MOUNTAIN WORLD
PRACTICE PAPER 14
CHAPTER 12 SURFACE AREAS AND VOLUMES
(ANSWERS)
SUBJECT: MATHEMATICS STANDARD MAX. MARKS : 40
CLASS : X DURATION : 1½ hrs
General Instructions:
(i). All questions are compulsory.
(ii). This question paper contains 20 questions divided into five Sections A, B, C, D and E.
(iii). Section A comprises of 10 MCQs of 1 mark each. Section B comprises of 4 questions of 2 marks
each. Section C comprises of 3 questions of 3 marks each. Section D comprises of 1 question of 5
marks each and Section E comprises of 2 Case Study Based Questions of 4 marks each.
(iv). There is no overall choice.
(v). Use of Calculators is not permitted
SECTION – A
Questions 1 to 10 carry 1 mark each.
1. A solid figure made up of a right circular cylinder and a hemisphere of equal radius (r cm) has been
shown. The total surface area of the solid is equal to the surface area of a sphere with twice the
radius of this solid.
Which of the following gives the height of the cylinder in the above solid?
(a) 6r cm (b) 6.5r cm (c) 7r cm (d) 17.5r cm
Ans. (c) 7r cm
Total surface area of solid = CSA of cylinder + CSA of hemisphere = 2πrh + 2πr² = 2πr(h + r)
Now, according to the question, TSA of solid = Surface area of sphere
With twice the radius of the solid
Taking radius of sphere, R = 2r [Given]
So, TSA of solid = Surface area of sphere
⇒ 2πr(h + r) = 4πR² ⇒ 2πr(h + r) = 4π(2r)² ⇒ 2πrh + 2πr² = 16πr²
⇒ 2πrh = 14πr² ⇒ 2h = 14r ⇒ h = 7r cm
2. Two identical solid cubes of side k units are joined end to end. What is the volume, in cubic units, of
the resulting cuboid?
(a) k³ (b) 2k³ (c) 3k³ (d) 6k³
Ans. (b) 2k³
Length of resulting cuboid, l = k + k = 2k
Height of resulting cuboid, h = k
Breadth of resulting cuboid, b = k
Volume of cuboid = l × b × h = 2k × k × k = 2k³
3. Volumes of two spheres are in the ratio 27 : 64. The ratio of their surface areas is:
(a) 3 : 4 (b) 4 : 3 (c) 9 : 16 (d) 16 : 9
Ans. (c) 9 : 16
Let the radius of two spheres be r1 and r2.
Given, the ratio of the volume of two spheres = 27 : 64
4 3
r
V1 3 1 r 3 27 r 3
13 1
V2 4 r 3 r2 64 r2 4
2
3
Let the surface areas of the two spheres be S1 and S2.
2
S1 4 r12 r12 3 9
∴ 2
2
S 2 4 r2 r2 4 16
4. The base radii of a cone and a cylinder are equal. If their curved surface areas are also equal, then the
ratio of the slant height of the cone to the height of the cylinder is:
(a) 2 : 1 (b) 1 : 2 (c) 1 : 3 (d) 3 : 1
Ans. (a) 2 : 1
Since, the radius of cone and cylinder are equal i.e., r(say).
Also, curved surface area of cone = curved surface area of cylinder
i.e., πrl = 2πrh [Given]
⇒ l/h = 2/1 = 2 : 1
5. Two cubes each with 6 cm edge are joined end to end. The surface area of the resulting cuboid is:
(a) 180 cm² (b) 360 cm² (c) 300 cm² (d) 260 cm²
Ans. (b) 360 cm²
When two cubes with side length of 6 cm are joined end to end, they form a cuboid. The resulting
cuboid has different dimensions.
∴ Surface area of the resulting cuboid
A = 2lb + 2lh + 2bh
= 2 (12) 6 + 2 (12) (6) + 2(6) (6)
= 144 + 144 + 72
= 360 cm²
6. A sphere of diameter 18 cm is dropped into a cylindrical vessel of diameter 36 cm, partly filled with
water. If the sphere is completely submerged, then the water level rises (in cm) by
(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 6
Ans. (a) 3
7. A rectangular block 6 cm × 12 cm × 15 cm is cut into exact number of equal cubes. The least
possible number of cubes will be
(a) 6 (b) 11 (c) 33 (d) 40
Ans. (d) 40
Volume of rectangular block = 6 × 12 × 15 = 1080 cm3
Side of largest cube = HCF of 6, 12, 15 = 3
∴ Volume of 1 cube = 33 = 27 cm3
6 12 15
Number of cubes = = 40
27
8. A solid is in the shape of a cone mounted on a hemisphere of same base radius. If the curved surface
areas of the hemispherical part and the conical part are equal, then find the ratio of the radius and the
height of the conical part.
