MODULE 7 7.
The weight of a body means the:
A. Mass of a body
1. Entropy is the measure of: B. Volume of a body
A. The change in enthalpy of a system C. Force of gravity on a body
B. Randomness or disorder D. Molecular weight
C. The internal energy of a gas
D. The heat capacity of a substance Answer: C
Answer: B 8. Superheated vapour behaves:
A. Just as gas
2. An engine cycle containing two adiabatic and two B. Just as steam
isothermal processes: C. Just as ordinary vapour
A. Carnot cycle D. Approximately as a gas
B. Rankine cycle
C. Otto cycle Answer: D
D. None of the above
9. Measure of ability of a boiler or steam generator to
Answer: A transfer the heat given by the furnace to the water and
steam:
3. Is the attraction between like molecules: A. Furnace efficiency
A. Absorption B. Boiler efficiency
B. Adhesion C. Grate efficiency
C. Diffusion D. Stoker efficiency
D. Cohesion
Answer: B
Answer: D
10. One million of a meter:
4. In the polytropic process PVn = constant, if the value of n A. Micron
is infinitely large, the process is called: B. Omicron
A. Constant volume process C. Dicron
B. Constant pressure process D. tricron
C. Constant temperature process
D. Adiabatic process Answer: B
Answer: A 11. A valve which constitute the ultimate line of defense
against occurrence of hazardous steam pressure in the
5. When a fluid flows full through a pipe of cross-section boiler:
area A and with velocity v, the flow or discharge is: A. Blow off valves
A. A2/2v B. Safety valves
B. Av2 C. Globe valves
C. A2v D. Gate valves
D. Av
Answer: B
Answer: D
12. Dust which are mainly fine ash particles:
6. The volume of a fluid passing a cross section of a stream A. Fly ash
in unit time is called: B. Soot
A. Steady flow C. Cinder
B. Uniform flow D. sawdust
C. Discharge
D. Continuous flow Answer: A
Answer: C
13. Temperature at which ignition point of fuel vapors rising 19. Property which measures fluid’s resistance to flow:
above the heated oil will occur when exposed to an open A. Volatility
flame: B. Density
A. flash point C. Viscosity
B. pour point D. Ignition quality
C. fine point
D. ignition point Answer: C
Answer: A 20. An apparatus used to reduce the oxygen content of the
feedwater by heating and subsequentation:
14. Any chemical reaction accompanied by light and heat: A. Economizer
A. Radiation B. Superheater
B. Combustion C. Evaporator
C. Fission D. Deaerator
D. Fusion
Answer: D
Answer: B
21. Is the minimum temperature at which the fuel will no
15. Difference in pressure measure above or below longer pour freely:
atmospheric pressure: A. Fail point
A. Draft B. Pour point
B. Chimney C. Flash point
C. Stack D. Fire point
D. Breeching
Answer: B
Answer: A
22. A measure of ratio of inertia to viscous forces in fluids:
16. Is the removal of the burnt gases from and admitting the A. Moody’s No.
fresh charge into the power cylinder of an engine by the B. Avogrado’s No.
use of air: C. Atomic No.
A. Scavenging D. Reynold’s No.
B. Supercharging
C. Turbo-charging Answer: D
D. Injecting
23. One metric horsepower is equal to:
Answer: A A. 746 watts
B. 1000 watts
17. Peak load for a period of time divided by installed C. 735.5 watts
capacity: D. 784 watts
A. Demand factor
B. Utilization factor Answer: C
C. Load factor
24. Presence of impurity droplets of water in the steam flow:
D. Capacity factor
A. Carryover
Answer: B B. Foaming
C. Blow-by
18. It is the admittance of oil between two surfaces that are D. Embrittlement
in contact and in relative motion to one another:
A. Injection Answer: A
B. Lubrication
25. An increase in pressure in a pipe caused by a sudden
C. Supercharging
velocity decrease:
D. scavenging
A. Cavitation
Answer: B B. Water hammer
C. Contraction
D. Ball hammer
Answer: B
26. Atoms of the same elements which have the same 32. Cavitation is the result of:
atomic number and chemical properties but different A. Static pressure in a fluid becoming less than
atomic masses and molecular weights: fluid
A. Isobars B. Pump under impact load
B. Isomers C. Improper welding technique
C. Isotones D. Exposure to concrete salt water
D. Isotopes
Answer: A
Answer: D
33. Low temperature physics which is concerned with the
27. The breakdown of heavy atomic nucleus to produce phenomena that occurs at extremely low temperature:
nuclei of lighter elements, yielding neutrons and gamma A. Cryogenics
rays: B. Gyrogenics
A. Fusion C. Tryogenics
B. Fission D. Pyrogenics
C. Radioactivity
D. Disintegration Answer: A
Answer: B 34. Entrance losses between tank and pipe, or loss thru
