -1 n‡e|
a given line, take the negative reciprocal of
1 g‡b Kwi, cÖ_g †iLvi Xvj m1 = 2|
the original slope. So, perpendicular = – .
2

44
awi, wØZxq †iLvi Xvj m2|

Zvn‡j, m1 × m2 = – 1 n‡e|

myZivs, 2 × m2 = – 1

1
AZGe, m2 = –
2
3 3
14) If tan A = , then sec A = Abyev`t hw` tan A = nq Z‡e sec A Gi gvb KZ? [Combined Officer – 2022]
4 4
5 4 3 5
a) b) c) d) Ans: a)
4 5 5 3
Solution:
3 j¤^ Another way, We know , Sec2A – tan2A = 1
tan A = = f~wg
4
3
Use the Pythagorean theorem to find the Or, SecA = 1 + tan2A = 1 + ( )2
4
hypotenuse
16+9 5
= =
= 32 + 42 = 5 16 4

AwZf~R 5
then sec A = f~wg = 4
15) A train travels 180 km in 3 hours. What is its average speed? Abyev`t GKwU †Uªb 3 N›Uvq 180 wK/wg. ågY Ki‡j
†UªbwUi MoMwZ‡eM KZ? [Combined Officer – 2022]
a) 80 km/h b) 60 km/h c) 70 km/h d) 50 km/h Ans: b)
total distances 180 km
Solution: average speed = = = 60 km/h
total time 3h
16) Find the midpoint of the line segment joining the points P 1 = (4, –3) and P2 = (6, 1).
Abyev`t P1 = (4, –3) and P2 = (6, 1).we›`yØviv MwVZ †iLvi ga¨we›`y KZ? [Combined Officer – 2022]
a) (5, – 1) b) (5, 1) c) (– 1, 5) d) (0, 1) Ans: a)
x1 + x2 y1 + y2
Solution: For P1 = (x1, y1 ) and P2 = (x2, y2), midpoint = ( , )
2 2
4 + 6 –3 +1
Hence, midpoint = ( , ) = (5, –1)
2 2
17) The number of subsets of a set with 5 elements is : Abyev`t 5 wU Dcv`vb Øviv MwVZ †m‡Ui mve‡mU KZ?
[Combined Officer – 2022]
a) 10 b) 25 c) 30 d) 32 Ans: d)
Solution: The number of subsets of a set with nnn elements is given by the formula:
Number of subsets = 2n = 25 = 32
18) x2 + 4x + 4 = 0, then the value of x is: Abyev`t x2 + 4x + 4 = 0 n‡j x Gi gvb KZ? [Combined Officer – 2022]
a) –2 b) –2 (repeated root) c) 2 d) None of these Ans: b)
Solution: x2 + 4x + 4 = 0 Or, x2 + 2 × 2 × x + 22 = 0
Or, (x + 2)2 = 0 ⸫x+2=0
Hence, x = – 2 (repeated root)

45
1 1
19) The range of f(x) = is : Abyev`t f(x) = dvskbwUi †ià KZ? [Combined Officer – 2022]
x+1 x+1
a) R\{0} b) x> – 1 c) x < – 1 d) R\{–1} Ans: a)
Solution:
1
Let y =
x+1
1
Or, x + 1 =
y
1
Or, x = – 1
y
1
This is defined for all y≠0, because if y = 0 then is undefined.
y
So, Range of f (x) R\(0) (all real numbers except 0) Ans: c)
20) Which of the following has perfect square?
a) 10 b) 22 c) 49 d) 82 Ans: c)
2022 Based Combined officer (Cash)-2025

1) In a class of 78 students, 41 are taking French, 22 are taking German and 9 are taking bothe courses.
How many students are not enrolled in either course? Abyev`t 78 Rb wk¶v_©xi GKwU K¬v‡m 41 Rb divwm fvlv, 22
Rb Rvg©vb fvlv Ges 9 Rb Dfq fvlv c‡o‡Q| KZRb wk¶v_©x †Kvb ‡Kv‡m©B fwZ© nqwb? [Com Officer Cash - 2022]
a) 6 b) 15 c) 24 d) 33 Ans: c)
Solution:Total = n(A) + n(B) – Both + None
Or, 78 = 41 + 22 – 9 + None
Or, 78 = 54 + None
Or, None = 78 – 54 = 24
2) If measures of the angles in a triangle are in the ratio of 1:2:6, then the degrees in the largest angle:
Abyev`t hw` GKwU wÎfy‡Ri ‡KvY¸wji cwigvc 1:2:6 Abycv‡Zi nq, Zvn‡j e„nËg ‡Kv‡Yi wWwMÖ¸wj: [Com Officer Cash - 2022]
a) 20° b) 40° c) 90° d) 120° Ans: d)
Solution: wÎfz‡Ri wZb †Kv‡Yi mgwó 1800|
awi, wÎfz‡Ri †KvY wZbwU h_vµ‡g, x, 2x, 6x.
cÖkœg‡Z, x + 2x + 6x = 1800
Or, 9x = 1800
Or, x = 200
myZivs, e„nËg †KvY = 6 × 200 = 1200
3) A can do a work in 20 days and B in 30 days. They work together for 6 days. How much of the
work is left? Abyev`t A GKwU KvR 20 w`‡b Ges B 30 w`‡b Ki‡Z cv‡i| Zviv GKmv‡_ 6 w`b KvR K‡i| KvRwUi KZ Ask
evwK Av‡Q? [Com Officer Cash - 2022]
1 1 1 2
a) b) c) d) Ans: b)
3 2 4 5
1 1 3+2 5
Solution: A I B GK‡Î 1 w`‡b K‡i = + Ask = = Ask KvR|
20 30 60 60
5×6 1
A I B GK‡Î 6 w`‡b K‡i = = Ask KvR|
60 2
1 1
myZivs, Aewkó KvR = 1 – = Ask|
2 2
4) What is the L.C.M of 12, 15 and 20? Abyev`t 12, 15 Ges 20 Gi [Link],¸ KZ ? [Com Officer Cash - 2022]
a) 60 b) 120 c) 180 d) 240 Ans: a)
Solution:

