0% found this document useful (0 votes)
10 views79 pages

Molecular Orbital MCQs for Chemistry

The document contains multiple-choice questions (MCQs) related to molecular orbital theory, focusing on concepts such as paramagnetism, bond order, and electronic configurations of various ions and molecules. Each question is followed by a solution that explains the reasoning behind the correct answer. The content is structured to aid in understanding molecular orbital concepts and their implications in chemistry.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
10 views79 pages

Molecular Orbital MCQs for Chemistry

The document contains multiple-choice questions (MCQs) related to molecular orbital theory, focusing on concepts such as paramagnetism, bond order, and electronic configurations of various ions and molecules. Each question is followed by a solution that explains the reasoning behind the correct answer. The content is structured to aid in understanding molecular orbital concepts and their implications in chemistry.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

MOLECULAR ORBITAL MCQ

MOLECULAR ORBITAL MCQ

MOT LEVEL 1
171) Among the following ions/ atom which one has the highest Para
magnetism

a) O-2 b) N c) F- d) C

Solution :

𝑶−𝟐 , 𝑭 → 𝒉𝒂𝒗𝒆 𝒂𝒍𝒍 𝒕𝒉𝒆 𝒑𝒂𝒊𝒓𝒆𝒅 𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒓𝒐𝒏, 𝒉𝒆𝒏𝒄𝒆 𝒅𝒊𝒂𝒎𝒂𝒈𝒏𝒆𝒕𝒊𝒄


𝑪 → 𝒉𝒂𝒔 𝟐 𝒖𝒏𝒑𝒂𝒊𝒓𝒆𝒅 𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒓𝒐𝒏𝒔 − 𝒍𝒆𝒔𝒔 𝒑𝒂𝒓𝒂𝒎𝒂𝒈𝒏𝒆𝒕𝒊𝒄
𝑵 → 𝒉𝒂𝒔 𝟑 𝒖𝒏𝒑𝒂𝒊𝒓𝒆𝒅 𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒓𝒐𝒏𝒔 → 𝒎𝒐𝒓𝒆 𝒑𝒂𝒓𝒂𝒎𝒂𝒈𝒏𝒆𝒕𝒊𝒄 𝒄𝒉𝒂𝒓𝒂𝒄𝒕𝒆𝒓
MOLECULAR ORBITAL MCQ

172) The ion that is isoelectric with CO and having same bond order is …

a) CN- b) 𝑶+
𝟐 c) 𝑶−
𝟐 d) 𝑵+
𝟐

Solution :

𝑪𝒐 → 𝟔𝒆 + 𝟖𝒆 = 𝟏𝟒𝒆; 𝑪𝑵 → 𝟔𝒆 + 𝟕𝒆 + 𝟏𝒆 + 𝟏𝟒𝒆

𝑶+
𝟐 → 𝟖𝒆 + 𝟖𝒆 − 𝟏𝒆 = 𝟏𝟓𝒆; 𝑶𝟐 → 𝟏𝟔𝒆 + 𝟏𝒆 → 𝟏𝟕𝒆

𝑵+
𝟐 → 𝟕𝒆 + 𝟕𝒆 − 𝟏𝒆 = 𝟏𝟑𝒆
MOLECULAR ORBITAL MCQ

173) Which of the following is paramagnetic ………

a) 𝑶−
𝟐 b) 𝑪𝑵− c) 𝑪𝑶 d) 𝑵𝑶+

Solution :

𝑶𝟐 → 𝒉𝒂𝒔 𝟏 𝒖𝒏𝒑𝒂𝒊𝒓𝒆𝒅 𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒓𝒐𝒏 𝒊𝒏 𝝅∗𝟐𝒑 𝒐𝒓𝒃𝒊𝒕𝒂𝒍


𝑪𝑵 → 𝒉𝒂𝒔 𝒂𝒍𝒍 𝒕𝒉𝒆 𝒑𝒂𝒊𝒓𝒆𝒅 𝒆𝒔
𝑪𝑶 → 𝒉𝒂𝒔 𝒂𝒍𝒍 𝒕𝒉𝒆 𝒑𝒂𝒊𝒓𝒆𝒅 𝒆𝒔
𝑵𝑶+ → 𝒉𝒂𝒔 𝒂𝒍𝒍 𝒕𝒉𝒆 𝒑𝒂𝒊𝒓𝒆𝒅 𝒆𝒔
MOLECULAR ORBITAL MCQ

174) Which one of the following species has its bond order in fraction….

a) 𝑶𝟐 b) 𝑵+
𝟐 c) 𝑪𝑶 d) 𝑪𝑵−

Solution :
𝟏
𝑶𝟐 → 𝑩𝒐𝒏𝒅 𝒐𝒓𝒅𝒆𝒓 = 𝟏𝟎 − 𝟔 = 𝟐
𝟐
𝟏
𝑵+
𝟐 → 𝑩𝒐𝒏𝒅 𝒐𝒓𝒅𝒆𝒓 = 𝟏𝟎 − 𝟓 = 𝟐. 𝟓
𝟐
𝟏
𝑪𝑶 → 𝑩𝒐𝒏𝒅 𝒐𝒓𝒅𝒆𝒓 = 𝟏𝟎 − 𝟒 = 𝟑
𝟐
𝟏
𝑪𝑵 → 𝑩𝒐𝒏𝒅 𝒐𝒓𝒅𝒆𝒓 = 𝟏𝟎 − 𝟒 = 𝟑
𝟐
MOLECULAR ORBITAL MCQ

175) Bond order in 𝑪+


𝟐 is …….

