ENGINE INSTRUMENTS
1. ЭMИ–3PИ ELECTRICAL MOTOR INDICATOR has
three separate independent indications. It is supplied by lΦ
36v AC. It is used to measure fuel pressure, oil pressure and
oil temperature of the engine. With the TB3-117BM engine
only oil temperature and oil pressure are used.
The system comprises the following:
a. УИ3-3-II in service: the gauge is located on central
pedestal note: The fuel pressure side is blinded on
the TB3-117BM.
b. ИMД-8: Inductive type pressure transmitter located
in the pipe line. The fig 8 standing for max psi.
c. П1: OIL temperature bulb located in the oil pipe
line and supplied by 27 vdc. The safe operating
pressure is from 3 to 4 kgf/cm2. The safe range is
coloured blue, yellow band is allowable but red is
not allowed.
2. ЭMИ–3RBИ: A three pointer electrical motor
indicator used for the remote measurement of oil
pressure at the inlet of MGB and oil temp in
intermediate and tail gearbox .
1
(a). УИ3-6 II in service. Gauge on the central
pedestal.
(b). ИД-8 inductance oil pressure transmitter
located on main gearbox stbd mid portion, supplied
with 36vac 1 phase.
(c). ПL: 2pcs – Temperature Bulb supplied by
27vdc from batt bus. The allowable error in
reading is not greater than 4% . The gauge is
graduated from 50oc to 150oc. The permissible
error is therefore ±8o.
3. TУЭ-48 THERMAL ELECTRIC THEROMETER :-
To measure oil temperature of the main gear box.
a. TУЭ-48 :- Gauge
b. ∩1 :- Temperature bulb installed at bottom of
MGB
port side rear portion. Supplied with 27 vdc.
4. ИTЭ -1 :- Electrical Tachometer :- used for
remote measurement of main rotor speed % of the max
value (RPM percentage indicator)
(a). ИTЭ ;- The indicator 2 pcs one each in port
and stbd instrument panels.
(b). Д-MУ2 – Tachogenerator which generate 3
phase voltage proportional to speed. Two on main
2
gear box above the other upper for left low for right
instrument panels.
5. ИTЭ-2 :- Electrical Tachometer, used to indicate
Engine speed: A dual pointer indicator 2pcs installed
one for port on for stbd. RPm% of Engine Gas
producer-compressor Turbnie/Eng shaft.
(a). Д2M – Tachogenerator mounted on the engine
drivebox life expiry is 10yrs or 40,000 HRS.
(i). The error check range 60-100%
permissible deviation is in the certificate.
(ii). The permissible deviation between two
gauges is not greater than 2%.
6. 2ИA-6 :- Dual measuring instrument for the
measuring of Gas temp at the inlet of compressor
turbine.
(a). 2yT-6k :- EGT indicator, 2pcs left pilot and
Right pilot.
(b). 2yЭ-6b :- Electronic amplifier. The
system is supplied with 115vac and 27vdc.
(c). ∩k-6 2pcs Terminal block.
3
When power is switched on and ground test button is
pushed with eng no operated the pointers should run to
between 900 to 1270 and on release the pointers should
reset.
With eng at idle when Air button is pressed the
reading drops from 721 to below 150oc. The
permissible error is +6o.
NOTE :- During shut down and when ground test
button is released the pointers of the indicators may not
return to zero. They are allow to set in range 200 to
300. This is not a defect and due to wafer arm of the
potentiometer on the resistance coil. The instrument
will indicate correct temp when engine is started.
(2). When ground button is pressed, the pointers
may reach max at different rates its also not a defect.
The thermocouple T102 is made of chromel and
Alumel. Tt’s resistance Rbn is 2.5 + 0.5-ohms
7. GAS TEMP CONROL. PT-12-6-2C :- It’s used
for automatic control of fuel into the engine in case gas
temp exceeds 985° + 5°. Two are installed in the
Helicopter ceiling of the cargo compartments it frames 3
& 4. Power supply is 27vdc from batt bus through a
fuse.
The unit has two operating modes. The main
operational mode is the Limitation of temperature at
985°C + 5°C
4
at this value the controller generates 27vdc to IM47
(Fuel Supply Value) at a freq of 15 + 5 Hz. Thus fuel
supply is not continuous and temp reduces.
This frequency is also applied to the annunciator lamp
at the left electrical panel which also flash at the same
rate.
Test mode – To check the serviceability of the system
with engines running. When the test button is pressed
the temp is reduces by 150°C
ie, 985° -150° = 835°C and RPM also drops by 4%.
On the gas temperature control unit, there are two
potentiometers. One for adjusting 985° and the other
for the frequency adjustment.
8. ELECTRONIC ENGINE GOVERNOR ЭPД – BM.
This governor operation with high attitude engines. The
EE6 is included in engine automatic control system of
operation. It is to generate outputs signals to the
actuator. It is used to generate three control signals.
1. The first signal of 27vdc at frequency 24.41Hz is
supplied to the Иm-47 (fuel supply valve/actuator).
