MODULE 6 7.
Air is removed from the system by:
A. Increasing the amount of cooling water
1. The low pressure cutout switch is operated by: B. Opening the purge valve
A. A magnet C. Running the refrigerant through the aerator
B. Bellows D. Running the refrigerant through a deaerator
C. Spring tension
D. Water pressure Answer: B
Answer: B 8. The suction pressure switch is operated by:
A. Electric current
2. A good refrigerant should be: B. Thermocouple
A. Non poisonous C. Pressure on bellows
B. Non explosive D. A relay cutout
C. Non inflammable
D. All of the above Answer: C
Answer: D 9. A hot suction line might be caused by:
A. Insufficient refrigerant
3. If a refrigerating system extracted 48,000 Btu per hour, he B. Insufficient lubrication
tonnage of the machine would be: C. Expansion valve closed too much
A. 5 tons D. Too much refrigerant
B. ½ tons
C. 2 tons Answer: A
D. 4 tons
10. The device used for low-pressure control and high-pressure
Answer: D cutout on a compressor is called a:
A. Cutout
4. The purpose of the low-pressure cutout switch is to: B. Pressure controller
A. Maintain iquid refrigerant at the suction of the C. Controller switch
compressor D. Cutout switch
B. Maintain a preset suction pressure to the
compressor Answer: B
C. Cut out the compressor at a set pressure
11. Thermal expansion valves are usually of the:
D. Cut compressor in and out at a preset pressure
A. Bellows type
Answer: D B. Magnetic type
C. Diaphragm type
5. The most likely cause of high superheat would be: D. A or C
A. Too much refrigerant
B. Expansion valve open to wide Answer: D
C. Expansion valve closed too much
12. Liquid reaching the compressor through the suction line is
D. Back-pressure back set to high
called:
Answer: C A. Flooding back
B. Superheating
6. The purpose of the evaporator is to: C. Overflowing
A. Absorb latent heat of vaporization D. Recycling
B. Absorb latent heat of fusion
C. Transfer latent heat of vaporization Answer: A
D. Transfer latent heat of fusion
Answer: A
13. Pressure controllers are usually of the: 19. If the compressor short cycles on high pressure cutout,
A. Diaphragm-type construction which of the following would you check?
B. Bellows-type construction A. Be sure system is getting cooling water
C. Magnetic-type construction B. If plenty of cooling water is running through but it
D. Pilot-valve type construction is not picking up heat, the condenser tubes will
need cleaning
Answer: B C. Check for too much refrigerant in the system
D. All of the above
14. If the cooling water to the condenser should suddenly fail:
A. The solenoid valve will close Answer: D
B. The expansion valve will close
C. The compressor will shutdown 20. In a refrigerating system the temperature is at its highest
D. An alarm will ring to notify the engineer between the:
A. Condenser and receiver
Answer: C B. Compressor and condenser
C. Receiver and evaporator
15. If the solenoid valve controls the:
D. Evaporator and compressor
A. Low-pressure cutout switch
B. High-pressure cutout switch Answer: B
C. Low-water cutout switch
D. Automatic trip 21. A Freon unit will tend to short-cycle when operating under:
A. Heavy loads
Answer: A B. Normal conditions
C. Light loads
16. If the solenoid valve controls the:
D. All of the above
A. Amount of refrigerant entering the evaporator coils
B. Amount of refrigerant going to the expansion valve Answer: C
C. Amount of refrigerant going to the compressor
D. Pressure of the refrigerant going to the evaporator 22. Short-cycling means that the machine:
coils A. Grounds out frequently
B. Stops and starts frequently
Answer: B C. Runs too fast
D. Runs too slow
17. As Freon passes through the expansion valve:
A. The volume decreases and the pressure increases Answer: B
B. The volume increases and the volume increases
C. The pressure decreases and the volume increases 23. Freon is:
D. The volume decreases and the pressure decreases A. Non corrosive
B. Flammable
Answer: C C. Non toxic
D. A and C
18. When checking zinc plates in a condenser, one should:
A. Paint the plates with red lead Answer: D
B. Install all new plates
C. Clean the plates and renew worn-out ones 24. A refrigerant should have a:
D. Ground each plate to the shell A. High latent heat
B. High sensible heat
Answer: C C. Low latent heat
D. Low sensible heat
Answer: A
25. A method of reducing capacity without reducing 31. If the compressor runs continually, the cause might be the:
compressor speed is called: A. High-pressure cutout switch is jammed open
A. Low-pressure by passing B. Low-pressure switch is jammed shut
B. High-pressure by passing C. Thermal bulb is not operating properly
C. Hot-gas by passing D. Scale trap is clogged
D. Short-cycling
Answer: B
Answer: C
32. The solenoid valve can be typed as a:
26. The thermal expansion valve responds to the: A. Thermal valve
A. Amount of superheat in the vapor leaving the coil B. Magnetic stop valve
B. Amount of superheat in the liquid C. Bellows valve
