0% found this document useful (0 votes)
44 views29 pages

Class 12 Maths MCQs: Continuity & Differentiability

The document contains multiple-choice questions (MCQs) related to the concepts of continuity and differentiability in mathematics for Class 12. Each question presents a scenario involving functions and asks for conditions of continuity or derivatives, along with the correct answers and explanations. The questions cover various aspects of continuity, differentiability, and limits, providing a comprehensive review of the topic.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
44 views29 pages

Class 12 Maths MCQs: Continuity & Differentiability

The document contains multiple-choice questions (MCQs) related to the concepts of continuity and differentiability in mathematics for Class 12. Each question presents a scenario involving functions and asks for conditions of continuity or derivatives, along with the correct answers and explanations. The questions cover various aspects of continuity, differentiability, and limits, providing a comprehensive review of the topic.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Question 1:
Suppose f(x) and g(x) are two real functions continuous at a real number c.
Then which one is not correct?
(a) f(x) ± g(x) is continuous at x = c.
(b) f(x) * g(x) is continuous at x = c.
(c) f(x) /g(x) is continuous at x = c. (provided g (c) ≠ 0)
(d) None of these

Answer: (d) None of these


Given, f(x) and g(x) are two real functions continuous at a real number c.
Now,
-> f(x) + g(x) is continuous at x = c.
-> f(x) - g(x) is continuous at x = c.
-> f(x) * g(x) is continuous at x = c.
-> f(x) /g(x) is continuous at x = c. (provided g (c) ≠ 0)

Question 2:
The relationship between a and b so that the function f defined by
f(x) = ax + 1, if x ≤ 3
bx + 3, if x > 3
is continuous at x = 3, is
(a) a = 3b + 2
(b) 2a = 3b + 2
(c) 3a = 3b + 2
(d) 4a = 3b + 2

Answer: (c) 3a = 3b + 2
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

The given function f is


f(x) = ax + 1, if x ≤ 3
bx + 3, if x > 3
If f is continuous at x = 3, then
limx->3- f(x) = limx->3+ f(x) = 3a + 1 …………1
Also,
limx->3- f(x) = limx->3- (ax + 1) = 3a + 1
limx->3+ f(x) = limx->3+ (bx + 3) = 3b + 3
Therefore, from equation 1, we get
3a + 1 = 3b + 3 = 3a + 1
=> 3a + 1 = 3b + 3
=> 3a = 3b + 2

Question 3:
For what value of λ is the function defined by
f(x) = λ(x2 – 2x), if x ≤ 0
4x + 1, if x > 0
is continuous at x = 0?
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) there is no value of λ

Answer: (d) there is no value of λ


The given function f is
f(x) = λ(x2 – 2x), if x ≤ 0
4x + 1, if x > 0
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

If f is continuous at x = 0, then
limx->0- f(x) = limx->0+ f(x) = f(0)
=> limx->0- {λ(x2 – 2x)} = limx->0+ (4x + 1) = λ(02 – 2 * 0)
=> λ * 0 = 4 * 0 + 1
=> 0 = 1, this is not possible.
Therefore, there is no value of λ for which f is continuous at x = 0.

Question 4:
The values of a and b such that the function defined by
5, if x ≤ 2
f(x) = ax + b, if 2 < x < 10
21, if x ≥ 10
is a continuous function.
(a) a = 2, b = 5
(b) a = 2, b = 1
(c) a = 1, b = 2
(d) a = 5, b = 2

Answer: (b) a = 2, b = 1
The given function f is

5, if x ≤ 2
f(x) = ax + b, if 2 < x < 10
21, if x ≥ 10

It is evident that the given function f is defined at all points of the real line.

If f is a continuous function, then f is continuous at all real numbers.

