0% found this document useful (0 votes)
14 views10 pages

Boiler and Fan System Efficiency Quiz

The document consists of a series of multiple-choice questions and answers related to boiler systems, fan operations, thermodynamics, and heat transfer principles. It covers topics such as stack flow loss, fan types, temperature measurement, and various physical and chemical processes. The answers provided indicate the correct options for each question, reflecting knowledge in mechanical and thermal engineering concepts.

Uploaded by

manalo.jonmelo
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views10 pages

Boiler and Fan System Efficiency Quiz

The document consists of a series of multiple-choice questions and answers related to boiler systems, fan operations, thermodynamics, and heat transfer principles. It covers topics such as stack flow loss, fan types, temperature measurement, and various physical and chemical processes. The answers provided indicate the correct options for each question, reflecting knowledge in mechanical and thermal engineering concepts.

Uploaded by

manalo.jonmelo
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

MODULE 8 6.

To ensure that a boiler unit will not be limited in


performance by fans, it is necessary to add safety factors to
1. The total stack flow loss is usually less than how many the calculated or net fan requirements. These factors are
percentage of the calculated draft? intended to cover conditions encountered in the operation
A. 3% that cannot be evaluated. The usual factors are in what
B. 5% order of net weight increase of air gas?
C. 7% A. 10 – 20%
D. 9% B. 20 – 25%
C. 10 – 15%
ANSWER: B
D. 5 – 10%
2. A fan in which the fluid is accelerated parallel to the fan
ANSWER: A
axis is:
A. Axial centrifugal flow fan 7. The temperature of hot metals can be estimated by their
B. Mixed axial fan color. For steel or iron, the color scale at 2200F is roughly:
C. Mig axial fan A. White
D. None of the above B. Orange
C. Dark red
ANSWER: A
D. Yellow
3. It acts as a throttle valve, introducing enough resistance
ANSWER: A
into the system to restrict the fan output to any desired
quantity: 8. When a temperature of a thermometer is changed over a
A. Throttle fan drive system wide range the glass will slowly creep. This is known as:
B. Throttling calorimeter A. Thermal expansion
C. Expansion valve B. Thermal equilibrium
D. None of the above C. Intermediate equilibrium
D. None of the above
ANSWER: D
ANSWER: C
4. The most efficient method of controlling output as far as
power is concerned is by: 9. The temperature of a fluid flowing under pressure through
A. Constant speed a pipe is usually measured by:
B. Accelerated speed A. Glass thermometer
C. Constant accelerated speed B. Electric resistance
D. None of the above C. Thermocouple thermometer
D. All of the above
ANSWER: D
ANSWER: D
5. When vane control is used for mechanical draft fans and
where a wide load range is required, it is advisable to use: 10. When gas temperature below 1000F are to be measured,
A. Four speed drive motor which of the following should be used:
B. Single speed drive motor A. Bare thermocouple
C. Triple speed drive motor B. Resistance pyrometer
D. None of the above C. Mercury in glass thermometer
D. All of the above
ANSWER: D
ANSWER: D
11. Which of the following should not be used for cleaning 16. An increase in the decomposition of slag and ash on the
anthracite and bituminous coals: surface of heating of oil-fired boilers in both marine and
A. Cleaning of mine face stationary service has affected boiler efficiency. The
B. Picking out impurities manually following are the causes except:
C. Gravity concentration A. Increase of heat transfer in the boiler
D. None of the above B. High-temperature corrosion steels
C. Low temperature corrosion of the cold sections of
ANSWER: D air heaters and duct works
D. Slagging of high temperature superheater surfaces
12. Furnaces fired with oil are usually for furnace heat release
rates above: ANSWER: A
A. 135,000 Btu/hr-ft2
B. 140,000 Btu/hr-ft2 17. Acid will react with fly ash in the cooler areas of the boiler
C. 145,000 Btu/hr-ft2 to form hygroscopic salts. Which of the following belongs
D. 150,000 Btu/hr-ft2 to the group of hygroscopic salts>
A. Ammonium trisulfate
ANSWER: A B. Hydrogen disulfide
C. Sodium bisulfate
13. If dust collecting equipment is installed for a cyclone
D. All of the above
furnace boiler unit, the ash escaping from the stack to the
atmosphere may be diminished to how many percent of ANSWER: D
the total?
A. 1-2% 18. The spent cooking liquor containing the lignin dissolved
B. 2-3% from the wood is called:
C. 3-45 A. Inorganic salts
D. 4-5% B. Soda liquor
C. Hard liquor
ANSWER: A D. None of the above

