Question 1:
Why was the king advised to go to the magicians?
Solution:
Some of the wise men thought that in order to decide right time
for doing something, one must look into the future and only
magicians were able to do that. So, they advised the king to go
to the magicians.
Question 2:
In answer to the second question, whose advice did the people
say would be important to the king?
Solution:
In answer to the second question some people, suggested to
seek advice of councillors, the priest or the doctors or the
soldiers.
Question 3:
What suggestions were made in answer to the third question?
Solution:
For the third question some people said science was the most
important business while there were others who believed it was
fighting and then there were those who believed religious
worship should take the first place.
Question 4:
Did the wise men win the reward? If not, why not?
Solution:
No, the wise men didn’t win the reward because their answers
were so different from each other and king was not satisfied
with their answers.
Question 5:
How did the king and the hermit help the wounded man?
Solution:
The king washed the wound and covered the wound of the man
with his handkerchief and kept on dressing it until the bleeding
stopped completely.
The king also offered the wounded man water to drink. The
hermit helped the king to bring the wounded man inside his hut
and allowed the man to spend his night in the hut.
Question 6:
1. Who was the bearded man?
2. Why did he ask for the king’s forgiveness?
Solution:
1. The bearded man was an enemy of the king. He
wanted to take revenge of his brother’s death by
killing the king and taking away all his property.
2. The bearded man asked for the king’s forgiveness
because he wanted to kill the king but the king has
saved his life. He was grateful to the king now.
Question 7:
The king forgave the bearded man. What did he do to show his
forgiveness?
Solution:
The king showed his forgiveness by promising the man that he
will send his doctor and servants to look after him and also
promised to return him all his property.
Question 8:
What were the hermit’s answers to the three questions? Write
each answer separately. Which answers do you like the most
and why?
Solution:
The most important time, the hermit said, is our present
because it is the only moment when we have the power to act.
The most important person at a moment is we ourselves
because the future is unknown and we don’t know whether we
will meet anyone in the future or not.
So, we should listen to ourselves.
The most important business is to be kind and good to others
because we have been sent in this world to serve this noble
cause.
I liked the third answer the most because helping someone in
need is like serving God. It makes us a good person and brings
a sense of satisfaction and contentment.
Working with Language
Question 1:
Match items in List A with their meanings in List B.
fainted: lost consciousness
Use any three of the given words in sentences of your own. You
may change the form of the word.
Solution:
Question 2:
Each of the following sentences has two blanks. Fill in
the blanks with appropriate forms of the word given in
the brackets.
He has ………………. to help me. Do you think he will
remember his ………………. ? (promise)
He has promised to help me. Do you think he will
remember his promise?
1. The ………………. said that only fresh evidence would
make him change his ………………. (judge)
2. I didn’t notice any serious of ………………. opinion
among the debaters, although they ………………. from
one another over small points.(differ)
3. It’s fairly simple question to ………………. but will
accept my ………………. as final? (answer)
4. It isn’t ………………. that ………………. should always
be the mother of invention. (necessary)
5. Hermits are ………………. men. How they acquire
their ………………. no one can tell. (wise)
6. The committee has ………………. to make
Jagdish captain of the team. The ………………. is likely
to please everyone. (decide)
7. Asking for ………………. . is as noble as willingness to
………………. (forgive)
Solution:
1. judge, judgement
2. difference, differed
3. answer, answer
4. necessary, necessity
5. wise, wisdom
6. has decided, decision
7. forgiveness, forgive
Speaking and Writing
Question 1:
Imagine you are the king. Narrate the incident of your meeting
with the hermit. Begin like this: The wise men answered my
questions, but I was not satisfied with their answers. One day I
decided to go and meet the hermit….
Solution:
I knew the hermit used to help only ordinary men, so I left
behind my servants and bodyguards. I went to meet him
wearing simple clothes. The hermit was an old man and used to
live in a hut amidst the woods. He was digging the ground in
front of his hut when I arrived there. He greeted me and
continued his work. I informed him the purpose of my visit, but
still he continued digging the ground. He looked tired so I
offered my help. He agreed, so I took the spade from him and
started digging the ground.
After digging for many hours I again repeated my questions,
but the hermit did not answer.
Evening was approaching and now I thought of returning.
Suddenly, the hermit showed me a bearded man who was
running towards us.
Question 2:
Imagine you are the hermit. Write briefly the incident of your
meeting the king. Begin like this:
One day I was digging in my garden. A man in ordinary clothes
came to see me. I knew it was the king….
Solution:
but still pretended to be unaware of his identity. He told me
that he has come to me to get answers for his three questions.
I greeted him and continued digging the ground. I was tired
digging the ground; the king noticed this and offered his help. I
agreed and gave my spade to him.
After digging two beds in the ground the king repeated his
questions, I ignored him again and rather asked him if he was
tired and would like me to dig the ground. But he refused to do
so and continued the task.