In particular, f is continuous at x = 2 and x = 10


Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Since f is continuous at x = 2, we get

limx->2- f(x) = limx->2+ f(x) = f(2)

=> limx->2- (5) = limx->2+ (ax + b) = 5

=> 5 = 2a + b = 5

=> 2a + b = 5 …………..1

Since f is continuous at x = 10, we get

limx->10- f(x) = limx->10+ f(x) = f(10)

=> limx->10- (ax + b) = limx->10+ (21) = 21

=> 10a + b = 21 = 21

=> 10a + b = 21 …………..2

On subtracting equation 1 from equation 2, we get

8a = 16

=> a = 2

By putting a = 2 in equation 1, we obtain

2*2+b=5

=> 4 + b = 5

=> b = 1

Question 5:
The values of k so that the function f is continuous at π/2 is
f(x) = (k * cos x)/(π – 2x), if x ≠ π/2
3, if x = π/2
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

(a) 2
(b) 3
(c) 6
(d) 9

Answer: (c) 6
The given function f is
f(x) = (k * cos x)/(π – 2x), if x ≠ π/2
3, if x = π/2
The given function f is continuous at x = π/2, if f is defined at and if the value of
the f at x = π/2 equals the limit of f at x = π/2
It is evident that f is defined at x = π/2 and f(π/2) = 3
limx->π/2 f(x) = limx->π/2 [(k * cos x)/(π – 2x)]
Put x = π/2 + h
Then x -> π/2
=> h -> 0
So, limx->π/2 f(x) = limx->π/2 [(k * cos x)/(π – 2x)]
= limh->0 [{k * cos (π/2 + h)}/{π – 2(π/2 + h)}]
= k * limh->0 [(-sin h)/(-2h)]
= (k/2) * limh->0 [sin h/h]
= (k/2) * 1
= k/2
So, limx->π/2 f(x) = f(π/2)
=> k/2 = 3
=> k = 6
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Question 6:
Which of the following is a correct statement?
(a) Every continuous function is differentiable.
(b) Every differentiable function is continuous.
(c) Every differentiable function is not continuous.
(d) Only (a) and (c) are correct

Answer: (b) Every differentiable function is continuous.


If a function f is differentiable at a point c, then it is also continuous at that
point. So, every differentiable function is continuous.

Question 7:
The value of k (k < 0) for which the function 𝑓 defined as
𝑓(𝑥) = (1−𝑐𝑜𝑠 𝑘𝑥)/𝑥𝑠𝑖𝑛𝑥 , 𝑥 ≠ 0
= 1/2 ,𝑥=0
is continuous at 𝑥 = 0 is:
(a) ±1
(b) −1
(c) ±1/2
(d) 1/2

Answer: (b) -1
Given, function is continuous at x = 0

=> limx->0 f(x) = f(0)


=> limx->0 {(1 – cos kx)/(x * sin x)} = 1/2

=> limx->0 {(2 * sin2 kx/2)/(x * sin x)} = 1/2


Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

=> 2 * limx->0 [{(sin2 kx/2)/(kx/2)2} * {(kx/2)2/(x * sin x)}] = 1/2

=> 2 * limx->0 [{(sin2 kx/2)/(kx/2)2} * {(k2x/4)/(sin x)}] = 1/2

=> (2k2/4) * limx->0 [{(sin2 kx/2)/(kx/2)2} * 1/(sin x /x)] = 1/2

=> (2k2/4) * [limx->0 {(sin2 kx/2)/(kx/2)2} * limx->0 (x/sin x)] = 1/2

=> (k2/2) * 1 * 1 = 1/2

=> k2 = 1

=> k = ±1

Given, k < 0

So, k = -1

Question 8:
The derivative of sin-1(2x√(1 – x2)) w.r.t. sin-1 x, 1/√2 < x < 1, is
(a) 2
(b) π/2 - 2
(c) π/2
(d) -2

Answer: (a) 2
Let y = sin-1 x

=> x = sin y

We have to calculate the derivative of sin-1(2x√(1 – x2)) w.r.t. sin-1 x

= derivative of sin-1(2x√(1 – x2)) w.r.t. y

= d{sin-1(2x√(1 – x2))}/dy
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Put x = sin y, we get