𝟏
a)
𝟐
𝟐
b)
𝟑
𝟑
c)
𝟐
d) 𝟏

Solution :
𝟏
𝑪+ 𝟐 ∗𝟐 𝟐 ∗𝟐 𝟐 𝟏
𝟐 → 𝝈𝟏𝒔 𝝈𝟏𝒔 𝝈𝟐𝒔 𝝈𝟐𝒔 𝝅𝟐𝒑𝒙 𝝅𝟐𝒑𝒚 ∴ 𝑩𝒐 = 𝟕−𝟒
𝟐
MOLECULAR ORBITAL MCQ

176) In the following which of the two are paramagnetic …………

a) 𝑵𝟐 b)𝑪𝑶 c) 𝑶−
𝟐 d) N𝑶𝟐
Correct answer is
a) 𝒂 𝒂𝒏𝒅 𝒄

b) b and c

c) c and d

d) b and d
O
Solution : 𝟏
Co, 𝑵𝟐 → 𝑩. 𝑶 = 𝟑; ↑. 𝑩. 𝑶 𝒐𝒇 𝑵𝟐 = = 𝟏𝟎 − 𝟓 = 𝟐. 𝟓
N=O 𝟐
MOLECULAR ORBITAL MCQ

177) In which of the species, bond order increases on removing one


electron ……
a) 𝑵𝑶 b)𝑪𝑵 c) 𝑶𝟐 d) CO
Correct answer is

a) b and d

b) a and c

c) b, d and c

d) b and c
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :

Species Before the removal of After the removal of


electron electron
∗𝟏 ∗𝟎
NO ………..𝝅𝟐𝒑 ………..𝝅𝟐𝒑

𝐂𝐍 ………..𝝈𝟐𝟐𝒑𝒛 𝝅∗𝟎
𝟐𝒑
………..𝝈𝟏𝟐𝒑𝟐 𝝅∗𝟎
𝟐𝒑

𝑶𝟐 ……….. 𝝅∗𝟏 ∗𝟏
𝟐𝒑𝒙 𝝅𝟐𝒑𝒚 ……….. 𝝅∗𝟏 ∗𝟎
𝟐𝒑𝒙 𝝅𝟐𝒑𝒚
∗𝟏
𝑪𝑶 ……….. 𝝈∗𝟏 𝝅
𝟐𝒑𝒙 𝟐𝒑𝟎 ……….. 𝝈∗𝟏 𝝅∗𝟏
𝟐𝒑𝒙 𝟐𝒑𝟎

If electron from anti bonding Mo is removed B.O increases KEY : 2


MOLECULAR ORBITAL MCQ

178) Increasing order of bond length in NO, NO+ and NO- is ………

a) NO>NO->NO+ b) NO+<NO<NO-

c) NO<NO+<NO- d)NO<NO+=NO-

Solution : Species B.O


𝟏
NO+ 𝟏𝟎 − 𝟒 = 𝟑
𝟐
𝟏
NO 𝟏𝟎 − 𝟓 = 𝟐. 𝟓
𝟐
𝟏
NO- 𝟏𝟎 − 𝟔 = 𝟐
𝟐
MOLECULAR ORBITAL MCQ

179) The number of anti bonding electron pairs in 𝑶𝟐−


𝟐 molecular ion on
the basis of molecular orbital theory…..

a) 2

b) 3

c) 4

d) 1

Solution :
∗ ∗𝟐
𝑶−𝟐
𝟐 → 𝝈 𝟏𝒔𝟐 𝝈𝟏𝒔𝟐 𝝈𝟐 𝟐 𝟐 𝟏 ∗𝟐 ∗𝟐
𝟐𝒔 𝟐𝒔𝟐 𝝈𝟐𝒑𝟐 𝝅𝟐𝒑𝒙 𝝅𝟐𝒑𝒚 𝝅𝟐𝒑𝒙 𝝅𝟐𝒑𝒚
𝝈
MOLECULAR ORBITAL MCQ

180) Valence shell electronic configuration of ion of N2 molecule is


written as σ𝟐𝒔 𝟐 σ∗ 𝟐𝒔 𝟐 𝟐𝒑 𝟒 σ𝟐𝒑 𝟐 ∗ 𝟐𝒑 𝟏
Hence the bond order of Nitrogen molecular ion 𝑵−
𝟐 is …..

a) 3 b) 2.0 c) 1.5 d) 2.5

Solution :
𝟐 𝟏
𝑵−
𝟐 → 𝑲𝑲 𝝈𝟐𝒔
𝟐 ∗ 𝝈 𝟐 𝝅𝟐 𝝅𝟐
𝟐𝒔 𝟐𝒑𝒙 𝟐𝒑𝒛 𝝅𝟐𝒑𝒛 𝝅∗
𝟐𝒑𝒛

𝟏𝟎−𝟓
∴ B.O = = 𝟐. 𝟓
𝟐
MOLECULAR ORBITAL MCQ

181) According to MOT, O2 possess………..


a) Diamagnetic character

b) Two unpaired electrons in 𝝅𝟐𝒑orbitals

c) Six electrons in ABMO

d) Only one unpaired electron

Solution :