46
12 msL¨vwUi ¸YYxqK/Drcv`K = 2 × 2 × 3
15 msL¨vwUi ¸YYxqK/Drcv`K = 3 × 5
20 msL¨vwUi ¸YYxqK/Drcv`K = 2 × 2 × 5
So, L.C.M = 2 × 2 × 3 × 5 = 60
5) If x2 + 2xy + y2 = 25 and xy = 6 then x + y is : Abyev`t hw` x2 + 2xy + y2 = 25 Ges xy = 6 nq Z‡e x + y
KZ? [Com Officer Cash - 2022]
a) ±5 b) ± 10 c) ± 13 d) ±4 Ans: a)
Solution:
Given that, x2 + 2xy + y2 = 25
Or, (x + y)2 = 52
Or, x + y = ± 5
6) If a right-angled isosceles triangle has base 4 cm, then height is: Abyev`t GKwU mg‡KvYx mgwØevû wÎfz‡Ri
f~wg 4 †[Link]. n‡j G D”PZv KZ? [Com Officer Cash - 2022]
a) 2 cm b) 4 cm c) 6 cm d) 8 cm Ans: b)
Solution: GKwU mg‡KvYx mgwØevû wÎfy‡Ri `ywU evû (wfwË Ges D”PZv) ‰`‡N¨© mgvb| hw` GKwU mg‡KvYx mgwØevû wÎfy‡Ri wfwË
4 ‡mwg nq, Zvn‡j Gi D”PZvI 4 ‡mwg n‡e|
7) If Px = Qy = Rz and Q/P = R/Q then 2z/(x + z) = ? Abyev`t hw` Px = Qy = Rz nq Ges Q/P = R/Q nq Z‡e
2z/(x + z) = KZ? [Com Officer Cash - 2022]
x z y y
a) b) c) d) Ans: c)
y y x z
Solution: awi, Px = Qy = Rz = K
Px = K Qy = K Rz = K

Or, P = K1/x Or, Q = K1/y Or, R = K1/z


Q R Q2 = PR Or, K2/y = K1/x× K1/z Or, K2/y = K1/x+1/z
Now, =
P Q
Or, 2/y = 1/x+1/z 2 x+z 2z y
Or,= ⸫ =
y xz x+z x
8) Karim weighs 65.7 kg. If he reduces his weight in the ratio 5 : 4, find his reduced weight in kg.
Abyev`t Kwi‡gi IRb 65.7 ‡KwR| hw` ‡m Zvi IRb 5 : 4 Abycv‡Z Kgvq, Zvn‡j Zvi n«vmK…Z IRb ‡KwR‡Z wbY©q K‡iv|
[Com Officer Cash - 2022]
a) 55.25 b) 52.56 c) 57.20 d) 61.25 Ans: b)
Solution: Let the previous weight be 5x kg and present weight be 4x kg
Now, 5x = 65.7
65.75
Or, x = = 13.14
5
Therefore, the reduced weight = 4 × 13.14 = 52.56 kg.
9) What is the slope of a line perpendicular to the line whose equation is 20x – 2y = 6? Abyev`t 20x –
2y = 6 mgxKiY wewkó ‡iLvi j¤^ ‡iLvi Xvj KZ? [Com Officer Cash - 2022]
1 1
a) – 10 b) – c) 10 d) Ans: b)
10 10
Solution: 20x – 2y = 6
Or, 2y = 20x – 6
Or, y = 10x – 3
1
The slope of a line perpendicular to the line is negative reciprocal of the coefficient of x = –
10
Ab¨ wbqgt

