0% found this document useful (0 votes)
7 views22 pages

Vectors and 3D Geometry Concepts

Uploaded by

jieun.seong.2018
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views22 pages

Vectors and 3D Geometry Concepts

Uploaded by

jieun.seong.2018
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Chapter 11.

Vectors and the Geometry of Space 1

§11.1 Three-Dimensional Coordinate Systems

• The direction of z-axis is determined by the right-hand rule.

• The three coordinate axes determine the three coordinate planes as illus-
trated in figure above.
• The xy-plane is the plane that contains the x- and y-axes.
• The yz-plane is the plane that contains the y- and z-axes.
• The xz-plane is the plane that contains the x- and z-axes.

• These three coordinate planes divide space into eight parts, called octants.

• The first octant is determined by the positive axes.


Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 2

Example 1. What surfaces in R3 are represented by the following equations?


(a) z = 3 (b) y = 5
(sol)

Example 2. (a) Which points (x, y, z) satisfy the equations x2 + y 2 = 1


and z = 3.

(b) What does the equation x2 + y 2 = 1 represent as a surface in R3?

Example 3. Describe and sketch the surface in R3 represented by the equa-


tion y = x.
(sol)
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 3

• The distance d between the points P1(x1, y1, z1) and P2(x2, y2, z2) is
p
d = |P1P2| = (x2 − x1)2 + (y2 − y1)2 + (z2 − z1)2

• An equation of a sphere with center C(h, k, l) and radius r is


(x − h)2 + (y − k)2 + (z − l)2 = r2
Example 6. Show that x2 + y 2 + z 2 + 4x − 6y + 2z + 6 = 0 is the equation
of a sphere, and find its center and radius.
(sol)
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 4

§11.2 Vectors

• The term vector is used to indicate a quantity (such as displacement or


velocity or force) that has both magnitude and direction.

• Suppose a particle moves along a line segment from point A to point B.


The corresponding displacement vector v has initial point A and ter-
−→
minal point B and we indicate this by writing v = AB.
−−→
• If the vector u = CD has the same length and the same direction as
−→
v = AB even though it is in a different position, then we say that u and v
are equivalent (or equal) and we write u = v.

• The zero vector 0 has length 0. It is only vector with no specific direc-
tion.
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 5

 Combining Vectors

• Vector Addition: If u and v are vectors positioned so the initial point


of v is at the terminal point of u , then the sum u+v is the vector from
the initial point of u to the terminal point of v.

• Scalar Multiple: If c is a scalar and v is a vector, then the scalar mul-


tiple cv is the vector whose length is |c| times the length of v and whose
direction is the same as v if c > 0 and is opposite to v if c < 0. If c = 0 or
v = 0, then cv = 0.

• Two nonzero vectors are parallel if they are scalar multiples of one another.

• The vector −v = (−1)v has the same length as v but points in the oppo-
site direction. We call it the negative of v.

• Difference: By the difference of two vectors we mean u − v = u + (−v)


Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 6

 Components

• If we place the initial point of a vector a at the origin of a rectangular


coordinate system, then the terminal point of a has coordinates of the form
(a1, a2) or (a1, a2, a3). These coordinates are called the components of a
and we write
a =< a1, a2 > or a =< a1, a2, a3 >
−→
• a = OP =< a1, a2, a3 > is the position vector of the point P (a1, a2, a3).

• Given the points A(x1, y1, z1) and B(x2, y2, z2), the vector a with repre-
−→
sentation AB is
a =< x2 − x1, y2 − y1, z2 − z1 >
• The length or magnitude of the vector a =< a1, a2, a3 > is
q
|a| = a21 + a22 + a23
• If a =< a1, a2, a3 > and b =< b1, b2, b3 >, then

1 a + b =< a1 + b1, a2 + b2, a3 + b3 >

2 a − b =< a1 − b1, a2 − b2, a3 − b3 >

3 ca =< ca1, ca2, ca3 >


Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 7

Properties of Vectors If a, b, and c are vectors in Vn and c and d are


scalars, then
1. a + b = b + a 2. a + (b + c) = (a + b) + c
3. a + 0 = a 4. a + (−a) = 0
5. c(a + b) = ca + cb 6. (c + d)a = ca + da
7.(cd)a = c(da) 8. 1a = a
• The vectors i =< 1, 0, 0 >, j =< 0, 1, 0 >, k =< 0, 0, 1 > are called
the standard basis vectors. If a =< a1, a2, a3 >, then we can write
a = a1i + a2j + a3k
• A unit vector is a vector whose length is 1. If a 6= 0, then the unit vector
that has the same direction as a is
1 a
u= a=
|a| |a|
Example 5. If a = i + 2j − 3k and b = 4i + 7k, express the vector 2a + 3b
in terms of i, j, and k.

Example 6. Find the unit vector in the direction of the vector 2i − j − 2k.
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 8

§11.3 The Dot Product

• The dot product (or scalar product or inner product) of


a =< a1, a2, · · · , an > and b =< b1, b2, · · · , bn > is the number a · b
given by a · b = a1b1 + a2b2 + · · · + anbn.

