0% found this document useful (0 votes)
15 views2 pages

PES University PDE Question Bank

Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
15 views2 pages

PES University PDE Question Bank

Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

PES University, Bangalore

(Established Under Karnataka Act 16 of 2013)

Department of Science and Humanities

Engineering Mathematics - I
(UE25MA141A)

Question Bank
Unit - 3: Partial Differential Equations
1. Eliminate the arbitrary function f from the equation:
 xy 
z=f
z
and form the corresponding partial differential equation (PDE).
∂z ∂z
Answer: px = qy, where p = and q = .
∂x ∂y
2. Form the partial differential equation by eliminating the arbitrary functions f and
g in:
z = x2 f (y) + y 2 g(x)
Answer: xys + 4z = 2px + 2qy
3. Form the partial differential equation by eliminating the arbitrary functions f and
g in:
z = f (x3 + 2y) + g(x3 − 2y)
Answer: 9x5 t − 4xr + 8p = 0
4. Solve the partial differential equation:
y 2 z ∂z ∂z
+ xz = y2
x ∂x ∂y

Answer: Φ(x2 − z 2 , y 3 − x3 ) = 0
5. Solve the partial differential equation:
∂z ∂z
+ (x2 + y 2 − zx)
(x2 + y 2 + yz) = z(x + y)
∂x ∂y
 
z2 2 2 2
Answer: Φ 2xz − 2 , x + y + z = 0

6. Solve the partial differential equation:


∂z ∂z
x(y 2 + z)
+ y(x2 + z) = z(x2 − y 2 )
∂x ∂y
 
2 2 xz
Answer: Φ x − y − 2z, y = 0
Solve the following by the method of the separation of variables
(Problems 7,8, and 9)

7. 3 ∂u
∂x
+ 2 ∂u
∂y
= 0, given u(x, 0) = e−x
1
Answer: u = e− 2 (2x−3y)

8. 4 ∂u
∂x
+ ∂u
∂y
= 3u, given u = 3e−y − e−5y when x = 0.
λ1 λ2
x+(3−λ1 )y x+(3−λ2 )y
Hine: Write u as the sum of two solutions. That is, u = C1 e 4 +C2 e 4

Answer: u = 3ex−y − e2x−3y


∂2u
9. ∂x2
− 2 ∂u
∂x
+
= 0. ∂u
∂y
 √ √ 
Answer: u = C1 e (1+ 1+λ)x
+ C2 e(1− 1−λ)x
e−λy

10. Solve (D3 + D2 D′ − DD′2 − D′3 )z = 0.


Answer: z = ϕ1 (x + y) + xϕ2 (x − y) + ϕ3 (x − y)
3 
11. Solve D3 − D2 D′ − 4 D (D′ )2 + 4D′ z = 0.


Answer: z = ϕ1 (x + y) + ϕ2 (2x − y) + ϕ3 (2x + y).

12. Solve 2D2 + 5 D D′ + 3 (D′ )2 + D + D′ z = 0.


 

Answer: z = ϕ1 (x − y) + e−x/2 ϕ2 (3x − 2y).

13. Solve the partial differential equation: D2 + 3 D D′ + 2 (D′ )2 z = e x−y .


 

Answer:

C.F.: z = ϕ1 (x − y) + ϕ2 (2x − y), P.I.: − x e x−y or − y e x−y .

14. Solve the partial differential equation: 3 D2 + 7 D D′ + 2 (D′ )2 z = 3x2 + 2y 2 .


 

Answer:
x2 
113x2 + 108y 2 − 168xy .

z = ϕ1 (2x − y) + ϕ2 (x − 3y) +
324

15. Solve the partial differential equation: 4 D2 + 4 D D′ + (D′ )2 z = 4y cos(2x).


 

Answer:
1 
z = ϕ1 (x − 2y) + x ϕ2 (x − 2y) + sin(2x) − 2y cos(2x) .
8

You might also like