𝑶𝟐 → 𝝈𝟐𝟏𝒔 𝝈∗𝟐 𝟐 ∗𝟐 𝟐 𝟐 𝟐 ∗𝟏 ∗𝟏
𝟏𝒔 𝝈𝟐𝒔 𝝈𝟐𝒔 𝝈𝟐𝒑𝒛 𝝅𝟐𝒑𝒙 𝝅𝟐𝒑𝒚 𝝅𝟐𝒑𝒙 𝝅𝟐𝒑𝒚
MOLECULAR ORBITAL MCQ

182) Which of the following group of molecules have 2 𝟏 𝟐 bond


order…..

a) 𝑵−𝟐 −𝟐
𝟐 , 𝑶𝟐 ,𝑪𝑶

b) 𝑵+ +
𝟐 ,𝑶𝟐 , 𝑵𝑶

c) 𝑪−𝟐
𝟐 , BN, O2

d) CN-,NO+,𝑶+𝟐
𝟐
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :

Species B.O
𝟏
𝑵−𝟐
𝟐 𝟏𝟎 − 𝟔 = 𝟐
𝟐
𝟏
𝑶−𝟐
𝟐 𝟏𝟎 − 𝟖 = 𝟏
𝟐
𝟏
𝑪𝑶 𝟏𝟎 − 𝟒 = 𝟑
𝟐
𝟏 KEY : 2
𝑵+
𝟐 𝟏𝟎 − 𝟓 = 𝟐. 𝟓
𝟐
𝟏
𝑶+
𝟐 𝟏𝟎 − 𝟓 = 𝟐. 𝟓
𝟐
MOLECULAR ORBITAL MCQ

183) Electronic configuration of H2 molecule is …………

𝟏
a) [𝝈 𝟏𝒔 ]
b) [𝝈 𝟏𝒔 𝟏 , 𝝈𝟏𝒔𝟏 ]
𝟏
c) [𝝈 𝟐𝒔 ]
𝟐
d) [𝝈 𝟏𝒔 ]

Solution :
𝑯𝟐 ⟶ 𝝈𝟐𝟏𝑺
MOLECULAR ORBITAL MCQ

184) The molecule having one unpaired electron is …………

a) 𝑵𝑶

b) CO

c) 𝑪𝑵
d) O2

Solution : NO ⟶ 𝝈𝟏𝒔𝟐 𝝈∗𝟏𝒔𝟐 𝝈𝟐𝒔𝟐 𝝈∗𝟐𝒔𝟐 𝝈𝟐𝟐𝒑𝟐 𝝅𝟐𝟐𝒑𝒙 𝝅𝟐𝟐𝒑𝒚 𝝅∗𝟐𝒑𝟏𝒙


MOLECULAR ORBITAL MCQ

185) On the basis of molecular orbital theory which molecules does


not exist …………
Solution :
a) 𝑯𝟐

b) N2 Species B.O
𝑯𝟐 𝟏
c) 𝑯𝒆
𝑵𝟐 𝟑
d) He2 𝑯𝒆𝟐 𝟎
MOLECULAR ORBITAL MCQ

186) The bond order is not three for

a) 𝑵+
𝟐

b) 𝑶𝟐+
𝟐

c) 𝑵𝟐

d) NO+
MOLECULAR ORBITAL MCQ

187) Ground state electronic configuration of valence shell electrons in


oxygen molecule is written as
∗𝟐
KK<𝝈𝟐𝒔𝟐 < 𝝈𝟐𝒔 < 𝝈𝟐𝟐𝒑𝒛 < 𝝅𝟐𝟐𝒑𝒙 =𝝅𝟐𝟐𝒑𝒚 <𝝅∗𝟏 ∗𝟏
𝟐𝒑𝒙 =𝝅𝟐𝒑𝒚
Hence the bond order of oxygen molecule is…..

a) 𝟐

b) 𝟑

c) 𝟎

d) 1
MOLECULAR ORBITAL MCQ

188) N2 and O2 are converted into mono anion, 𝑵− −


𝟐 and 𝑶𝟐 respectively.
Which of the following statements is wrong ?

a) In 𝑵−
𝟐 , N-N bond weakens

b) 𝑰𝒏 𝑶−
𝟐 , O-O bond order increases

c) 𝑰𝒏 𝑶−
𝟐 , O-O bond order decreases

d) 𝑵−
𝟐 becomes paramagnetic
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :

𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒆𝒔 𝑩. 𝑶 𝑩. 𝑺 𝑩. 𝑳 𝑴. 𝑪

𝑵𝟐 𝟑 𝒎𝒐𝒓𝒆 𝑳𝒆𝒔𝒔 𝑫𝒊𝒂

𝑵− 𝟐. 𝟓 𝑳𝒆𝒔𝒔 𝒎𝒐𝒓𝒆 𝑷𝒂𝒓𝒂


𝟐

𝑶𝟐 𝟐 𝒎𝒐𝒓𝒆 𝑳𝒆𝒔𝒔 𝑷𝒂𝒓𝒂

𝑶− 𝟏. 𝟓 𝑳𝒆𝒔𝒔 𝒎𝒐𝒓𝒆 𝑷𝒂𝒓𝒂


𝟐

KEY : 2
MOLECULAR ORBITAL MCQ

189) N2 and O2 are converted into monocations , 𝑵+ 𝟐 and 𝑶+


𝟐
respectively. Which of the following is wrong ? …

a) In 𝑵+
𝟐 , N-N bond weakens

b) In O+
2 , O-O bond order increases

c) In 𝑶+
𝟐 , O-O paramagnetic decreases

d) 𝑵+
𝟐 becomes diamagnetic
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :
𝑴𝒂𝒈𝒏𝒆𝒕𝒊𝒄
𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒆𝒔 𝑩. 𝑶 𝑩. 𝑺 𝑩. 𝑳
𝒄𝒉𝒂𝒓𝒂𝒄𝒕𝒆𝒓
𝑵𝟐 𝟑 𝒎𝒐𝒓𝒆 𝑳𝒆𝒔𝒔 𝑫𝒊𝒂

