0% found this document useful (0 votes)
179 views43 pages

GAT Tutorial: Quantitative Comparisons

The document is a tutorial for the Graduate Admission Test (GAT) by Fellek Sabir Andisso, detailing various quantitative comparison questions and solutions. It includes multiple-choice questions comparing quantities, calculations of averages, probabilities, and combinations. The tutorial aims to prepare students for the GAT by providing practice problems and solutions.

Uploaded by

azmeraw
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
179 views43 pages

GAT Tutorial: Quantitative Comparisons

The document is a tutorial for the Graduate Admission Test (GAT) by Fellek Sabir Andisso, detailing various quantitative comparison questions and solutions. It includes multiple-choice questions comparing quantities, calculations of averages, probabilities, and combinations. The tutorial aims to prepare students for the GAT by providing practice problems and solutions.

Uploaded by

azmeraw
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

G RADUATE A DMISSION T EST (GAT) T UTORIAL

S AWLA C OMPUS

by
Fellek Sabir Andisso(PhD)
([Link]@[Link])

October 10, 2025


Quantitative comparison: Each of the questions 61-74 consists of two
quantities, one in column A and one in column B. You are to compare
the two quantities and choose if the quantity in column A is greater;
if the quantity in column B is greater;
if the two quantities are equal;
if the relationship cannot be determined from the information given.
Information: In a question, information concerning one or both of the
quantities to be compared is centered above the two columns. A symbol
that appears in both columns represents the same thing in column A as
it does in column B.
61. m and n are negative integers
Column A Column B
m
m+n n

A. The quantity in column B is greater


B. The quantity in column A is greater
C. The two quantities are equal.
D. The relationship cannot be determined from the information given.
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 1 / 42
62.
Column A Column B
−7 × 9 × 4768.95 12 × 4768.95 × (−6)
A. The quantity in column A is greater
B. The quantity in column B is greater
C. The two quantities are equal.
D. The relationship cannot be determined from the information given.
63.
Column A Column B
12 12 % of 40 5 18
A. The relationship cannot be determined from the information given.
B. The quantity in column A is greater
C. The quantity in column B is greater
D. The two quantities are equal.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 2 / 42


64. x 2 + xy = 0, x ̸= 0
Column A Column B
x2 y2
A. The two quantities are equal.
B. The relationship cannot be determined from the information given.
C. The quantity in column B is greater
D. The quantity in column A is greater
2x −1
65. y = 3−x = 31
Column A Column B
x y
A. The quantity in column B is greater
B. The quantity in column A is greater
C. The relationship cannot be determined from the information given.
D. The two quantities are equal.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 3 / 42


66. a K = 9 and 3k = 2
Column A Column B
a 27
A. The relationship cannot be determined from the information given.
B. The quantity in column B is greater
C. The quantity in column A is greater
D. The two quantities are equal.
√ √
67. 1 − x = 23 , x ≥ 0
2

Column A Column B
2
x 3

A. The two quantities are equal.


B. The quantity in column B is greater
C. The relationship cannot be determined from the information given.
D. The quantity in column A is greater

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 4 / 42


68.
Column A Column B
217 − 216 216
A. The two quantities are equal.
B. The quantity in column A is greater
C. The relationship cannot be determined from the information given.
D. The quantity in column B is greater
2
69. xx+1 < 0
Column A Column B
x −1
A. The relationship cannot be determined from the information given.
B. The quantity in column B is greater
C. The two quantities are equal.
D. The quantity in column A is greater

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 5 / 42


x −6
70. y −3 − 2 < 0, y < 3
Column A Column B
1
2x y
A. The two quantities are equal.
B. The quantity in column A is greater
C. The relationship cannot be determined from the information given.
D. The quantity in column B is greater
71. Values of X: 13,12.6, 15, 16.4,12,17
Column A Column B
Average (mean) of X Median of X
A. The relationship cannot be determined from the information given.
B. The quantity in column A is greater
C. The two quantities are equal.
D. The quantity in column B is greater

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 6 / 42


72.
Column A Column B
12!
9!3! 220
A. The relationship cannot be determined from the information given.
B. The quantity in column A is greater
C. The quantity in column B is greater
D. The two quantities are equal.
73. S = {1, 2, 3, 5, 6, 7}
Column A Column B
2
Probability to pick an even number out of S 7

A. The two quantities are equal.


B. The relationship cannot be determined from the information given.
C. The quantity in column A is greater
D. The quantity in column B is greater

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 7 / 42


C
w◦

z◦

x◦ y◦
74. A B
Column A Column B
x +y +z z +w
A. The quantity in column B is greater
B. The relationship cannot be determined from the information given.
C. The two quantities are equal.
D. The quantity in column A is greater
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 8 / 42
75. A group of 100 items have a mean of 54. If the mean of 60 of these
items is 58, what is the mean of the remaining items?