47
GKwU `ywU mij‡iLv ci¯úi j¤^ n‡j Zv‡`i Xvj ؇qi ¸Ydj – 1 n‡e|
20x – 2y = 6 ‡iLvi Xvj m1I †iLvi j¤^ †iLvi Xvj m2 n‡j m1×m2 = – 1
20x – 2y = 6 ‡iLvi Xvjt y = 10x – 3. y = mx + c mgxKi‡Yi mv‡_ Zzjbv Ki‡j, Xvj m1 = 10
1
GLb, m1×m2 = – 1 Or, 10×m2 = – 1 ⸫ m2 = –
10
10) A mango kept in a basket doubles in every one minute. If the basket gets completely filled in 30
minutes, then in how many minutes will half of the basket be filled? Abyev`t GKwU Sywo‡Z ivLv Av‡gi
msL¨v cÖwZ GK wgwb‡U wظY nq| hw` SywowU 30 wgwb‡Ui g‡a¨ m¤ú~Y©iƒ‡c c~Y© nq, Zvn‡j KZ wgwb‡Ui g‡a¨ SywowUi A‡a©K c~Y©
n‡e? [Com Officer Cash - 2022]
a) 15 b) 25 c) 27 d) 29 Ans: d)
Solution: ‡h‡nZy 1 wgwb‡U Avg wظY nq Ges 30 wgwb‡U ev‡¯‹UwU c~Y© nq, ‡m‡nZy 29 wgwb‡U A‡a©K ev‡¯‹U c~Y© n‡e|
11) If an exponent or index has base 25 and power zero, then which of the following will be its value?
Abyev`t hw` GKwU m~PK ev m~P‡Ki wfwË 25 Ges NvZ k~b¨ nq, Zvn‡j wb‡Pi ‡KvbwU Zvi gvb n‡e? [Com Officer Cash - 2022]
a) 25 b) 5 c) 1 d) 250 Ans: c)
Solution: 250 = 1 [x0 = 1]
12) How many years will it take for an investment of Tk.5000 to earn Tk. 1200 in simple interest rate of
6%? Abyev`t 5000 UvKv wewb‡qvM Ki‡j 6% mij my‡` 1200 UvKv Avq Ki‡Z KZ eQi mgq jvM‡e? [Com Officer Cash - 2022]
a) 4 b) 3 c) 5 d) 2.5 Ans: a)
Solution: I = npr
Or,1200 = n × 5000 × 6%
6
Or,1200 = n × 5000 ×
100
1200 × 100
Or, n =
5000 × 6
Or, n = 4
13) Solve for x: 2x – 3 = 5. Abyev`t 2x – 3 = 5 n‡j x Gi gvb KZ?
a) x = 4 b) x = 5.5 c) x = 14 d) x = 28 Ans: c)
Solution: 2x – 3 = 5
Or, 2x – 3 = 25
Or, 2x = 28
Or, x = 14
14) Solve for x: log2 (x + 3) = 4 Abyev`t log2 (x + 3) = 4 n‡j x Gi gvb KZ? [Com Officer Cash - 2022]
a) x = 1 b) x = 19 c) x = 13 d) x = 8 Ans: c)
Solution: log2 (x + 3) = 4
Or, x + 3 = 42
Or, x + 3 = 16
Or, x = 16 – 3 = 13
15) What is the probability of rolling an even number on a standard six-sided die? Abyev`t GKwU Av`k©
Qq-cvk¦©hy³ WvB wb‡ÿc Ki‡j ‡Rvo msL¨v Avmvi m¤¢vebv KZ? [Com Officer Cash - 2022]
1 1 1 2
a) b) c) d) Ans: b)
6 2 3 3
Solution: Here, sample space = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
Total outcome = 6
Favorable outcome (‡Rvo msL¨v) = 3
Number of favorable outcomes 3 1
probability = = =
Total number of possible outcomes 6 2

48
p p
16) If p × q = p + q + then according to this the value of 8 × 2 is? Abyev`t p × q = p + q + mgxKi‡Y 8 ×
q q
2 Abymv‡i gvb KZ KZ? [Com Officer Cash - 2022]
a) 6 b) 10 c) 14 d) 16 Ans: c)
8
Solution: cÖkœg‡Z, p = 8 Ges q = 2 myZivs 8 × 2 = 8 + 2 + = 10 + 4 = 14
2
17) The volume of a cuboid with length, breadth and height as 5x, 3x2 and 7x4 respectively is: Abyev`t
5x GKK ‰`N©¨, 3x2 GKK cÖ¯’ Ges 7x4 GKK D”PZv wewkó Nbe¯`i AvqZb KZ? [Com Officer Cash - 2022]
a) 105x7 b) 105𝑥2 c) 105x4 d) 105x Ans: a)
Solution: volume = 5x × 3x2 × 7x4 = 105x7
18) The area of a rectangle that has length = 2a 2b and breadth = 3ab2 is: Abyev`t 2a2b GKK ‰`N©¨, 3ab2
GKK cÖ¯’ wewkó AvqZ‡ÿ‡Îi AvqZb KZ? [Com Officer Cash - 2022]
a) 6a3b2 b) a3b3 c) 2a3b2 d) 4a3b3 Ans: a)
2 2 3 2
Solution: area of a rectangle = length × breadth = 2a b × 3ab = 6a b
19) Triangle PQR has angles in the ratio of 2 : 3 : 5. Which type of triangle is PQR? Abyev`t wÎfyR PQR
Gi ‡KvY 2 : 3 : 5 AbycvZ n‡j PQR ‡Kvb ai‡Yi wÎfyR? [Com Officer Cash - 2022]
a) acute b) isosceles c) obtuse d) right Ans: d)
Solution:
wÎfz‡Ri wZb †Kv‡Yi mgwó 1800 wÎfz‡Ri wZb †Kv‡Yi mgwó 1800|

awi, wÎfz‡Ri †KvY wZbwU h_vµ‡g, 2x, 3x, 5x. = 2:3:5 = 2×180:3×180:5×180 = 360:540:900

cÖkœg‡Z, 2x + 3x + 5x = 1800 wÎfzRwUi GKwU mg‡KvY nIqv‡Z GwU mg‡KvYx wÎfzR n‡e|

Or, 10x = 1800

Or, x = 180

myZivs, e„nËg †KvY = 5 × 180 = 900


20) If sum of two consecutive numbers is multiplied by 5, then the result is 105. What are the numbers?
Abyev`t `ywU avivevwnK msL¨vi ‡hvMdj‡K 5 w`‡q ¸Y Ki‡j djvdj 105 n‡e| msL¨v¸wj Kx Kx ? [Com Officer Cash - 2022]
a) 15, 16 b) 20, 21 c) 8,9 d) 10, 11 Ans: d)
Solution: Let, the numbers are x and x+1
GLb, 5 × (x + x +1) = 105
Or, 5 × (2x + 1) = 105
Or, 10x + 5 = 105
Or, 10x = 100
⸫ x = 10
So, the numbers are, 10 and 10+1=11