𝑵+ 𝟐. 𝟓 𝑳𝒆𝒔𝒔 𝒎𝒐𝒓𝒆 𝑷𝒂𝒓𝒂


𝟐

𝑶𝟐 𝟐 𝑳𝒆𝒔𝒔 𝒎𝒐𝒓𝒆 𝑷𝒂𝒓𝒂

𝑶+
𝟐
𝟐. 𝟓 𝒎𝒐𝒓𝒆 𝑳𝒆𝒔𝒔 𝑷𝒂𝒓𝒂

KEY : 4
MOLECULAR ORBITAL MCQ

190) Among the following which one is not paramagnetic [ Atomic


number Be = 4, Ne = 10, As = 33, Cl = 17 ]

a) 𝑪𝒍− b) 𝑩𝒆− c) Ne2+ d) 𝑨𝑺+

Solution :
𝑪𝒍− ⟶ 𝟏𝟖𝒆 ⟶ 𝟗 𝒑𝒂𝒊𝒓𝒔 ∴ 𝑫𝒊𝒂𝒎𝒂𝒈

B𝒆 ⟶ 𝟓𝒆 ⟶ 𝟐 𝒑𝒂𝒊𝒓𝒔 + 𝟏𝒔𝒊𝒏𝒈𝒍𝒆 𝒆 ∴ 𝑷𝒂𝒓𝒂𝒎𝒈

𝑵𝒆+𝟐 ⟶ 𝟖𝒆 ⟶ 𝟑 𝒑𝒂𝒊𝒓𝒔 + 𝟐𝒔𝒊𝒏𝒈𝒍𝒆 𝒆𝒔 ∴ 𝑷𝒂𝒓𝒂𝒎𝒈

𝑨𝒔+ ⟶ 𝟑𝟐𝒆 ⟶ 𝟏𝟓 𝒑𝒂𝒊𝒓𝒔 + 𝟐𝒔𝒊𝒏𝒈𝒍𝒆 𝒆𝒔 ∴ 𝑷𝒂𝒓𝒂𝒎𝒈


MOLECULAR ORBITAL MCQ

191) The number of bonding electron pairs in 𝑶𝟐− 𝟐 molecular ion on


the basis of molecular orbital theory is (at. [Link] = 8)….
a) 6

b) 8

c) 5

d) 𝟒

Solution :
∗ ∗
𝑶−𝟐
𝟐 ⟶ 𝝈 𝟏𝒔𝟐 𝝈𝟏𝒔𝟐 𝝈𝟐𝒔𝟐 𝝈𝟐𝒔𝟐 𝝈𝟐
𝝅𝟐
𝟐𝒑𝒛 𝟐𝒑𝒙 = 𝝅𝟐
𝝅∗𝟐
𝟐𝒑𝒚 𝟐𝒑𝒙 = 𝝅∗𝟐
𝟐𝒑𝒚
MOLECULAR ORBITAL MCQ

192) In a homonculear molecule which of the following set of orbitals


are degenerate ? …..

a) 𝝈𝟐𝒔 and 𝝈𝟏𝒔

b) 𝝅𝟐𝒑𝒙 and 𝝅𝟐𝒑𝒚

c) 𝝅𝟐𝒑𝒙 and 𝝈𝟐𝒑𝒙

d) 𝝈𝟐𝒑𝒙 and 𝝅𝟐𝒑𝒙


MOLECULAR ORBITAL MCQ

193) The bond lengths in the species O2 , 𝑶+ −


𝟐 and 𝑶𝟐 are in the
order…

a) 𝑶+
𝟐 > O 2 >𝑶 −
𝟐

b) 𝑶+ −
𝟐 >𝑶𝟐 > O2

c) O2 >𝑶+ −
𝟐 >𝑶𝟐
+
d) 𝑶−
𝟐 > O2 >𝑶𝟐

Solution : 𝑶+
𝟐 = 𝑩. 𝑶 = 𝟐. 𝟓

𝑶𝟐 = 𝑩. 𝑶 = 𝟐 𝑶−
𝟐 = 𝑩. 𝑶 = 𝟏. 𝟓
MOLECULAR ORBITAL MCQ

194) Anti- bonding molecular orbital is formed by ………..

a) Addition of wave functions of atomic orbitals


b) Subtraction of wave functions of atomic orbitals
c) Multiplication of wave functions of atomic orbitals
d) Division of wave functions of atomic orbitals
MOLECULAR ORBITAL MCQ

195) The intermolecular attractive forces vary in the order …..