= d{sin-1(2sin y √(1 – sin2 y))}/dy
= d{sin-1(2sin y cos y)}/dy
= d{sin-1(sin 2y)}/dy
= d(2y)/dy
=2

Question 9:
The derivative of sin2 y + cos xy = π w.r.t. x, is
(a) (y * sin xy)/(sin 2y – x * sin xy)
(b) (y * sin xy)/(sin 2y – xy * sin xy)
(c) (y * sin xy)/(sin 2y + x * sin xy)
(d) (y * sin xy)/(sin 2y + xy * sin xy)

Answer: (b) (y * sin xy)/(sin 2y – x * sin xy)


Given, sin2 y + cos xy = π

Differentiating w.r.t. x, we get

=> d(sin2 y + cos xy)/dx = d(π)/dx

=> d(sin2 y)/dx + d(cos xy)/dx = 0

=> 2 sin y * d(sin y)/dx – sin xy * d(xy)/dx = 0

=> 2 sin y * cos y * dy/dx – sin xy * [y * d(x)/dx + x * dy/dx] = 0

=> 2 sin y * cos y * dy/dx – sin xy * [y + x * dy/dx] = 0

=> 2 sin y * cos y * dy/dx – y * sin xy – x * sin xy * dy/dx = 0

=> 2 sin y * cos y * dy/dx – x * sin xy * dy/dx = y * sin xy


Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

=> (2 sin y * cos y – x * sin xy) * dy/dx = y * sin xy

=> dy/dx = (y * sin xy)/(2 sin y * cos y – x * sin xy)

=> dy/dx = (y * sin xy)/(sin 2y – x * sin xy)

Question 10:
If ex + ey = ex + y then dy/dx is
(a) ey - x
(b) ex + y
(c) -ey - x
(d) 2ex - y

Answer: (c) -ey - x


Given, ex + ey = ex + y
=> ex + ey = ex * ey
Divide by ex * ey on both sides, we get
=> ex/(ex * ey) + ey/(ex * ey) = (ex * ey)/(ex * ey)
=> 1/ey + 1/ex = 1
=> e-y + e-x = 1
Differentiate w.r.t x, we get
d(e-y + e-x)/dx = d(1)/dx
=> -e-y * dy/dx - e-x = 0
=> -e-y * dy/dx = e-x
=> dy/dx = -e-x/e-y
=> dy/dx = -e-x + y
=> dy/dx = -ey -x
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Question 11:
If y = sec-1{1/(2x2 – 1)}, 0 < x < 1/√2, then dy/dx is
(a) 1/√(1 + x2)
(b) -2/√(1 + x2)
(c) -2/√(1 – x2)
(d) -1/√(1 + x2)

Answer: (c) -2/√(1 – x2)


Given, y = sec-1{1/(2x2 – 1)}

=> sec y = 1/(2x2 – 1)

=> 1/cos y = 1/(2x2 – 1)

=> cos y = 2x2 – 1

=> 2x2 = 1 + cos y

=> 2x2 = 2 cos2 y/2

=> x2 = cos2 y/2

=> x = cos y/2

Differentiating w.r.t. x, we get

d(x)/dx = d(cos y/2)

=> 1 = -sin y/2 * d(y/2)/dx

=> 1 = -sin y/2 * (1/2) * dy/dx

=> (1/2) * dy/dx = -1/(sin y/2)

=> dy/dx = -2/(sin y/2)


Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

=> dy/dx = -2/√(1 – cos2 y/2)

=> dy/dx = -2/√(1 – x2)

Question 12:
If y = 5 cos x – 3 sin x, then d2y/dx2 is equal to:
(a) -y
(b) y
(c) 25y
(d) 9y

