0% found this document useful (0 votes)
13 views5 pages

Klein 4-Group and Cyclic Groups

The document contains solutions to various problems related to group theory, including subgroup orders, cyclic groups, and properties of specific groups like U(n) and GL(2, R). It discusses concepts such as Lagrange's Theorem, centralizers, and the structure of groups with elements of specific orders. Additionally, it addresses specific calculations and proofs regarding group elements and their properties.

Uploaded by

Me
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views5 pages

Klein 4-Group and Cyclic Groups

The document contains solutions to various problems related to group theory, including subgroup orders, cyclic groups, and properties of specific groups like U(n) and GL(2, R). It discusses concepts such as Lagrange's Theorem, centralizers, and the structure of groups with elements of specific orders. Additionally, it addresses specific calculations and proofs regarding group elements and their properties.

Uploaded by

Me
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Math 546

Problem Set 15

1. Let G be a finite group.


(a). Suppose that H is a subgroup of G and o(H) = 4. Suppose that K is a
subgroup of G and o(K) = 5. What is H ! K (and why)?
Solution: H ! K = {e} since H ! K is a subgroup of each of H and K and so
its order must divide each of 4 and 5. So, H ! K = 1 .

(b). Suppose that H is a subgroup of G and o(H) = 12. Suppose that K is a


subgroup of G and o(K) = 18. Also H ! K " 4 .
What is the value of H ! K (and why)?
Solution: Similar to part (a), H ! K = 6 since that is the only number that
satisfies the given conditions. (i.e., 6 ≥ 4 and 6 divides both 12 and 18.

( )
3
2. Suppose that a and b are elements of G show that aba !1 = ab 3a !1 .

( )
3
Solution: aba !1 = ab a !1a b a !1a ba !1 = abbba !1 = ab 3a !1 .
=!e =!e

3. (a). What is the order of U(5000)?


( ) ( ) ( )
Solution: U(5000) = ! (5000) = ! 5 4 2 3 = ! 5 4 ! 2 3 = 4 " 5 3 " 4 = 2000 .

(b). Is U(15) cyclic?

(c). Is Z 8 cyclic?
Solution: Yes. Every Z n is cyclic – and is generated by any k in Z n that is
relatively prime to n.

(d). Is Z 4 isomorphic to the Klein 4-group?


Solution: No. Z 4 is cyclic but the Klein 4-group is not cyclic.

4. What is the remainder when 2100 is divided by 19?


Solution: By Fermat’s Theorem, 218 ! 1mod19 . Hence, 2 90 ! 1mod19 .
Thus, 2100 ! 210 mod19 . But simple division show that 210 ! 17 mod19 .
Hence the remainder is 17.

5. (a). How many generators are there for Z 30 ?


Solution: There are ! (30) = 8 generators.
(b). How many generators are there for (Z,!+) ?
Solution: Two – the numbers 1 and –1 generate Z.

6. Try various values of n in the Group Therapy program and make some
conjectures as to when U(n) is cyclic.

7. (a). Show that GL(2, R) is not an Abelian group.


" 0 !1%
(b). What is the order of the element $ ' (GL(2, R) .
#1 0 &
Solution: The order is 4.

)!a b $ ,
(c). Let H = * # & : ad ' bc = 1,!a,!b,!c,!d (R - . Show that H is a subgroup
+" c d % .
of GL(2, R) . H is called the Special Linear Group SL(2, R) .
Hint: for any two n ! n matrices A and B, det(AB) = det(A)det(B) .

8. Suppose that H is a subgroup of the group G and the order of G is 30.

You check all the non-identity elements of G and find that there are three non-
identity elements a, b, and c that you know are in H and three d, f, and g that you
are not certain of. None of the other non-identity elements belong to H. How
many of d, f, and g belong to H? Explain.

Solution: By LaGrange’s Theorem, either one or two of d, f, and g belong to H.

9. Let G be a group and a an element of G. The Centralizer of a is the set


C(a) = { x !G : ax = xa} .
(a). Show that C(a) is a subgroup of G.
(b). What is ! C(a) ?
a"G
Solution: ! C(a) = Z(G) , the center of G.
a"G

!1 1 $
(c). What is the Centralizer of # & 'GL(2, R) ?
"1 0 %
)"a b % ,
Solution: * $ ' : a,!b (R - Note this is a slightly different description
+#b a ! b & .
than the one we did in class.

(d). Suppose that G is a group of order 20. Could the Centralizer of G contain
exactly three elements? Explain.
Solution: No, C(a) is a subgroup of G and so its order must divide 20.

(e). Suppose that a is an element of G with o(a) = 5 , and x !C(a 3 ) .