A. 46 B. 50 C. 52 D. 48

Solution:
STEP 1: Find the total sum of all 100 items
Sum100 = 10 × 54 = 5400
STEP 2: Find the sum of the 60 items
Sum60 × 58 = 3480
STEP 3: Find the sum of the remaining 40 items
Sum40 = sum100 − sum60 = 5400 − 3480 = 1920
STEP 4: Find the mean of the remaining 40 items
Mean40 = Sum40
40
= 1920
40 = 48

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 9 / 42


76. In a company, a regular work time is 40 hours per week and the rate
of payment for overtime work is 1 21 times the regular rate (per hour). How
much is the payment for an employ who worked 52 hours in a week if his
hourly regular payment rate is Birr 30?

A. Birr 2340 C. Birr 1740


B. Birr 2560 D. Birr 1560

Solution:
Regular hours=40
Overtime hours=52-40=12
Regular hourly rate=Birr 30
Overtime hourly rate=Birr 1.5 × 30= Birr 45.
Regular pay=40 × 30 = 1200
Overtime pay=12 × 45 = 540
Total weekly pay=1200+540=1740
Hence, the total payment is Birr 1740.
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 10 / 42
77. A person crossed a 600 meters long street in 4 minutes. What was
his speed in km perhour?

A. 8 km
hr C. 6 km
hr
B. 7 km
hr D. 9 km
hr

Solution:

distance covered: s = 600m


time taken: 4 minutes = 4 × 60 seconds = 240s
m s 600m m
speed in s : v = t = 240s = 2.5 s
convert ms to km m km
hr :1 s = 3.6 hr
v = 2.5 × 3.6 km km
hr = 9 hr

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 11 / 42


78. If 60% of members of a club is men, what is the ratio of men to
women in the club?

A. 5 : 4 C. 5 : 3
B. 4 : 3 D. 3 : 2

Solution:

m=number of men, w=number of women, t=total number of


members of the club
t = m + n, m = 60%t , w = 40%t,
m 60%t 60 3
w = 40%t
= 40 = 2 =3:2
Hence, the ratio of men to women is 3:2.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 12 / 42


79. Ten cards C1 , C2 , C3 , · · · , C10 , are randomly paired and placed in five
pigeonholes. What is the probability that C1 and C2 are placed in the
same pigeonhole?
Solution:

1 2
A. 9 C. 5
1 1
B. 10 D. 5

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 13 / 42


F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 14 / 42
80. A, B and C are firing at the same target independently. If their
probability to hit the target is 0.3, 0.4 and 0.5, respectively, what is the
probability that at least one of them hits the target?

A. 0.3 C. 0.5
B. 0.4 D. 1

Solution:To find the probability that at least one of A, B, or C hits the


target, we first calculate the probability that none of them hits the target
(i.e. each of them misses the target) and then subtract that from 1.
Probability that A misses: P (A ′ ) = 1 − P (A ) = 1 − 0.3 = 0.7
Probability that B misses: P (B ′ ) = 1 − P (B ) = 1 − 0.4 = 0.6
Probability that A misses: P (C ′ ) = 1 − P (C ) = 1 − 0.5 = 0.5
Since they are firing independently, the probability that all of them
miss (P (A ′ ∩ B ′ ∩ C ′ )) is the product of their individual probabilities
of missing:
P (A ′ ∩ B ′ ∩ C ′ ) = P (A ′ ) ∩ P (B ′ ) ∩ P (C ′ ) = 0.7 × 0.6 × 0.5 = 0.21
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 15 / 42
P (at least one hits ) = 1 − P (A ′ ∩ B ′ ∩ C ′ )) = 1 − 0.21 = 0.79
Thus, the probability that at least one of A, B, or C hits the target is
0.79, but this answer is not given in the choices.
81. Among a group of students, 50% of them like Mathematics, 40% like
History and 10% both. What is the probability that a student randomly
selected from the group likes neither Mathematics nor History?