14. Difficulty in tapping the slag has been experienced when ANSWER: D
the calculated coal-ash viscosity at 2600F exceeds how
many poises? 19. In using the free caustic treatment, the successful range of
A. 250 pH value is from:
B. 255 A. 11-11.5
C. 260 B. 10.5-11
D. 275 C. 9.5-10
D. 7-8.5
ANSWER: A
ANSWER: A
15. Ash is introduced into the crucible at an elevated
temperature held at that temperature until it becomes 20. This term refers to the controlled device which can stop at
uniformly fluid and decomposition gases have been any point in its stroke and can be converted without
expelled, this temperature is usually in the range of: completing its stroke:
A. 2400-2600F A. Modulating means
B. 2600-2800F B. Throttling range
C. 2800-3000F C. Control point shift
D. None of the above D. Floating action

ANSWER: B ANSWER: D
21. It is the process in which water vapour is added to the air 27. With regard to corrosion of metals, passivation is the
stream by adiabatic evaporation: process that:
A. Sensible heating A. Intensifies deterioration
B. humidifying B. Intensifies deterioration temporarily
C. evaporative cooling C. Changes the composition of metal
D. none of the above D. Inhibits further deterioration

ANSWER: C ANSWER: D

22. The chemical commonly used to speed sedimentation of 28. In the process of pair formation, a pair cannot be formed
sewage is: unless the quantum has an energy greater that:
A. Sulphuric acid A. 0.5 MeV
B. Copper sulfate B. 2 MoC2
C. Lime C. ½ MV2
D. Methylene blue D. hv/C

ANSWER: C ANSWER: B

23. The gas from sludge digestion tanks is mainly composed of: 29. one of the two types of nonmaterial nuclear radiation is:
A. Nitrogen A. transmulation radiation
B. Hydrogen sulfide B. Gamma radiation
C. Carbon dioxide C. Betatron radiation
D. Methane D. Rutherford radiation

ANSWER: D ANSWER: B

24. The quantity of chlorine required to satisfactorily chlorine 30. The amount of transferred heat required to change the
sewage is usually: temperature of one unit weight of a substance one degree
A. 0-25 unit of temperature:
B. 30-60 A. Latent heat
C. 65-90 B. Heat of fusion
D. 95-100 C. BTU
D. None of the above
ANSWER: A
ANSWER: D
25. The ratio of oxygen available to the oxygen required from
the stabilization of sewage is called: 31. Which of the following is not a fixed number of
A. Biochemical oxygen demand characteristics of the machine?
B. Oxygen-ion concentration A. Indicated engine efficiency
C. Relative stability B. Compression efficiency
D. Bacterial stability factor C. Brake engine efficiency
D. None of the above
ANSWER: C
ANSWER: D
26. Which of the following is true about design of grit
chambers? 32. Represents the loss due to mechanical friction of the
A. Temperature is an important factor moving parts to the engine, expressed as horsepower is:
B. Intensifies deterioration temporarily A. Indicated horsepower
C. The detention period should be at least 30 min. B. Brake horsepower
D. The maximum velocity of flow is 1 ft/sec C. Combined horsepower
D. None of the above
ANSWER: D
ANSWER: D
33. Work output of the system divided by the energy 38. The phenomenon by which the air enters a submerged
changeable by the system is known as: suction pipe from the water surface is called:
A. Mechanical efficiency A. Vortex
B. Adiabatic efficiency B. Trixotropic
C. Compressor efficiency C. Dilatant
D. None of the above D. Vacuum

ANSWER: D ANSWER: A

34. The amount of heat given up by the products of 39. The sum of the three types of energy at any point in the
combustion on being cooled to the initial temperature after system is called:
complete combustion at constant pressure (or volume), A. Internal energy
corrected to a standard state of a one atmosphere and 77F B. Pressure heads
is: C. Enthalpy
A. Higher heating value D. None of the above
B. Lower heating value
C. Heating value ANSWER: D
D. None of the above
40. The vertical distance from pump centreline to the free
surface of the liquid in a discharge tank or point of free
ANSWER: C
discharge:
A. Static discharge head
35. Area of the indicator card multiplied by the scale of the
B. Total discharge head
indicator spring divided by the length of indicator card is
C. Net positive discharge head
known as:
D. Potential head
A. Indicated maximum pressure
B. Brake maximum pressure ANSWER: A
C. Actual cylinder pressure
D. None of the above 41. A law which states when two bodies, isolated from other
environment are in thermal equilibrium with a third body,
ANSWER: D the two are in thermal equilibrium with each other is
called:
36. If the viscosity of a certain liquid decreases with agitation
A. Stefan Boltzman law
at constant pressure, the liquid is said to be:
B. Zeroth law
A. Thixotropic
C. Kauffman law
B. Newtonian
D. Planck law
C. Dilatant
D. All of the above ANSWER: B