49
2022 Based Combined SO
e  x is equal to
2
51) At x = 0, the value of f(x) = [Combined SO – 22]
3
a) 1 b) c) 2 d) 5 Ans: a)
5
ex
2
Solution: f(x) =
02 0
⸫ f(0) = e = e = 1
52) What is the value of sin450 ? [Combined SO – 22]
1 1 1
a) 1 b) c) d) Ans: c)
2 2 3
1
Solution: sin450 =
2
Trigonometric values
Degree Radians Sinθ Cosθ tanθ cotθ secθ cosecθ
0 0 0 1 0 unefined 1 undefined
 1 3 1 2
30 3 2
6 2 2 3 3
 1 1
45 1 1 2 2
4 2 2
 3 1 1 2
60 3 2
3 2 2 3 3

90 1 0 unndefined 0 undefined 1
2
53) The line y = 2x − 1 cuts the x-axis at P. The coordinates of P are [Combined SO – 22]
Abyev`t y = 2x − 1 ‡iLvwU x-A¶‡K P we›`y‡Z ‡Q` K‡i| P we›`yi ¯’vbv¼¸wj nj?
1 1
a) (0,−1) b) ( , 0) c) (− , 0) d) (−1,0) Ans: b)
2 2
1
Solution: ‡Kvb †iLv x-A¶‡K †Q` Ki‡j, y = 0. d‡j, 0 = 2x – 1 Or, 2x = 1 Or, x =
2
54) A man paid tax on 9000 Taka at 30%. He paid the tax in 12 equal payments. Each payment was
Abyev`t GKRb e¨w³ 9000 UvKvi Dci 30% nv‡i Ki cÖ`vb K‡iwQ‡jb| wZwb 12wU mgvb wKw¯Í‡Z Ki cÖ`vb K‡iwQ‡jb| cÖwZwU ‡c‡g›U
KZ UvKvi wQj? [Combined SO – 22]
a) 2.25 Taka b) 22.50 Taka c) 225 Taka d) 250 Taka Ans: c)
Solution: 30% nv‡i 9000 UvKvi Ki = 9000  30% = 2700 UvKv| 2700 UvKv 12 wU mgnvi wKw¯Í‡Z cÖ`vb Ki‡j, cÖwZwU
2700
wKw¯Í‡Z cÖ‡`q UvKvi cwigvY = 12 = 225 UvKv|
55) The highest common factor (HCF) of x2 – 1, x4 – 1 and x4 – x3 + x – 1 is [Combined SO – 22]
a) x6 – 1 b) x3 + 1 c) x2 – 1 d) x3 – 1 Ans: c)
Solution:
1g ivwk, x2 – 1 = (x + 1)(x – 1)
2q ivwk, x4 – 1 = (x2 + 1)(x2 – 1) = (x2 + 1)(x + 1)(x – 1)
3q ivwk, x4 – x3 + x – 1 = x3(x – 1) + 1(x – 1) = (x – 1)( x3+ 1) = (x – 1)( x+ 1)(x2 – x + 1)
⸫ HCF = (x + 1)(x – 1) = x2 – 1

50
56) If x is a natural number and S = {x2 64 and x3 <1000} then S = ? [Combined SO – 22]
Abyev`t x hw` ¯^vfvweK msL¨v nq Ges S = {x2 ≥ 64 and x3 <1000}, Zvn‡j S = ?
a) {8, 9, 10} b) {8, 9} c) {9} d) {4, 5, 6} Ans: b)
Solution: ¯^vfvweK msL¨vt k~b¨ ‡_‡K eo mKj c~Y© msL¨v‡K ¯^vfvweK msL¨v ev abvZ¥K ALÛ msL¨v e‡j | Ab¨fv‡e ej‡Z ‡M‡j
mKj MYbvi ‡hvM¨ msL¨v ‡K ¯^vfvweK msL¨v e‡j| ‡hgbt 1,2,3,4…N
x x2 x3
7 49 ≤ 64 343 < 1000
8 64 ≥ 64 512 < 1000
9 81 ≥ 64 729 < 1000
10 100 ≥ 64 1000
57) If logx144 = 4 then x = ? [Combined SO – 22]
a) 2 3 b) 4 c) 3 d) 3 2 Ans: a)
Solution: Here, logx144 = 4 Or, x4 = 144 Or, x4 = 122
Or, x4 = (2 3)4 Or, x = 2 3
58) Given 16x = 44 what is x? [Combined SO – 22]
1 1
a) −2 b) − c) d) 2 Ans: d)
2 2
x 4 2x 4
Solution: 16 = 4 Or, 4 = 4 Or, 2x = 4 ⸫x=2
59) How many prime numbers are there between 50 and 60? [Combined SO – 22]
Abyev`t 50 Ges 60 Gi g‡a¨ KZwU ‡gŠwjK msL¨v n‡e?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 Ans: b)
Solution: Prime numbers are there between 50 and 60 is 53, 59
60) The area of a circle is 36π cm2. The circumference is equal to [Combined SO – 22]
Abyev`t GKwU e„‡Ëi ‡ÿÎdj 36π cm2. e„‡Ëi cwiwa KZ?
a) 6π cm b) 18π сm c) 12 π cm d) 12π cm Ans: d)
Solution: area of a circle, πr2 = 36π cm2
Hence, r = 6.
Now, circumference = 2πr = 2π  6 = 12π
61) If a ladder touches the the roof of a wall and makes an angle of 30 0 with the 15 metre long wall, then
the length of the ladder is? Abyev`t hw` GKwU gB GKwU ‡`qv‡ji Qv` ¯úk© K‡i Ges 15 wgUvi j¤^v ‡`qv‡ji mv‡_ 300 ‡KvY
K‡i, Zvn‡j gBwUi ‰`N¨© KZ n‡e? [Combined SO – 22]
a) 30 m b) 7.5 m c) 15 m d) 17.3 m Ans: a)
Solution:
B