(a) 1 : 3 (b) 1 : √3 (c) √3 : 1 (d) 3 : 1
Ans: (b) 1 : √3
Let radius of the base be r
Heigth of conical part = h
Slant height of conical part = l
l = h 2 r 2 ...(i)
ATQ, 2 r2 = rl l = 2r
Equation (i) becomes 2r = h 2 r 2
4r2 = h2 + r2
r2 1 r 1
h2 = 3r2 2
h 3 h 3
In the following questions 9 and 10, a statement of assertion (A) is followed by a statement of
reason (R). Mark the correct choice as:
(a) Both assertion (A) and reason (R) are true and reason (R) is the correct explanation of assertion (A).
(b) Both assertion (A) and reason (R) are true but reason (R) is not the correct explanation of assertion (A).
(c) Assertion (A) is true but reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false but reason (R) is true.
9. Assertion (A): If two identical solid cube of side 7 cm are joined end to end. Then the total surface
area of the resulting cuboid is 490 cm2.
Reason (R): Total surface area of cuboid = lb + bh + hl
Ans. (c) Assertion (A) is true but reason (R) is false.
When cubes are joined end to end, it forms a cuboid.
Here, l = 2 × 7 = 14 cm, b = 7 cm and h = 7 cm
Total surface area of cuboid = 2(lb + bh + hl) = 2 (14 × 7 + 7 × 7 + 7 × 14) = 490 cm2
10. Assertion (A): The radii of two cones are in the ratio 2 : 3 and their volumes in the ratio 1 : 3. Then
the ratio of their heights is 3 : 2.
1
Reason (R): Volume of the cone = r 2 h .
3
Ans. (d) Assertion (A) is false but reason (R) is true.
1
(2 x)2 h1
1 4 h1 h 3
Ratio of volume = 3 1
1 3 9 h2 h2 4
(3x )2 h2
3
SECTION – B
Questions 11 to 14 carry 2 marks each.
11. A hollow cube of internal edge 22cm is filled with spherical marbles of diameter 0.5 cm and it is
assumed that 1/8 space of the cube remains unfilled. Find the number of marbles that the cube can
accommodate.
Ans. According to the question,
Volume of cube =223=10648cm3
Volume of cube that remains unfilled =1/8×10648=1331cm3
volume occupied by spherical marbles =10648−1331=9317cm3
Radius of the spherical marble = 0.5/2=0.25cm=1/4cm
Volume of 1 spherical marble = 4/3×22/7 × (1/4)3=11/168cm3
Numbers of spherical marbles, n = 9317 × (11/168) =142296
1
12. The volume of a right circular cylinder with its height equal to the radius is 25 cm3. Find the height
7
of the cylinder. [Use π = 22/7]
Ans. We have, in a right circular cylinder
Height = Radius ⇒ h = r
1
and volume of cylinder = 25 cm3
7
∴ Height of the cylinder = 2 cm
13. A solid is in the form of a cylinder with hemispherical ends. The total height of the solid is 20 cm
and the diameter of the cylinder is 7 cm. Find the total volume of the solid. [Use π = 22/7]
Ans. Height of cylinder = 20 – 7 = 13 cm.
Total Volume of the solid = Volume of Cylinder + Volume of two
hemisphere
2
2 4 22 7 4 7
= r h 2 r 3 r 2 h r 13 .
2
3 3 7 2 3 2
22 49 14 7 39 14 77 53 3
= 13 11 680.17cm
7 4 3 2 3 2 3
OR
A medicine-capsule is in the shape of a cylinder of radius 0.25 cm
with two hemispheres stuck to each of its ends. The length of the
entire capsule is 2 cm. What is the total surface area of the capsule?