2. The second signal is the contingency or
emergency power signal. The engine power is
limited to 1900Hp in the event of one engine
failing, the EEG supply signal to MKT163. This
5
causes the serviceable engine power to increase by
200Hp and the power now rises to 1900 + 200
=2100 which is enough to carry the a/c. This
value is mounted on the engine fuel control unit.
More fuel enters engine for more combusting.
3. Third signal is applied to an actuator (Bypass
valve) ИM-3A of a value 27vdc to shut off fuel
supply to engine. This signal is generated when
the free or power turbine speed exceed 118 + 2o.
The EEG has a self testing system. Every 40m
sec it samples the stages or cycle and in four cycle
if there is failure in any of the signals for all the
round the EEG cuts off itself automatically.
9. NP-117M ENGINE PRESSURE RATIO METER
Designed for remote monitoring of both engines
operating ratings. It operates on 27vdc from Batt
bus and 5.5vac for scale lighting.
a. Уp -117 :- The indicator located on the left
instrument Panel.
b. NBK :- Attitude sensor- a potent meter
transmitter located frame no.14 floor.
c. N1 – Temperature bulb which is located at
Airduct of fan unit of oil cooler inlet.
6
d. Nm10mp – Potentiometric Air Pressure
Transmitter there are –pieces located at
frame no.5 of the cargo compartment ceiling.
The indicator and Air pressure transmitters are not
interchangeable. On the back side of the indicator
are three pots at the top and bottom for adjustments.
The upper for the side yellow index adjust. The
bottom ones for the centre scale adjustment from
5kgf/cm2 to 10kg. Normally the bottom ones pots
are not Adjusted. Allowable difference or the side
index is 0.45.
10. NB-500E ENGINE VIBRATION
INDICATOR SYSTEM
For continuous measuring of engine vibration rate and
the light warning indication of vibration level
exceedance. It has tow yellow lights and two red lights
and operates on 11.
(a). 6E 9E – Electronic unit of the system located
in the
left side rack.
(b). Ycc-6 - Matching unit 2pcs these amplifiers
the pick up sign to electronic unit. They are located
at cargo compartment ceiling between frames 2 &3.
7
(c). MB-03-1-Vibration rate pick up. The
length if cable being O . There are 2 pieces,
located on engine casing on right side on specis
brackets.
PRINCIPLE
Based on piezoelectric effect. In the pick up are two
plates which produce emf proportional to vibration.
V1 = 45mm/sec yellow indication V2 60mm/sec Red
indication at this indication there is also a voice
warning to the pilot to shut off the engine.
Behind the electronic unit are three pots per
channel for adjustment of yellow level ″H″ RED ″O″
and ″y″ for gain. During test all four lights must
illuminate. Test before and after flight.
11.N 21-15 חMAIN ROTOR PITCH INDICATOR
SET
(a). N∏21-15 - is the indicator on the
central pedestal.
(b). Дc11 - is a synchro transmitter on the
swash plate angular position sensor on front
section of main gear box and mechanically
connected to swash plate slide. It is supplied
by 27vdc and 36vac single phase. Scale Range
– Oo-15o. Permissible error not greater than
2o.
8
12. C∏ УУ – 52. TAIL ROTOR LIMIT PITCH
SYSTEM
It is sued for automatic limitation of directional
control of light paddle travel depending on outside
air density (p and t).
(a). 6y-32 – Control Panel on the central
pedestal.
(b). NkД - 27Д – Pressure transmitter
located under cockpit floor between frame 3&.
(c). 1ח- Temperature bulb situated near engine
inlet in between the two engines.
(d).ДOC Feedback transducer located on
actuator MP-100M
(e). M 100חm -2The actuator.
Power supply to the system is 36vac 1 phase to feed
back transducer and 27vdc for the others.
Depending on the air density, the system
automatically units the pitch of the tail rotor. By so
doing protects the transmission shaft from over-
load.
9
The С ПУУ-52 is adjusted to pressure
760mpk-T. t=I10oc. In case of failure of any of
the associated units or power, the system automatic
limitation is removed.
To test the system, push the light switch and
regulate the vertical diviation bar to centre. Now
select switch to ‘p’ the bar moves to the light and
stop. When released it returns to the centre. Then
moving switch to ‘t’ the bar moves to the night and
stop on release again the bar returns to centre.
When the light button is released the bar moves to
left or right depending on air density.
13. TCT-282C APU GAS TEMP INDICATOR
On the turbine, two thermocouples are located in
parallel they detect the temperature and emf is
generated in mv and sent to the indicator which is
graduated in degrees proportional to milli-volts.
The error of measurement in operational range
600° and beyond 900° not greater than + 12°. the
resistance of the thermocouple is 9+0.6ohms.
14. ДNM-3 APU AIR PRESSURE
INDICATOR
(a). yN1-3 the indicator up to 3kgf/cm²
located in cockpit on the central pedestal.
10
(b).NД-3 inductance pressure transmitter
located on the left brace strict of the M^B.
shock, mount.
Power supply is 36 vac from CAO-9
Normal pressure on ground is 2+0.2kgf/cm² for
starting At 4000 mtrs it is 104kgf/cm².
11