Stress Management
Q & Ans
Q1) Name the agents that cause stress.
Ans:
Mental
STRESS
Physical CAUSING Social
AGENTS
FINANCIAL
Q2) State the importance of stress management.
Ans:
• Improves mood
• Boosts immune system
• Promotes longevity
• Leads to burst of physical strength, which is vital for reaching goal
• Complete mental and physical engagement for task accomplishment
• Increases efficiency and effectiveness
• Prevents psychological disorders and behavioural problems
Q3) Name the symptoms of stress.
Ans: a) Physical signs: breathlessness, dry mouth, butterflies in stomach, indigestion,
nausea, acidity, fatigue, sweaty palms, cold hands and feet, irritation hyperactivity etc.
b) Mental signs: irritation, impatience, loneliness, upset mood, anxiety, depression,
frustration, boredom, guilt, insecurity and forgetfulness.
Q4) List the stress management techniques.
Ans:
a) Physical exercise and taking nature walks
b) Yoga
c) Recreational activities
d) Meditation
e) Going on vacations
Q5) Explain the importance of working independently.
Ans:
• Ensures greater learning.
• Individuals feel more empowered and responsible.
• It provides flexibility to choose and define working hours and working mechanisms.
• Failure and success of the task assigned are accounted by individuals.
• Individuals become assets to organizations, groups and nations at large.
• It ensures creativity and satisfaction amongst individuals.
Q6) How can we enhance the ability to work independently.
Ans:
a) Self-awareness- Having conscious knowledge of your own self, capabilities, feelings
and one’s own character is called as self-awareness.
b) Self-motivation- Self-motivated individuals have an inner urge to do something,
achieve their goals without any external pressure/lure for award or appreciation.
c) Self-regulation- Self-regulation guides independent individuals as it helps them
consider long term consequences rather than just transient feelings. It leads to a
responsible and a value driven behaviour.
Q7) Explain Self-management.
Ans: Self-management, also referred to as ‘self-control,’ is the ability to control one’s
emotions, thoughts and behaviour effectively in different situations. This also includes
motivating oneself, and setting goals.
Q8) What are the skills required to succeed in life?
Ans: Following are some of the skills you must master to succeed in life:
a) Self-awareness
b) Responsibility
c) Time Management
d) Adaptability
Q9) What is Stress?
Ans: Stress can be defined as our emotional, mental, physical and social reaction to any
perceived demands or threats. These demands or threats are called stressors. Stressors are
the reason for stress.
Q10) What is stress management?
Ans: Managing stress is about making a plan to be able to cope effectively with daily
pressures. The ultimate goal is to strike a balance between life, work, relationships,
relaxation and fun. By doing this, you are able to deal with daily stress triggers and meet
these challenges head on.
Q11) What are the three steps to manage stress?
Ans:
Step 1: Be aware that you are stressed
Step 2: Identify what is causing you stress
Step 3: Apply stress management methods
Q12) Explain Emotional Intelligence
Ans: Emotional intelligence is the ability to identify and manage one’s own emotions, as well
as the emotions of others. It is generally said to include at least three skills:
• Emotional awareness: the ability to identify and name one’s own emotions.
• Harnessing emotions: the ability to harness and apply emotions to tasks like thinking and
problem solving.
• Managing emotions: the ability to regulate one’s own emotions when necessary and help
others to do the same.
Q13) Differentiate between Interests and Abilities
Ans:
[Link] Interests Abilities
1. Things that you like to do in your free An acquired or natural capacity
time that make you happy.
2. Things you are curious about or Enable you to perform a
would do even if no one asked you to particular job or task with
do it. considerable proficiency.
Q14) Name the hormones associated with stress.
a) Endorphins- are our body’s feel-good chemicals that are released in brain and help
us to cope stress.
b) Dopamine and serotonin are other feel good chemicals released by our body.
c) Cortisol is also called stress hormone. It is released in our body when there are
increased stress levels.
Q15) Always keep in mind the ABC of stress management
A: Adversity or the stressful event
B: Beliefs or the way you respond to the event
C: Consequences or actions and outcomes of the event
Q16) Stress management can help you to
• have a joyful life.
• focus and complete tasks on time.
• be a happy person as you are stress free.
• be more energetic and spend quality time with your friends and family.
Q17) Types of Motivation
a) Internal Motivation: LOVE
We do things because they make us happy, healthy and feel good. Eg: when you
perform on your annual day function and you learn something new, such as
dancing, singing, etc., you feel good.
b) External Motivation: REWARD
We do things because they give us respect, recognition and appreciation. Eg:
Suresh participated in a 100m race and won a prize. This motivated him to go for
practice every morning.
Q18) Qualities of Self-motivated People
i)Know what they want from life.
ii) Know what is important
iii)Are dedicated to fulfil their dreams
iv) Are focused
Q19) Give the full form of SMART.
The full form of SMART is Specific Measurable Achievable Realistic Time-bound.
Q20) Explain the four steps to build Self-motivation.
a) Find out your strengths - Identify your likes and dislikes. Understand what makes you
happy.
b) Set and focus on your goals -Define the goals you want to achieve and focus all your
energy to achieve your goal.
c) Develop a plan to achieve your goals - Plan and set timelines to achieve your goals,
Plan a list of activities that you will do to achieve each goal.
d) Stay loyal to your goals- Work towards achieving your goal, even when you are facing
difficult time.