0% found this document useful (0 votes)
13 views3 pages

Environmental Pollution: Sources & Solutions

Module 3 covers various aspects of environmental pollution, including sources, impacts, and management strategies for water, air, soil, and noise pollution. It also discusses waste management, public health implications, and relevant environmental acts. Key topics include permissible limits for drinking water quality, the effects of pollutants, and methods for pollution control.

Uploaded by

Tejaswi Bhat
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views3 pages

Environmental Pollution: Sources & Solutions

Module 3 covers various aspects of environmental pollution, including sources, impacts, and management strategies for water, air, soil, and noise pollution. It also discusses waste management, public health implications, and relevant environmental acts. Key topics include permissible limits for drinking water quality, the effects of pollutants, and methods for pollution control.

Uploaded by

Tejaswi Bhat
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Module 3

Environmental Pollution (Sources, Impacts, Corrective and Preventive measures, Relevant


Environmental Acts, Case-studies): Surface and Ground Water Pollution; Noise pollution; Soil Pollution
and Air Pollution.
Waste Management & Public Health Aspects: Bio-medical Wastes; Solid waste; Hazardous wastes; E-
wastes; Industrial and Municipal Sludge.

1. Environmental Pollution is due to


Answer: Rapid Urbanization and Deforestation

2. Soil erosion removes surface soil contains


Answer: Organic matter and plant nutrient

3. As per BIS, the permissible limit of PH value for Drinking water


Answer: 6.5 to 8.5

4. What is the Max. allowable concentration of Iron content in drinking water ? (as per BIS).
Answer: 1.0mg/l

5. Cholera and Typhoid are caused by


Answer: Bacteria

6. Excess of Nitrate in drinking water causes


Answer: Blue Baby Sundrome

7. Water quality involves measuring the number of colonies of


Answer: Coliform bacteria

8. Water is an excellent solvent because


Answer: It has high dielectric constant

9. Turbidity in water mainly arises from


Answer: Colloidal mater

10. Odour in water can be eliminated


Answer: Aeration

11. ______ is a nonpoint source of water pollution


Answer: Urban and Suburban lands

12. ______ is a point source of water pollution


Answer: Factory
13. Temporary hardness of water is due to
Answer: Carbonates and Bicarbonates

14. The process of killing micro-organisms in water is called


Answer: Disinfection

15. The liquid waste from baths and kitchen is called


Answer: Sullage

16. BOD is abbreviation of


Answer: Biochemical Oxygen Demand

17. Physical pollution of water is due to


Answer: Turbidity

18. ______ is a major source of Thermal pollution


Answer: Thermal power plants

19. Minamata Disease is caused due to


Answer: Mercury

20. Air pollution in automobiles can be controlled by fitting


Answer: Catalytic converter

21. Plants grown by the roadside have higher content of


Answer: Pb (lead)

22. _______ is a government regulatory system designed to give companies an incentive to reduce
their carbon emissions.
Answer: Cap and trade

23. The noise is measured in


Answer: Decibels (dB)

24. Sound above ____is considered as hazardous noise pollution


Answer: Above 80 dB

25. _____ is the source of fly ash pollution


Answer: Thermal power plant

26. ______ is an aerosol


Answer: Smoke, Fume and Mist

27. Hemoglobin of blood forms carboxy-hemoglobin with


Answer: Carbon monoxide

28. Decrease of oxygen level in water causes


Answer: Death of aquatic life

29. COD is
Answer: Chemical Oxygen Demand

You might also like