Properties of the Dot Product If a, b, and c are vectors in V3 and


c is a scalar, then
1. a · a = |a|2 2. a · b = b · a
3. a · (b + c) = a · b + a · c 4. (ca) · b = c(a · b) = a · (cb)
5. 0 · a = 0

Theorem If θ(0 ≤ θ ≤ π) is the angle between the vectors a and b, then


a · b = |a||b| cos θ
(Proof)
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 9

Example 2. If the vectors a and b have lengths 4 and 6, and the angle
between them is π/3, find a · b.
(sol)

Example 3. Find the angle between the vectors a =< 2, 2, −1 > and
b =< 5, −3, 2 >.
(sol)

• Two nonzero vectors a and b are called perpendicular or orthogo-


nal if the angle between them is π/2. The zero vector is considered to be
perpendicular to all vectors. Therefore we have the following method for
determining whether two vectors are orthogonal.

Two vectors a and b are orthogonal if and only if a · b = 0

Example 4. Show that 2i + 2j − k is perpendicular to 5i − 4j + 2k.


(sol)
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 10

 Direction Angles and Direction Cosines

• The direction angles of a nonzero vector a are the angles α, β, and γ


(in the interval [0, π]) that a makes with the positive x-, y-, and z-axes.

• The cosines of these direction angles, cos α, cos β, and cos γ, are called
the direction cosines of the vector a.

Note:
a·i a1 a2 a3
1) cos α = = , cos β = , cos γ =
|a||i| |a| |a| |a|
2) cos2 α + cos2 β + cos2 γ = 1

3) a = |a| < cos α, cos β, cos γ >


1
4) a =< cos α, cos β, cos γ >
|a|

Example 5. Find the direction angles of the vector a =< 1, 2, 3 >.


(sol)
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 11

 Projections

• The scalar projection of b onto a (the component of b along a) is


a·b
compab =
|a|
• The vector projection of b onto a is
 
a·b a a·b
projab = = a
|a| |a| |a|2
Example 6. Find the scalar projection and vector projection of b =<
1, 1, 2 > onto a =< −2, 3, 1 >.
(sol)

Example 8. A force is given by a vector F = 3i + 4j + 5k and moves


a particle from the point P (2, 1, 0) to the point Q(4, 6, 2). Find the work
done.
(sol)
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 12

§11.4 The Cross Product

Definition If a =< a1, a2, a3 > and b =< b1, b2, b3 >, then the cross
product of a and b is the vector
a × b =< a2b3 − a3b2, a3b1 − a1b3, a1b2 − a2b1 >

Example 1. If a =< 1, 3, 4 > and b =< 2, 7, −5 >, then a × b =?


(sol)

Example 2. Show that a × a = 0, ∀ a ∈ V3


(sol)
i j k
a × a = a1 a2 a3 = 0
a1 a2 a3
Theorem The vector a × b is orthogonal to both a and b.
a a a a a a
(Proof)(a × b) • a = 2 3 a1 − 1 3 a2 + 1 2 a3 = 0
b2 b3 b1 b3 b1 b2
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 13

Theorem If θ is the angle between a and b (so 0 ≤ θ ≤ π), then


|a × b| = |a||b| sin θ
(Proof)
|a × b|2 = (a2b3 − a3b2)2 + (a1b3 − a3b1)2 + (a1b2 − a2b1)2
= (a21 + a22 + a23)(b21 + b22 + b23) − (a1b1 + a2b2 + a3b3)2
= |a|2|b|2 − (a • b)2 = |a|2|b|2 − |a|2|b|2 cos2 θ
= |a|2|b|2(1 − cos2 θ) = |a|2|b|2 sin2 θ

Corollary Two nonzero vectors a and b are parallel if and only if


a×b=0

Example 3. Find a vector perpendicular to the plane that passes through


the points P (1, 4, 6), Q(−2, 5, −1) and R(1, −1, 1).
−→ −→ −→ −→
(sol) P Q =< −3, 1, −7 >, P R =< 0, −5, −5 > ⇒ P Q × P R =<
−40, −15, 15 >
∴ α < 8, 3, −3 >, α is nonzero real number
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 14

Note:
1 i × j = k, j × k = i, k × i = j,
j × i = −k, k × j = −i, i × k = −j

2 i × (i × j) = i × k = −j,
(i × i) × j = 0 × j = 0

Theorem If a, b, and c are vectors and C is a scalar, then


1. a × b = −b × a
2. (Ca) × b = C(a × b) = a × (Cb)
3. a × (b + c) = a × b + a × c
4. (a + b) × c = a × c + b × c
5. a • (b × c) = (a × b) • c (scalar triple product)
6. a × (b × c) = (a • c)b − (a • b)c

The volume of the parallelepiped determined by the vectors a, b, and c is


the magnitude of their scalar triple product:
V = | a • (b × c) |
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 15

Note:
1 V = Ah = | b × c || a || cos θ | = | a • (b × c) |

2 If V = | a • (b × c) | = 0, then a, b, c are coplanar.

Example 5. Show that a =< 1, 4, −7 >, b =< 2, −1, 4 > and c =<
0, −9, 18 > are coplanar.

