0% found this document useful (0 votes)
10 views5 pages

General Knowledge Quiz Questions

The document contains a rank list of general knowledge questions and answers covering a wide range of topics including history, science, geography, and culture. Key information includes dates of significant events, notable figures, and definitions of terms. It also highlights various trivia related to sports, music, and literature.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
10 views5 pages

General Knowledge Quiz Questions

The document contains a rank list of general knowledge questions and answers covering a wide range of topics including history, science, geography, and culture. Key information includes dates of significant events, notable figures, and definitions of terms. It also highlights various trivia related to sports, music, and literature.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Rank List 2

General knowledge

​1 When was Air Force Day celebrated?

Ans Oct 8

2 The work by Mary E. Brunkow, Fred Ramsdell and Dr. Shimon Sakaguchi won the Nobel Prize in

Ans medicine

3 In which state is the Air Force Academy located?

Ans Hyderabad

4 True or False: Scurvy is a deficiency disease caused by a lack of vitamin D.

Ans false , vitamin C

5 Name three of India's 5 first first female fighter pilots.

Ans Bhawana Kanth , Mohana Singh, and Avani Chaturvedi

6 Which UNESCO World Heritage Sites contain the world's largest area of mangrove forests?

Ans The Sundarbans

7. Which Indian state is home to the Cold Desert Biosphere Reserve. recently inducted into the UNESCO
biosphere reserve list?

Ans Himachal Pradesh

8. Which city was first recognised as a UNESCO City of Music?

Ans seivelle

9. True or False: Mount Kilimanjaro National Park is a UNESCO World Heritage Site located in China.
Ans false

10. In which year were India's first UNESCO World Heritage Sites inscribed?
Ans 1983

11 When is International Podcast Day celebrated every year?


Ans september 30

12 Which was the 2 world's first artificial satellite to orbit Earth?

Ans sputnik

13 What was another name given for the Great Irish Famine?

Ans Irish potato famine

14 The podcast 'Maed in India' by Mae Mariyam Thomas is India's first podcast focusing on

Ans independent music

15 In 1922, archaeologist Howard Carter discoered the tomb of which pharaoh?

Ans Tutankhamun

16 . IN which year was the United Nations founded?

Ans 1945

17 .Where is the headquarters of the United Nations located?

Ans . New york city

18. How many official languages does the UN have?

Ans . six

19 .How many countries are permanent members of the UNSC?

Ans Five

20. Who is the head of the United Nations?

Ans secretary general - Ant'onio Guterres

21 True or False: Goldilocks ate up the mother bear's porridge.


- Answer: False

22. In what year did Charles Perrault first publish Sleeping Beauty?
- Answer: 1634
23. What did Hansel and Gretel leave as a trail to find their way home the second time?
- Answer: Bread crumbs

24. Who wrote The Little Mermaid?


- Answer: Hans Christian Andersen

25. Name the story in which young Ella leaves her glass slipper while attending the Royal Ball.
- Answer: Cinderella

26 Pierre and Marie Curie, who discovered ______ in 1898.


- Answer: radium

27 Name the scientist who recently died in Pune and helped establish the groundwork for India's space
programme.
- Answer: Eknath Vasant Chitnis

28 What does ORS stand for?


- Answer: Oral Rehydration Solution

29 Kambala is a race that happens in which Indian state?


- Answer: Karnataka

30 True or False: Bonds are quite unpredictable investments.


- Answer: False
31. Who is the commissioner of the National Basketball Association (NBA)?
*Answer:* Adam Silver.

32. What is OpenAI’s newly introduced web browser called?


*Answer:* Atlas

33. Who is the creator of the painting ‘Mona Lisa’?


*Answer:* Leonardo da Vinci.

34. What is the charge on carbon emissions called?


*Answer:* carbon tax

35. ______ is a medical instrument used to listen to and amplify the internal sounds produced by the body.
*Answer:* A stethoscope.
*36. Whales belong to the classification of ___________*
Answer: *Cetacea*

*37. Which whales are the largest toothed whales?*


Answer: *Sperm whales*

*38. Which are the largest animals on Earth?*


Answer: *Blue whales*

*39. How many pounds does an average sperm whale's heart weigh?*
Answer: *277 pounds*

*40. The sperm whale's brain approximately weighs ___________ pounds.*


Answer: *20 pounds*
*41. COP30 climate summit will open on November 10 in which Amazonian city?*
Answer: *Belém*

*42. The G20 annual summit 2025 is happening in which continent for the first time?*
Answer: *Africa*

*43. What is India's central bank called?*


Answer: *Reserve Bank of India (RBI)*

*44. ______ is defined as a forest or region of vegetation containing stunted, windblown trees.*
Answer: *Krummholz*

*45. The Tiangong space station is contracted by which country?*


Answer: *China*
46. When and where were the first modern Olympic Games held?
Answer: *1896 in Athens, Greece*
47. What does the Olympic motto, Citius, Altius, Fortius, mean?
Answer: *"faster , Higher, Stronger"*

48. Who is the most decorated Olympian of all time, having won a total of 28 medals?

Answer: Michael phelps

49. What do the five interlocking rings on the Olympic flag represent?
Answer: *The five continents*

50. In the Ancient Olympic Games, the original competition was just one event. What was it?
Answer: *The stadion*
51. *Human movement has increased ___fold since the Industrial Revolution.*
Answer: 40

52. *Name the Dutch capital city that turned 750 years old recently?*
Answer: Amsterdam

53. *True or False: The cyclone’s name, ‘Montha’, has a Thai connection.*
Answer: true
54. *Where is the American Museum of Natural History situated in the USA?*
Answer: NYC

55. *At the age of 17, Lionel Messi debuted with which team in La Liga?*
Answer: Barcelona

Name the following musicians from their work

Answers:
56. Ocean Eyes - Billie Eilish
57. Für Elise - Ludwig van Beethoven
58. Maa Tujhe Salaam - A.R. Rahman
59. Don Giovanni - Wolfgang Amadeus Mozart
60. Brown Girl in the Ring - Boney M

You might also like