A. 0.2 C. 0.25
B. 0.1 D. 0

Solution:Let:
P (M ) = 0.50 (the probability that a student likes Mathematics)
P (H ) = 0.40 (the probability that a student likes History)
P (M ∩ H ) = 0.10 (the probability that a student likes both
Mathematics and History)
The probability that a student likes either Mathematics or History is
P (M ∪ H )
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 16 / 42
P (M ∪ H ) = P (M ) + P (H ) − P (M ∩ H ) = 0.50 + 0.40 − 0.10 = 0.80
P (neither M nor H ) = 1 − P (M ∪ H ) = 1 − 0.80 = 0.20
Thus, the probability that a randomly selected student likes neither
Mathematics nor History is 0.20 or 20% and hence answer is A.

82.A committee of 3 men and 4 women is to be formed from the


candidates consisting of 7 men and 8 women. In how many ways can
the committee be formed?

A. 1050 C. 2450
B. 1720 D. 105

Solution:
The number of ways to choose r men from n is given by the
combination formula:
n n!

r = r !(n−r )!

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 17 / 42


So, the number of ways to choose 3 men from 7 is:
7 7! 7! 7×6×5×4!

3 = 3!(7−3)! = 3!4! = 3×2×1×4! = 7 × 5 = 35
And the number of ways to choose 4 women from 8 is
8 8! 8! 8×7×6×5×4!

4 = 4!(8−4)! = 4!4! = 4×3×2×1×4! = 2 × 7 × 5 = 70
Since the selections of men and women are independent, we can
multiply the number of ways to choose the men by the number of
ways to choose the women:
Total ways = 73 × 84 = 35 × 70 = 2450
 

Thus, the total number of ways to form the committee is 2450, and
hence the answer is C.

83. In how many different ways can the letters of the word ’COMPARE’
be arranged so that the vowels always come together?

A. 720 C. 144
B. 840 D. 120

Solution:
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 18 / 42
Since we want the vowels to always come together, we can treat
the group of vowels (OAE) as a single unit.
This gives us the following units to arrange: (OAE), C, M, P, R
This results in 5 units to arrange: (OAE), C, M, P, R.
The number of ways to arrange these 5 units is given by 5! = 120.
The vowels O, A, and E can be arranged among themselves in
3!=6 ways.
The total number of arrangements where the vowels are always
together is the product of the arrangements of the units and the
arrangements of the vowels: 5! ×3! = 120 × 6 = 720

Thus, the letters of the word ”COMPARE” can be arranged in 720


different ways such that the vowels always come together. Hence, the
answer is A.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 19 / 42


[Link] x and y are two quantities related by the equation y = 12 x +
2. What happens to y when x increases by 1?

1
A. y decreases by 2 C. y decreases by 2
1
B. y increases by 2 D. y increases by 2

Solution:

If x increases by 1, the new value of x becomes x+1.


We substitute this into the
equation:ynew = 12 (x + 1) + 2 = 21 x + 2 + 12
To find the change in y, we calculate the difference between the
new value ynew and the original value y
△y = ynew − y = 12 x + 2 + 12 − ( 12 x + 2) = 12 .
1
Thus, when x increases by 1, y increases by 2 and hence the
answer is D.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 20 / 42


85. If x − 2y = 3 and −2x + 3y = −4, then x =

A. 3 C. -2
B. -1 D. 2

Solution:
x −3
x − 2y = 3 ⇒ y = 2
substituting this equation into the second equaion we
get:−2x + 3( x − 3
2 ) = −4
⇒ −2x + 3x 9
2 − 2 = −4 ⇒ −4x + 3x − 9 = −8
⇒ x = −1

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 21 / 42


[Link] of the following lines passes through the point P (3, −1) in the
xy plane?

A. y = −2x + 5 C. y = −3x + 1
B. y = 2x − 5 D. y = 3x − 1

Solution: To determine which of the given lines passes through the point
P (3, −1), we need to substitute x = 3 into each line’s equation and check
if the resulting y value equals -1.
A. y = −2x + 5 ⇒ y = −2(3) + 5 = −1
Hence, The point P (3, −1) lies on this line.
B. y = 2x − 5 ⇒ y = 2(3) − 5 = 1
Hence, The point P (3, −1) doesn’t lie on this line.
C. y = −3x + 1 ⇒ y = −3(3) + 5 = −4
Hence, The point P (3, −1) doesn’t lie on this line.
D. y = 3x − 1 ⇒ y = 3(3) − 1 = 8
Hence, The point P (3, −1) doesn’t lie on this line.

