0% found this document useful (0 votes)
11 views4 pages

Jute and Cotton Fiber Facts

Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
11 views4 pages

Jute and Cotton Fiber Facts

Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

AL YASMIN INTERNATIONAL SCHOOL, RIYADH

Affiliated to CBSE – New Delhi.


SCIENCE WORK SHEET (2020 - 2021)
CHAPTER: 3
FIBRE TO FABRIC (Answer Key)

Class: VI Sec: ----------__________ Date: -----------------

I. Fill in the blanks:


1. Spinning is the process of making yarn from fabric.
2. Silk fibre is obtained from cocoon of silkworm.
3. Wool is obtained from hair of camels.
4. Fibres made from chemical substances are called Synthetic fibers.
5. The fruits of cotton plant are called Cotton Bolls.
6. Jute is cultivated during Rainy season.
7. Takli is a device used for Spinning.
8. Jute and Cotton are natural fibers obtained from plants.

II. Write true or false:

1. Polyester is an natural fibre. (False)


2. Coir is made from the hairs of the coconut fruit. (True)
3. Jute is obtained from the leaves of jute plant. (False)

4. The seeds of cotton plant are called cotton bolls. (False)


5. Yarn is made from fibres. (True)
6. Double yarn is used during knitting. (False)

III. Name four examples for each:

1. Natural fibres: Cotton, Jute, Silk, Wool


2. Synthetic fibres: Polyester, Nylon, Acrylic, Rayon
3. Plant fibres: Cotton, Jute, Flax , Coir
4. Animal fibres: Silk, Leather, Wool , Fur

1
III. Match the following pair:

Column A Column B

1. Loom a. Black Soil


2. Flax b. Single yarn
3. Spinning c. Weaving
4. Cotton d. Natural fibre
5. Knitting e. Charka

IV. Short answer questions:

1. What are fibers?

Answer: The thin strands of thread that we see, are made of still thinner strands are called
fibers. There are two types of fibers: Natural fibre and Synthetic fibre.

2. List five uses of jute fibre.

Answer: The five uses of jute fibers are: Mats, Gunny Bags, Carpets, Baskets and
Clothes.

3. What is a loom?

Answer: Loom is a machine in which weaving of cloth is done. It is power operated or


hand operated.

4. Name two ways in which fabrics are made from yarns.

Answer: Weaving and Knitting are used to make fabrics from yarn.

5. Name two devices used for spinning.

Answer: Takli and Charkha are the two machines used for spinning.

6. Differentiate between knitting and weaving.

Answer: The process of arranging two sets of yarns to make a fabric is called weaving
while In knitting, a single yarn is used to make a piece of fabric.

2
7. Differentiate between spinning and ginning.

Answer: The process of making yarn from fiber is called spinning while In ginning, the
fibers are separated from the seeds by combing.

8. Why do we need to wear clothes?

Answer: We need to wear clothes to protect from weather, bites of insects, mosquoit oes
and for looking handsome.

9. Why natural fibres are better than the synthetic fibres?

Answer:

Natural fibers Synthetic fibers

1. It gives a cooling effect. 1. It doesn’t give cooling effect.

2. It absorbs sweat. 2. It doesn’t absorb the sweat.

3. Don’t conduct heat easily. 3. It can conduct the heat easily.

V. Long answer questions:

1. Explain the process of making cloth from cotton bolls?

Answer: The cotton is usually picked by hand. Then, the fibers are separated in the
process of ginning and turned into fiber. After that, we take that fiber and spin it in the
process of spinning and make it into a yarn. Them, we use the process of knitting and
weaving to make it into a fabric or a cloth. This is the process of making cloth from
cotton bolls.

2. Differentiate between fibres and fabrics.

Answer: Fibres are used to make yarns while Fabrics are used to make clothes.

3
3. What are the appropriate conditions for growth of jute? Name the place where it is most
widely grown.

Answer: The appropriate conditions for growing jute are:

1) The climate shall be hot and moist.

2) The soil shall be alluvial or loamy.

3) It shall be cultivated during rainy season.

4) It shall be harvested during it’s flowering stage.

The places where it is most widely grown are: Bangladesh, Thailand, India (West
Bengal, Bihar and Assam).

4. Explain the process of obtaining jute fibre from jute plant.

Answer: The jute plant is retted into fiber. Then, we spin the fiber in the process of
spinning and turn it into a yarn. Then, we do the process of weaving or knitting and turn
it into a jute fiber. This is the process of obtaining jute fiber from jute plant.

5. Classify different types of fibres with examples.

Answer:

Natural fibers: Natural fibers are fibers in which it is obtained from plants and
animals. For ex: Cotton, Wool, Silk, Jute e.t.c

Synthetic fibers: Synthetic fibers are fibers in which it is made manually and made
by chemical substances. For ex: Nylon, Polyester, Acrylic, Rayon e.t.c

You might also like