ANSWER: A 42. Mathematically, a thermodynamic property is which of the


following:
37. An example of a Newtonian or true is which of the
A. A point function
following?
B. A path function
A. Glues
C. Discontinuous
B. Molasses
D. Exact differential
C. Clay slurries
D. None of the above ANSWER: A

ANSWER: D
43. Enthalpy of an ideal gas is a function only of: 49. An adiabatic process with no work done is:
A. Internal energy A. Isobaric
B. Entropy B. Isometric
C. Pressure C. Throttling
D. Temperature D. Polytropic

ANSWER: D ANSWER: C

44. Power may be expressed in unit of: 50. A device which continuously and indefinitely discharge
A. Ft-lb more energy that it receives is known as:
B. Btu/hr A. Carnot engine
C. Hp-hrs B. Refrigerating machine
D. Kw-hrs C. Rankine engine
D. Perpetual motion machine
ANSWER: B
ANSWER: D
45. The second law of thermodynamics states that:
A. Heat energy cannot be completely transformed 51. (U + Pv) is a quantity called:
into work A. Flow energy
B. Energy cannot be neither created nor destroyed B. Shaft work
C. Mass is indestructible C. Enthalpy
D. Internal energy is due to molecular motion D. Internal energy

ANSWER: A ANSWER: C

46. The system is said to be thermodynamics equilibrium: 52. Name the process that has no heat transfer:
A. When all of its parts are the same temperature A. Isentropic
B. When the system is not accelerating B. Isothermal
C. If it has no tendency to undergo further chemical C. Quasi-static
reaction D. Reversible
D. There is no tendency towards spontaneous change
ANSWER: A
ANSWER: D
53. The purpose of a multistage compression is to:
47. The change of an internal energy of an ideal gas is a A. Prevent vaporization of the lubricating oil
function only of the temperature change is a statement: B. Prevent its ignition should the temperature
A. Kirchoff’s law become too high
B. Avogadros law C. Reduce compressor work and thus saves energy
C. Joules law D. All of the above
D. Machs law
ANSWER: D
ANSWER: C
54. A type of compressor which is often used for supercharging
48. Entropy is a measure of: diesel engines:
A. The change in enthalpy of a system A. Axial compressor
B. The heat capacity if a substance B. Rotative compressor
C. The internal energy of a gas C. Roots blower
D. Randomness or disorder D. Centrifugal compressor

ANSWER: D ANSWER: C
55. In fan laws, at constant pressure the speed, capacity and 61. Heat flow through a conduction body by transfer from one
power vary inversely as the: molecule to the next without visible movement of the body
A. Square of the density is:
B. Square root of the density A. Radiation
C. Cube of its density B. Conduction
D. Density C. Convection
D. Absorption
ANSWER: B
ANSWER: B
56. The sum of the pressure head, elevation head, and the
velocity head remain constant. This is known as: 62. Heat transmission carried by the movement of the
A. Torrecelli’s theorem heatedfluid away from a hot body as in the heating of
B. Archimedes principle water by a hot surface:
C. Boyle’s law A. Radiation
D. Bernoulli’s theorem B. Conduction
C. Convection
ANSWER: D D. Absorption

57. The type of deep well pump used for 500 gpm and 200 ft. ANSWER: C
head is:
A. Piston 63. Transmission of heat from a hot to a cold by
B. Gear electromagnetic waves is called:
C. Turbine A. Radiation
D. Centrifugal B. Conduction
C. Convection
ANSWER: C D. Absorption