Show that x !C(a 2 )
Solution: Let x !C(a 3 ) . Then
x = xa 5 = xa 3a 2 = a 3 xa 2 ! a 2 x = a 2 a 3 xa 2 = a 5 xa 2 = xa 2 . There are many
other ways to argue this.

10. Is (Q,!+ ) a cyclic group?


Solution: No.

(!a a $ +
11. Show that K = ) # & : a 'R* , is a group under matrix multiplication.
*"a a % -
You need not verify that matrix multiplication is associative.
[But it is not a subgroup of GL(2, R) .]
What is the identity of K?
Solution: Under matrix multiplication, any two matrices of the form in K,
have a product of the form required to belong to K. More precisely,
! a a $ !b b $ ! 2ab 2ab $
# a a & #b b & = # 2ab 2ab & for any real numbers a and b. Thus K is closed
" %" % " %
under matrix multiplication. We already know that matrix multiplication is
associative, so there is no need to check that.
! 12 12 $
It is simple to check that E = # 1 1 & is an identity element for K. And for
" 2 2%
!a a $ ! 14a 14a$
any A = # & 'K , the matrix A' = #1 1 &
serves as an inverse for A.
"a a % " 4a 4a%

12. Suppose that the order of the element g in the group G is 12. What is the order
of x = g 3 ? Verify your answer.
Solution: g k = e ! k " 12 , we know that none of x,!x 2 ,!x 3 can be e.
However, x 4 = g12 = e and so x has order 4.

13. Suppose that a and b are elements of a group G, and o(a) = 12,!o(b) = 22 .
Suppose that H =!< a > ! < b >!" {e} .
(a). What is the order of H?
Solution: The order of H is 2.
(b). Show that a 6 = b11 .
Hint: A non-trivial cyclic group has exactly one element of order 2.
Solution: Let x be the non-identity element of H. Then x has order 2.
However, the only element of order 2 in < a > is a 6 and the only element of
order 2 in < b > is b11 . Thus a 6 = x = b11 .

14. Suppose that x is an element of the group G and x 8 = e . If x 2 ! e and the


order of x is not 8, then what is the order of x?
Solution: 4
1
15. What is the order of the element [1 + i ] in the non-zero complex numbers
2
under multiplication?
Solution: Note that x 2 = i,!x 4 = !1,!x 8 = 1 . The order is 8.

16. If a, b and c are elements of the group G, then what is the inverse of abc?
Solution: ( abc ) = c !1b !1a !1
!1

17. (a). Suppose that H is a subgroup of U(56) . Given that 9 is in H,


show that 25 is also in H.
Solution: In U(56) , 9 2 = 25 .
(b). What is the order of 5 in U(17)? – check with the group therapy software.
(c). What is the order of 7 in U(15)? - check with the group therapy software.

18. The index of a subgroup H of the finite group G is the number of left cosets of
H in G and is denoted by [G : H ] . So, by LaGrange’s Theorem,
[G : H ] = o(G) o(H ) .
Suppose that G is a finite group and H is a subgroup of G and K is a subgroup
of H. Show that [G : K ] = [G : H ] ![H : K ] .
G G H
Solution: [G : K ] = ,![G : H ] = ,![H : K ] = . Now just substitute.
K H K

19. What is the index of the subgroup {1, –1} in the Quaternions Q8 ?
Solution: 4.

20. Show that if every element of G has order 2, then G is Abelian.


Solution: See your notes.

21. Show that for any prime p > 2, there are exactly two elements of U(p) such
that satisfy x 2 = 1 (i.e., there is exactly one element of order 2).
Hint: If p is a prime and p divides the product nm of integers n and m, then p
divides n or p divides m.
Solution: Note that x 2 = 1 in U(p) is equivalent to
x 2 ! 1mod p " p!divides!x 2 # 1 = (x + 1)(x # 1) .

This in turn is equivalent to p divides x ! 1 or x + 1 .

So x ! 1mod p or x ! "1mod p .
22. Let H be a subgroup of the finite group G and g an element of G with
o(g) = n . Let m be the smallest positive integer such that g m !H . Show that
m divides n.
Hint: You know that n = mq + r where q and r are integers and 0 ! r < m .
Solution: Suppose that n = mq + r .
( ) ( )
q "q
Then e = g n = g mq + r = g m g r ! g r = g m #H .
Hence by the choice of m, r cannot be both positive and less than m. So r = 0.

23. Show that if x,!y !G and xy !Z(G) , then xy = yx .


Note: Recall that Z(G) denotes the center of G.
Hint: Note that xy = yx ! xyx "1 y "1 = e .
Solution: See your notes.
24. No group can have exactly two elements of order 2.
Hint: Consider the two cases where ab = ba and ab ≠ba.
Solution: Suppose that a and b are elements of order 2 in G. Then if ab = ba
then, ab is a third element of order 2, while otherwise, aba is a third element
of order 2.

You might also like