0% found this document useful (0 votes)
11 views2 pages

Compressible Flow: Normal Shock Analysis

The document outlines a series of problems related to compressible flow and moving normal shocks, including calculations for a jet plane diffuser, a supersonic wind tunnel, and shock velocities in various scenarios. Key results include back pressure ranges for a jet diffuser, time for uniform flow in a wind tunnel, and shock velocities under different conditions. The tutorial is part of the MIN-345 course for the spring 2025 semester.

Uploaded by

bangkok143maas
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
11 views2 pages

Compressible Flow: Normal Shock Analysis

The document outlines a series of problems related to compressible flow and moving normal shocks, including calculations for a jet plane diffuser, a supersonic wind tunnel, and shock velocities in various scenarios. Key results include back pressure ranges for a jet diffuser, time for uniform flow in a wind tunnel, and shock velocities under different conditions. The tutorial is part of the MIN-345 course for the spring 2025 semester.

Uploaded by

bangkok143maas
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

MIN-345: Compressible Flow

Tutorial 4: Moving Normal Shocks


Semester: spring 2025

Problem 1: A jet plane uses a diverging passage as a diffuser (only possible when there is a shock). For
a flight Mach number of 1.8, determine the range of back pressures over which a normal shock will
appear in the diffuser. Ambient pressure and temperature are 25 kPa and 220 K. Find the mass flow
range handled by the diffuser for the determined back pressure range. Also, the inlet and exit area are
Ai = 250 cm2, Ae = 500 cm2. Assume isentropic flow except for the shocks.

Ans: 55.83 kPa < pb < 111.5 kPa, 5.29 kg/s.

Problem 2: A supersonic wind tunnel will be constructed with air at atmospheric pressure passing
through a CD nozzle into a constant-area test section and then into a large vacuum tank. The test run is
started with a pressure 0 kPa in the tank. How long can uniform flow conditions be maintained in the
test section (i.e., how long will it be before the tank pressure rises to a value such that a shock will
appear in the test section)? Assume the test section to be circular, 10 cm in diameter, with a design
Mach number of 2.4. The tank volume is 3 m3, with atmospheric conditions of 101 kPa and 20°C.
Assume the air to be brought to rest adiabatically in the tank.

Ans: 2.07 s

Problem 3: Repeat Problem 2 but assume a diffuser of area ratio 2 to 1 between the test section and the
tank.

Ans: 2.40 s

Problem 4:

Ans: 289 m/s, 300.98 kPa, 396.4 K, 426.3 kPa, 437.5 K

Problem 5:

Ans: 355.5 m/s, 2.043 Mpa

Problem 6:
A projectile moves down a gun barrel with a velocity of 500 m/s. (a) Calculate the velocity of the normal
shock that would precede the projectile. Assume the pressure in the undisturbed air (γ = 1.4, R = 287
J/kg·K) to be 101 kPa and the temperature to be 25°C.
MIN-345: Compressible Flow
Tutorial 4: Moving Normal Shocks
Semester: spring 2025

Ans: 273.5 m/s.

Problem 7:
Air (γ = 1.4, R = 287 J/kg·K) at 100 kPa and 290 K is flowing in a constant area tube with a velocity of
100 m/s (Figure P5.5). Suddenly the end of the tube is closed, which causes a normal shock to propagate
back through the airstream. Find the absolute velocity of this shock

Ans: 306.5 m/s.

Problem 8:
A normal shock traveling at 1,000 m/s into still air (γ = 1.4, R = 287 J/kg·K) at 0°C and 101 kPa reflects
from a plane wall. Determine the velocity of the reflected shock. Compare the pressure ratio across the
reflected shock with the incident shock.

Ans: 406.46 m/s.

You might also like