a) Water < Alcohol < Ether


b) Ether < Alcohol < Water
c) Alcohol < Water < Ether
d) Ether < Water < Alcohol

Solution : Strength of H- bond : Water > alcohol

And no- H bond in ether


MOLECULAR ORBITAL MCQ

MOT LEVEL 2 MICELLANEOUS TYPE


125) The species having diamagnetic nature and bond order 1 is …..
a) 𝑶−𝟐
𝟐 b) 𝑶−
𝟐 c) NO d) O2
Solution :
𝟏
𝐎−𝟐
𝟐 is diamantes became it contains all the pair electrons & B.O =𝟐 𝟏𝟎 − 𝟖 =
𝑶− is paramagnetic as it has 1 unpaired electron∗in 𝝅 ∗ or 𝝅
𝟐 𝟐𝒑𝒚 𝟐𝒑𝒙 and
𝟏
B.O=𝟐 𝟏𝟎 − 𝟕 = 𝟏. 𝟓
∗ ∗
NO is paramagnetic as it has 1 unpaired electron in 𝝅𝟐𝒑𝒙 or 𝝅𝟐𝒑𝒚 and
𝟏
B.O=𝟐 𝟏𝟎 − 𝟓 = 𝟏. 𝟓
∗ ∗
𝑶𝟐 is paramagnetic as it has 2 unpaired electron in 𝝅𝟐𝒑𝒙 &𝝅𝟐𝒑𝒚 and
𝟏
B.O= 𝟏𝟎 − 𝟔 = 𝟐
𝟐
MOLECULAR ORBITAL MCQ

126) The species having bond order different from that of CO is : …

a) 𝑵𝑶− b) NO+ c) 𝑪𝑵− d) N2

Solution :

Species 𝑵𝑶− 𝑵𝑶+ 𝑪𝑵− 𝑵𝟐 CO

B.O 𝟏
𝟏𝟎 − 𝟔 =2
𝟏
𝟏𝟎 − 𝟒 =3
𝟏
𝟏𝟎 − 𝟒 =3
𝟏
𝟏𝟎 − 𝟒 =3
𝟏
𝟏𝟎 − 𝟒 =3
𝟐 𝟐 𝟐 𝟐 𝟐
MOLECULAR ORBITAL MCQ

127) Which one of the following molecular ion does not contain
unpaired electrons ?
a) O2 b) O22- c) B2 d) N2+

Solution :

1) O2→ 𝝈𝟐𝟏𝒔 ∗ 𝝈𝟐𝟏𝒔 𝝈𝟐𝟐𝒔 ∗ 𝝈𝟐


𝟐𝒔 𝝈𝟐𝟐𝑷𝒛 𝝅𝟐𝟐𝑷𝒙 𝝅𝟐𝟐𝑷𝒚 ∗ 𝝅𝟏𝟐𝑷𝒙 ∗ 𝝅𝟏𝟐𝑷𝒚

2) O2−𝟐 → 𝝈𝟐𝟏𝒔 ∗ 𝝈𝟐
𝟏𝒔 𝝈𝟐𝟐𝒔 ∗ 𝝈𝟐
𝟐𝒔 𝝈𝟐𝟐𝑷𝒛 𝝅𝟐𝟐𝑷𝒙 𝝅𝟐𝟐𝑷𝒚 ( 𝝅∗𝟐𝑷𝒙 )( 𝝅∗𝟐𝑷𝒚 )
3) B2 → 𝝈𝟐𝟏𝒔 ∗ 𝝈𝟐𝟏𝒔 𝝈𝟐𝟐𝒔 ∗ 𝝈𝟐
𝟐𝒔 𝝅𝟏𝟐𝑷𝒙 𝝅𝟏𝟐𝑷𝒚

4) 𝑵+ 𝟐
𝟐 → 𝝈𝟏𝒔
∗ 𝝈𝟐𝟏𝒔 𝝈𝟐𝟐𝒔 ∗ 𝝈𝟐
𝟐𝒔 𝝅𝟏𝟐𝑷𝒙 𝝅𝟏𝟐𝑷𝒚 𝝈𝟏𝟐𝑷𝒛
MOLECULAR ORBITAL MCQ

128) Which one of the following has fractional bond order ………..
a) 𝑶𝟐+
𝟐 b) 𝑶𝟐−
𝟐 c) 𝑭𝟐−
𝟐
d) 𝑯−
𝟐

Solution :

Species 𝐎𝟐+𝟐 𝑶−𝟐


𝟐 𝑭−𝟐
𝟐 𝑯−
𝟐

B.O 3 1 0 1
2
MOLECULAR ORBITAL MCQ

129) The bond length in, O2+, O2, O2- & O22-, follow the order…….

a) O22- > O2- > O2 > O2+


b) O22+ > O2 > O2- > O22-

c) O2 > O2- > O22- > O2+

d) O2- > O22- > O2+ > O2


MOLECULAR ORBITAL MCQ

130) Which one of the following combination is not allowed in the LCAO
method for the formation of a molecular orbital is Z-axis is the
molecular axis………..
a) s+px b) s+pz c) px+px d) pz+pz
Solution :
If Z-axis is the molecular axis then the possible over lapping's are
S-S 𝛔 MO & ∗𝝅 MO
S-𝑷𝒁 𝛔 MO & ∗𝝅 MO
𝑷𝒙 -𝑷𝒙 𝛑 MO & 𝝅∗ MO
𝑷𝒚 -𝑷𝒚 𝛑 MO & 𝝅∗ MO
𝑷𝒛 -𝑷𝒛 𝛑 MO & 𝝅∗ MO
MOLECULAR ORBITAL MCQ

131) If Z – axis is the molecular axis , then 𝝅- molecular orbitals are formed
by the overlap of ………….
a) s+pz b) px+py c) pz+pz d) px+px
Solution :

