0% found this document useful (0 votes)
57 views13 pages

Fluid Mechanics and Thermodynamics Quiz

The document consists of a series of questions and answers related to various topics in fluid dynamics, thermodynamics, and mechanical engineering. It covers principles such as Bernoulli's law, heat transfer processes, properties of fluids, and types of engines and compressors. Each question is followed by the correct answer, providing a resource for studying these technical concepts.

Uploaded by

manalo.jonmelo
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
57 views13 pages

Fluid Mechanics and Thermodynamics Quiz

The document consists of a series of questions and answers related to various topics in fluid dynamics, thermodynamics, and mechanical engineering. It covers principles such as Bernoulli's law, heat transfer processes, properties of fluids, and types of engines and compressors. Each question is followed by the correct answer, providing a resource for studying these technical concepts.

Uploaded by

manalo.jonmelo
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

MODULE 1 5.

The amount of heat needed to raise the temperature of one lb of that substance one
degree Fahrenheit is:
1. Which of the following is the basis of Bernoulli’s law for fluid flow? A. Specific heat
A. The continuity equation B. Btu
B. The principle of conservation of energy C. Latent heat
C. The principle of conservation of mass D. Relative heat
D. Fourier’s law
Answer: B
Answer: B
6. What is the study of condition of air and moisture in the atmosphere?
2. A leak from a faucet comes out in separate drops. Which of the following is the main A. Atmospherics
cause of this phenomenon? B. Psychometrics
A. Gravity C. Thermodynamics
B. Air resistance D. Gas dynamics
C. Viscosity of fluid
D. Surface tension Answer: B

Answer: D 7. What is the gage used to measure 0.001 to 1 atm pressure?


A. Bourdon
3. The measure of the fluid resistance when acted upon by an external force is called: B. Water manometer
A. Tackiness C. Mercury manometer
B. Density D. Metallic diaphragm
C. Flash point
D. Viscosity Answer: C

Answer: D 8. One of the types of non-material nuclear radiation is:


A. Transmulation radiation
4. The heat transfer process in a cooling tower consists of a transfer of heat from water to: B. Walton radiation
A. None of the above C. Gamma radiation
B. Vapour D. Betatron radiation
C. Unsaturated air
D. Ice Answer: C

Answer: C
9. Which engine is suitable in the power plant to generate power of 100 hp to 5000 hp? 13. The part that directs the flow of the refrigerant through the compressor:
A. Gasoline engine A. Wrist pin
B. Diesel engine B. Valve
C. Motor C. Piston
D. Steam engine D. Connecting rod

Answer: B Answer: B

10. In an internal combustion engine, the stroke that discharges gas inside the engine’s 14. The odorless refrigerant; its boiling point varies over a wide range of temperatures:
cylinders: A. Freon 22
A. Inlet B. Freon 12
B. Exhaust C. Freon refrigerants
C. Compression D. Ammonia
D. Power
Answer: A
Answer: B
15. The boiling point of Freon 22 is:
11. The ratio between the actual power and the apparent power in any circuit is known as A. -41.04 ̊F
the ___________ of the circuit. B. 40.60 ̊F
A. Measured power C. -38.40 ̊F
B. Capacity D. -31.40 ̊F
C. Power factor
D. KVAR Answer: A

Answer: C 16. Medium pressure when applied to valves and fittings, implies they are suitable for a
working pressure off from:
12. The product of complete combustion of gaseous hydrocarbons A. 862 to 1200 kpa
A. Carbon dioxide and water B. 758 to 1000 kpa
B. Carbon monoxide C. 500 to 1000 kpa
C. Carbon monoxide, water and ammonia D. 659 to 1050 kpa
D. Water, carbon monoxide and carbon dioxide
Answer: A
Answer: A
17. A general term for a device that receives information in the form of one or more physical 21. A device whose function is to pass an information in an unchanged form or in some
guantities, modifies the information and/or its form, if required, and produces a modified form:
resultant output signal: A. Relay
A. Converter B. Sensor
B. Transducer C. Transmitter
C. Sensor D. Transducer
D. Scanner
Answer: A
Answer: B
22. A device whose primary function is to meter the flow of refrigerant to the evaporator:
18. In process of pair formation, a fair cannot be formed unless the quantum has an energy A. Sniffer valve
greater than: B. Equalizers
A. 2 moC2 C. Thermostatic expansion valve
B. ½ m V2 D. Crossover valve
C. 0.5Mev
D. hv/C Answer: C

