0% found this document useful (0 votes)
22 views8 pages

Exercises on Electric Field Concepts

This document contains 30 exercises on electricity and magnetism related to the electric field. The exercises cover topics such as electric field due to point charges and charge distributions, Gauss's law, and electric field generated by spheres, cylinders, and charged plates. Each exercise presents a problem and its corresponding answer.

Translated by

ScribdTranslations
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
22 views8 pages

Exercises on Electric Field Concepts

This document contains 30 exercises on electricity and magnetism related to the electric field. The exercises cover topics such as electric field due to point charges and charge distributions, Gauss's law, and electric field generated by spheres, cylinders, and charged plates. Each exercise presents a problem and its corresponding answer.

Translated by

ScribdTranslations
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Prof.

Sergio Alvarado Alvarado

EXERCISES IN ELECTRICITY AND MAGNETISM

UNIT 2. ELECTRIC FIELD

1. AAn object with a net charge of 24µC is placed in a uniform electric field of 610.
N/C directed vertically. What is the mass of the object if it is floating in the electric field?

response m = 1494x10-6Kg

OneA point charge of -5.2 µC is located at the origin. Determine the electric field at:
a) x= 3m
b) x-4m
c) Inthe point (2,2) m.

ANSWERS: a) E= -5200 i N/C;2925 j N/C c) E= 5820 N/C at 2250

3. Determinethe electric field at the midpoint along the line between the charges that
They can be seen in the following figure.

response ET-54800 i N/C

4. Determinethe value of the electric field at point A, due to a force 9.6 x 10-14N
for the cases where at that point it is placed:
a) Oneproton
b) Aelectron
A F

ANSWER: a) E= 6x105N/C; b) E = -6x105N/C

1
Prof. Sergio Alvarado Alvarado

5. Threeequal positive chargesqthey are at the corners of an equilateral triangle with sidesasuch
as shown in the figure.
a) Determinethe location of a point (different from infinity) in the plane of charges
where the electric field is zero.
b) Whichit is the magnitude and direction of the electric field at the pointPdue to the two charges
from the base of the triangle?

RESPONSES: a) The center of the triangle; b) E=1.73 Kq/a2j N/C

6. Two charges, q1=8nC and q2=12nC located at the origin and at x=4m respectively.
Calculate the resultant electric field in:
a) Apoint P1located at x=7 m
apoint P2located at x=3m

ANSWERS: a) E= 13.47 i N/C; b) E= 100–I N/C

7. Seantwo charges, q1=8nC located at the origin and q212 nC located at x = 4 m. Calculate the field.
electric at a point located at y = 3m.

response 11.2 N/C θ= 1080

ThreePoint charges of the same sign and equal magnitude (100 µC) are located
at the vertices of an equilateral triangle with 10 cm sides. Calculate the electric field at the
top vertex of the triangle.
q

10 cm

q q

RESPONSE: E=155.88 x 106j N/C

2
Prof. Sergio Alvarado Alvarado

A charge of -4µC is located at the origin and another of -5µC is placed along the [Link]
y = 2m. At what point along the axisyIs the electric field zero?

ANSWER: y = 0.95 m

10. Aan electron initially at rest is released in a uniform electric field. The electron
it accelerates vertically upward, covering 4.5 m in the first 3µs after being
released. What will be the magnitude and direction of the electric field?

E = 5.7 N/C

11. Aan electron enters the region of an electric field


uniform, as shown in the figure, withWe=
3.00 times 106m/s and E=200 N/C. The horizontal length
of the plates isl =0.100 m. Calculate:
theacceleration of the electron while it is in the
field.
b) The time at which the electron leaves the field,
assuming that it enters at t=0
c) Thevertical position of the electron when it exits the
field assuming that the vertical position when entering it is yi=0

ANSWERS: a)ay-3.51x1013m/s2 b) t = 3.33 x 108s; c) y= -1.95 cm

12. OneA bar of 14 cm in length is uniformly charged and has a total charge of -
22µC. Determine the magnitude and direction of the electric field along the axis of the bar.
at a point 36 cm from the center of said bar.

ANSWER: E = 1.59x106N/C

13. AA uniformly charged ring with a radius of 10 cm has a total charge of 75 µC. Determine
the electric field along the axis of the ring at the following distances:
a) 1cm
b) 5cm
30cm
d) 100cm
3
Prof. Sergio Alvarado Alvarado

ANSWERS: a) E=6.65x106i N/C; b) E=24.15x106I N/C


c) E=6.4x106i N/C; d) E=0.665x106I N/C

14. Oneuniformly charged disk, with a radius of 35 cm has a charge density of 7.9x10-3
C/m2Calculate the electric field along the axis of the disk at a distance from its center of:
5cm
b) 10cm
c) 50cm
200cm

ANSWERS: a)E=383.56x106N/A b) E=324x106N/C


c) E = 80.7x106N/C; d) E= 6.69x106N/C

15. OneA sphere with a radius of 4 cm has a net charge of 39 µC.


a) Whichit is the volumetric charge density if the charge is uniformly distributed
about the volume of the sphere?
b) WhichWhat is the surface charge density if the charge is uniformly distributed over
the surface of the sphere

ANSWERS: a)ρ0.145 c/m3; =1.94x10-3C/m2

GAUSS'S LAW

16. Onepoint charge located at the center of a uniform ring that has density of
linear charge λ and radius a, as shown in the figure. Determine the electric fluxtotal a
through the sphere centered on the point charge and with radius R, where R < a.