60

15

30 90
A C

Height j¤^
wPÎg‡Z, sin  = =
Hypotenuse AwZf~R
15
Or, sin 300 =
Hypotenuse
15 15
⸫ Hypotenuse = = = 15  2 = 30 m
sin 300 1
2

51
62) If the ratio of two numbers is 3:4 and their least common multiple is 60, then the numbers are –
Abyev`t hw` `ywU msL¨vi AbycvZ 3:4 nq Ges Zv‡`i jmv¸ 60 nq, Zvn‡j msL¨v¸wj nj? [Combined SO – 22]
a) 15, 20 b) 12, 16 c) 9, 12 d) 18, 24 Ans: a)
Solution: Product of the two number = 3x and 4x
We know, LCM ×HCF = Product of the number = 12x2
Or, 60 ×x = 12x2
60
Or, x = =5
12
⸫ Numbers are 4×5 = 20 and 3×5 = 15
63) If sin x + cos x = 1 then x = ? [Combined SO – 22]
a) 300 b) 450 c) 600 d) 900 Ans: d)
Solution: Given, sin x + cos x = 1
⇒ (sin x + cos x) 2 = (1)2
⇒ sin2 x + cos2 x + 2 sin x cos x = 1 [ ∵ (a + b)2 = a2 + b2 + 2ab]
⇒ 1 + sin 2x = 1 [∵ sin2 x + cos2 x = 1]
⇒ sin 2x = 0
⇒ 2x = π
π 180
⸫x= = = 900
2 2
64) If the universal set consists of two sets A and B, then the complementary set of A is –
Abyev`t `ywU ‡mU A Ges B wb‡q mve©Rbxb ‡mU MwVZ n‡j, Zvn‡j A Gi cwic~iK ‡mU nj? [Combined SO – 22]
a) A∩B b) A c) B d) A B Ans: c)
Solution: Elements in B but not in A.
x
65) The formula b + = c is rearranged to make x the subject. What is x? [Combined SO – 22]
a
x
Abyev`t b + = c mgxKi‡Y x AÁvZ ivwk n‡j x Gi gvb Kx n‡e?
a
c–b
a) a(c – b) b) ac – b c) d) ac + ab Ans: a)
a
x
Solution: b + = c => ab+x = ca => x= ca – ab = a(c – b)
a
66) The price of a T. V. Changed from 240 to 300 Taka. What is the percentage increase?
Abyev`t GKwU wUwfi `vg 240 UvKv †_‡K 300 UvKv n‡j KZ kZvsk e„w× cv‡e? [Combined SO – 22]
a) 15% b) 20% c) 60% d) 25% Ans: d)
Change 300−240 60
Solution: Gain/loss% =  100% =  100% =  100% = 25%
Original 240 240
67) If two coins are tossed, what is the probability of getting at least one head? [Combined SO – 22]
Abyev`t `ywU K‡qb Um Ki‡j Kgc‡ÿ GKwU †nW Avmvi m¤¢vebv KZ?
1 1 3
a) b) c) d) 1 Ans: c)
4 2 4
Solution: The possible outcomes when tossing two coins are: HH, HT, TH, TT.
Favorable outcome 3
⸫P= =
Total outcome 4
68) If you write down all the numbers from 1 to 100, then how many times do you write 5?
Abyev`t 1 †_‡K 100 ch©šÍ 5 msL¨vwU KZevi Avm‡e? [Combined SO – 22]
a) 12 b) 19 c) 20 d) 25 Ans:

52
Solution: From 1 to 100, there are ten numbers with 3 as the unit's digit- 5, 15, 25, 35, 45, 55, 65, 75,
85, 95; and ten numbers with 5 as the ten's digit - 50, 51, 52, 55, 54, 55, 56, 57, 58, 59.
So, required number = 10 + 10 = 20.