Answer: A 23. The volume remaining when the piston reaches the end of the compression stroke:
A. Air cell
19. The temperature of hot metals can be estimated by their color. For steel iron, the color B. Combustion chamber
scale at 2200 ̊F is roughly: C. Turbulence chamber
A. white D. Pre-combustion chamber
B. orange
C. dark red Answer: B
D. yellow
24. Specific heat capacity is an SI derived unit described as:
Answer: A A. J/kg
B. W/m- ̊K
20. Mathematically, a thermodynamic property is which of the following? C. J/m3
A. A point function D. J/kg- ̊K
B. Discontinuous
C. A path function Answer: D
D. Exact differential

Answer: A
25. The fundamental difference between pipe and tubing is: 29. Engines using heavy fuels require heating of the fuel so that the viscosity at the injector
A. The dimensional standard to which each is manufactured is:
B. Compression joints A. Around 200 SSU
C. The smoothness of the surface B. 100 SSU or less
D. Bell and spigot joint C. 200 SSU ± 50
D. 150 SSU or slightly higher
Answer: A
Answer: D
26. One of the most popular types of compressor is basically made of:
A. Roots type blower 30. The temperature of a fluid flowing under pressure through a pipe is usually measured
B. Pulse turbo charger by:
C. Constant pressure turbocharger A. Glass thermometer
D. Turbo compressor B. Electric-resistance thermometer
C. Thermocouple
Answer: A D. All of the above

27. Crankshaft of reciprocating type of compressor is basically made of: Answer: D


A. Semi-steel
B. Aluminium alloy 31. An increase in the deposition of slag and ash on the surface for heating of oil-fired boilers
C. Cast iron in both marine and stationary service has affected boiler efficiency. The following are
D. Steel forging the causes except:
A. Low temperature corrosion of the cold section of air heaters and duct works
Answer: C B. Slagging of high temperature superheater surfaces
C. High temperature corrosion of steel
28. A chemical method of feedwater treatment which uses calcium hydroxide and sodium
D. Increase of heat transfer in the boiler
carbonate as reagents:
A. Thermal treatment Answer: D
B. Lime soda treatment
C. Demineralization process 32. The type of filter where the filtering element is replaceable:
D. Ion exchange treatment A. Paper edge filter
B. Metal edge filter
Answer: B C. Pressure filter
D. Filter with element

Answer: D
33. Which does not belong to the group? 37. What is the function of the compression joint of pipes or tubes?
A. Air injection system A. It is used to connect two pipes by welding
B. Mechanical injection system B. It is used to connect two pipes by pressing both ends
C. Time injection system C. When tightened, compress tapered sleeves so that they form a tight joint on
D. Gas admission system the periphery of the tubings they connect
D. It connects two pipes with the use of threaded couplings
Answer: C
Answer: C
34. Cooling water system consists of equipment to dissipate that absorbed by the engine
jacket water. Lube oil and the heat to be removed from air intercooler in measurable to 38. The component of rotary pump
keep the engine outlet water temperature constant and the differential of the cooling A. Gears
water at a minimum preferably not to exceed: B. Piston
A. 10 to 30 ̊F C. Impeller
B. 10 to 50 ̊F D. Screw
C. 10 to 20 ̊F
D. 10 to 40 ̊F Answer: D

Answer: C 39. An instrument commonly used in most Research and Engineering Laboratories because
it is small and fast among the other thermometers:
35. There are two board types in the classification of lubricating oils, they are: straight and A. Mercury thermometer
____ B. Liquid-and-glass thermometer
A. Active C. Gas thermometer
B. Inactive D. Thermocouple
C. Crooked
D. Additives Answer: D