58. The speed at which the exact model of the pump would ANSWER: A
have to run it were designed to deliver 1 ft. head per stage:
A. Peripheral speed 64. Term not used in relation to lubricating oil;
B. Specific speed A. Demulsibility
C. Rotative speed B. Neutralization number
D. Translation speed C. Conradson number
D. Cetane number
ANSWER: B
ANSWER: D
59. Formation of bubbles in a low pressure area in a centrifugal
pump and later their sudden collapse, is called: 65. In comparing the operation of a diesel and gasoline engine:
A. Explosion A. The diesel operating temperature are in general
B. Corrosion higher
C. Compression B. The gasoline operating temperature are in general
D. Cavitation higher
C. Additive type lube oils should not be used in
ANSWER: D gasoline engines
D. Soot production in the diesel is less than in
60. The power required to deliver a given quantity of fluid
gasoline
against a given developed head, with no losses in the pump
is called: ANSWER: A
A. Brake power
B. Hydraulic power
C. Indicated power
D. Wheel power

ANSWER: B
66. A receiver in an air compression system is used to: 71. In compressing air in a water jacketed air compressor the
A. Avoid cooling air before using power required to drive it:
B. Reduce the work needed during compression A. Is dependent of the quality of water circulated for
C. Collect water and grease suspended in the air a given pressure range
D. Increase the air discharge pressure B. Does not depend on the given pressure range
C. Depend on the temperature change of the air for a
ANSWER: C given pressure range
D. Only depend on the exponent of the expansion
67. The heating value of fuel:
valve
A. Cannot be determined from its Baume reading
B. Is of the order of 18,500 Btu per lb at usual ANSWER: C
temperature
C. Varies considerably with the oil temperatures 72. In the usual commercial ammonia refrigerating system the
D. In Btu per lb is less than for a No. 2 than No. 6 oil ammonia that has just passed through the expansion valve:
A. Has greater enthalpy that it had before entering
ANSWER: B the expansion valve
B. Is all in a liquid state
68. In plotting the brake horsepower versus speed in a wide
C. Is partially vaporized
open throttle test for a spark ignition engine the BHP curve:
D. Has become highly superheated
A. Is a straight line
B. Tends to concave downward ANSWER: C
C. Tends to concave upward
D. Has no characteristic shape 73. A single acting air compressor is to be preferred to a two
stage compressor in some large high pressure installations
ANSWER: B because:
A. Less power is required to drive it
69. In a four cycle gasoline engine, when properly turned the
B. The discharge temperature of the air is lower
valve operation will usually be such that the:
C. A cylinder oil with a lower flash point may be used
A. Intake opens after the top dead center
D. The first cost of the compressor is lower
B. Intake closes beforebottom dead center
C. Exhausts open before bottom dead center ANSWER: C
D. Exhausts closes after bottom dead center
74. Reversible adiabatic expansion is at constant:
ANSWER: C A. Pressure
B. Volume
70. The possibility of detonation in a spark ignition engine will
C. Temperature
be increased by;
D. Entropy
A. Lowering the compression ratio
B. Lowering the inlet air temperature ANSWER: D
C. Lowering the jacket water temperature
D. Advancing the spark timing 75. The change of water from the solid to the vapour phase:
A. Always occur in two steps solid to liquid and then
ANSWER: D liquid to vapour
B. Can occur directly at elevated pressure
C. Can occur directly at extremely low pressure
D. Can occur directly at elevated pressure and
elevated temperature

ANSWER: C
76. As the pressure increases, the heat of vaporization per 81. The absolute viscosity of a fluid:
pound of water A. Is usually expressed in Saybolt minutes
A. Decreases B. In centipoises is 100 times the number of poises
B. Remains constant C. When expressed in the English system is in the
C. First increases and then decreases units of lbs per second per square inch
D. First decreases and then increases D. Cannot be converted to a value of kinematic
viscosity
ANSWER: A
ANSWER: B
77. One type of pipe which is not recommended for use in
ammonia refrigerating system is: 82. If gas is expanded isothermally in a cylinder:
A. Brass A. It must have been completely insulated
B. Welded B. Heat must have been added during the process
C. Steel C. Heat must have been abstracted to make the
D. seamless process possible
D. No work is done
ANSWER: A
ANSWER: B
78. Based on the 1986 PSME CODE, for piping identification
water pipes should be painted with what color? 83. With increasing load based on a steam generator having
A. Yellow good combustion control:
B. White A. Economizer gas outlet temperature decreases
C. Green B. Furnace pressure is approximately constant
D. Black C. Air temperature entering air heater increases
D. Air temperature leaving air heater decreases
ANSWER: C
ANSWER: B
79. In a refrigeration system the heat absorbed in the
evaporator per pound of refrigerant passing through: 84. The carbon dioxide percentage in the flue gases for perfect
A. Equals the increase in enthalpy combustion of a fuel oil compared to coal and based on the
B. Equals the increase in volume same excess air percentage of each is:
C. Does not depend on the refrigerant used A. Not uniquely determined by the above conditions
D. Is decreased if precooler is used B. The same
C. Higher
ANSWER: A D. Lower

