1. Fill in the blanks.
a)“Falls and slips” are uncertain incidents that can
happen suddenly anywhere be at your home ,
workplace or roads etc.
b)Lightening conductors should be installed at
homes and office buildings.
c) Hazards which occur in situations, when a
worker is exposed to gas vapour and chemicals
that are used in articles is called as Chemical
Hazards
d) Replace the items of the First Aid Kit that are
expired.
2. Write short notes on:
a) Accident - An accident is an event that
has unintentionally happened, that
results in damage, injury or harm.
b) First Aid - First aid refers to medical
attention that is usually administered
immediately after the injury occurs and
at the location where it occurred. It often
consists of a one-time, short-term
treatment and requires little technology
or training to administer.
c) Hazards at work place - Hazards in the
workplace occur when the working
environment can cause injury, illness or
death. The hazards can result from many of
the different aspects of the working world,
including equipment, dangerous materials,
unsafe working practices and the behaviour
of people.
3. Answer the following questions.
a)What are the measures to prevent an electrical
shock?
Ans. The following methods can be followed to
prevent us from getting electric shocks are :-
i) Wear rubber gloves and slippers while operating
electrical equipments.
ii) Do not touch electrical equipments with wet
hands.
iii) Avoid spilling juices or water on electrical
equipments.
2. What are the common reasons of an
accident?
Ans. Distracted driving, driving
carelessly and violating traffic
rules are some of them. Sometimes,
the weather also contributes to
accidents.
3. List a few fire safety measures.
Ans. Few Fire Safety measures are:
i) Always Have an Escape Plan.
ii) Install Smoke Alarms in Your Place.
iii) Stay on Top of Your Electrical Wiring System.
iv) Keep Your Heating Equipment in Check.
v) Take Special Fire Precautions in the Kitchen.
vi) Learn to Use a Fire Extinguisher.
vii) Have a Workplace Fire Safety Checklist.
4. Explain about Falls and Slips. Explain the factor
that leads to falls and slips.
Ans. “Falls and Slips” are uncertain incidents that
can happen suddenly anywhere be at your
home, your workplace or roads etc.
Some factor that leads to falls and slips are :-
i) Collision with cords, ropes , wires , uneven
cracked sidewalks, potholes or loose carpet.
ii) Improper floor maintenance, wet , slippery floors
caused by water or other substances.
iii)Poor visibility.
iv)Lack of slip – resistance or friction on walking
surfaces.
v) Uncleaned spills.
5. What is the significance of sign boards
at a work place?
Ans. When the employees read the signs,
they will keep themselves safe and
protect their colleagues. The signs should
contain the exact message that helps the
employees understand the danger.
6. Explain standard evacuation plan to be
followed in an organization.
Ans. Employees should turn off all equipment,
utilize designated escape routes, avoid elevators,
and report to a predetermined point on the
outside to be counted. While employees are
evacuating, firefighters may be entering the
premises.
7. List the steps to handle accidents.
Ans. The steps to handle an accident are:-
i) Offer medical assistance.
ii) Remove the person from the area or clear the
area around them.
iii) Complete an incident report.
iv) Report the accident to your insurance provider
and other relevant parties.
v) Conduct an incident assessment.
Vi ) Use the incident to improve your risk
mitigation techniques.
8. What do you understand by emergency?
Ans. An emergency is an unexpected and
difficult or dangerous situation, especially
an accident, which happens suddenly and
which requires quick action to deal with it.
9. Explain about the different categories
of emergency.
Ans. There are three types of emergencies in
India, present under the Constitution,
which are: National Emergency, Constitutional
Emergency and the third. Is Financial
Emergency.