Answer: D 40. What is the term used to express the ration of specific humidities, actual versus
saturated
36. Amount of air required in the low by-pass factor A. Relative humidity
A. Does not change B. Absolute humidity
B. Greater C. Degree of saturation
C. Lesser D. Percent saturation
D. Indeterminate
Answer: D
Answer: C
41. What is the process whereby a fissionable species is utilized as a source of neutrons to 45. How do you treat a statement that is considered a scientific law?
produce more nuclei of its own kind than are used up? A. We postulate to be true
A. Developing B. Accept as a summary of experimental observation
B. Culturing C. We generally observed to be true
C. Multiplying D. Believe to be derived from mathematical theorem
D. Breeding
Answer: B
Answer: D
46. The transmission of heat from one place to another by fluid circulation between the
42. A process of heat transfer to motion of matter caused by a change in density: spots of different temperatures is called”
A. Absorption A. Convection
B. Radiation B. Radiation
C. Conduction C. Conservation
D. Convection D. Conduction

Answer: D Answer: A

43. What is the most efficient thermodynamic cycle? 47. What is reoffered by control volume
A. Carnot A. An isolated system
B. Diesel B. Closed system
C. Rankine C. Fixed region in space
D. Brayton D. Reversible process only

Answer: A Answer: C

44. The diagonal lines in the psychrometric chart represent: 48. Which of the following types of flow meters is most accurate?
A. Effective temperature A. Venture tube
B. Dry-bulb temperature B. Pitot tube
C. Wet-bulb temperature C. Flow nozzle
D. Dew-point temperature D. Foam type

Answer: C Answer: B
49. Pneumatic tools are powered by: 53. The specific measurement of moisture content air:
A. Steam A. Relative humidity
B. Water B. Percent saturation
C. Natural gas C. Degree of saturation
D. Air D. Specific humidity

Answer: D Answer: D

50. A graphical representation between discharge and time is known as: 54. Highest pressure drop in refrigeration cycle:
A. Hectograph A. Compressor
B. Monograph B. Condenser
C. Hydrograph C. Expansion valve
D. Topograph D. Evaporator

Answer: C Answer: C

51. In a diesel engine, what elements in the fuel that make the work of the lubricant more 55. What is an expansion loop?
difficult? A. A double long radius elbow to minimize friction losses
A. Water and ash content B. A pipe bent to a loop to change direction
B. High octane number C. A pipe expander fitting
C. High cetane number D. A large radius bend in a pipe line to absorb longitudinal expansion in the pipe
D. Sulphur and asphaltene content line due to heat

Answer: D Answer: D

52. What is the function of a radiation pyrometer? 56. What is the color code of steam pipe lines?
A. Boiler water height A. Silver gray
B. Boiler pressure B. Green
C. Furnace temperature C. Red
D. Boiler drum pressure D. Yellow

Answer: C Answer: A
57. What is absorb by sulphites in boiler water treatment? 61. Which of the following refrigerant is most highly toxic?
A. Oxygen A. Ammonia
B. carbon dioxide B. Freon 12
C. Impurities settled in mud drums C. Sulfur dioxide
D. Carbon dioxide and oxygen D. Methyl chloride

Answer: C Answer: A

58. What is meant by choking in pipe flow? 62. Water turbine converts:
A. The specified mass flow rate cannot occur A. Mechanical energy into electrical energy
B. Shock waves always occur B. Hydraulic energy into electrical energy
C. A valve is closed in a line C. Mechanical energy into hydraulic energy
D. A restriction in flow area occurs D. Hydraulic energy into mechanical energy

Answer: A Answer: D

59. What is a check valve? 63. How do you differentiate surge from water hammer?
A. A valve designed to allow a fluid to pass through in one direction only A. Time for a pressure to traverse the pipe
B. A valve designed to release the excess pressure B. The pressure reservoir at the end of the pipe
C. A valve which allows flow of fluid in either direction C. Rate of deceleration of flow
D. A valve used for checking the pressure of fluid D. Relative compressibility of liquid