Answer: (a) -y
Given, y = 5 cos x – 3 sin x ……..1
Differentiate w.r.t. x, we get
dy/dx = -5 sin x – 3 cos x ……..2
Again, differentiate w.r.t. x, we get
d2y/dx2 = -5 cos x – 3 (-sin x)
d2y/dx2 = -5 cos x + 3 sin x
d2y/dx2 = -(5 cos x - 3 sin x)
d2y/dx2 = -y [From equation 1]

Question 13:
Differentiation of sin(tan-1 x e-x) w.r.t. x: is
(a) {e-x *cos(tan-1 e-x)}/(1 + e-2x)
(b) {e-x *cos(tan-1 e-x)}/(1 - e-2x)
(c) {-e-x *cos(tan-1 e-x)}/(1 + e-2x)
(d) {-e-x *cos(tan-1 e-x)}/(1 - e-2x)
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Answer: (c) {-e-x *cos(tan-1 e-x)}/(1 + e-2x)


Let y = sin(tan-1 e-x)

Differentiate w.r.t. x, we get

dy/dx = d{sin(tan-1 e-x)}/dx

By using the chain rule, we obtain

dy/dx = cos(tan-1 e-x) * d(tan-1 e-x)/dx

= cos(tan-1 e-x) * 1/{1 + (e-x)2} * d(e-x)/dx

= cos(tan-1 e-x) * 1/{1 + (e-x)2} * (-e-x)

= {-e-x *cos(tan-1 e-x)}/(1 + e-2x)

Question 14:
If y = log(cos ex) then dy/dx is
(a) cos ex-1
(b) ex cos ex
(c) ex sin ex
(d) -ex tan ex

Answer: (d) -ex tan ex


Given, y = log(cos ex)
Differentiate w.r.t. x, we get
dy/dx = d[log(cos ex)]/dx
= 1/(cos ex) * d(cos ex)/dx
= 1/(cos ex) * (-sin ex) * d(ex)/dx
= -tan ex * ex
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

= -ex * tan ex

Question 15:
The value of dy/dx, if x = a(θ + sin θ), y = a(1 – cos θ), is
(a) cot θ/2
(b) tan θ/2
(c) sec θ/2
(d) cos θ/2

Answer: (b) tan θ/2


Given, x = a(θ + sin θ)
Differentiate w.r.t. θ, we get
dx/dθ = a(1 + cos θ)
Again, y = a(1 - cos θ)
Differentiate w.r.t. θ, we get
dy/dθ = a sin θ
Now, dy/dx = (dy/dθ)/(dx/dθ)
= a sin θ /a(1 + cos θ)
= sin θ /(1 + cos θ)
= (2 * sin θ/2 * cos θ/2)/(2 * cos2 θ/2)
= (sin θ/2)/(cos θ/2)
= tan θ/2

Question 16:
If x = 2at2, y = at4 then dy/dx is
(a) t
(b) 2t
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

(c) t2
(d) 2t2

Answer: (c) t2
The given equations are: x = 2at2, y = at4

Now, dx/dt = d(2at2)/dt

=> dx/dt = 2a * d(t2)/dt

=> dx/dt = 2a * 2t

=> dx/dt = 4at

and dy/dt = d(at4)/dt

=> dx/dt = a * d(t4)/dt

=> dx/dt = a * 4t3

=> dx/dt = 4at3

So, dy/dx = (dy/dt)/(dx/dt)

=> dy/dx = 4at3/4at

=> dy/dx = t2

Question 17:
The point(s) at which the function f given by
f(x) = x/|x|, if x < 0
-1, if x ≥ 0
is continuous, is/are:
(a) x ∈ R
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

(b) x = 0
(c) x ∈ R – {0}
(d) x = -1 and 1

Answer: (a) x ∈ R
The given function f is

f(x) = x/|x|, if x < 0

-1, if x ≥ 0

It is known that, if x < 0

=> |x| = -x

Therefore, the given function can be rewritten as

f(x) = x/|x| = x/(-x) = -1, if x < 0

-1, if x ≥ 0

=> f(x) = -1 for all x Є R

Let c be any real number. Then,

limx->c f(x) = limx->c f(-1) = -1

Also, f(c) = -1 = limx->c f(x)

Therefore, the given function is a continuous function.