69) Count the number of triangles and squares in the following figure: Abyev`t wb‡¤œi Qwe‡Z KZwU wÎfzR I eM©
Av‡Q? [Combined SO – 22]

a) 44 triangles 8 squares b) 46 triangles 8 squares


c) 44 triangles 10 squares d) 44 triangles 8 squares Ans: c)
Solution: Number of diagonals = 2
Number of small triangle shape blocks = 4×4 = 16 and No of large triangle block = 12
So, the number of triangles to be formed = 16 × 2 + 12 = 44

Number of squares = 4+6 = 10


70) If CAT is coded as 3120, how will DOG be coded? [Combined SO – 22]
a) 4157 b) 5147 c) 4175 d) 1574 Ans: a)
Solution: Bs‡iwR eY©gvjvi µgvbymv‡i mvswLK †KvW mvRv‡bv n‡q‡Q| cÖkœvbymv‡i, C = 3, A = 1, T = 20 then, D = 4,
O = 15, G = 7.
Janata RC, 2022 based, Exam - 2025
1) The average of 8 numbers is 8. If 4 is subtracted from each of 6 of these numbers, what is the new
average? Abyev`t 8wU msL¨vi Mo 8| hw` 6 wU msL¨v †_‡K 4 K‡i we‡qvM Kiv nq bZzb Mo KZ n‡e? [Janata RC, 2022
based, Exam - 2025]
a) 3.5 b) 5 c) 4 d) 6.5 Ans: b)
Solution: 8wU msL¨vi mgwó = 8× 8 = 64
6 wU msL¨v †_‡K 4 K‡i we‡qvM Kiv n‡j †gvU we‡qvMK…Z msL¨vi mgwó = 4 × 6 = 24
⸫New sum = initial sum − total subtracted = 64 – 24 = 40
40
So, New average = =5
8
2) In the triangle, what is the value of x? Abyev`t wP‡Îv³ wÎfz‡R x Gi gvb KZ [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]

a) 25 b) 55 c) 60 d) 77 Ans: a)

53
Solution: The sum of the interior angles of any triangle is always 180 0 [wÎfz‡Ri AšÍt¯’ †Kv‡Yi mgwó
0
180 ]
wPÎvbymv‡i, y0 + x0 + 700 – y0 + 600 + x0 = 1800
ev, 2x0 + 1300 = 1800
ev, 2x0 = 500
ev, x0 = 250
3) The sum of four consecutive multiples of 4 is 200. What is the largest number? Abyev`t 4 Gi ¸wYZK PviwU
µwgK msL¨vi mgwó 200 n‡j m‡e©v”P msL¨vwU KZ? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
a) 48 b) 52 c) 56 d) 60 Ans: c)
Solution: 4 Gi ¸wYZK PviwU µwgK msL¨v h_vµ‡g x, x+4, x+8, x+12
ATQ, x + x + 4 + x + 8 + x + 12 = 200
ev, 4x + 24 = 200
ev, 4x = 176
ev, x = 44
So, the largest number is x+ 12 = 44+12=56
4) A rectangular field is 3.2 yards long. A fence marking the boundary is 11.2 yards in length. What is the
area of the field in square yards? Abyev`t GKwU AvqZKvi gv‡Vi ‰`N©¨ 3.2 MR| 11.2 MR ‰`N©¨ wewkó GKwU †eov w`‡q
mxgvb wPwýZ Kiv n‡j gvVwUi ‡ÿÎdj KZ eM©MR? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
a) 4.68 b) 7.68 c) 9.28 d) 11.28 Ans: b)
Solution: The perimeter of the rectangular field (fence length) is 11.2 yards and length of rectangular field
is 3.2 yards
We know, perimeter = 2(Length + Breadth) [⸪cwimxgv = 2(‰`N©¨ + cÖ¯’)]
ev, 2(3.2+ Breadth) = 11.2
ev, 6.4 + 2× Breadth = 11.2
ev, 2× Breadth = 4.8
ev, Breadth = 2.4
So, area of the field = Length × Breadth = 3.2 × 2.4 = 7.68 sq unit
5) When the price of each book goes up by Tk. 5, the librarian purchases 20 books less than the required
number for Tk. 1200. The original price of the book was. Abyev`t cÖwZwU eB‡qi `vg 5 UvKv evo‡j GKRb
jvB‡eªixqvb 1200 UvKvq Av‡Mi †P‡q 20 wU eB Kg wKb‡Z cv‡ib| eB‡qi Avmj g~j¨ KZ wQj? [Janata RC, 2022 based,
Exam - 2025]
a) 15 Tk. b) 20 Tk. c) 25 Tk. d) 30 Tk. Ans: a)
Solution: Let, the original price of books is x. Then the new price will be x + 5.
1200 1200
ATQ, – = 20 [⸪‡gvU UvKv‡K cÖwZwU eB‡qi `vg w`‡q fvM Ki‡j eB‡qi msL¨v cvIqv hv‡e]
x x+5
1 1 20 x+5–x 1
ev, + = ev, 2 =
x x+5 1200 x + 5x 60
2 2
ev, x + 5x = 300 ev, x +5x – 300 = 0
ev, x2 + 20x – 15x – 300 = 0 ev, (x – 15)(x + 20) = 0
So, x = 15
Hence, the original price of books is 15
6) At what rate of compound interest per annum will a sum of Tk. 1800 becomes Tk. 3042 in two years?
Abyev`t 1800 UvKv Pµe„w×nv‡i `yB eQ‡i 3042 UvKv n‡j my‡`i nvi KZ wQj? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
a) 10% b) 15% c) 20% d) 30% Ans: d)
Solution: We know, Future value = p(1 + r)n

