1
Durgesh S.R Dharmadhikari
COCSIT COLLEGE LATUR
*HTML INTERVIEW QUESTIONS*
1. What is HTML?
Ans :- HTML stands for Hyper Text Markup Language. It is a language of World
Wide Web. It is a standard text formatting language which is used to create and
display pages on the Web.
2. What are Tags?
ANS:- HTML tags are composed of three things: an opening tag, content and
ending tag. Some tags are unclosed tags.
3. Do all HTML tags have an end tag?
Ans :- No. There are some HTML tags that don't need a closing tag. For example:
<image> tag, <br> tag.
4. What is formatting in HTML?
Ans:- The HTML formatting is a process of format the text for a better look and
feel. It uses different tags to make text bold, italicized, underlined.
5. How many types of heading does an HTML contain?
Ans :- The HTML contains six types of headings which are defined with the <h1>
to <h6> tags. Each type of heading tag displays different text size from another. So,
<h1> is the largest heading tag and <h6> is the smallest one.
2
Durgesh S.R Dharmadhikari
COCSIT COLLEGE LATUR
6. How to create a hyperlink in HTML?
Ans:- The HTML provides an anchor tag to create a hyperlink that links one page
to another page. These tags can appear in any of the following ways:
Unvisited link - It is displayed, underlined and blue.
Visited link - It is displayed, underlined and purple.
Active link - It is displayed, underlined and red.
7. What is the difference between HTML elements and tags?
Ans:- HTML elements communicate to the browser to render text. When the
elements are enclosed by brackets <>, they form HTML tags. Most of the time, tags
come in a pair and surround content.
8. How to insert a copyright symbol on a browser page?
Ans:- You can insert a copyright symbol by using © or © in an HTML
file.
9. How to create a nested webpage in HTML?
Ans:- he HTML iframe tag is used to display a nested webpage. In other words, it
represents a webpage within a webpage.
10. What is the difference between HTML elements and tags?
Ans:- HTML elements communicate to the browser to render text. When the
elements are enclosed by brackets <>, they form HTML tags. Most of the time, tags
come in a pair and surround content.
3
Durgesh S.R Dharmadhikari
COCSIT COLLEGE LATUR
11. Does a hyperlink only apply to text?
Ans:- No, you can use hyperlinks on text and images both. The HTML anchor tag
defines a hyperlink that links one page to another page. The "href" attribute is the
most important attribute of the HTML anchor tag.
12. What is a style sheet?
Ans:- A style sheet is used to build a consistent, transportable, and well-designed
style template. You can add these templates on several different web pages. It
describes the look and formatting of a document written in markup language.
13. Can you create a multi-colored text on a web page?
Ans:- Yes. To create a multicolor text on a web page you can use <font color
="color"> </font> for the specific texts you want to color.
14. Explain the layout of HTML?
Ans:- HTML layout specifies a way in which the web page is arranged.
15. What is a marquee?
Ans:- Marquee is used to put the scrolling text on a web page. It scrolls the image
or text up, down, left or right automatically.
16. How many tags can be used to separate a section of
texts?
Ans:- Three tags are used to separate the texts.
o <br> tag - Usually <br> tag is used to separate the line of text. It breaks the
current line and conveys the flow to the next line
o <p> tag - The <p> tag contains the text in the form of a new paragraph.
o <blockquote> tag - It is used to define a large quoted section. If you have a
large quotation, then put the entire text within
<blockquote>.............</blockquote> tag.
4
Durgesh S.R Dharmadhikari
COCSIT COLLEGE LATUR
17. What is the use of an iframe tag?
Ans:- An iframe is used to display a web page within a web page.
18. What are the entities in HTML?
Ans:- The HTML character entities are used as a replacement for reserved
characters in HTML. You can also replace characters that are not present on your
keyboard by entities.
19. Why is a URL encoded in HTML?
Ans:- An URL is encoded to convert non-ASCII characters into a format that can
be used over the Internet because a URL is sent over the Internet by using the
ASCII character-set only.
20. Does a <!DOCTYPE html> tag is a HTML tag?
Ans:- No, the <!DOCTYPE html> declaration is not an HTML tag. <!DOCTYPE
html> is used to instruct the web browser about the HTML page.
21. What is the canvas element in HTML5?
Ans:- The <canvas> element is a container that is used to draw graphics on the
web page using scripting language like JavaScript. It allows for dynamic and
scriptable rendering of 2D shapes and bitmap images.
22. What is SVG?
Ans:- HTML SVG is used to describe the two-dimensional vector and vector/raster
graphics. SVG images and their behaviors are defined in XML text files.
23. Is there any need to change the web browsers to
support HTML5?
Ans:- No. Almost all browsers (updated versions) support HTML 5. For example
Chrome, Firefox, Opera, Safari, IE.
5
Durgesh S.R Dharmadhikari
COCSIT COLLEGE LATUR
24. Which type of video formats are supported by HTML5?
Ans:- HTML 5 supports three types of video format:
o mp4
o WebM
o Ogg
25. What are the different new form element types in HTML
5?
Ans:- Following is a list of 10 frequently used new elements in HTML 5:
o Color
o Date
o Datetime-local
o Email
o Time
o Url
o Range
o Telephone
o Number
o Search
26. What is button tag?
Ans:- The button tag is used in HTML 5. It is used to create a clickable button
within the HTML form on the web page. It is generally used to create a "submit" or
"reset" button. Let's see the code to display the button.
27. What is the use of the required attribute in HTML5?
Ans:- It forces a user to fill text on the text field or text area before submitting
the form. It is used for form validation.
6
Durgesh S.R Dharmadhikari
COCSIT COLLEGE LATUR
28. What are the new <input> types for form validation in
HTML5?
Ans:- The new input types for form validation are email, URL, number, tel, and
date.