Hence, the given function has no point of discontinuity.

Question 18:
The point(s) at which the function f given by
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

f(x) = sin x /x, if x < 0


x + 1, if x ≥ 0
is continuous, is/are:
(a) x ∈ R
(b) x = 1
(c) x ∈ R – {0, 1}
(d) x = -1 and 1

Answer: (a) x ∈ R
The given function f is

f(x) = sin x /x, if x < 0

x + 1, if x ≥ 0

It is evident that f is defined at all points of the real line.

Let c be a real number.

Case I:

If c < 0, then f(c) = sin c /c

And limx->c f(x) = limx->c (sin x / x) = sin c / c

So, limx->c f(x) = f(c)

Therefore, f is continuous at all points x, such that x < 0

Case II:
If c > 0, then f(c) = c + 1

And limx->c f(x) = limx->c (x + 1) = c + 1

So, limx->c f(x) = f(c)


Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Therefore, f is continuous at all points x, such that x > 0

Case III:

If c = 0, then f(c) = f(0) = 0 + 1 = 1

The left hand limit of f at x = 0 is,

limx->0- f(x) = limx->0- (sin x / x) = 1

The right hand limit of f at x = 0 is,

limx->0+ f(x) = limx->0+ (x + 1) = 1

So, limx->0- f(x) = limx->0+ f(x) = f(0)

Therefore, f is continuous at x = 0

From the above observations, it can be concluded that f is continuous at all

points of the real line. Thus, f has no point of discontinuity.

Question 19:
If y = Aemx + Benx, then d2y/dx2 – (m + x) * dy/dx =
(a) -my
(b) -ny
(c) -mny
(d) y

Answer: (c) -mny


Given, y = Aemx + Benx

Differentiate w.r.t. t, we get

dy/dx = d[Aemx + Benx]/dx


Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

=> dy/dx = d(Aemx)/dx + d(Benx)/dx

=> dy/dx = Amemx + Bnenx

Again, differentiate w.r.t. t, we get

d2y/dx2 = d[Amemx + Bnenx]/dx

=> d2y/dx2 = d(Amemx)/dx + d(Bnenx)/dx

=> d2y/dx2 = Am2emx + Bn2enx

Now, d2y/dx2 – (m + n) * dy/dx + mny

= Am2emx + Bn2enx – (m + n) * (Amemx + Bnenx) + mn(Aemx + Benx)

= Am2emx + Bn2enx – (Am2emx + Bmnenx + Amnemx + Bn2enx) + Amnemx + Bmnenx

= Am2emx + Bn2enx – Am2emx - Bmnenx - Amnemx - Bn2enx + Amnemx + Bmnenx

=0
=> d2y/dx2 – (m + n) * dy/dx + mny = 0
=> d2y/dx2 – (m + n) * dy/dx = -mny

Question 20:
If y = sin-1 x, then (1 – x2)d2y/dx2 – x * dy/dx =
(a) 0
(b) 1
(c) y
(d) 2y

Answer: (a) 0
Given, y = sin-1 x
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Differentiate w.r.t. x, we get


dy/dx = 1/√(1 – x2)
=> dy/dx * √(1 – x2) = 1
Again, differentiate w.r.t. x, we get
=> d[dy/dx * √(1 – x2)]/dx = d(1)/dx
=> √(1 – x2) * d2y/dx2 + (dy/dx) * d{√(1 – x2)}/dx = 0
=> √(1 – x2) * d2y/dx2 + (dy/dx) * {-2x/2√(1 – x2)} = 0
=> √(1 – x2) * d2y/dx2 - (dy/dx) * {x/√(1 – x2)} = 0
=> (1 – x2) * d2y/dx2 - x * (dy/dx) = 0

