0% found this document useful (0 votes)
13 views3 pages

Antiderivative and Integral Evaluation Guide

This document is a tutorial focused on finding antiderivatives and evaluating integrals, including indefinite integrals and integrals using integration by parts. It provides various problems with solutions for practice, covering topics such as substitutions and partial fractions. The tutorial references a textbook and includes a series of exercises to reinforce understanding of calculus concepts.

Uploaded by

gigilim0929
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views3 pages

Antiderivative and Integral Evaluation Guide

This document is a tutorial focused on finding antiderivatives and evaluating integrals, including indefinite integrals and integrals using integration by parts. It provides various problems with solutions for practice, covering topics such as substitutions and partial fractions. The tutorial references a textbook and includes a series of exercises to reinforce understanding of calculus concepts.

Uploaded by

gigilim0929
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Tutorial 4

References: Hass, J.; Weir, M.D. et al, (2009), University Calculus, Prentice Hall

1. Find an antiderivative for each function. Check your answers by differentiation.

(a) 2x (b) (c) (d) (e)


(f) (g) (h) (i)

2. Find the indefinite integral. Check your answers by differentiation.

(a) (b) (c)

(d) (e) (f)

(g) (h) (i)


Sol: (e) 2t1/2-2t -1/2 +c, (i)

3. Find the indefinite integral.

(a) (b) (c)

(d) (e)
Sol: (b) , (c) , (d)

4. Evaluate the integrals in

(a) (b) (c)

(d) (e) (f)


s 2 + s1 / 2
2

ò ds
(g) 1 s2 (h) (i)

(j) (l)
Sol: (a)-10/3, (b)124/125, (c)1, (d)2Ö3, (e) -p/4, (f)-1, (g) 1.586, (h)7/3, (i) (e-1)/2,
(j)√26 − √5 , (k) 1/24
5. Using the given substitutions to reduce the integrals to standard form.

(a) (b)

(c) (d)

(e) (f) ,
Sol: (a) , (b) , (c) , (d) ,

(e) , (f)

6. Evaluate the integrals using integration by parts.

(a) (b) (c)

(d) (e) (f)

(g) (h) (i)

Sol: (a) ,(b) , (c) ,


(d) , (e) , (f) , (g) ,

(h) ,(i)

7. Evaluate the integrals in

(a) (b) (c)

(d) (e) (f)

(i)
Sol: (a)14/3, (b)1/3, (c) 4/15, (d)0, (e)4, (f)(2/15)t(4+5t)3/2-(4/375)(4+5t)5/2 =506/375, (i)2Ö3,

8. Expand the quotients in following equations in partial fractions.

(a) (b) (c) (d)

Sol: (a) , (b) , (c) , (d)


9. Evaluate the integrals in
x3 2x
(a) ò
1
dx (b) ò 2
x - 3x + 2
dx (c) ò (x + 1)2 dx (d) ò 3
x2 - 4
dx.
1 - x2 x - 3x 2 - x + 3

(e) (f)

1 1 x2 2
Sol: (a) ln 1 + x - ln 1 - x + c ,(b) + 3x - ln 1 - x + 8 ln x - 2 + c , (c) 2 ln x + 1 + + c,
2 2 2 x +1

3 3 5
ln x - 1 - ln x + 1 + ln x - 3 + c
(d) 4 8 8 , (e) ,

(f)

You might also like