0% found this document useful (0 votes)
3 views1 page

Chemical Solution Calculations Guide

Uploaded by

ecstacyxglow
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views1 page

Chemical Solution Calculations Guide

Uploaded by

ecstacyxglow
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

SOLUTION WORKSHEET-2

1. 200 cm3 of an aqueous solution of a protein contains 1.26 g of the protein. The osmotic pressure of
such a solution at 300 K is found to be 2.57 × 10-3 bar. Calculate the molar mass of the protein
(Ans= 61.022gmol-1)
2. Electrolyte solid weighing 0.5 g when added to 39.0 g of benzene (molar mass 78 g mol-1). Vapour
pressure of the solution, then, is 0.845 bar. What is the molar mass of the solid substance?
(Ans= 170gmol-1)
[Link] point of water at 750 mm Hg is 99.63°C. How much sucrose is to be added to 500 g of water
such, that it boils at 100°C. Kb= 0.52K/m. (Ans = 121.7g)
4. Calculate the mass of ascorbic acid (Vitamin C, C 6H8O6) to be dissolved in 75 g of acetic acid to
lowers its melting point by 1.5°C. Kf = 3.9 K kg mol-1. (Ans = 5.08g)
5. Calculate the osmotic pressure in pascals exerted by a solution prepared by dissolving 1.0 g of
polymer of molar mass 185,000 in 450 mL of water at 37°C. R= 0.083PaLK-1mol-1 (Ans = 30.96Pa)
6. Benzene and toluene form ideal solution over the entire range of composition. The vapour pressure
of pure benzene and toluene at 300 K are 50.71 mm Hg and 32.06 mm Hg respectively. Calculate the
mole fraction of benzene in vapour phase if 80 g of benzene is mixed with 100 g of toluene.
(Ans = 0.60)
7. Concentrated nitric acid used in laboratory work is 68% nitric acid by mass in aqueous solution. What
should be the molarity of such a sample of the acid if the density of the solution is 1.504 g mL –1?
(Ans= 16.24M)
8. Calculate (a) molality (b) molarity and (c) mole fraction of KI if the densitof 20% (mass/mass) aqueous
KI is 1.202 g mL-1. (Ans= 1.5m, 1.44M, Mole fraction of KI = 0.0263).
9. An antifreeze solution is prepared from 222.6 g of ethylene glycol (C 2H6O2) and 200 g of water.
Calculate the molality of the solution. If the density of the solution is 1.072 g mL –1, then what shall be
the molarity of the solution? (Ans = 9.11M, 17.95m)
10. Nalorphene (C19H21NO3), similar to morphine, is used to combat withdrawal symptoms in narcotic
users. Dose of Nalorphene generally given is 1.5 mg. Calculate the mass of 1.5 × 10–3 m aqueous
solution required for the above dose. (Mass of solution= 3.21g)
11. Calculate the amount of benzoic acid (C6H5COOH) required for preparing 250 mL of 0.15 M solution
in methanol (Moles of benzoic acid= 0.0375mol, Mass of benzoic acid= 5.575g)
12. Calculate the molarity of each of the following solutions: (a) 30 g of Co(NO 3)2. 6H2O in 4.3 L of solution
(b) 30 mL of 0.5 M H2SO4 diluted to 500 mL.( Atomic mass Co= 58.93)
13. Calculate the mass percentage of benzene (C6H6) and carbon tetrachloride (CCl4) if 22 g of benzene
is dissolved in 122 g of carbon tetrachloride. (Ans CCl4= 84.72%, Benzene = 15.28%)

You might also like