Question 21:
If ey(x + 1) = 1, show that d2y/dx2 =
(a) dy/dx
(b) (dy/dx)2
(c) –dy/dx
(d) -(dy/dx)2

Answer: (b) (dy/dx)2


The given relationship is ey(x + 1) = 1

=> ey = 1/1(x + 1)

Taking logarithm on both the sides, we obtain

=> y = log{1/1(x + 1)}

Differentiating this relationship with respect to x, we get

dy/dx = 1/{1/(x + 1)} * d{1/(x + 1)}/dx

=> dy/dx = (x + 1) * (-1)/(x + 1)2


Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

=> dy/dx = -1/(x + 1)

Again, differentiate w.r.t. t, we get

d2y/dx2 = d[-1/(x + 1)]/dx

=> d2y/dx2 = -d[1/(x + 1)]/dx

=> d2y/dx2 = -[(-1)/ (x + 1)2]

=> d2y/dx2 = 1/ (x + 1)2

=> d2y/dx2 = {-1/(x + 1)}2

=> d2y/dx2 = (dy/dx)2

Question 22:
If f(x) = ax2 + b, b ≠ 0, x ≤ 1
bx2 + ax + c, x > 1, then f(x) is continuous and differentiable at x = 1 if
(a) c = 0, a = 2b
(b) c ∈ R, a = b
(c) a = b, c = 0
(d) a = b, c ≠ 0

Answer: (a) c = 0, a = 2b
Since f(x) is continuous at x = 1, therefore
limx->1- f(x) = limx->1+ f(x)
=> a + b = b + a + c
=> c = 0
Again f(x) is differentiable at x = 1, therefore
(LHD at x = 1) = (RHD at x = 1)
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

=> 2a + 0 = 2b + a
=> a = 2b
Hence, a = 2b, c = 0

Question 23:
If x = a sec θ, y = b tan θ then d2y/dx2 at θ = π/6 is
(a) (-3√3b)/a2
(b) (-2√3b)/a
(c) (-3√3b)/a
(d) –b/(3√3a2)

Answer: (a) (-3√3b)/a2


Given, x = a sec θ, y = b tan θ
Now, dy/dx = (dy/dθ)/(dx/dθ)
= (b * sec2 θ)/(a * sec θ * tan θ)
= (b/a) * (sec θ /tan θ)
= (b/a) * {(1/cos θ)/(sin θ /cos θ)}
= (b/a) * cosec θ
Now, d2y/dx2 = (b/a) * d(cosec θ)/dθ * (dθ/dx)
=> d2y/dx2 = (b/a) * d(cosec θ)/dθ * 1/(dx/dθ)
=> d2y/dx2 = (b/a) * (-cosec θ * cot θ) * 1/(a * sec θ * tan θ)
=> d2y/dx2 = -(b/a2) * (1/sin θ * cot θ) * cos θ * cot θ
=> d2y/dx2 = -(b/a2) * cot θ * cot θ * cot θ
=> d2y/dx2 = -(b/a2) * cot3 θ
=> d2y/dx2 |θ = π/6 = -(b/a2) * cot3 π/6
=> d2y/dx2 |θ = π/6 = -(b/a2) * (√3)3
=> d2y/dx2 |θ = π/6 = -3√3b/a2
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Case study based questions

Question 24:
Read the following text and answer the following questions.
Ms. Reema of city school is teaching chain rule to her students with the help of
a flow-chart. The chain rule says that if h and g are functions and f(x) = g(h(x)),
then

Let f(x) = sin x and g(x) = x3

(i). fog(x) =
(a) sin x3
(b) sin3 x
(c) sin 3x
(d) 3 sin x

(ii). gof(x) =
(a) sin x3
(b) sin3 x
(c) sin 3x
(d) 3 sin x
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

