Additional Questions
Chapter 7: HTML5
A. Tick (✓) the correct answers.
1. Which of the following is the basic building block of HTML?
a. Attribute b. Element c. Document
2. Which of the following tag includes all the information that you want to be displayed on the
web page?
a. <title> b. <body> c. <head>
3. Which of the following tag defines a thematic break in the content?
a. <hr> b. <br> c. <p>
4. Which of the following tag automatically leaves a single blank line space in between two
paragraphs?
a. <b> b. <h1> c. <p>
5. Which of the following tag does not require an OFF tag?
a. <br> b. <p> c. <i>
6. Which of the following section contains the information about the web page?
a. body b. head c. both
B. Fill in the blanks.
1. The latest version of HTML is .
2. A HTML tag can be either an tag or a tag.
3. The tag helps in defining the different levels of headings in a web page.
4. The tag is used to give a line break in HTML.
5. The tag tells the browser that the document is a HTML document.
6. The tag is used to insert comments in the code.
C. Write ‘T’ for True and ‘F’ for False.
1. A web browser is used to display or view the html file.
2. The container tags have both ON and OFF tags.
3. In HTML tags, names can contain spaces.
4. An automatic line break gets inserted after the <hr> tag.
5. Comments are also displayed when you run an HTML code in a web browser.
6. The <i> tag makes the text appear italicized.
Answers of Additional Questions
A. Tick (✓) the correct answers.
1. b
2. b
3. a
4. c
5. a
6. b
B. Fill in the blanks.
1. HTML5 2. Empty, Container 3. <hn>
4. <br> 5. <html> 6. <!-- comment -->
C. Write ‘T’ for True and ‘F’ for False.
1. T
2. T
3. F
4. F
5. F
6. T
D. Programming-Based Questions and Answers on HTML5:
Question 1:
Write an HTML program to display the heading "My Favourite Hobby" and a paragraph describing
your hobby.
Answer:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>My Favourite Hobby</title>
</head>
<body>
<h1>My Favourite Hobby</h1>
<p>My favourite hobby is <b>reading books</b>. It helps me gain knowledge and relax.</p>
</body>
</html>
Question 2:
Write HTML code to show a main heading "My Family" and a subheading "About My Parents" using
heading tags.
Answer:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>My Family</title>
</head>
<body>
<h1>My Family</h1>
<h2>About My Parents</h2>
<p>They are very caring and supportive.</p>
</body>
</html>
Question 3:
Create an HTML document to display a paragraph about your school, with the school’s name written
in bold letters.
Answer:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>My School</title>
</head>
<body>
<h1>My School</h1>
<p>I study in <b>Sunrise Public School</b>. It is one of the best schools in my city.</p>
</body>
</html>
Question 4:
Write HTML code to show a poem where each line appears on a new line using the <br> tag.
Answer:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>My Poem</title>
</head>
<body>
<h1>Morning Poem</h1>
<p>The sun is shining bright,<br>
Birds are taking flight,<br>
The day is full of light.</p>
</body>
</html>
Question 5:
Write HTML code to display the heading "My Best Friend" and a short paragraph where your friend’s
name is in italic.
Answer:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>My Best Friend</title>
</head>
<body>
<h1>My Best Friend</h1>
<p>My best friend is <i>Riya</i>. She is kind and helpful.</p>
</body>
</html>
Question 6:
Write an HTML program to display:
Main Heading: “My Daily Routine”
Then write a paragraph where you use <br> to show morning and evening activities on separate lines.
Answer:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>My Daily Routine</title>
</head>
<body>
<h1>My Daily Routine</h1>
<p>I wake up at 6 AM.<br>
I go to school at 8 AM.<br>
In the evening, I play and study.</p>
</body>
</html>
Question 7:
Write HTML code to show:
• A heading “My Favourite Subject”
• A paragraph where the subject name is written in bold and italic.
Answer:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>My Favourite Subject</title>
</head>
<body>
<h1>My Favourite Subject</h1>
<p>My favourite subject is <b><i>Science</i></b> because I love doing experiments.</p>
</body>
</html>
Question 8:
Create a small HTML document with:
• Heading: "My School Life"
• A paragraph about your school
• Use <b> for the school’s name and <i> for the motto.
Answer:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>My School Life</title>
</head>
<body>
<h1>My School Life</h1>
<p>I study in <b>Green Valley School</b>. Our motto is <i>Work Hard and Be Kind</i>.</p>
</body>
</html>