nozzle and valves are generally expressed as a function
28. The length of time it takes for the disintegration rate of a of:
radioactive substance to decrease by half: A. Kinetic energy
A. Middle life B. Pipe diameter
B. Second life C. Volume flow rate
C. Half life D. Friction factor
D. Lifetime
Answer: A
Answer: C
35. Rods of cadmium or carbon steel used in a nuclear
29. Temperature of which air must be cooled in order to reactor to absorb neutron so as to control fission:
condense: A. Welding rods
A. Condensing temperature B. Control rods
B. Precipitation temperature C. Nuclear rods
C. Dewpoint D. Fission rods
D. Moisturizing temperature
Answer: B
Answer: C
36. Doubling the speed N of a centrifugal pump, all of the
30. The total energy of a compressible or incompressible following are true except:
flow across any section in a pipeline is a function of: A. Head H is increased by a factor of 4
A. Pressure, temperature, velocity B. Volume flow rate Q is increased by a factor of 2
B. Pressure, density, velocity C. Head, power, and volume flow rate are
C. Flow energy, kinetic energy, height above independent variable
datum D. Horsepower P is increased by a factor of 8
D. Specific gravity, viscosity, velocity
Answer: C
Answer: C
37. Transfer of energy by electromagnetic waves:
31. Heavy hydrogen, the isotope of hydrogen having an A. Convection
atomic mass of 2: B. Conduction
A. Deutron C. Radiation
B. Deuterium D. Emission
C. Anthorium
D. thorium Answer: C
Answer: B
38. The hydraulic formula CA√2gh is used to find the: 45. measure of combustibility of diesel fuel:
A. Velocity of flow in a closed conduit A. Diesel index
B. Length of pipe in a closed conduit B. Cetane number
C. Friction factor of a pipe C. Octane number
D. Quantity of discharge thru an orifice D. Fuel index
Answer: D Answer: A
39. The determination of moisture, volatile matter, fixed 46. A negatively charged particle which is present in every
carbon and ash in coal: atom:
A. Ultimate analysis A. Electrode
B. Dialysis B. Proton
C. Dulong’s analysis C. Electron
D. Proximate analysis D. Ozone
Answer: D Answer: C
40. U + Pv is a quantity called: 47. An opening lava or in a volcanic area thru which steam
A. Flow velocity and other hot gases are escaping into the air:
B. Enthalpy A. Fumarole
C. Internal energy B. Crater
D. entropy C. Volcanic cracks
D. Crevice
Answer: B
Answer: A
41. Measure of the knocking tendency of gasoline:
A. Rating number 48. Radioactive gases resulting from disintegration of
B. Octane number radioactive element:
C. Diesel index A. Emanation
D. Fuel number B. Amanation
C. Onanation
Answer: B D. Animation
42. A process with zero heat transfer: Answer: A
A. Isentropic
B. Isothermal 49. The lowest temperature of a fuel at which vapour are
C. Polytropic evolve fast enough to support continuous combustion:
D. Quasi-static A. Fire point
B. Flash point
Answer: A C. Gas point
D. Vapour point
43. A substance such as graphite, paraffin, or heavy water is
used in a nuclear reactor to slow down neutrons: Answer: A
A. Reactor
B. Cladding 50. Ratio of the amount of heat taken up by a substance to
C. Moderator the temperature at which the substance exists:
D. Coolant A. Enthalpy
B. Entropy
Answer: C C. Internal energy
D. Flow energy
44. Taking place without change in volume:
A. Isochoric Answer: B
B. Isobaric
C. Isothermal
D. isentropic
Answer: A
51. An adiabatic process is characterized by which of the 56. A steam power cycle is modelled by the ideal cycle
following? known as the:
A. The entropy change is zero A. Otto cycle
B. The heat transfer is zero B. Diesel cycle
C. It is isothermal C. Rankine cycle
D. The work is zero D. Brayton cycle
Answer: B Answer: C
52. Which of the following statements about Carnot 57. In an ideal refrigeration cycle, liquid leaves the
Efficiency is NOT TRUE? condenser and is expanded in such manner that the
A. It is the maximum efficiency any power cycle enthalpy of the liquid is equal to the enthalpy of the
can obtain while operating between two resulting saturated mixture. This type of expansion is
thermal reservoir known as:
B. Absolute temperature scales must be used A. A throttling process
when performing Carnot efficiency calculations B. An isothermal process
C. It depends only on the temperatures of the C. Compression process
thermal reservoirs D. An isochoric process
D. No reversible power cycle operating between
two thermal reservoirs can have an efficiency Answer: A
equal to the Carnot efficiency
58. In case of a regenerative gas turbine engine, which of the
Answer: D following is false?