(iii). d(sin x3)/dx =


(a) cos x3
(b) -cos x3
(c) 3x2 * sin x3
(d) 3x2 * cos x3

(iv). d(sin3 x)/dx =


(a) cos3 x
(b) 3 * sin x * cos x
(c) 3 * sin2 x * cos x
(d) -cos3 x

(v). d(sin 2x)/dx at x = π/2, is


(a) 0
(b) -1
(c) -1/2
(d) -2

Answers:
(i). (a) sin x3
Given, f(x) = sin x and g(x) = x3
Now, fog(x) = f(g(x))
= f(x3)
= sin x3

(ii). (b) sin3 x


Given, f(x) = sin x and g(x) = x3
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Now, gof(x) = g(f(x))


= g(sin x)
= sin3 x

(iii). (d) 3x2 * cos x3


d(sin x3)/dx = cos x3 * d(x3)/dx
= cos x3 * 3x2
= 3x2 * cos x3

(iv). (c) 3 * sin2 x * cos x


d(sin3 x)/dx = 3 * sin2 x * d(sin x)/dx
= 3 * sin2 x * cos x

(v). (d) -2
d(sin 2x)/dx = cos 2x * d(2x)/dx
= 2 cos 2x
Now, d(sin 2x)/dx|x = π/2 = 2 * cos (2 * π/2)
= 2 * cos π
= 2 * (-1)
= -2

Question 25:
A potter made a mud vessel, where the shape of the pot is based on
f(x) = |x – 3| + |x - 2|, where f(x) represents the height of the pot.
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

(i). When x > 4, what will be the height in terms of x?


(a) x - 2
(b) x - 3
(c) 2x - 5
(d) 5 – 2x

(ii). Will the slope vary with x value?


(a) Yes
(b) No

(iii). What is dy/dx at x = 3


(a) 2
(b) -2
(c) Function is not differentiable
(d) 1

(iv). When the x values lies between (2, 3), then the function is
(a) 2x - 5
(b) 5 – 2x
(c) 1
(d) 5
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

(v). If the potter is trying to make a pot using the function f(x) = [x], will he get
a pot or not? Why?
(a) Yes, because it is a continuous function
(b) Yes, because it is not continuous
(c) No , because it is a continuous function
(d) No , because it is not continuous

Answer:
Given, f(x) = |x - 3| + |x - 2|
= (x – 3) + (x - 2), x≥3
-(x – 3) + (x - 2), 2<x<3
-(x – 3) - (x - 2), x≤2
= 2x - 5, x≥3
-x + 3 + x - 2, 2<x<3
-x + 3 - x + 2, x≤2
= 2x - 5, x≥3
1, 2<x<3
-2x + 5, x≤2

(i). (c) 2x - 5
Given,
2x - 5, x≥3
f(x) = 1, 2<x<3
-2x + 5, x≤2
For x > 4, f(x) = 2x - 5

(ii). (a) Yes


Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

Given,
2x - 5, x≥3
f(x) = 1, 2<x<3
-2x + 5, x≤2

2, x≥3
f’(x) = 0, 2<x<3
-2, x≤2
Here, slope changes as value of x changes.

(iii). (c) Function is not differentiable


Given,
2x - 5, x≥3
f(x) = 1, 2<x<3
-2x + 5, x≤2
2, x≥3
f’(x) = 0, 2<x<3
-2, x≤2
Since on left and right sides of x = 3, value of f’(x) is different.
So, the function is not differentiable.

(iv). (c) 1
Given,
2x - 5, x≥3
f(x) = 1, 2<x<3
-2x + 5, x≤2
Class 12 Maths | Continuity and Differentiability | MCQs

For 2 < x < 3, f(x) = 1

(v). (d) No, because it is not continuous


Given, f(x) = [x] = Greatest integer function
And Greatest integer function is not continuous.

********

You might also like