0% found this document useful (0 votes)
8 views5 pages

Medication Dosage Calculation Guide

Uploaded by

kiancash248
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views5 pages

Medication Dosage Calculation Guide

Uploaded by

kiancash248
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Medication Dosage Calculations

Basic Questions
• Your patient has been prescribed 90mg of Gentamicin by injection. The label on the
ampoule states 10mg per 1mL. How many mL will you administer?

• Your patient has been prescribed 150mg of Paracetamol. The label states 150mg per
3mL. How many mL will you administer?

• Your patient has been prescribed 400mg of Amoxicillin. The label states 400mg per
4mL. How many mL will you administer?

• Your patient is prescribed 600mg of Carbamazepine. You have 200mg tablets. How
many tablets will you administer?

• Your patient is prescribed 60mg of Atorvastatin. You have 30mg tablets. How many
tablets will you administer?

Additional Questions (Medium Level)


• A patient has been prescribed 600mg. The label states 300mg per 1mL. How many
mL will you administer?

• A patient has been prescribed 700mg. The label states 350mg per 1mL. How many
mL will you administer?

• A patient has been prescribed 800mg. The label states 200mg per 1mL. How many
mL will you administer?

• A patient has been prescribed 1.5g of medication. The label states 3g per 0.6mL. How
many mL will you administer?

• A patient has been prescribed 3000mg of medication. The label states 6g per 0.4mL.
How many mL will you administer?

• A patient has been prescribed 2500mg of medication. The label states 5g per 2mL.
How many mL will you administer?

1
Harder Questions (For Challenge)
• A patient has been prescribed 1.5g of Vancomycin. The label states 500mg per 10mL.
How many mL will you administer?

• A patient has been prescribed 2.4g of Penicillin. The label states 600mg per 1mL. How
many mL will you administer?

• A patient has been prescribed 300mg of medication. The label states 600mg per 2mL.
How many mL will you administer?

• A child has been prescribed 40mg/kg of medication. The child weighs 25kg. The label
states 200mg per 5mL. How many mL will you administer?

• A patient has been prescribed 1000mg of medication. The label states 2g per 4mL.
How many mL will you administer?

• A patient has been prescribed 600mg of medication. The label states 200mg per tablet.
How many tablets will you administer?

• A patient has been prescribed 180mg of medication. The label states 60mg per tablet.
How many tablets will you administer?

• A patient has been prescribed 1.5g of medication. The label states 750mg per 2mL.
How many mL will you administer?

Worked Solutions:
Basic Questions
1. Gentamicin Injection
Prescribed: 90mg Label: 10mg per 1mL
Solution: We use the method:
what we want 90
× volume = × 1 = 9mL
what we have 10
Answer: Administer 9mL

2. Paracetamol
Prescribed: 150mg Label: 150mg per 3mL
Solution:
150
× 3 = 1 × 3 = 3mL
150
Answer: Administer 3mL

2
3. Amoxicillin
Prescribed: 400mg Label: 400mg per 4mL
Solution:
400
× 4 = 1 × 4 = 4mL
400
Answer: Administer 4mL

4. Carbamazepine Tablets
Prescribed: 600mg Tablet strength: 200mg
Solution:
600
=3
200
Answer: Administer 3 tablets

5. Atorvastatin Tablets
Prescribed: 60mg Tablet strength: 30mg
Solution:
60
=2
30
Answer: Administer 2 tablets

Medium Level Questions


6. Prescribed: 600mg Label: 300mg per 1mL
Solution:
600
× 1 = 2mL
300
Answer: Administer 2mL

7. Prescribed: 700mg Label: 350mg per 1mL


Solution:
700
= 2mL
350
Answer: Administer 2mL

8. Prescribed: 800mg Label: 200mg per 1mL


Solution:
800
= 4mL
200
Answer: Administer 4mL

3
9. Prescribed: 1.5g = 1500mg Label: 3g = 3000mg per 0.6mL
Solution:
1500 1
× 0.6 = × 0.6 = 0.3mL
3000 2
Answer: Administer 0.3mL

10. Prescribed: 3000mg Label: 6g = 6000mg per 0.4mL


Solution:
3000 1
× 0.4 = × 0.4 = 0.2mL
6000 2
Answer: Administer 0.2mL

11. Prescribed: 2500mg Label: 5g = 5000mg per 2mL


Solution:
2500 1
× 2 = × 2 = 1mL
5000 2
Answer: Administer 1mL

Harder Questions
12. Prescribed: 1.5g = 1500mg Label: 500mg per 10mL
Solution:
1500
× 10 = 3 × 10 = 30mL
500
Answer: Administer 30mL

13. Prescribed: 2.4g = 2400mg Label: 600mg per 1mL


Solution:
2400
= 4mL
600
Answer: Administer 4mL

14. Prescribed: 300mg Label: 600mg per 2mL


Solution:
300 1
× 2 = × 2 = 1mL
600 2
Answer: Administer 1mL

15. Prescribed: 40mg/kg × 25kg = 1000mg Label: 200mg per 5mL


Solution:
1000
× 5 = 5 × 5 = 25mL
200
Answer: Administer 25mL

4
16. Prescribed: 1000mg Label: 2g = 2000mg per 4mL
Solution:
1000 1
× 4 = × 4 = 2mL
2000 2
Answer: Administer 2mL

17. Prescribed: 600mg Tablet strength: 200mg


Solution:
600
=3
200
Answer: Administer 3 tablets

18. Prescribed: 180mg Tablet strength: 60mg


Solution:
180
=3
60
Answer: Administer 3 tablets

19. Prescribed: 1.5g = 1500mg Label: 750mg per 2mL


Solution:
1500
× 2 = 2 × 2 = 4mL
750
Answer: Administer 4mL

You might also like