54
3042 169 13
ev, 3042 = 1800 × (1+r)2 ev, (1+r)2 = = = ( )2
1800 100 10
13 13 3
ev, 1+ r = ev, x = – 1 = × 100%
10 10 10
So, x = 30%
7) In a tourist group of 100 people, 55 speak French, 40 speak Spanish, and 29 speak none of the
languages. How many of them speak just one language? Abyev`t 100 R‡bi GKwU ch©UK `‡ji g‡a¨ 55 Rb
divwm, 40 Rb ¯ú¨vwbk Ges 29 Rb †KvbI fvlvB ej‡Z cv‡i bv| Zv‡`i g‡a¨ KZRb †Kej GKwU fvlv ej‡Z cv‡i? [Janata
RC, 2022 based, Exam - 2025]
a) 15 b) 25 c) 40 d) 65 Ans: d)
Solution: Total people: 100
People who speak none: 20
Therefore, people who speak either French or Spanish (or both) = 100 – 20 = 80.
Now, from the 80 people: - 55 speak French: - 40 speak Spanish.
Let x be the number who speak both.
Then, 55 + 40 – x = 80
ev, x = 15
Now, people who speak just French = 55 – 15 = 40.
People who speak just Spanish = 40 – 15 = 25.
Finally, the number of people who speak just one language: 40 (just French) + 25 (just Spanish) = 65.
8) (289)0.17 × (17)0.16 = ? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
a) 4 b) √7 c) √17 d) √19 Ans: c)
Solution: (289)0.17 × (17)0.16 = (172) 17/100 × (17)16/100 = (17)(34+16)/100 = 1750/100 = 171/2 = √17
9) 69% of the students of a certain class took Mathematics and 47% took Biology. If each student took
Biology or Mathematics and 44 took both, what is the total number of students in the class? Abyev`t GKwU
wbw`©ó †kÖYxi 69% wk¶v_©x MwYZ Ges 47% RxeweÁvb cix¶v w`†q‡Q| hw` cÖ‡Z¨K wk¶v_©x RxeweÁvb ev MwYZ Ges 44 Rb DfqB
cix¶v †`q, Zvn‡j K¬v‡mi †gvU wk¶v_©xi msL¨v KZ n‡e? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
a) 150 b) 250 c) 300 d) 275 Ans: d)
Solution: Students who took Mathematics = 69%
Students who took Biology = 47%
Students who took both = 44
100% = x + y – z
where, x = % of Students who took Biology
y = % of Students who took maths
z = % of Students who took both
100% = x + y – z
ev, 100% = 69% + 47% – z
ev, z = (116 – 100)%
ev, z = 16%
Now, 16% = 44
44
ev, 100% = 100 ×
16
⸫ Total number of students = 275
10) The distance between cities A and B is 120 miles. A car travels from A to B at 60 miles per hour and
returns from B to A along the same route at 40 miles per hour. What is the average speed for the round
trip? Abyev`t A Ges B kn‡ii g‡a¨ `~iZ¡ 120 gvBj| GKwU Mvwo A †_‡K B †Z N›Uvq 60 gvBj †e‡M hvq Ges B †_‡K A †Z
GKB c‡_ N›Uvq 40 gvBj †e‡M wd‡i Av‡m| Avmv hvIqvq MvwowUi Mo MwZ KZ? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
a) 48 b) 50 c) 52 d) 56 Ans: a)

55
Solution: Total Distance =120+120 = 240 miles
Distance 120
Time taken to travel from A to B = = = 2 hours
speed 60
Distance 120
Time taken to travel from B to A = = = 3 hours
speed 40
Total Time Taken = 2+3 = 5 hours
Total Distance Traveled 240
Average Speed = = = 48 miles/hr
Total Time Taken 5
11) The average of a natural number and its cube is 13 times the number. The number is? Abyev`t GKwU
¯^vfvweK msL¨v Ges Zvi Nb‡Ki Mo msL¨vwUi 13 ¸Y| msL¨vwU KZ? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
a) 5 b) – 5 c) ± 5 d) 25 Ans: a)
Solution: Let the natural number be x and its cube x3 .
x + x3
ATQ, = 13x ev, x + x3 = 26x
2
ev, x3 = 25x ev, x2 = 25
So, x = ± 5
Natural numbers are positive integers (1,2,3,…)
From the possible solutions, only 5 is a natural number.
27
12) If logx = – 3 , then x = ? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
64
1 4 3 2
a) b) c) d) Ans: b)
3 3 4 3
27
Solution: Given that, logx =–3
64
27 1 3
ev, x-3 = ev, 3 = ( )3
64 x 4
1 3 4
ev, = ⸫x=
x 4 3
√(x – 6) + √(x + 1)
13) If = – 7 , the value of x is- [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
√(x – 6) – √(x + 1)
a) 11 b) 15 c) 9 d) None of these Ans: b)
Solution:
√(x – 6) + √(x + 1) (√(x – 6) + √(x + 1))( √(x – 6) + √(x + 1))
Given that, =–7 ev, =–7
√(x – 6) – √(x + 1) (√(x – 6) + √(x + 1))(√(x – 6) – √(x + 1))
(√(x – 6) + √(x + 1))2 (x – 6) + (x + 1) + 2√(x – 6)(x + 1)
ev, =–7 ev, =–7
√(x – 6)2 - √(x + 1)2 x–6–x–1
2x – 5 + 2√(x – 6)(x + 1)
ev, =–7 ev, 2x – 5 + 2√ (x2 – 5x – 6) = 49
–7
ev, 2√ (x2 – 5x – 6) = 49 – 2x + 5 ev, 2√ (x2 – 5x – 6) = 54 – 2x
2 2 2
ev, (√(x – 5x – 6)) = (27 – x) ev, x2 – 5x – 6 = 729 – 54x + x2
ev, 49x = 735
⸫ x = 15
14) Solution set of the inequality: x – 5 > 4x + 7 is Abyev`t
a) (– ∞, – 4) b) [– ∞, – 4) c) (– ∞, – 4] d) [– ∞, – 4] Ans: a)
Solution: x – 5 > 4x + 7
ev, – 5 – 7 > 4x – x ev, – 12 > 3x
ev, – 4 > x ⸫x<–4
15) If A = {1, 4, 9, 16, 25} , the number of proper subsets of A is Abyev`t