Ans. Given that Radius of cylinder = Radius of hemisphere = 0.25 cm
Total length of capsule = 2 cm
Here, the length of cylindrical part of capsule, h
= length of capsule – radius of both hemispheres = 2 – 2 × 0.25 = 1.5
Total surface area of capsule = CSA of cylindrical part + 2 x CSA of hemisphere
= 2πrh + 2(2πr2) = 2πr (h + 2r)
22 22 1 22
= 2 0.25(1.5 2 0.25) 2 2 3.14m2
7 7 4 7
Therefore, the TSA of the capsule is 3.14 cm2
14. In the below figure, a tent is in the shape of a cylinder surmounted by a conical top. The cylindrical
part is 3.5 m high and conical part has slant height 4.2 m. Both the parts have same radius 2 m. Find
the area of the canvas used to make the tent. [Use π = 22/7]
Ans. We have, Area of the canvas used to make the tent
= CSA of cylinder + CSA of conical part
22 44
= 2πrh + πrl = πr(2h + l) = 2(2 3.5 4.2) 11.2
7 7
2
= 70.4 m
SECTION – C
Questions 15 to 17 carry 3 marks each.
15. A sector of a circle of radius 12 cm has the angle 120°. It is rolled up so that two bounding radii are
joined together to form a cone. Find the volume of the cone.
1
Ans. Length of the arc = 0
2 r 2 12 8 = circumference of the base of the cone
360 3
Let radius of cone be r
2× ×r=8 r = 4 cm
r = 4 cm, l = 12 cm
h2 = l2 – r2 = 122 – 42 = 144 – 16
h2 = 128 h = 128 8 2 cm
1 1 22
Volume of the cone = r 2 h (4) 2 8 2
3 3 7
1 22
= × 16 × 8 × 1.414 cm3 = 189.61 cm3
3 7
16. A godown building is in the form as shown in the figure.
The vertical cross section parallel to the width side of the building is a rectangle of dimensions 7 m ×
3 m, mounted by semicircle of radius 3.5 m. The inner measurements of the cuboidal portion of the
building are 10 m × 7 m × 3 m. Find the interior surface excluding the floor.
Ans. Interior surface of godown = area of four walls + 2 × area of semicircles + curved area of
cylindrical roof.
(3.5)2 2 (3.5) 10
= 2 × 3 (7 +10) + 2 ×
2 2
2
= 102 + 38.5 + 110 = 250.5 m
17. A conical vessel of radius 6 cm and height 8 cm is completely filled with water. A sphere is lowered
into the water and its size is such that when it touches the sides, it is just immersed. What fraction of
water overflows?
Ans. Radius of the conical vessel, R=AC=6cm
Height of the conical vessel, h=OC=8cm
Radius of the sphere, PD=PC=r
∴ PC = PD = r
AC = AD = 6 cm [Since, lengths of two tangents from an external point to a circle are equal]
△OCA & △OPD are right triangle.
[∵ Tangent and radius are perpendicular to each other]
OA=√OC2 + AC2 = √82 + 62 =√100=10 cm
OP2 = OD2 + PD2
OD = OA – AD = 10 – 6 = 4 cm
⇒ OP = OC – PC = 8 − r
⇒ (8 − r)2 = 42 + r2
⇒ 64 − 16r + r2 = 16 + r2
⇒ 16r = 48 ⇒ r = 3 cm
4 4
Volume of water overflows = Volume of sphere = πr3 = π×(3)3 = 36π cm3
3 3
1 1
Original volume of water = volume of cone = πr2h = π × 62×8 = 96π cm3
3 3
∴ Fraction of water overflows
= Volume of water overflows / Original volume of water = 36π/96π = 3/8
SECTION – D
Questions 18 carry 5 marks.
18. There are two identical solid cubical boxes of side 7 cm. From the top face of the first cube a
hemisphere of diameter equal to the side of the cube is scooped out. This hemisphere is inverted and
placed on the top of the second cube’s surface to form a dome. Find :
(a) the ratio of the total surface area of the two new solid formed.
(b) volume of each new solid formed.
Ans.
(a) SA for first new solid (S1) = 6a2 + 2πr2 – πr2
= 6 × 7 × 7 + 2π × (3.5)² – π × (3.5)²
= 294 + 77 – 38.5
= 332.5 cm²
SA for second new solid (S2) = 6a2 + 2πr2 – πr2
= 6 × 7 × 7 + 2π × (3.5)² – π × (3.5)²
= 294 + 77 – 38.5
= 332.5 cm²
So, S1 : S2 = 1:1
(b) Volume for first new solid (V1) = 7 × 7 × 7 – 2/3 π × (3.5)³
= 343 − 539/6
= 1519/6 cm³
Volume for second new solid (V2)
= 7 × 7 × 7 + 2/3 π × 3.5³
= 343 + 539/6
= 2597/6 cm³
OR
A rocket is in the form of a right circular cylinder closed at the lower end and surmounted by a cone
with the same radius as that of the cylinder. The diameter and height of the cylinder are 6 cm and 12
cm, respectively. If the slant height of the conical portion is 5 cm, find the total surface area and
volume of the rocket [Use = 3.14].