Evening was approaching and it seemed that he was ready to
leave, at that very moment we saw a man running towards us.
Very Short Answer Type Questions
Question 1:
Why did the king send two messengers throughout his
kingdom?
Solution:
The king sent his messengers to look for wise people
Question 2:
How did the king promise to reward the person who would
answer his questions correctly?
Solution:
The king promised to reward the person with a huge sum of
money.
Question 3:
Whose advice did the king finally think of seeking?
Solution:
The king finally thought of seeking the hermit’s advice who
lived in a distant jungle.
Question 4:
Who did go alongwith the king to meet the hermit?
Solution:
No one went alongwith the king.
Question 5:
During which time of the day would the hermit would leave the
forest and go out?
Solution:
The hermit never used to go out of the forest.
Question 6:
Why did the bearded man press his stomach with his hand?
Solution:
The bearded man pressed his stomach because he was
wounded and wanted to stop blood flowing out from his wound.
Short Answer Type Questions
Question 1:
Why was the king advised to listen to his soldiers?
Solution:
Some wise men thought that it were soldiers who used to fight
wars for the king and help him extend his territory and power.
So, according to them they thought soldiers were the most
important people whom the king should follow
Question 2:
Why did the king refuse to give reward to anyone?
Solution:
The king was not satisfied with the answers of the wise men.
They all had given different answers to the same questions
because of which he was unable to come to a conclusion, so he
refused giving the reward to anyone.
Question 3:
Why the king changed his clothes and left behind his
bodyguards and horse before meeting the hermit?
Solution:
The king was aware that the hermit would meet only simple
people.
So, he dressed up like an ordinary man, left behind his horse
and bodyguards and went to meet the hermit in his hut in the
woods all alone.
Question 4:
Describe the hermit in one or two sentences.
Solution:
The hermit was a weak old man and used to live amidst the
woods which he would never leave. He was digging the ground
in front of his hut for sowing seeds when the king arrived and
the tedious task had made him tired.
Question 5:
“Here comes someone running”. Who has been referred to in
this sentence?
Solution:
The bearded man is being referred to in these lines. He had
planned to attack the king, but was instead attacked by the
king’s bodyguards, as they had recognised him. He had
received a wound in his stomach. He was rushing towards the
hermit’s hut for help.
Long Answer Type Questions
Question 1:
What were the replies the king received for his first question?
Solution:
In reply to his first question, the king was advised to follow a
timetable by some men. There were some people who were of
the opinion that it was impossible to decide the right time in
advance. The king was suggested to keep a note of all the
happenings around him, avoid indulging in excessive pleasure
and do everything that seemed important at any particular
time. Along with this he should have a team of intelligent
people to guide to him to the right thing at the right time.
Accountancy Solutions
Question 2:
Describe the king in your own words.
Solution:
The king wanted to be a good ruler. He was seeking answers
for the three questions which he thought would help him in his
mission. The king was kindhearted, when he found the old man
tired of digging the ground, he offered him his help. He kept on
bandaging the bearded man’s wound until blood stopped
coming out from it. He was down to earth, he dressed up like a
common man and spent the night sleeping on floor at the
hermit’s hut.
Question 3:
Describe the bearded man in your own words.
Solution:
The bearded man was courageous. He wanted to avenge his
brother’s death killing the king. He lacked patience because
when the king didn’t return by evening, he became anxious and
left his hiding place. He was thankful and obliged by the king’s
act.
He repented for his act and asked for forgiveness. He returned
the favour by promising the king faithfulness of his entire
family for the kingdom.
Question 4:
The king had done right things at the right time. Explain giving
three examples.
Solution:
The king had known the hermit’s nature of meeting only
ordinary men. So, he gave up his king’s attire, left behind his
soldiers and the horse and went alone to meet him.
He offered the hermit his help in digging the ground. He did this
till evening. This helped him avoid the attack planned by the
bearded man.
He helped the bearded man bandaging his wound and offered
him water. He saved his life. This helped him made friends with
his enemy.
Accountancy Solutions
Value Based Questions
Question 1:
Do you think we should help people in need? Why so?
Solution:
We should always help people in need. We have been sent to
this world to do good to others. If we are good and kind towards
other, people will respect us for our kindness. Being kind and
helpful keeps us happy from within. We feel happiness when we
bring smile on the face of others. We earn their good wishes
and blessings in return. It makes us a good human being. To
help others is the greatest motto of humanity and we should
adhere to it.
Question 2:
The king helped the hermit in digging the beds. He even slept
on the floor of the hut and lived like a simple man in the
hermit’s hut. What lesson we learn from this?
Solution:
The king found the old hermit tired digging the beds so he
offered his help to the man. He was accustomed of comfort and
lavishness in his palace still at hermit’s home he slept on the
floor. At our homes we get all the luxuries but if one day there
comes a situation where we have to live without them we
should be prepared for that.
In life we might become very rich and affluent one day still we
should be simple from heart and must not be ashamed of
embracing it at any moment