Ain Shams University Freshmen level
Faculty of Engineering Electricity and Magnetism
Department of Eng. Phys. & Math. PHM 122 / Fall2025
Problem set 1 (Model Answer)
Vectors
Part I: Choose the best answer in the following:
1. The value of k. k ı̂ is:
(a) zero (b) +1 (c) -1 (d) 3 (e) 3
k ı̂ ȷ̂ → k. ȷ̂ 0
Ans: a
2. If A B A B, and neither A nor B
vanishes, then:
(a) A and B are parallel and in the same direction.
(b) A and B are opposite in direction.
(c) the angle between A and B
is
(d) the angle between A and B
is
(e) A is perpendicular to B .
B
A √A B 2ABcosθ. Trying all angles given in the answers, we find that θ 0 gives
Ans: a
B
A √A B 2AB √A 2AB B !A B" A B
B
A B , and neither A nor B
vanishes, then:
3. If A
(a) A and B
must be in the same direction and B
(b) A must be perpendicular
(c) A must be in the opposite direction of B (d) the angle between A and B
must be 600.
(e) none of the previous is true.
B
A √A B 2ABcosθ. Trying all angles given in the answers, we find that θ 90$ gives
Ans: b
B
√A B or A B
A A B
4. Vectors A and B = B if:
lie in the xy plane. We can deduce that A
() +)
(a) A& A' B& B' (b) A& A' B& B' (c) A& A' and B& B' (d) ( +*
*
(e) A& B& and A' B'
Ans: e
For two vectors to be exactly equal, all the components of one should be identical to their counterparts of the
other.
1/3
5. The component of the vector B in the direction of the vector A is
(a) A B
, A (b) A. B
, B
(c) A. B
, A (d) A B
, B
(e) A B . B
, A
The component of B in direction of A is B. A
- B /|A
. A |
Ans:C
2ı̂ 3k and B
6. Two vectors lying in the xz plane are given by the equations A −ı̂ 2k. The
B
value of A is
3
(a) 2 3
(b)−2 (c) 45̂ (d) −45̂ 3
(e) 6̂ 2
2ı̂ −ı̂ 2k 3k −ı̂ 2k
A B −7ȷ̂
Ans: d
7. Two vectors lie with their tails at the same point. When the angle between them is increased by 20
(a) (b) 89 (c) : (d) (e) ;
degrees, the magnitude of their vector product doubles. The original angle between them was about:
Ans: B
c< ABsinθ; c ABsin!θ 20"; ?@ 2
? BCD!θEF"
BCDθ
A
2sinθ cosθsin20 sinθcos20 tanθ →θ 18F
BCDF
I?$BF
Verification: BCD!<M" ≅ 2
BCD!LM"
8. Let R S T, R ≠ 0, T ≠ 0 and U≠ 90V , where θ is the angle between S and T when they are drawn
(a) R S T
sin θ (b) −R T S (c) R. S 0 (d) R
. T
0 (e) S. T
0
with their tails at the same point. Which of the following is NOT true?
Ans: e
9. A certain vector in the xy plane has an x-component of 4m and a y-component of 10m. It is then rotated
(a) 20W (b) 7.2W (c) 5.0W (d) 4.5W (e) 2.2W
in the xy plane so its x component is doubled. Its new y-component is about:
The vector keeps the same length while rotating 4 10 8 y y √52 7.2m
Ans: b
A
10. If C B . B
, A 0 and C and B
2B then the angle between C is equal to
] ] :] ] ]
^ ^ :
(a) (b) (c) (d) (e)
A
If C B
and A . B
0 C is the hypotenuse of a right angled triangle of sides A
and B
. If the angle
Ans: a
between C and B is ϕ then cosϕ 0.5ϕ
` b
a L
11. If A, B are three unit vectors and C
and C B
A , then the angle between A and B
is equal to
π π 2π π π
(a) (b) (c) (d) (e)
2 6 3 4 3
2π
Ans: c
C -B
A - →1 √1 1 2cosθ → 1 2 2cosθ → cosθ −0.5 → θ 120$
3
2/3
Part II: Problems:
1. Show that d 3 and e
6̂ − :5̂ − 2 3 are orthogonal.
6̂ 5̂ − 2
A. B
4 − 8 4 . B
0A B
A cosθ 0θ | nor |B
90$ since neither |A | equals zero.
Ans:
3 g.
coordinates are measured in meter] if the applied force is f :6̂ − 5̂ − 2
2. Find the work done in moving an object between the two points P( 2,3,10) and Q(5,5,5) [the
The displacement vector is given by S !5 − 2"ı̂ !5 − 3"ȷ̂ !5 − 10"k 3ı̂ 2ȷ̂ − 5k
Ans:
W F . S 2 ∗ 3 − 1 ∗ 2 − 1 ∗ −5 9 Joules
3. Find a vector of length o that is perpendicular to both vectors:
^6̂ − :5̂ 2
d 3 and e 3 . The dimensions are in meters
6̂ − ^5̂ − 2
To form a vector perpendicular to A and B
we need to calculate C A B
or C B
−A
Ans:
ı̂ ȷ̂ k
We can choose for example C A B p 3 − 2 4 p 14ı̂ 19ȷ̂ − k
4 −3 −1
and Bis C
a -
A vector of unit length in a direction normal to A
<qr̂E<st̂Iu
a L.v
A vector of length 5 in that direction is D 5C 2.96ı̂ 4.02ȷ̂ − 0.211k
4. Prove that the area of a parallelogram with sides d and e equals |d
e
| then find the area of the
triangle having vertices at P(1, 3, 2), Q(2, -1, 1), R(-1, 2, 3). The coordinates are measured in meter.
It is well known that the area of a parallelogram of sides A and B
equals ABsinθ where θ is the angle
Ans:
between the two vectors A and B
.
Since |A B
| ABsinθ the area of the parallelogram equals |A B
|
The area of a triangle of the same sides A and B B
is half that of the parallelogram = 0.5|A |
Let A PQ !2 − 1"ı̂ !−1 − 3"ȷ̂ !1 − 2"k ı̂ − 4ȷ̂ − k and
B PR !−1 − 1"ı̂ !2 − 3"ȷ̂ !3 − 2"k −2ı̂ − ȷ̂ k.
ı̂ ȷ̂ k
Then the area of the triangle = 0.5 A B 0.5 {p 1 −4−1p{ 0.5 −5ı̂ − ȷ̂ − 9k 0.5√25 1 81
−2−1 1
0.5√107 5.17m
3/3