56
a) 15 b) 16 c) 31 d) 32 Ans: c)
Solution:
‡Kvb ‡mU ‡_‡K MwVZ Dc‡mU¸‡jvi Dcv`vb msL¨v hw` g~j ‡m‡Ui Dcv`vb msL¨vi mgvb bv nq Z‡e H Dc‡mU¸‡jv‡K g~j ‡m‡Ui cÖK…Z
Dc‡mU e‡j| ‡hgb Dc‡ii A ‡m‡Ui c«K…Z Dc‡mU¸‡jv n‡jv {a}, {b}, ∅| GB ‡mU¸‡jvi Dcv`vb msL¨v g~j ‡m‡Ui Dcv`vb
msL¨vi mgvb bq| cÖK…Z Dc‡mU‡K ⊂ wP‡ýi gva¨‡g cÖKvk Kiv nq| ‡hgb {a}⊂A, {b}⊂A, ∅⊂A BZ¨vw`
The number of elements in a set is denoted by n = 5.
The number of proper subsets of a set with n elements is 2 n – 1 = 25 – 1 = 32 – 1 = 31 .
16) If the height of a triangle is increased by 60% and its base is decreased by 30%, what will be the effect
on its area? Abyev`t hw` GKwU wÎfy‡Ri D”PZv 60% e…w× Kiv nq Ges Gi wfwË 30% n«vm Kiv nq, Zvn‡j Gi †¶Îd‡ji Dci
Kx cÖfve co‡e? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
a) 12% Increase b) 12% decrease c) 11% Increase d) No change Ans: a)
ab 60×30
Solution: ± a ± b ± = 60 – 30 – = 30 – 18 = 12
100 100
17) A tank is 1/3 parts full with water. If 8 liters of water is added, the tank becomes 5/6 parts full. What is
the capacity of the tank? Abyev`t GKwU U¨v‡¼i 1/3 Ask cvwb‡Z c~Y©| hw` 8 wjUvi cvwb †hvM Kiv nq, Zvn‡j U¨v¼wU 5/6
Ask c~Y© n‡e| U¨v¼wUi aviY¶gZv KZ? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
a) 16 b) 24 c) 48 d) None Ans: a)
Solution: Let, the capacity of the tank is x
1 5 5 1
ATQ, x + 8 = x ev, x – x = 8
3 6 6 3
5-2
ev, x=8 ev, 3x = 48
6
So, x = 16
x y x4 y4
18) If + = 7 Then what is the value 4 + 4 ? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
y z y x
a) 22 b) 23 c) 25 d) 27 Ans: b)
x y
Solution: Given that, + = 7
y x
x y x2 y2
ev, ( + )2 = ( 7 )2 ev, 2 + 2 + 2 = 7
y x y x
x2 y2 2 2 x4 y4
ev,( 2 + 2 ) = 7 – 2 = 5 ev, 4 + 4 + 2 = 25
y x y x
x4 y4
ev, 4 + 4 = 25 – 2 = 23
y x
19) Denominator of a proper fraction is 3 more than the numerator. If fraction is squared, its denominator
will be 39 more than the numerator, The fraction is Abyev`t GKwU mwVK fMœvs‡ki ni j‡ei †P†q 3 †ewk| hw`
fMœvskwUi eM© Kiv nq, Zvn‡j Gi ni j‡ei †P†q 39 †ewk n‡e, fMœvskwU nj? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
5 4 2 8
a) b) c) d) Ans: a)
8 7 5 11
Solution: Let the numerator be 𝑥 and The denominator is x + 3
x
The original fraction is
x+3
x 2 x2
fMœvskwUi eM© = ( ) =
x+3 (x+3)2
The denominator of the squared fraction is 39 more than its numerator.
So, (x + 3)2 = x2 + 39
ev, x2 + 6x + 9 = x2 + 39

57
ev, 6x = 30
ev, x = 5
x 5 5
Hence, The original fraction is = =
x+3 5+3 8
3 1
20) If 3x + = 5 then x3 + 3 =? [Janata RC, 2022 based, Exam - 2025]
x x
260 85 10 90
a) b) c) – d) – Ans: c)
27 27 27 27
3
Solution: Given that, 3x + = 5
x
1 1 5
ev, 3(x + ) = 5 ev, x + =
x x 3
1 3 5 3 1 1 1 125
ev, (x + ) = ( ) [Dfq cÿ‡K Nb K‡i] ev, x3 + 3 + 3x. (x + ) =
x 3 x x x 27
1 5 125
ev, x3 + 3 + 3 × =
x 3 27
1 125 125 – 135 10
ev, x3 + 3 = –5= =–
x 27 27 27

58

You might also like