Section A
1. Your life will expand or contract in direct relationship to your good and bad habits. 1
● Answer: A: True
2. There is no difference between listening and hearing. 2
● Answer: B: False
3. Dr. Abdul Kalam lived an extraordinary life but only during his time as the President. 3
● Answer: B: False
4. As a young adult, it is important to dream, to visualize a goal, and then contemplate on how
to achieve it. 4
● Answer: A: True
5. Networking involves building and maintaining relationships over time. 5
● Answer: A: True
6. If technology is used without discretion, then it is a blessing. But with discretion, it is a
curse. 6
● Answer: B: False
7. To run an organization, one must have faith in its people. 7
● Answer: A: True
8. Screen time generally has a positive effect on family bonding and relationships. 8
● Answer: B: False
9. Family and community culture can have a significant positive impact on one's health and
well-being. 9
● Answer: A: True
10. Seva means to serve individuals with the expectation of praise and rewards. 10
● Answer: B: False
Section B
11. Change begins, simply, with__? 11
● Answer: d. A thought 12
12. Which of the following points is NOT one of the habits that Tom Corley, author of "Change
Your Habits, Change Your Life" discussed... 13
● Answer: b. They sleep 4 hours or less 14
13. What did Tata do for the people of India? 15
● Answer: b. Tate created an affordable car for every family. 16
14. What are the proven ways to show the other person that you are completely engaged in
the conversation? 17
● Answer: c. a & b both 18
15. Which of the following methods should we NOT adopt during difficult challenges? 19
● Answer: b. Find someone to blame 20
16. Around how many people studied at Takshashilā University for their post-graduation, at
any one time? 21
● Answer: c. 10,000 22
17. Which Professor told Kalam, "This is not good enough Kalam, I expected much better from
you." 23
● Answer: c. Prof. Srinivasan 24
18. Which of the following is NOT mentioned as a flip-side (drawback) of Social Media in the
IPDC workbook? 25
● Answer: c. Healthy sleep patterns 26
19. Who told journalists that, his children have not used the iPad and he put a limit on how
much technology his kids use at home? 27
● Answer: b. Steve Jobs 28
20. The IPDC lesson taught us to keep faith in three things. Which of the below was NOT one
of them? 29
● Answer: b. Faith in the system 30
21. What intention should we keep when performing seva? 31
● Answer: a. To help others 32
22. According to the IPDC workbook, family get-togethers should take place at least: 33
● Answer: b. Once every month 34
23. Which of the following methods should we NOT use when performing seva? 35
● Answer: d. Serve to get praised 36
24. As per Pramukh Swami Maharaj, is technology a blessing or a curse? 37
● Answer: c. It is a blessing with its discreet usage and is a curse without 38
25. Complete the following quote from the workbook: "Life is 10% what happens to us and
90% ... " 39
● Answer: d. How we respond to it 40
Section C
26. Manish is upset because all his classmates have brand-name clothes... What advice do
you think is the best advice for Manish right now? 41
● Answer: a. Avoid focusing on what you do not have but learn to appreciate what you do
have. This will bring positivity into your daily life. 42
27. 'First they break you and then they remake you'. What can we learn from this method that
the USA Army use to train their recruits? 43
● Answer: a. We should be ready to come out of our own comfort zone to further our
personal growth. 44
28. "The rule of 21" - What did we learn from this rule in the context of new habits, as
mentioned by Robin Sharma... 45
● Answer: a. You should develop a habit, by practising it for 21 days without a break.
Initially, it is normal to feel uncomfortable for the first few days. But if you break them in
for about three weeks, they will fit like a second skin. 46
29. Radha wants to start a new habit of running 10km daily... What can she do to make this
habit more regular in her daily routine? 47
● Answer: b. Allow herself a small reward every time she reaches her target. 48
30. Sanjay spends time on social media until late at night... What do you think Sanjay should
do to become more consistent? 49
● Answer: a. He needs to break the habit of staying up late so that he can wake up on time
and complete his morning workout as planned. 50
31. Mr. Honda is the CEO of a clothing manufacturing company... receives news of an
accident... What should Mr Honda do? 51
● Answer: a. Mr. Honda should reschedule his meeting and visit the factory to personally
provide emotional and financial support to his workers according to their needs. 52
32. Ram has just received his mid-term exam back from his teacher... What do you think Ram
should do? 53
● Answer: b. Ram should inform the teacher about the mistake and take pleasure in
helping Shyam get a better grade. 54
33. Suraj is having a discussion with his friend Minesh about a recent argument... What is the
best way for Minesh to approach this conversation? 55
● Answer: b. Minesh should carefully listen and try to understand Suraj's perspective with
an open mindset. 56
34. Anjali has prepared for a cultural festival dance performance... What would you
recommend her to do? 57
● Answer: a. She should remember her efforts and give her best performance possible. 58
35. Bhavya has just completed her master's degree in Biophysics... Which of the below factors
do you think she should prioritize as the most important? 59
● Answer: a. The expertise and suitability of the PhD supervisor. 60
36. Ravi has recently developed a new start-up company... As their leader, how should Ravi
engage with his employees? 61
● Answer: b. Ravi should stay with his employees to help them finish packaging the
products. 62
37. Chandresh has been using his phone at night before bedtime and now experiences
sleeplessness. How would you suggest he solves this problem? 63
● Answer: b. He should set a fixed time at night where he stops using social media. And he
should not sleep with his phone within reach. 64
38. Megha has recently been feeling unhappy and lonely... What should she do? 65
● Answer: b. She should express her feelings to family members with whom she feels
comfortable 66
39. Nehal spent her school vacation volunteering for a disaster relief project... What advice
best suits Nehal's difficulty during this seva? 67
● Answer: a. We should not expect everyone to be thankful. Instead, we should be thankful
that we have been given the opportunity to perform this important seva. 68
40. Deepa is currently studying law at a world-renowned college in America... What should
she do? 69
● Answer: b. Deepa should focus on channelling her passion to her audience. 70