Hence, the only line that passes through the point P (3, −1) is the one in
A. FELLEK SABIR(PHD) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 22 / 42
87. In the Figure below, each quadrilateral is a square. The perimeter of
each inner square is two-third the perimeter of the next square containing
it. If the area of the smallest square is 8cmˆ2, what is the area of the
shaded region (in cmˆ2)

405 243
A. 16 C. 8
405 243
B. 8 D. 4

Solution:
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 23 / 42
88. In the figure below ABCD is a rectangle containing three circles
whose centers are on a line segment parallel to AB at E,F and G. The
two smaller circles has equal radius which is half of the radius of the
larger circle. If the area of each of the small circles is π cm2 , what is the
area of the shaded region (in cm2 ).

A. 32 − 4π C. 24 − 4π
B. 32 − 6π D. 24 − 6π

Solution:

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 24 / 42


Let r1 be radius of small circles, then radius of bigger circle r2 is
r2 = 2r1
a (smll circles) = π ⇒ π r12 = π
⇒ radius of small circle=1cm.
⇒ radius of big circle=2cm.
⇒ AB = 8cm and AD = 4cm
⇒ a (ABCD ) = 8cm × 4cm = 32cm2
sum of areas of small circles = 2π , area of bigger circle=4π
sum of area of all circles = π r22 + 2π r12 = π 22 + 2π 12 = 6π .
a (shaded) = a (ABCD ) − sum of areas of all circles = 32 − 6π

Hence, the answer is B.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 25 / 42


89.A man walked diagonally across a rectangular plot of land from one
of its corner to the opposite. If the plot is 30 m by 40 m, what percentage
of distance did he save by not walking along the edges?

A. 45% C. 65%
B. 71.4% D. 54.5%

Solution:
A rectangular plot 30m × 40m
Man walks diagonally (shortest path from one corner to opposite).
Normally, if he goes along the edges, the distance = 30+40=70m.
Diagonal √
distance d by√Pythagoras therem
√ is:
d = 302 + 402 = 900 + 1600 = 2500 = 50
Distance saved =70m-50m=20m
Percentage saved (Percentage saving is relative to the longer route
(along edges):) 20 2000
70 × 100 = 70 = 28.57%

The man saved about 28.6% of the distance by walking diagonally, but
this answer is not available in the choices.
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 26 / 42
Questions 90 - 95 refer to the following bar diagrams and pie chart.

Production in Thousands of Tons Coffee Wheat Maize

40 40% R2
10% R3
R4
20 15% R1
35%

0
R1 R2 R3 R4 II. Percentage of
Region Agricultural Land in the
Four Regions
I. Production of Coffee, Wheat & Maize
in Four Regions

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 27 / 42


90. Which region’s production is the maximum?

A. R4 C. R1
B. R2 D. R3

Solution:From the bar graph we see that each region’s production in


thousands of tons is:

R1: Coffee = 45, Wheat = 20, Maize = 30 ⇒ Total = 95


R2: Coffee = 30, Wheat = 40, Maize = 35 ⇒ Total = 105
R3: Coffee = 10, Wheat = 15, Maize = 25 ⇒ Total = 50
R4: Coffee = 35, Wheat = 25, Maize = 20 ⇒ Total = 80

Hence, the maximum total production is in Region R2 which is 105


thousand tons.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 28 / 42


[Link] region’s productivity is the maximum?

A. R3 C. R2
B. R4 D. R1

Solution:Here ”productivity” means production per unit of agricultural


land. From the two diagrams we have :
From the bar graph, in thousand tons we have:
R1: 45+20+30=95
R2: 30+40+35=105
R3: 10+15+25=50
R4: 35+25+20=80
From the pie chart we have:
R1: 35%
R2: 40%
R3: 10%
R4: 15%
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 29 / 42
Total production
productivity =
Land percentage
Total production 95
R1 : productivity = = = 2.71
Land percentage 35

Total production 105


R2 : productivity = = = 2.625
Land percentage 40

Total production 50
R3 : productivity = = =5
Land percentage 10

Total production 80
R4 : productivity = = = 5.33
Land percentage 15

Hence, the maximum productivity is in Region R4.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 30 / 42


92. What is the angle of the sector in the pie chart representing R4?

A. 36◦ C. 72◦
B. 42◦ D. 54◦

Solution:We know the pie chart shows agricultural land distribution.

R4’s share of land = 15%.