A. The regenerator improves the efficiency of the
53. A rigid container is heated by the sun. There is no shaft engine
work associated with the container. From the first law of B. The amount of energy required during
thermodynamics, you determine the resulting work to combustion is less than that required in a
be: similar gas turbine if the power is constant
A. Equal to the heat transfer C. The exit temperature of the regenerator is
B. Equal to the volume times the change in higher that the inlet temperature of the
pressure compressor
C. Equal to the change in internal energy D. There is no heat rejected to the atmosphere in a
D. Equal to zero regenerative gas turbine engine
Answer: D Answer: D
54. An inventor claims to have built an engine which will 59. A heat sink will dissipate heat more rapidly at:
revolutionize the automotive industry. Which of the A. Its temperature is the same as the temperature
following would be the best to determine if the of the surrounding air
inventor’s claims are true? B. Its surface area is increased
A. Conservation of mass C. It is covered with a material having a high
B. Zeroth law of thermodynamics thermal resistance
C. First law of thermodynamics D. It is kept away from air currents
D. Second law of thermodynamics
Answer: B
Answer: D
60. Cavitation in fluid mechanics refers to:
55. The isentropic process efficiency is used to compare A. The separation of the air flow behind a wing
actual devices such as turbines, compressors, nozzles, B. The oscillations of a plate due to turbulent
diffusers to ideal ones. Which statement is true? fluctuations
A. Only the ideal device is considered adiabatic C. The liquid to gaseous phase transition of a fluid
B. The inlet state and exit pressure are the same due to low pressure
for both the ideal and actual device D. The condensation of vapour into liquid due to
C. The ideal device operate irreversibly high pressure
D. The efficiency can be greater than one.
Answer: A
Answer: B
61. Heat is transferred at constant volume process to the 67. Which property of fluids is of fundamental importance in
thermodynamic system of a fixed mass. The the study of hydraulics?
thermodynamic system will produce: A. Unit weight
A. Small amount of work B. Mass density
B. Zero work C. Viscosity
C. Large amount of work D. All of the above
D. Negative work
Answer: D
Answer: B
68. The ratio of the kW-hr generated to the product of the
62. The Reheat Rankine Cycle is proposed to decrease: capacity of the plant in kW to the number of hours the
A. Volumetric flow rate of the working fluid plant has been in actual use:
B. Mass flow rate of cooling water in condenser A. Diversity factor
C. Back pressure of the turbine B. Utilization factor
D. Moisture content in the low pressure stages of C. Load factor
the turbine D. Demand factor
Answer: D Answer: B
63. Is the condition of pressure and temperature at which a 69. When a certain mass of fluid in a particular state passes
liquid and its vapour are indistinguishable? through a series of processes and returns to its original
A. Dew point state it undergoes a:
B. Triple point A. Cycle
C. Absolute humidity B. Reversible non-flow process
D. Critical point C. Irreversible process
D. equilibrium
Answer: D
Answer: A
64. Summation of all the heads in one section is equal to the
summation of all heads in other section: 70. When a gas is heated at constant volume, the process is
A. Archimedes principle called:
B. Bernoulli’s principle A. Isobaric
C. Torrecelli’s principle B. Isometric
D. Boyle’s law C. Adiabatic
D. polytropic
Answer: B
Answer: B
65. The per unit mass per unit degree change in
temperature is called: 71. The latent of heat vaporization in joules per kg is equal
A. Heat of fusion to:
B. Heat of vaporization A. 3.35 × 105
C. Relative heat B. 22.6 × 105
D. Specific heat C. 4.19 × 103
D. 5.40 × 102
Answer: D
Answer: B
66. The ratio of the density of a substance to the density of
some standard substance is called: 72. If the volume of the confined gas is constant, the
A. Relative density pressure is directly proportional to the absolute
B. Specific gravity temperature. This is known as:
C. Specific density A. Kelvin’s law
D. Relative gravity B. Boyle’s law
C. Charles law
Answer: B D. Joules law
Answer: C
73. When property changes cease, the bodies are said to be: 79. Is the attraction between unlike molecules:
A. Triple point A. Diffusion
B. Change in volume B. Cohesion
C. Change in pressure C. Extraction
D. Thermal equilibrium D. Adhesion
Answer: D Answer: D
74. Exhaust gases from an engine possess: 80. When gas is heated at constant pressure, the process is
A. Solar energy called:
B. Kinetic energy A. Isothermal
C. Chemical energy B. Isometric
D. Stored energy C. Adiabatic
D. Isobaric
Answer: B
Answer: D
75. Which of the following provides the basis for measuring