ANSWER: ɸE= q/εo

4
Prof. Sergio Alvarado Alvarado

Oneflat surface that has an area of 3.2 m2it rotates in a uniform electric field of
intensity E = 6.2 x 105N/C. Calculate the electric flux through the area when the field
electric is:
a) Perpendicularto the surface
b) Parallelto the surface
c) Doingan angle of 750with the surface

ANSWERS: a)ɸE19.84x105N.m2/C; b) ɸE=0 ; ɸE19.14x105N.m2/C

18. OneA charge of 170 µC is at the center of a cube with a side length of 80 cm.
a) Calculatethe electric flow through each face of the cube
b) Calculatethe electric flow through the entire surface of the cube
c) Do theWould the answers to the previous items change if the load were not at the center?
Justify in this regard

ANSWERS: a)ɸE= 3.20x106N.m2 (b)ɸE19.2 times 106N.m2/C; c)No

19. OneA point charge of 12 µC is placed at the center of a spherical shell with a radius of 22 cm.
What is the total electric flux through:
a) Thecomplete surface of the shell
b) Anyshell hemisphere

RESPUESTAS: a) ɸE= 1.36x106N.m2/C; b)ɸE= ½ (1.36x106N.m2/C)

20. TheThe charge per unit length on a long straight filament is -90 µC/m. Find the
electric field 10 cm from the filament considering that the distance is measured
perpendicular to the length of the filament.

ANSWER: E=-16.2x106N/C directed towards the filament

5
Prof. Sergio Alvarado Alvarado

21. A long flat sheet has a charge per unit area of 9µC/m.2. Determine the
electric field intensity precisely on the surface of the sheet, measured from
the midpoint of the sheet

ANSWER: E = 508x103N/C

22. An insulating sphere with a diameter of 8cm has a uniformly distributed charge of 5.7 µC.
distributed throughout its volume. Calculate the charge enclosed by a spherical surface
with the following radios:
a) r=2cm
b) r=6cm

RESPONSES: a) qin= 0.713 µC; b) qin= 5.7 µC;

23. ASpherical shell conductor with a radius of 15 cm has a net charge of -6.4 µC.
uniformly distributed on its surface. Determine the electric field at the points:
Preciselyout of the shell
b) Insideof the eggshell

ANSWERS: a) E=2560 x103N/C radially inward of the sphere


b) E = 0

24. OneA solid sphere with a radius of 40 cm has a total positive charge of 26 µC uniformly.
distributed throughout its volume. Calculate the intensity of the electric field at the following
distances from the center of the sphere:
a) 0cm
b) 10cm
c) 40cm
d) 60cm

ANSWERS: a) E=0; b) E=3.66 x 105N/C; c) E=14.6 x105N/C


d) E= 6.5 x105N/C

6
Prof. Sergio Alvarado Alvarado

25. OneA solid conducting sphere with a radius of 2 cm has a positive charge of 8 µC. A shell
conductor spherical with an internal radius of 4 cm and an external radius of 5 cm concentric with the sphere
The solid has a net charge of -4µC. Find the electric field at the following distances.
from the center of this loading configuration:
a) r= 1cm
b) r= 3 cm
c) r4.5 cm
d) r= 7 cm

ANSWERS: a) E=0; b) E = 8 x 107N/C; c) E=0; d) E= 7.35 x106N/C

26. OneAn insulating sphere with a diameter of 8 cm has a charge of 5.7 µC distributed in such a way
uniform throughout its volume. Calculate the electric field for:
a) r= 2 cm
b) r= 10 cm

ANSWERS: a) E= 16 x106N/C; b) E = 5.13 x 106N/C

27. Onea long straight metal rod has a radius of 5 cm and a charge per unit length of
30 ηC/m. Find the electric field 10 cm from the axis of the bar, considering that the
distance is measured perpendicularly to the bar.

RESPONSE: E= 5400 N/C

28. OneThin-walled metal sphere has a radius of 25 cm and carries a charge of 2x10-6C.
Find the electric field for a point:
insidefrom the sphere
b) Outsidefrom the sphere very close to it
c) A30 cm from the center of the sphere

responses a) E = 0; b) E= 266.27 x 103N/C E = 20 N/C

7
Prof. Sergio Alvarado Alvarado

29. Consider a thin spherical shell with a radius of 14 cm and a total charge of 32 µC.
uniformly distributed on its surface. Find the electric field for the following
distances from the center of the load distribution:
a) r= 10
b) cm
c) r= 20 cm

RESPONSES a) E= 0; b) E= 7.2 x106N/C

30. OneAn insulating sphere with a radius of 10 cm has a uniform charge density throughout its surface.
volume. If the magnitude of the electric field at a distance of 5 cm from the center is
8.6 times 104N/C. What will be the magnitude of the field 15 cm from the center?

ANSWER: E = 7.64 x 104N/C

You might also like