If Z-axis is the molecular axis then the possible over lapping's are
S-S 𝛔 MO & ∗𝝅 MO
S-𝑷𝒁 𝛔 MO & ∗𝝅 MO
𝑷𝒙 -𝑷𝒙 𝛑 MO & 𝝅∗ MO

𝑷𝒚 -𝑷𝒚 𝛑 MO & 𝝅∗ MO
𝑷𝒛 -𝑷𝒛 𝛑 MO & 𝝅∗ MO
MOLECULAR ORBITAL MCQ

132) The diamagnetic molecules are : ……………..

a) B2, C2, N2 b) O2, N2, F2 c) C2, N2, F2 d) B2, 𝑶𝟐−


𝟐 , N2

Solution :

Species 𝑩𝟐 𝑪𝟐 , 𝑵𝟐 , 𝑭𝟐 , 𝑶−𝟐
𝟐

Magnetic character Para magnetic Diamagnetic


MOLECULAR ORBITAL MCQ

133) N2 and O2 are converted to 𝑵+ +


𝟐 and 𝑶𝟐 respectively. Then which of the
following is wrong……

a) In 𝑵+
𝟐 , the N- N bond weakness

b) In 𝑶+
𝟐 , the O – O bond order increases

c) In 𝑶+
𝟐 the Para magnetism decreases

d) 𝑵+
𝟐 becomes diamagnetic
MOLECULAR ORBITAL MCQ

134) Which one of the following does not exist according to molecular
orbital theory ?

a) B2 b) 𝑯𝒆+
𝟐 c) He2 d) C2

Solution :

For 𝑯𝒆𝟐 bond order is zero hence it close not existed


MOLECULAR ORBITAL MCQ

135) List-1 List-2


A) K4[Fe(CN)6] 1) Covalent bond

B) Solid CO2 2) Covalent bond Vander waal’s forces

3) Ionic, Covalent and dative bond


C) HF vapour
4) Hydrogen bond covalent bond Vander waal’s
forces of attraction
D) C6H6
5) Metallic bond
The correct match is
A B C D A B C D
1) 4 3 2 1 3) 1 3 4 5
2) 1 2 3 5 4) 3 2 4 1
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :
𝑲𝟒 [𝐅𝐞 𝑪𝑵 ]𝟔 →4𝑲+

Solid CO2 →Covalent bonds (O=C=O) S

HF apour→𝑯+𝒔 − 𝑭−𝒔 …..𝑯+𝒔 − 𝑭−𝒔 ….𝑯+𝒔 − 𝑭−𝒔 ….𝑯+𝒔 − 𝑭−𝒔


H
−𝟒
C N


H C C H C
C 6 H6 →
N≡C C≡N
C C H Fe
H
C C≡N C≡N
H KEY : 4 C≡N
MOLECULAR ORBITAL MCQ

136) List-1 List-2


A) NaCl 1) Covalent bond
B) CH4 2) Ionic bond

C) N𝑯+
𝟒 3) Metallic bond

D) Cu metal 4) Covalent and dative


5) Covalent and ionic bond
The correct match is
A B C D A B C D
1) 2 1 4 3 3) 2 3 1 4
2) 2 4 1 3 4) 1 2 3 4
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :

NaCl → 𝑵𝒂⨁ 𝑪𝒍⊝


H

𝑪𝑯𝟒 → C
H H
H

H
𝑵𝑯𝟒 +→ N H
H H
Cu metal→ Metallic bond KEY : 1
MOLECULAR ORBITAL MCQ

137) List-1 List-2


A) NH3 1) Sp hybridisation

B) H2O 2) Sp3d2 hybridisation

C) SO2 3) sp3 hybridisation

D) Cl2O 4) sp2 hybridisation


5) sp3d3 hybridisation
The correct match is
A B C D A B C D
1) 1 2 3 4 3) 4 5 3 2
2) 3 3 4 3 4) 3 3 2 3
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :

Species 𝑵𝑯𝟑 𝑯𝟐 𝑶 𝑺𝑶𝟐 𝑪𝒍𝑶𝟐

Hybridisation 𝑆𝑃3 𝑆𝑃3 𝑆𝑃2 𝑆𝑃3

KEY : 2
MOLECULAR ORBITAL MCQ

138) List-1 List-2


A) SO2 1) 2 lone pairs on the central atom

B) NH3 2) 1 lone pair on the central atom

C) H2O 3) 3 lone pairs on the central atom

D) XeF2 4) 5 lone pairs on the central atom


5) 4 lone pairs on the central atom
The correct match is
A B C D A B C D
1) 2 2 1 3 3) 2 2 1 5
2) 3 3 1 2 4) 1 2 3 4
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :

.. ..
S N O ..
𝑭 𝑿𝒆
.. 𝑭
O
.. O
.. H H H H
H

KEY : 1
MOLECULAR ORBITAL MCQ

139) List-1 List-2


A) N𝑯+ 1) sp3 hybridisation, two lone pairs
𝟒

B) H3O+ 2) sp2 hybridisation, one lone pair

3) sp3 hybridisation, no lone pairs


C) XeO3
4) sp3 hybridiasation, one lone pair
D) SO3
5) sp2 hybridisation, no lone pairs
The correct match is
A B C D A B C D
1) 1 2 4 5 3) 3 4 4 5
2) 2 2 3 5 4) 4 4 3 5
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :

H O

⊕ O ..
N H Xe O S
H H H
H O O O O
H
sp3 sp3 sp3 sp2

KEY : 3
MOLECULAR ORBITAL MCQ

140) List-1 List-2


A) OF2 1) Tetrahedral, bond angle 1090281

B) [NiCN4]-2 2) Linear , bond angle 1800

C) 𝑰−
𝟑 3) Square planar, bond angle 900

D) [PdBr4]2- 4) Angular , bond angle 1020


5) Octahedral, bond angle 900
The correct match is
A B C D A B C D
1) 4 3 2 3 3) 4 2 3 3
2) 3 3 2 4 4) 5 2 2 3
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :

-2
2-
𝑵𝑪 C𝑵 Br Br
O
Ni Ni
F F −
𝐈 .𝐈. 𝐈 Br
𝑵𝑪 C𝑵 Br

Anular (𝟏𝟐𝟎𝟎 ) Square planar (𝟗𝟎𝟎 ) Linear (𝟏𝟖𝟎𝟎 ) Square planar (𝟗𝟎𝟎 )

KEY : 1
MOLECULAR ORBITAL MCQ

141) List-1 List-2


A) CH4 1) sp2 – sp2 overlap, sp2 – s overlap

B) C2H4 2) sp - sp overlap, sp - s overlap


C) 𝑪𝟐𝑯𝟔 3) sp3 – s overlap
D) C2H2 4) sp3-sp3 overlap, sp3-sp2 overlap
5) sp3 – sp3 overlap, sp3-s overlap
The correct match is
A B C D A B C D
1) 5 2 1 3 3) 3 4 1 2
2) 3 5 1 2 4) 3 1 5 2
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution : Molecule Possible over lapping's

𝑺𝑷𝟑 − 𝑺
𝑪𝑯𝟒 H H
C= C 𝑺𝑷𝟐 − 𝑺𝑷𝟐 ; 𝑺𝑷𝟐 − 𝐒; 𝝅−𝛑
𝑪𝟐 𝑯𝟒
H H

𝑺𝑷𝟑 − 𝑺𝑷𝟑 ; 𝑺𝑷𝟑 − 𝑺


H H
𝑪𝟐 𝑯𝟔 H C− C H 𝑺𝑷 − 𝑺𝑷; 𝑺𝑷 − 𝑺; 𝝅−𝛑

H H
𝑪𝟐 𝑯𝟐 (𝐇 − 𝐂≡C−H) KEY : 4
MOLECULAR ORBITAL MCQ

142) List-1 List-2


A) SnCl2 1) Co-ordination number is 6

B) Para hydroxy benzaldehyde 2) 𝝈s – p overlap

3) 2 bond pairs and 1 lone pair


C) 𝑯𝑪𝒍
4) Inter molecular H-bonding
D) CsCl
5) Co-ordination number is 8
The correct match is
A B C D A B C D
1) 1 4 2 5 3) 2 1 3 4
2) 3 4 2 5 4) 3 2 1 4
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution : H
O−H …. O=C

..
Sn
Cl Cl H−Cl (𝛔S-P over lapping)
C=O …. H−O
H

𝑪𝒔+ Cl− Co-ordination number is 8

KEY : 2
MOLECULAR ORBITAL MCQ

143) List-1 List-2


A) Electrovalent bond 1) High melting point
B) Isomerism 2) Sublimation

C) N2 molecule 3) NaCl

D) I2 molecule 4) Covalency 3
5) C4H8
The correct match is
A B C D A B C D
1) 3 5 4 2 3) 1 2 3 5
2) 2 1 3 4 4) 4 3 2 1
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :

NaCl is electrovalent geometrical isomerism in shown by C4H8

I2 solid sublimes
.. ..
(N ≡ N )
Covalency of ‘N’ is N2 is 3

KEY : 1
MOLECULAR ORBITAL MCQ

144) List-1 List-2


A) Paramagnetic 1) BF3 molecule

B) Zero dipole moment 0 2) NO2 molecule


C) Pyramidal shape 3) PCl3 molecule

D) 4 sigma bonds 4) SiCl4 molecule


5) N2O5 molecule
The correct match is
A B C D A B C D
1) 5 1 2 3 3) 2 1 3 4
2) 2 3 1 4 4) 3 2 1 5
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :
..
P
For BF3, 𝛍 = 0; PCl3 in pyramidal
Cl Cl
Cl

Cl

Si
SiCl4 has 4𝛔 bonds NO2 is paramagnetic
Cl Cl
Cl

KEY : 3
MOLECULAR ORBITAL MCQ
145) The following are some statements about hybridisation ……….
i) Pure orbitals of same atom of an element will participate

ii) The number of hybrid orbitals formed are the twice the number of
pure orbitals that participated in hybridisation

iii) Completely filled (or) half-filled (or) vacant orbitals may participate
in this process
The correct combination is
a) All the correct b) Only i and ii are correct
c) Only iii is correct d) Only i and iii and correct
Solution : Concept of hybridisation
MOLECULAR ORBITAL MCQ