A full circle= 360◦
Angle for R4 = 15% × 360◦ = 15
10 × 360◦ = 54◦
Hence, answer is D.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 31 / 42


93. What is the ratio of agricultural land in R3 to the agricultural land in
R2?

A. 1:4 C. 1:3
B. 3:4 D. 2:3

Solution:From the pie chart:

Agricultural land in R3=10%


Agricultural land in R2=40%

Hence, the ratio is : R3:R2=10:40=1:4 and thus answer is A.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 32 / 42


94. In what percent, the production of Coffee in R1 is more than the
production of Coffee in R3?

A. 350 C. 450
B. 45 D. 35

Solution:We are asked: By what percent is Coffee production in R1


more than in R3?
Coffee production values from bar graph we have:
R1=45
R3=10
35
Percentage increase (relative to R3) is: 10 × 100 = 350%
Hence, the production of Coffee in R1 is 350% more than in R3.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 33 / 42


95. If R1 exports 42% of its Coffee at the rate of $6.50 per kg and R4
exports 39% of its Coffee at the rate of $6 per kg, what is the ratio of the
income of R1 to that of R4 from the exports?

A. 2:1 C. 5:4
B. 4:3 D. 3:2

Solution:
Coffee production in R1 and R4
R1 Coffee=45 (thousand tons)
R4 Coffee=35 (thousand tons)
Exported quantity
R1 exports 42% of 45: 0.42 × 45 = 18.9 thousand tons
R4 exports 39% of 35: 0.39 × 35 = 13.65 thousand tons
Converting tons to kilograms (1 ton = 1000 kg)
R1 exports = 18.9 × 1000 = 18, 900kg
R4 exports = 13.65 × 1000 = 13, 650kg

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 34 / 42


Income from exports
R1 income = 18, 900 × 6.5 = 122, 850 dollars
R4 income = 13, 650 × 6 = 81, 900 dollars
Ratio of incomes is: R1 : R4=122,850:81,900=3:2.

Hence, answer is D.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 35 / 42


F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 36 / 42
Questions 96 - 100 refer to the following graph

F IGURE 1: Production of Laptops by Two Companies (2005–2010)

Company X Company Y
Laptops Produced in Thousands

180

160

140

120

100
2,005 2,006 2,007 2,008 2,009 2,010
Year

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 37 / 42


96. What was the maximum difference between the annual productions
of the two companies?

A. 50,000 B. 41,000 C. 41 D. 50

Solution:The table of productions and differences taking data from the


line graph (values are in thousands of laptops) looks as below:
TABLE 1: Annual Production of Laptops by Two Companies (in Thousands)

Year Company X Company Y Difference


2005 159 139 20
2006 140 119 21
2007 120 161 41
2008 148 98 50
2009 127 140 13
2010 168 179 11

The maximum difference is 50 thousand laptops in 2008. Hence, the


answer is A. 50,000.
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 38 / 42
97. What was the maximum difference between the annual productions
of the two companies?

A. 139333 C. 144
B. 172400 D. 143667

Solution:Values for company X are:159,140,120,148,127,168


Sum = 159 + 140 + 120 + 148 + 127 + 168 = 862
862
There are 6 years (2005–2010), thus Average = 6 ≈ 143.667
Hence, the average annual production of Company X was 143667
thousand laptops.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 39 / 42


98. The production of laptops by Company X was approximately what
percentage of the production by Company Y in year 2008?

A. 132%
B. 66%
C. 151%
D. 164%
Solution:We are asked: In 2008, Company X’s production as a
percentage of Company Y’s production.

Company X (2008) = 148 (thousands)


(thousands) Percentage:
148
Company Y (2008) = 98 98 × 100 = 151.02%

Therefore, in 2008, Company X produced about 151% of Company Y’s


production and hence the answer is C.151%.
F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 40 / 42
[Link] total production by Company X was approximately what
percentage of the total production by Company Y during the period?

A. 132% C. 151%
B. 66% D. 95%

Solution:

The total production (2005–2010) for company


X:159+140+120+148+127+168=862
The total production (2005–2010) for company
Y:139+119+161+98+140+179=836
862
Percentage: 836 × 100 ≈ 103.11%
The total production by Company X was about 103% of the total
production by Company Y during the period, and hence the answer the
correct answer is not given in the options.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 41 / 42


100. How many times larger was the decrease in production by
Company Y in year 2008 than the decrease in year 2006?

A. 3.85 C. 3.45
B. 3.15 D. 3.54

Solution:Company Y’s production changes look:


2005 → 2006
139 → 119, decrease = 139-119=20.
2007 → 2008
161 → 98, decrease = 161-98=63.
Ratio of decreases: 63
20 = 3.15

Hence, the decrease in 2008 was about 3.15 times larger than the
decrease in 2006, and therefore the answer is B.

F ELLEK S ABIR (P H D) GAT T UTORIAL S AWLA O CTOBER 10, 2025 42 / 42

You might also like