thermodynamic property of temperature? 81. The locus of the elevations to which water will rise in the
A. Zeroth law of thermodynamics piezometer tube is termed:
B. First law of thermodynamics A. Energy gradient
C. Second law of thermodynamics B. Friction head
D. Third law of thermodynamics C. Hydraulic gradient
D. Hydraulic radius
Answer: A
Answer: C
76. The external pressure applied to a confined fluid
increases the pressure of every point in the fluid by an 82. The total energy in the compressible or incompressible
amount equal to the external pressure. This is known as: fluid across any section in a pipeline is a function of:
A. Pascal’s law A. Pressure and velocity
B. Archimedes principle B. Pressure, density, velocity, and viscosity
C. Torrecelli’s theorem C. Pressure, density, and velocity
D. Bernoulli’s principle D. Flow energy, kinetic energy, height above
datum and internal energy
Answer: A
Answer: D
77. A type of water turbine where a jet of water is made to
fall on the blades or buckets and due to the impulse of 83. The process of one substance mixing with another
water the turbine starts moving: because of molecular motion:
A. Steam turbine A. Diffusion
B. Reaction turbine B. Saturation
C. Francis turbine C. Absorption
D. Pelton wheel D. Adhesion
Answer: D Answer: A
78. The ratio of the sum of the individual demands of the 84. Absolute viscosity of a fluid varies with pressure and
system to the overall maximum demand of the whole temperature and is defined as a function of:
system: A. Density and angular deformation ate
A. Demand factor B. Density and shear stress
B. Utilization factor C. Angular deformation rate only
C. Diversity factor D. Shear stress and angular deformation rate
D. Load factor
Answer: D
Answer: C
85. The mass of water vapour per unit volume of air: 91. The amount of heat passing through a body 1 m2 cross-
A. Absolute humidity section and 1 m thick in 1 hr at a temperature difference
B. Specific humidity of 1°C:
C. Relative humidity A. Quantity of heat
D. Critical humidity B. Specific heat
C. Latent heat of solid
Answer: A D. Thermal conductivity
86. A body wholly or partly immersed on a fluid is vouyed up Answer: D
by a force equal to the weight of the fluid it displaces.
This is known as: 92. Anti-freeze chemicals are:
A. Bernoulli’s theorem A. Same as refrigerant
B. Torrecelli’s theorem B. Those that are added to refrigerants for better
C. Pascal’s theorem performance
D. None of the above C. Those that lower down the freezing points of
liquids
Answer: D D. Those that do not freeze at all
87. The ratio of the average load over the designated period Answer: C
of time to peak load in that period:
A. Diversity factor 93. At the pressure and temperature, equal volumes of al
B. Plant use factor gases contain equal number of molecules. This is known
C. Capacity factor as:
D. None of these A. Boyle’s law
B. Charles law
Answer: D C. Avogrado’s law
D. Faraday’s law
88. Is a substance that exists, or is regarded as existing, as a
continuum characterized by low resistance to flow and Answer: C
the tendency to assume the shape of its container:
A. Fluid 94. States that a heat engine cannot transfer heat from a
B. Gas body to another at higher temperature unless external
C. Ice energy is supplied to the engine:
D. Volume A. First law of thermodynamics
B. Planck’s law
Answer: F C. Second law of thermodynamics
D. Third law of thermodynamics
89. The reason for insulating pipe is:
A. It will not break under pressure Answer: C
B. There is minimum corrosion
C. Capacity to withstand pressure is increased 95. This law states that pressure applied at a point in a
D. Heat loss from the surface is minimized confined liquid is transmitted equally to all other points:
A. Boyle’s law
Answer: D B. Charles law
C. Lenz’s law
90. Which of the following relations is not applicable in a
D. Pascal’s law
free expansion process?
A. Heat supplied equal to zero Answer: D
B. Heat rejected is equal to zero
C. Work done is equal to zero 96. When the expansion or compression of gas takes place
D. Change in temperature is equal to zero without transfer of heat to or from the gas, the process
is called:
Answer: D A. Isothermal
B. Isentropic
C. Adiabatic
D. Reversible
Answer: C
97. If the temperature of a confined gas is constant, the
product of the pressure and volume is constant. This is
known as:
A. Kelvin’s law
B. Boyle’s law
C. Charles law
D. Joules law
Answer: B
98. Weight per unit volume is termed as:
A. Specific gravity
B. Density
C. Weight density
D. Specific density
Answer: C
99. An instrument that measures density:
A. Manometer
B. Hydrometer
C. Barometer
D. Hydraulic meter
Answer: B
100. The temperature to which the air must be cooled at
constant pressure to produce saturation is called:
A. Boiling point
B. Critical point
C. Dew point
D. Vaporization point
Answer: C