Ans. Here, r = 3 cm, h = 12 cm and l = 5 cm.
Total surface area of rocket
= C.S.A. of cone + C.S.A. of cylinder + area of base
= rl + 2 rh + r2 = r(l + 2h + r)
= 3.14 × 3(5 + 24 + 3)
= 9.42 × 32 = 301.44 cm2.
Volume of the rocket = VCone + VCylinder
1 2 1
= r h’ + r2h = r 2 h ' h
3 3
2 2 2
l = 5 cm, r = 3 cm, l = r + h’
25 = 9 + h’2
16 = h’2 h’ = 4 cm
1
Volume of the rocket = 3.14 32 4 12
3
4 36 40 3
= 3.14 × 9 = 3.14 9 = 376.8 cm .
3 3
SECTION – E (Case Study Based Questions)
Questions 19 to 20 carry 4 marks each.
19. The word ‘circus’ has the same root as ‘circle’. In a closed circular area, various entertainment acts
including human skill and animal training are presented before the crowd.
A circus tent is cylindrical upto a height of 8 m and conical above it. The diameter of the base is 28
m and total height of tent is 18.5 m.
Based on the above, answer the following questions:
(i) Find slant height of the conical part. (1)
(ii) Determine the floor area of the tent. (1)
(iii) (a) Find area of the cloth used for making tent. (2)
OR
(b) Find total volume of air inside an empty tent.
Ans. Given, Cylindrical height = 8 m, Diameter of base = 28 m
Total height of tent = 18.5 m
(i) Radius = 14 m
(Slant height)² = (Height)² + (Radius)²
⇒ l² = (10.5)² + (14)² = 110.25 + 196
⇒ l² = 306.25
⇒ l = 17.5 m
(ii) Floor Area of Tent is = πr2
= 22/7 ×14 ×14
= 22 × 7 × 14
⇒ Area = 616 m2
(iii) (a) Area of cloth used for making tent = 2πrh × πrl
= 2πr[h + l] = 2 × 22/7 ×14[8 + 17.5]
= 2 × 22 × 2[25.5]
= 88 × 25.5
= 2244 m2
OR
(b) Total volume Inside the Test
1 1
= r 2h r 2h ' r 2 h h '
3 3
22 1
= 14 14 8 10.5
7 3
= 22 × 2 × 14(8 + 3.5)
= 616 × 11.5 = 7084 cm3
20. Khurja is a city in the Indian state of Uttar Pradesh famous for the pottery. Khurja pottery is
traditional Indian pottery work which has attracted Indians as well as foreigners with a variety of
tea-sets, crockery and ceramic tile works. A huge portion of the ceramics used in the country is
supplied by Khurja and is also refered as ‘‘The Ceramic Town’’.
One of the private schools of Bulandshahr organised an Educational Tour for class 10 students to
Khurja. Students were very excited about the trip. Following are the few pottery objects of Khurja.
Students found the shapes of the objects very interesting and they could easily relate them with
mathematical shapes viz sphere, hemisphere, cylinder etc. Maths teacher who was accompanying the
students asked following questions :
(a) The internal radius of hemispherical bowl (filled completely with water) in I is 9 cm and radius
and height of cylindrical jar in II is 1.5 cm and 4 cm respectively. If the hemispherical bowl is to be
emptied in cylindrical jars, then how many cylindrical jars are required ? (2)
(b) If in the cylindrical jar full of water, a conical funnel of same height and same diameter is
immersed, then how much water will flow out of the jar ? (2)
Ans. (a) Given, radius by hemispherical bowl, r1 = 9 cm
radius of cylindrical jar, r2 = 1.5 cm
height of cylindrical jar, h2 = 4 cm
2 2
Now, Volume of hemispherical bowl = r13 (9)3
3 3
2 2
and Volume of cylindrical jar = r2 h2 (1.5) 4
Required number of cylindrical jar = Volume of hemispherical bowl / Volume of cylindrical jar
2
(9)3
3 2 9 9 9
= 2
54
(1.5) 4 3 1.5 1.5 4
Hence, 54 cylindrical jars are required.
(b) Volume of water flow out of the jar
= Volume of conical funnel
1 1 22 22 9
= r2 2 h2 (1.5)2 4
3 3 7 3 7
= 9.43 cubic cm
Therefore, water flow out of the jar is 9.43 cubic cm.