(sol)
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 16

§11.5 Equations of Lines and Planes

 Lines

• Let v be a vector parallel to a line L and let r0 and r be the position


vectors P0 and P . Then

1 r = r0 + tv (t is a scalar): a vector equation of L.



 x = x0 + ta
2 y = y0 + tb , t ∈ R : parametric equations of L.
z = z0 + tc

x − x0 y − y0 z − z0
3 = = : symmetric equations of L.
a b c
B The numbers a, b and c are direction numbers of L.
y − y0 z − z0
B a = 0 ⇒ x = x0 , =
b c
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 17

4 The line segment from r0 to r1 is given by the vector equation


r(t) = (1 − t)r0 + tr1, 0≤t≤1
Example 2. (a) Find parametric equations and symmetric equations of the
line that pass through the points A(2, 4, −3) and B(3, −1, 1).
(b) At what point does this line intersect the xy−plane?
−−→ −→
(sol) (a) v = OB − OA =< 1, −5, 4 > ∴ x = 2 + t, y = 4 − 5t, z =
−3 + 4t
or
x−2 y−4 z+3
= =
1 −5 4
(b) Put z = 0, then
x−2 y−4 3 11 1 11 1
= = ⇒ x= , y= ∴ ( , , 0)
1 −5 4 4 4 4 4

Example 3. Show that the lines L1 and L2 are skew lines.


x = 1 + t, y = −2 + 3t, z = 4 − t
x = 2s, y = 3 + s, z = −3 + 4s
(sol) Two direction vectors < 1, 3, −1 > and < 2, 1, 4 > are not parallel.
If L1 and L2 ha a point of intersection.
∃ t and s such that
1 + t = 2s, − 2 + 3t = 3 + s, 4 − t = −3 + 4s
But if we solve the first two equations, we get t = 11 8
5 , s = 5 , and these
values don’t satisfy the third equation. Thus, L1 and L2 are skew lines.
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 18

 Planes

1 n · (r − r0) = 0 or n · r = n · r0 : a vector equation of the plane

2 a(x − x0) + b(y − y0) + c(z − z0) = 0 : the scalar equation of the
plane through P0(x0, y0, z0) with normal vector n =< a, b, c >.

3 ax + by + cz + d = 0, where d = −(ax0 + by0 + cz0): a linear equation


in x, y, z

Example 5. Find the equation of plane that passes through P (1, 3, 2), Q(3, −1, 6)
and R(5, 2, 0).
(sol)
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 19

Example 6. Find the point at which the line x = 2+3t, y = −4t, z = 5+t
intersects the plane 4x + 5y − 2z = 18.
(sol) 4(2 + 3t) + 5(−4t) − 2(5 + t) = 18 ⇒ t = −2 ∴ (−4, 8, 3).

Note:

1 Two planes are parallel ⇔ Their normal vectors are parallel.

2 The angle between two planes = The angle between corresponding nor-
mal vectors.

Example 7. (a) Find the angle between x + y + z = 1 and x − 2y + 3z = 1.


(b) Find symmetric equations for the line of intersection L of these two
planes.
(sol) (a) n1 =< 1, 1, 1 >, n2 =< 1, −2, 3 >.
n1 · n2 2 2
cos θ = =√ ∴ θ = cos−1 √ ≈ 72◦
|n1||n2| 42 42

(b) 3y − 2z = 0 ⇒ z = 0, y = 0 ⇒ x = 1
Thus, intersection point : (1, 0, 0), direction vector n = n1 × n2 =<
5, −2, −3 >.
x−1 y z
∴ = =
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 20

§11.6 Cylinders and Quadric Surfaces

 Cylinders

• Traces are the curves of intersection of the surface with planes paral-
lel to the coordinate planes.

• A cylinder is a surface that consist of all lines (called rulings) that are
parallel to a given line and pass through a given plane curve.

Example 1. Sketch the graph of the surface z = x2.


(sol) Parabolic cylinder:
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 21

Note: If one of x, y, or z is missing from the equation of a surface, then


the surface is a cylinder.

Example 2. Sketch the surfaces.


(a) x2 + y 2 = 1 (b) y 2 + z 2 = 1
(sol)
Chapter 11. Vectors and the Geometry of Space 22

 Quadric Surfaces

• A quadric surface is the graph of a second-degree equation in x, y, and z.

• The general equation is


Ax2 + By 2 + Cz 2 + Dxy + Eyz + F xz + Gx + Hy + Iz + J = 0
• The standard forms are (by translation and rotation)
Ax2 + By 2 + Cz 2 + J = 0 or Ax2 + By 2 + Iz = 0
Example 3. Use traces to sketch the quadric surface

2y2 z2
x + + = 1.
9 4
(sol)

You might also like