C. Temperature in the evaporator coils D. Bimetallic valve
D. Pressure in the evaporator coils
Answer: B
Answer: A
33. If the compressor had been running satisfactorily for a long
27. The bulb for the thermal expansion valve is located: period of time but the oil level was rising slowly, the thing
A. In the middle of the evaporator coils to do would be to:
B. Near the evaporator coil outlet A. Drain out sufficient oil to bring it down to the
C. Near the evaporator coil inlet proper running level
D. On the bottom row of the evaporator B. Shut down the compressor and check the oil level
with the machine stopped
Answer: B C. Check the dehydrator cartridge
D. Check to see if there is too much refrigerant in the
28. A thermostat is a:
system
A. Temperature-operated switch
B. Pressure-operated switch Answer: B
C. Super-heat operated switch
D. Back-pressure-operated switch 34. If the compressor had been running satisfactorily for a long
period of time but suddenly the compartment temperature
Answer: A started to rise, the trouble might be:
A. The solenoid valve is jammed shut
29. The element of the thermostat switch are usually of the:
B. The expansion valve may have water frozen in it
A. Diaphragm type
C. A refrigerant leak has developed
B. Bimetal type
D. Any of the above
C. Valve type
D. Pilot-valve type Answer: D
Answer: B 35. When charging a Freon system, all the valves should be in
their normal position except the:
30. When heavy electrical currents are involve the thermostat
A. Expansion valve
will be operated by a:
B. Purge valve
A. Small circuit breaker
C. Ling valve (liquid)
B. Pressure pipe
D. Solenoid valve
C. Fusetron
D. Relay Answer: C
Answer: D
36. Abnormal discharge temperatures would be caused by: 41. If the temperature in the icebox is too high, the trouble
A. Leaky suction valves could be:
B. Leaky discharge valves A. A clogged scale trap
C. Faulty piston rings B. Air in the system
D. Any of the above C. Automatic controls not functioning properly
D. Insufficient cooling water to the condenser
Answer: D
Answer: C
37. A device for holding open the suction valve and drawing
gas from the suction manifold and returning it to the 42. Oil is added to a Freon compressor by:
suction line without compressing it is called a: A. Pouring through oil hole in base
A. Discharge line bypass B. Pumping in with a hand pump
B. Cylinder unloader C. Pumping in with an electric-driven pump
C. Suction line bypass D. Shutting down the machine and pouring in through
D. Relief valve the crankcase inspection plate
Answer: B Answer: B
38. As heat is removed from a substance it gets colder. When 43. If no gaskets are used in the piping joints of a Freon system,
no more heat can be removed and the temperature cannot the joints must be:
be lowered any further, we have reached: A. Finished joints
A. Perfect zero B. Welded joints
B. Double zero C. Ground joints
C. Absolute zero D. Soldered joints
D. Cold zero
Answer: C
Answer: C
44. When adding oil to a Freon system one must be sure that:
39. The boiling point of the water in an open container at sea A. All air is removed from the pump and fittings
level is 212℉. If the pressure on the pen container is B. There is too high suction pressure
decreased, such as going up to the top of a mountain, the C. The discharge pressure is too high
boiling point will be: D. The condenser is shut down
A. Increased
B. Decreased Answer: A
C. The same
45. If the head pressure is too high:
D. None of the above
A. The relief valve should open before the high-
Answer: B pressure cutout
B. The relief valve should open and let excess
40. Another name for liquid valve is the: refrigerant go to receiver
A. Master valve C. The high-pressure cutout switch should operate
B. King valve before the relief valve opens
C. Freon valve D. Close in on the suction valve
D. Shutoff valve
Answer: C
Answer: B
46. If the compressor-discharge temperature is higher than the 52. The scale trap is located between the:
receiver temperature: A. King valve and the expansion valve
A. Increase the amount of cooling water to the B. Solenoid valve and expansion valve
condenser C. Evaporator and receiver
B. Decrease the amount of the cooling water to the D. Compressor and evaporator
condenser
C. Add more refrigerant to the system Answer: A
D. Remove some of the refrigerant from the system
53. If the high-pressure switch on the compressor opens and
Answer: B stops the compressor, a possible cause could be:
A. Too much cooling water going through the
47. The dehydrator is used to:
condenser
A. To remove moisture from the system
B. Not enough refrigeration in the system
B. To remove air from the system
C. A leak in the evaporator coils
C. When adding refrigerant to the system
D. No enough cooling water going through the
D. A and C
condenser
Answer: D
Answer: D
48. If the discharge side of the thermal expansion valve is
warmer than the inlet side, the: 54. The capacity of a refrigerant unit can be regulated by:
A. Expansion valve is working normally A. Changing the speed of the compressor
B. Expansion valve is not working normally B. Changing the amount of cooling water to the
C. Solenoid valve is not working normally condenser
D. Scale trap is dirty C. Changing the amount of refrigerant in the system
D. Any of the above
Answer: B
Answer: D
49. The oil level in the compressor should be checked:
A. While the compressor is in operation 55. Which of the following would not cause high suction
B. Just before starting the compressor pressure?
C. After a long period of operation A. Insufficient refrigeration
D. B and C B. Leaky suction valves
C. Expansion valve stuck open
Answer: D
D. Suction valve not adjusted properly
50. The relief valve is located on the:
Answer: A
A. Discharge side of the condenser
B. Discharge side of compressor 56. A device used to keep moisture from passing through the
C. Outlet of the evaporator coils system is called a:
D. Receiver tank A. Humidifier
B. Aerator
Answer: B
C. Dehydrator
51. The expansion valve on a Freon system controls the: D. Trap
A. Superheat of the gas leaving the compressor
Answer: C
B. Back pressure in the evaporator
C. Temperature of the ice 57. If the compressor runs continuously, the cause might be a:
D. Superheat of the gas leaving the evaporator A. Defective thermal bulb
B. Clogged scale trap
Answer: D C. Stuck high-pressure switch
D. Stuck low-pressure switch
Answer: D
58. Dairy products should be kept at a temperature of: 64. When securing a Freon system for repairs:
A. 10° to 20° A. Pump down to 1 or 2 lbs pressure
B. 20° to 30° B. Pump down to a slight vacuum
C. 35° to 45° C. Pump down to 10 to 15 lbs pressure
D. 15° to 25° D. Remove all refrigerant from the system
Answer: C Answer: A
59. The purpose of the expansion valve bypass is to: 65. The solenoid valve is located between the:
A. Increase the efficiency of the plant A. Scale trap and the thermal expansion valve
B. Increase the capacity of the evaporator B. Thermal expansion valve and the evaporator
C. Control the refrigerant the evaporator in case the C. King valve and the scale trap
automatic valves fail D. Automatic and manual expansion valves
D. Bypass the compressor
Answer: A
Answer: C
66. When starting a refrigerant system, always:
60. Frost on the outside of the thermal expansion valve may be A. Vent the condenser
caused by: B. Vent the evaporator
A. Air in the system C. Bypass the condenser
B. Too much superheat D. None of the above
C. Moisture in the system
D. Any of the above Answer: A
67. Before securing a compressor to do maintenance work on
Answer: C
it, be sure to:
A. Have gas mask handy
61. The charging valve is located between the:
B. Notify the captain
A. King valve and the expansion valve
C. Make arrangement to have perishables taken care
B. Receiver and the condenser
D. A and C
C. Compressor and the receiver
D. Evaporator coils and the compressor Answer: D
Answer: A 68. 212 ℉
A. 106 ℃
62. A high suction pressure and a cold crankcase indicate: B. 110 ℃
A. Air in the system C. 100 ℉
B. Leaky suction valves D. 100 ℃
C. Expansion valve open too wide
D. B or C Answer: D
Answer: D 69. A good refrigerant should
A. Have a low boiling point
63. A high temperature in the icebox could not be caused by: B. Have a high latent heat
A. Insufficient refrigeration C. Be able to be liquefied at normal sea-water
B. Air in the system temperatures
C. Expansion valve open too wide D. All of the above
D. Too much refrigerant in the system
Answer: D
Answer: C
70. 140 ℉ is equivalent to: 76. The valve that prevents water from backing out of the
A. 50 ℃ boiler into the feedline is the:
B. 60 ℃ A. Bottom-blow valve
C. 40 ℃ B. Skin valve
D. 55 ℃ C. Feed-check valve
D. Feed-stop valve
Answer: B
Answer: C
71. 70 ℉ is equivalent to:
A. 150 ℃ 77. The fuel oil heart is located:
B. 160 ℃ A. On the discharge side of the service pump
C. 158 ℃ B. On the suction side of the service pump
D. 155 ℃ C. On the discharge side of the transfer pump
D. Between the settling tank and the service pump
Answer:C
Answer: A
72. Low suction pressure is caused by:
A. Air in the system 78. Boilers “pulsations” are caused by:
B. Leaky compressor suction valves A. Too high fuel pressure
C. Solenoid valve not functioning properly B. Insufficient airhe boiler beyond
D. Expansion valve causing flooding back C. Forcing the boiler beyond capacity
D. All of the above