146) The following are some statements about the characteristics of


covalent compounds
i) The compounds formed by the combination of a metal and non-
metal must be a covalent compound.
ii) All covalent compounds are bad conductors of electricity
iii) All covalent compounds are gases at room temperature
The correct combination is
a) All the correct b) Only i and ii are correct
c) Only i and iii are correct d) All are wrong
Solution :
i) May be covalent or ionic (Eg : AlCl3 – covalent , NaCl ionic)
ii) Eg : Graphite is good conductor of electricity & covalent
iii) Eg : CH4 (g) , C2H5O4(l), NaX (s)
MOLECULAR ORBITAL MCQ

147) Some statements about valence bond theory are given below.
i) The strength of bond depends upon extent of overlapping
ii) It explains the directional nature of covalent bond
iii) According to this three are two unpaired molecule and hence it is
paramagnetic in nature.
The correct combination is

a) All the correct b) Only i and iii are correct

c) Only i and ii are correct d) All are wrong

Solution :
Concept of V.B. theory
MOLECULAR ORBITAL MCQ

148) The following are some statements about dipole moment


i) The dipole moment of molecule in which the central atom has no
lone-pair, is generally zero.
ii) The dipole moment of a molecule having non-polar bonds is a
always zero
iii) The dipole moment of a molecule having polar covalent bonds is
always not equal to zero.
The correct combination is
a) All the three statement are correct b) Only ii correct
c) Only ii and iii are correct d) Only i and iii correct

Solution : Concept of dipolemoment


MOLECULAR ORBITAL MCQ

149) From the following given statements


i) The order of dipole moments is HF>H2O>NH3
ii) The order of dipole moments is CH2Cl > CHCl3>CCl4
iii) The incorrect combination is order of dipole moments is HF > HCl >
HBr
The correct combination is
a) All are correct b) Only i & ii are correct
c) Only iii is correct d) Only i is correct

Solution : i) 𝛍 : HF (1.92D) > H O ( 1.85D) > NH (1.46D)


2 3

ii) 𝛍 : CH2Cl2 (1.27D) > CHCl3 ( 1.04D) > CCl4(0D)


iii) 𝛍 : HF > HCl > HBr
MOLECULAR ORBITAL MCQ

150) Statement – I : N𝑶− 𝟑 is planar where as NH3 has pyramidal shape


Statement – II : In N𝑶− 2
𝟑 sp hybridisation where as in NH3 sp
3

hybridisation takes place


1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II
is correct explanation of statement – I
2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II
is not the correct explanation of statement – I
3) Statement – I is true and Statement – II false.
4) Statement – I is false and Statement – II true
Solution :
Sp2 hybridisation with out lone pair on central atom - planar
Sp3 hybridisation with lone pair on central atom - pyramidal
Due to l.p – b.p repulsions
MOLECULAR ORBITAL MCQ

151) Statement – I : The dipole moent value of NH3 is greater than that of
NF3
Statement – II : In NH3 bond angle is approximately 1070
1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II
is correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is not the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false.


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

Solution :
𝛍 : NH
.. 3 > NF.. 3
(in Debye) (1.46) (0.24)

Due to more EN of ‘N’ in comparison to ‘H’ . The ‘bond moment of ‘N-H’ and ‘lone
pair moment ‘ with be in the same direction while due to the fact that EN of
‘N’ < EN of ‘F’ the bond moment of N - F and lone pair moment will be in opposite
direction.

KEY : 2
MOLECULAR ORBITAL MCQ

152) Statement – I : N2 and NO+ are diamagnetic substances

Statement – II : N2 and NO+ have pairs of electrons only

1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is not the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false.


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

153) Statement – I : SiF4 is non polar even through fluorine is much


electronegative than silicon
Statement – II : The four bond dipoles cancel one another in SiF4

1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is not the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false.


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

154) Statement – I : Na2SO4 is more soluble in water while BaSO4 is less


soluble
Statement – II : Hydration energy of Na2SO4 is greater than that of `
BaSO4
1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II
is correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is not the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false.


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

155) Statement – I : The energy required for the heterolytic cleavage of a


bond is higher than that required for hemolytic cleavage
Statement – II : Generally elements of the same group form same type
of bonds. The bond energies of similar type of bonds gradually
decrease down the group.
1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II
is correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is not the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false.


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

156) Statement – I : The dipole moment of SO2 molecule is not equal to zero
Statement – II : SO2 molecule has unsymmetrical shape

1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II is


correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II is


not the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false.


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

157) Statement – I : Chlorine has more bond energy than fluorine


Statement – II : The lone pair repulsions are more in F2 than in Cl2

1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is not the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false.


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

158) Statement – I : CsCl is more ionic than NaCl


Statement – II : Cs+ has less cationic size than that of Na+

1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II is


correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II is


not the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

159) Statement – I : Water is liquid whereas sulphurdioxide is a gas at


room temp
Statement – II : Molecular mass of SO2 is more than that of H2O

1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II


is not the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false.


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

160) Statement – I : O – Hydroxy benzaldehyde is steam volatile but not p-


hydroxy benzaldehyde
Statement – II : Intramolecular hydrogen bond is present in
orthohydroxy benzaldehyde but intermolecular hydrogen bond in
parahydroxy benzaidehyde
1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II is
correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II is


not the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false.


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

161) Statement – I : Lil is predominatly a covalent compound.


Statement – II : Electronegativity difference between Li and I is too
small

1 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II is


correct explanation of statement – I

2 ) Both statement – I and Statement – II are true and Statement – II is not


the correct explanation of statement – I

3) Statement – I is true and Statement – II false.


4) Statement – I is false and Statement – II true
MOLECULAR ORBITAL MCQ

You might also like