Answer: A Answer: A

60. What is the prime purpose of providing alubricating oil pre-heater in an emergency 64. Throttling of the refrigerant through the expansion valve in a vapor refrigeration cycle
stand-by diesel genset? is:
A. To keep the lub oil viscosity down under cold condition and enhance the A. Reversible adiabatic process
starting of the cold engine B. Constant entropy process
B. To avoid moisture condensation in the engine C. Irreversible adiabatic process
C. To avoid corrosion to engine parts D. Isometric process
D. To see to it that the lubrication system is functioning properly
Answer: C
Answer: A
65. Assuming real process, the net entropy change in the universe is: 70. The main cause of air pollution as a result of burning fuel oil is:
A. Must be calculated A. Sulfur dioxide
B. Equal to zero B. Silicon dioxide
C. Negative C. Hydrogen dioxide
D. Positive D. Nitrogen dioxide

Answer: D Answer: D

66. What characterizes a reaction turbine? 71. What takes place in a uniflow scavenging?
A. Steam losses,velocity as it leaves the diaphragm A. Turbo blower exhaust header to create vacuum in cylinders
B. Steam strikes the blades at right angles B. Air reversing direction in cylinders
C. Steam will react with a force in the diaphragm C. Uses two blowers to purge cylinders
D. Steam is deflected D. Air travelling in one direction

Answer: C Answer: D

67. The work done in an adiabatic process in a system; 72. One joule of work is done by a force of one newton acting through a distance of:
A. Is equal to change in total energy in a closed system A. One meter
B. Is equal to the net heat transfer plus the entropy change B. One inch
C. Is equal to the change in total energy of closed system plus entropy change C. A foot
D. Is equal to the change in total energy of closed system plus net heat transfer D. One cm

Answer: D Answer: A

68. How do you increase the output of a centrifugal pump? 73. In a centrifugal pump, if the impeller is kept the same and the speed varied, the pump
A. Speed up rotation output shall change in accordance to the equation:
Q1 N2
B. Install recirculation A. =
Q2 N1
C. Increase the suction pipe area
B. Q1 = Q 2
D. Increase the discharge pipe area
C. Q1 +N1 = Q 2 + N2
Q2 N2
Answer: A D. =
Q1 N1

69. Based on the first law of thermodynamics, which of the following is wrong? Answer: D
A. The heat transfer equals the work plus energy change
B. The heat transfer cannot exceed the work done
C. The net heat transfer equals the net work of the cycle
D. The net heat transfer equals the change if no work is done

Answer: B
74. In an imhoff tank: 78. With regards to corrosion of metals, passivation is the process that:
A. The effluent contains very little dissolved exygen A. Intensifies deterioration temporarily
B. There are no settling compartments B. Changes the composition of the metal
C. The sludge and raw sewage are not mixed C. Inhibits further deterioration
D. The sludge and fresh sewage are well mixed to give complete digestion D. Alters the grain size of the metal

Answer: C Answer: C

75. A thermodynamic system which undergoes a cyclic process during a positive amount of 79. (U + PV ) is a quantity called:
work as done by the system: A. Flow energy
A. Reversed Rankine cycle B. Shaftwork
B. Heat pump C. Enthalpy
C. Reversible-Irriversible process D. Internal energy
D. Heat engine
Answer: C
Answer: D
80. An adiabatic process with no work done is:
76. The transmission of heat from hot body to cold body by electromagnetic waves is A. Isometric
called: B. Throttling
A. Conduction C. Isobaric
B. Absorption D. Polytropic
C. Convection
D. Radiation Answer: B