Answer:C
Answer: D
73. The charging connection in a refrigerating system is
located: 79. In the forced draft system:
A. Before the receiver A. Each furnace has its own fan
B. Between the condenser and the receiver B. One fan supplies air to all furnaces
C. Between the receiver and the king valve C. The fan is located in the uptake
D. Between the king valve and the solenoid valve D. None of the above
Answer: D Answer: B
74. If there is too much Freon in the system: 80. In the closed fireroom system:
A. The compressor will short cycle A. Each boiler has its own fan
B. The compressor will run continuously B. Each furnace has its own fan
C. The safety valve will discharge C. The fan is located in the uptake
D. It will mix with the oil in the crankcase D. The fireroom is supplied with air from one fan
Answer: A Answer: D
75. Water tube boilers have: 81. The air cock on a boiler is located at the
A. One fusible plug A. End of the superheater
B. No fusible plugs B. Highest point of the steam and the water drum
C. Two fusible plugs C. Superheater inlet
D. None of the above D. Top of the return headers
Answer: B Answer: B
82. Soot blowers should be used in proper sequence so that: 88. On taking over a watch, the fireman should check:
A. Excess stresses will not be set up in the boiler A. The water level in the boilers
B. The decks will not be covered with soot B. The bilges
C. The soot will be swept toward the uptakes C. The periscope
D. There will not be loss of steam pressure D. All of the above
Answer: C Answer: D
83. What is the first thing you would check on taking over a
89. When you are cleaning fuel-oil burner tips, use a:
watch?
A. Steel scraper
A. A bilges
B. Wire brush
B. The periscope
C. Brass knife
C. The water level
D. Pocket knife
D. The oil pressure
Answer: C Answer: C
84. The boiler with its fan (blower) located in the uptake is 90. What is the amount of liquid in a tank if you get an ullage
operating on: sounding of 11’4” and the empty ullage sounding of the
A. Induced draft tank is 32’2”
B. Forced draft A. 20’8”
C. Natural draft B. 20’10”
D. None of the above C. 21’8”
D. 21’10”
Answer: A
85. A fire room that is completely isolated (closed) operates: Answer: B
A. Induced draft
B. Forced draft 91. The amount of steam generated by a boiler is dependent
C. Natural draft upon:
D. None of the above A. The size of the sprayer plate
B. The oil pressure
Answer: B C. The air pressure
D. All of the above
86. How many feedwater lines are connected to the boiler?
A. One Answer: D
B. Two
C. Three 92. When installing a new gage glass in a water gage you
D. Four should secure the bolts from:
A. Top of bottom
Answer: B
B. Bottom of top
87. If the water in the gage gage glass has not been blown C. Center, alternately, toward each end
down for a period of time, the level of the water in the D. Top of bottom or bottom of top
glass will be:
Answer: C
A. The same as that in the steam and water drum
B. Less than that in the steam and water drum 93. One of the main purpose of refractories in a boiler furnace
C. More than that in the steam and water drum is to:
D. None of the above A. Help preheat the air for the furnaces
B. Help preheat the feedwater
Answer: B
C. Protect economizer from excessive heat
D. Prevent excessive furnace heat losses
Answer: D
94. All fuel-oil tanks are vented through a: 100. Gage pressure of 200 lbs is equivalent to what absolute
A. Check vent to the settling tanks pressure?
B. Gooseneck vent located on the main deck A. 215
C. Check valve to the transfer pump B. 200
D. Gooseneck vent which discharges to the settlers C. 185
D. 115
Answer: B
Answer: A
95. All fuel-oil service pump steam valves are fitted with:
A. Safety lock
B. Automatic controls
C. Reach rods leading to a location outside the
fireroom
D. Reach rods leading to the engine room
Answer: C
96. Which of the following fire extinguishers would not be
found in the fireroom?
A. Foam type
B. Sand
C. CO2
D. SO2
Answer: D
97. What is the average fuel-oil temperature range of the oil in
the discharge line to the burners?
A. 180° − 200°
B. 160° − 180°
C. 200° − 220°
D. 150° − 220°a
Answer: A
98. Which of the following is common type of oil burner?
A. Bethlehem
B. Todd
C. B & W
D. All of the above
Answer: D
99. The boiler gage glasses should be blown down:
A. Once a day
B. At the beginning of every watch
C. Every 12 hours
D. Every 8 hours
Answer: B