0% found this document useful (0 votes)
22 views3 pages

Complex Analysis and PDE Solutions

Uploaded by

rambilas5089
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
22 views3 pages

Complex Analysis and PDE Solutions

Uploaded by

rambilas5089
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Complex Analysis

(
z 3 + z + 2i, z ̸= i
1. Verify the continuity of the function f (z) = at z = i.
2, z=i
Ans: Not continuous
1
2. Find the image of the infinite strip 41 ≤ y ≤ 12 under the transformation w = and
z
show the regions graphically.
2 +z
3. Evaluate the integral C 3z
R
z 2 −1
dz where C is the circle given by |z − 1| = 1.
Ans: 4πi
1
4. (Milne Thomson) Show that the function u = 2
log(x2 + y 2 ) is harmonic. Find its
harmonic conjugate.
y
Ans: v = tan−1 x
+ C.

5. If u − v = (x − y)(x2 + 4xy + y 2 ) and f (z) = u + iv is an analytic function of


z = x + iy, find f (z) in terms of z by Milne-Thomson method.
1+i
Ans: −iz 3 + 2
c

6. Find the transformation which maps the points i, −i, 1 of the z-plane into 0, 1, ∞
of the w-plane respectively.
(i−1)z+(i+1)
Ans: w = −2z+2

7. Show that the transformation w = i 1−z1+z


transforms the circle |z| = 1 onto the real
axis of the w-plane and the interior of the circle into the upper half of the w-plane.
R 2+i
8. Evaluate 1−i (2x + iy + 1)dz along the two paths:
(i) x = t + 1, y = 2t2 − 1 (ii) The straight line joining 1 − i and 2 + i.
25
Ans: (i) 4 + 3
i, (ii) 4 + 8i
dz
R
9. Evaluate by Cauchy’s integral formula: C z(z+πi)
, where C is |z + 3i| = 1
Ans: −2
z 2 −2z
R
10. Evaluate C (z+1)2 (z 2 +4)
dz
Ans: 0

PDE
1. Find the PDE of all spheres whose centre lie on z-axis and given by the equation
x2 + y 2 + (z − a)2 = b2 , a and b being constants.
Ans: yp − xq = 0
∂2z
2. Solve ∂x∂y
= x2 y subject to the conditions z(x, 0) = x2 and z(1, y) = cos y.
Ans: z = 61 x3 y 2 + cos y − 61 y 2 − 1 + x2
∂z ∂z
3. Solve (mz − ny) ∂x + (nx − lz) ∂y = ly − mx.
Ans: x2 + y 2 + z 2 = f (lx + my + nz)

1
4. Solve the partial differential equation x(y 2 + z 2 )p − y(x2 + z 2 )q = z(x2 − y 2 ) where
∂z ∂z
p = ∂x and q = ∂y
Ans: ϕ(x2 + y 2 − 2z, xyz) = 0

5. Solve (x2 − y 2 − z 2 )p + 2xyq = 2xz.


Ans: x2 + y 2 + z 2 = zf yz


∂z ∂z
6. Solve the differential equation x2 ∂x + y 2 ∂y = (x + y)z.
h i
Ans: f x1 − y1 , xy
z
=0

7. Find the general solution of x ∂u


∂x
+ y ∂u
∂y
+ t ∂u
∂t
=0
 
Ans: z − 31 xyt = f xy + ϕ yt


8. Solve zp + yq = x.
Ans: f (z 2 − x2 ) = sinh−1 √x
c1
− log y

9. Solve px(z − 2y 2 ) = (z − qy)(z − y 2 − 2x3 ).


 
y z a2 z 2 2
Ans: z = f x − x + x
p ∂z
10. Solve the partial differential equation: z = px + qy + 1 + p2 + q 2 where p = ∂x
∂z
and q = ∂y .

Ans: z = ax + by + 2 ab

11. Solve p (1 + q) = qz.


Ans: x + ay = log c(az − 1)

12. Solve p(1 + q 2 ) = q(z − a).


Ans: 4(bz − ab − 1) = (x + by + cy)2

13. Solve z 2 (p2 x2 + q 2 ) = 1.


√ 2 √
Ans: 1 + a2 z2 = log x + ay + c 1 + a2

14. Solve p − x2 = q + y 2 .
 3   
y3
Ans: z = x3 + cx + cy − 3
+ c1

15. Solve p2 + q 2 = z 2 (x + y)
3 3
Ans: log z = 23 (a + x) 2 + 23 (y − a) 2 + c

16. (Charpit’s method) Solve px + qy = pq.


(y+ax)2
Ans: az = 2
+b

17. (Charpit’s method) Solve (p2 + q 2 )y = qz.


Ans: z 2 − a2 y = (ax + b)2

18. (Charpit’s method) Solve 2z + p2 + qy + 2y 2 = 0.


b
Ans: 2z = y2
− (a − x)2 − y 2

2
19. Solve by using the Charpit’s method p2 + qy = z
x2 +b2 +2xb
Ans: z = ay + 4

20. (Charpit’s method) Solve 2(z + xp + yq) = yp2 .


ax a2 b
Ans: z = y2
− 4y 3
+ y

∂3z 3 3
21. Solve: ∂x3
− 3 ∂x∂2 ∂y
z ∂ z
+ 4 ∂y 3 = e
x+2y

ex+2y
Ans: z = f1 (y − x) + f2 (y + 2x) + xf3 (y + 2x) + 27

∂2z 2
∂ z ∂2z
22. Solve the linear partial differential equation ∂x2
+ 2 ∂x∂y + ∂y 2
= sin(2x + 3y)
1
Ans: z = f1 (y − x) + xf2 (y − x) − 25
sin(2x + 3y)
∂2z ∂2z
23. Solve ∂x2
− ∂x∂y
= sin x cos 2y
Ans: z = f1 (y) + f2 (y + x) + 12 sin(x + 2y) − 16 sin(x − 2y)
∂2z ∂ z 2 ∂2z
24. Solve ∂x2
+ 2 ∂x ∂y
+ ∂y 2
= x2 + xy + y 2
x4 x3 y x2 y 2
Ans: z = f1 (y − x) + xf2 (y − x) + 4
− 2
+ 2

∂2u 2
25. Show that the equation ∂t2
= c2 ∂∂xu2 is hyperbolic.

26. Classify the


p following differential equation
p as to type in the second quadrant of the
xy-plane y + x uxx + 2(x − y)uxy + y 2 + x2 uyy = 0
2 2

You might also like