Answer: D 81. If an initial volume of an ideal gas is compressed to one-half its original volume and to
twice its original temperature, the pressure
77. The boiling point of freon 12 𝐶𝐶𝑙2 𝐹2 : A. Doubles
A. −41.6 ℃ B. Quadruples
B. −40 ℃ C. Remains constant
C. −29.6 ℃ D. Halves
D. −41.8 ℃
Answer: B
Answer: C
82. The increase in enthalpy of a substance when it undergoes some phase change at 86. A type of boiler which incorporates furnace water cooling in the circulatory system is
constant pressure and temperature otherwise known as:
A. Heat of fusion A. Integral-grate boiler
B. Heat of vaporization B. None of the above
C. Heat of transformation C. Integral-furnace boiler
D. Heat of crystallization D. Integral-cogeneration boiler

Answer: B Answer: C

83. If the anti freeze at a certain temperature has a concentration of a known value, what 87. One of the best known safety practices in industrial plant is:
will be its behavior as it progressively cools? A. To provide alert security
A. It remains a liquid until the temperature drops to a certain point B. To provide machines with appropriate guards
B. Cooling the solution below the limit liquefies the entire mixture C. To maintain a fire brigade
C. It freezes out most of water into ice D. To train delivery personnel
D. Its stoppage in cooling will result in water and ice mixture
Answer: B
Answer: A
88. Which of the four does not belong to the group?
84. Dew point is which of the following? A. Class d fire – fire caused by lpg
A. Adiabatic saturation temperature B. Class b fire – fire caused by oil and other hydrocarbons
B. Temperature of grains of moisture per lb of bone dry air C. Class c fire – electrical fire
C. Temperature of 50% RH D. Class a fire – fire caused by light combustible materials like paper and wood
D. Wet bulb temperature
Answer: A
Answer: A
89. All heavy machinery should be supported on solid foundations of sufficient mass and
85. Air used for comfort cooling shall maintain a movement of from: base area to prevent or minimize transmission of:
A. 4570 to 7620 mm/min A. Objectionable vibration to the building and occupied space
B. 7800 to 9200 mm/min B. Objectionable vibration or forces from nearby machine
C. 8500 to 10000 mm/min C. Better control of the drainage system
D. 8.0 to 10.0 m/min D. Objectionable sound coming from the exhaust

Answer: A Answer: A
90. On existing installation boiler, to lowest factor of safety permissible shall be: 94. A specimen is subjected to load. When the load is removed, the strain disappears.
A. 7 From this information, which of the following can be deduced about this material?
B. 6 A. It is elastic.
C. 5 B. It has a high modulus of elasticity.
D. 4.5 C. It is plastic.
D. It is ductile.
Answer: D
Answer: A
91. The age limit of horizontal return tubular flue or cylinder boiler having a longitudinal
lap joint and operating at a pressure in excess of 0.345 mpa or 3.45 bar gage shall be 95. A type of water turbine where a jet of water is made to fall on the blades or buckets
A. 18 years and due to the impulses of water, the turbine starts to move:
B. 35 years A. Pelton wheel
C. 30 years B. Steam turbine
D. 20 years C. Francis turbine
D. Reaction turbine
Answer: C
Answer: A
92. What is the name for a vector that represents the sum of two vectors?
A. Scalar 96. What condition exists in an adiabatic throttling process
B. Tensor A. Enthalpy is variable
C. Resultant B. Enthalpy is constant
D. Tangent C. Entropy is constant
D. Specific volume is constant
Answer: C
Answer: B
93. Which of the process where work done is zero?
A. Isentropic 97. The specific gravity of a substance is the ratio of its density to the density of:
B. Polytropic A. Mercury
C. Isometric B. Gas
D. Isobaric C. Air
D. Water
Answer: C
Answer: D
98. Which is used as a moderator in certain types of nuclear reactors?
A. Vapor
B. Heavy water
C. Hot water
D. Cold water

Answer: B

99. Yeast as raw material for beer making is added to the equipment called:
A. Fermenters
B. Brew kettle
C. Cooler
D. Starting tubs

Answer: A

100. What keeps the moisture from through the system?


A. Dehydrator
B. Aerator
C. Trap
D. Humidifier

Answer: A

You might also like