80. In the operation of the usual rotary gear pump handling a ANSWER: D
liquid:
A. The liquid is trapped between the meshing teeth 85. The air off take from a surface condensercarries:
B. The liquid is trapped between the gear teeth and A. Dry air
case and is carried around to the discharge B. Air saturated with steam
C. A high discharge head gives exceptionally good C. Air and steam at unequal temperatures
efficiency D. Air and steam at equal partial pressure
D. Grit in fluid being pumped is not objectionable
ANSWER: B
ANSWER: B
86. The pH values of a solution:
A. Decreases with increasing acidity
B. Is obtained gravimetrically
C. Decreases with decreasing acidity
D. Is 7 for neutral solution at any temperature

ANSWER: A
87. The primary object of washing coal is to decrease: 92. As commonly used the pH value:
A. Dustiness A. Has no relation to the hydrogen ion concentration
B. Ash fusion temperature B. Will be lower if boiler water is treated with caustic
C. Ash is to decrease soda
D. Volatile matter C. For boiler water is usually kept at a value between
5 and 6
ANSWER: A D. Of 7 represents a neutral solution

88. A 12 I.D circular dust has air flowing past a given suction ANSWER: D
with an averagevelocity of 1000 ft/min. the quantity of air
flowing past this section is: 93. And the dry and wet bulb readings in air are identical:
A. 9425 ft3/min A. The thermometers are in error
B. 785 ft3/min B. The air is saturated
C. 785 ft3/min C. The relative humidity is zero percent
D. 1000 ft3/min D. The mixture is completely dry

ANSWER: B ANSWER: B

89. In the testing of the quantity of steam entering a steam 94. The brake mean effective pressure of an internal
engine: combustion engine is:
A. A throttling calorimeter will give the correct value A. Obtained from the indicator card
for any initial quality of the steam B. A computed value from brake measurements
B. A throttling calorimeter can only be used where C. Greater than the indicated mean effective
the initial quality of the steam is high pressure
C. A barrel calorimeter would give the most accurate D. Can be determine without knowing the engine
result speed
D. A separating calorimeter must be used where the
initial quality is high ANSWER: B

ANSWER: D 95. The age limit of a horizontal return tubular, flue or cylinder
boiler having a longitudinal lap joint and operating at a
90. In the flow of the steam through nozzle: pressure in excess of 0.345 MPa:
A. The back pressure never has an effect on the flow A. 20 years
rate B. 30 years
B. The flow rate is constant for back pressure below C. 35 years
the critical pressure D. 25 years
C. The approach velocity never has any effect in the
value of the exit velocity ANSWER: B
D. The critical pressure will occur at 30% of the initial
96. A valve designed to allow a fluid to pass through in one
pressure
direction only:
ANSWER: B A. Gate valve
B. Float valve
91. When considering the characteristics of a reciprocating C. Globe valve
engine: D. Check valve
A. The steam rate is given as the pound of steam per
horsepower output ANSWER: D
B. The brake output is obtained for the indicator
cards
C. The heat rate is expressed in terms of number of
BTU per horsepower hour
D. Compounding increases the thermal efficiency

ANSWER: C
97. A vessel permanently connected to a system by inlet and
outlet pipes storage of liquid refrigerant:
A. Refrigerant container
B. Liquid receiver
C. Flash tank
D. Surge tank

ANSWER: B

98. It is the temperature at which vapour forms above the


liquid fuel:
A. Pour point
B. Flash point
C. Fire point
D. Diesel index

ANSWER: B

99. The tendency for a pump to cavitate will be increase if:


A. The fluid temperature is raised
B. Inlet edges are rounded
C. The suction line velocities are lowered
D. The impeller has smooth finish

ANSWER: A

100. Galvanized iron is a term referring to an iron coated with:


A. Tin
B. Zinc
C. Magnesium
D. Aluminium

ANSWER: B

You might also like