ARTHASIDDHI CLASSES DATE: 24-08-25
10 (English)
TIME: 2 hour
Maths - I- MARKS: 40
SEAT NO:
Q.1 A) Solve Multiple choice questions. (4)
1) One of the roots of equation x2 + mx - 5 = 0 is 2; find m.
1 1
a. −2 b. − c. d. 2
2 2
Ans. Option c.
2) For simultaneous equations in variables x and y, Dx = 49, Dy = - 63, D = 7 then what is x = g
1 − 1
a. 7 b. - 7 c. d.
7 √7
Ans. Option a
3) A die is rolled. What is the probability that the number appearing on upper face is less than 3 ?
1 1 1
a. b. c. d. 0
6 3 2
Ans. Option b.
4) The sequence -10, -6, -2, 2, ............. .
a. is an A.P., Reason d = -16
b. is an A.P., Reason d = 4
c. is an A.P., Reason d = -4
d. is not an A.P.
Ans. Option b.
B) Solve the following questions. (4)
1) Write an A.P. whose first term is a and common difference is d in each of the following. a = 6, d = - 3
Ans. a = t1 = 6,
t2 = t1 + d = 6 + (- 3) = 3,
t3 = t2 + d = 3 + (- 3) = 0,
t4 = t3 + d = 0 + (- 3) = - 3.
∴ Arithmetic progression is 6, 3, 0, -3, ....
2) In a hockey team there are 6 defenders , 4 offenders and 1 goalee. Out of these, one player is to be selected
randomly as a captain. Find the probability of the selection that - A defender will be selected.
Ans. Sample space is 'S'. There are 6 defenders, 4 offenders & 1 goalee.
n(S) = 6 + 4 + 1 = 11
Event B : A defender will be selected.
There are 6 defenders.
∴ n(B) = 6
n ( B) 6
∴ P(B) = =
n ( S) 11
3) If 15x + 17y = 21 and 17x + 15y = 11, then find the value of x + y.
Ans. The given equations are
15x + 17y = 21 ... I
17x + 15y = 11 ... II
Adding equations (1) and (2)
15x+17y=21
+17x+15y=11
32x+32y=32
Dividing both sides by 32, we get
x+y=1
4) Decide if the following is quadratic equation or not ?
9y2 + 5 = 0
Ans. In the equation 9y2 + 5 = 0, y is the only variable and maximum index of the
variable is 2
∴ It is a quadratic equation.
Q.2 A) Complete the following Activities. (Any Two) (4)
1) A box contains 5 red, 8 blue and 3 green pens. Rutuja wants to pick a pen at random. What is the probability that
the pen is blue?
Total number of pens = 5 red + 8 blue + 3 green = 16
∴ Total number of sample points = n(S) = _____
Event A : A blue pen is picked up
There are 8 blue pens.
∴ n(A) = _____
n(A)
P(A) =
n(S)
∴ P(A) = _____
_____
∴ Probability of getting a blue pen is _____
Ans. A box contains 5 red, 8 blue and 3 green pens. Rutuja wants to pick a pen at random. What is the probability that
the pen is blue?
Total number of pens = 5 red + 8 blue + 3 green = 16
∴ Total number of sample points = n(S) = 16
Event A : A blue pen is picked up
There are 8 blue pens.
∴ n(A) = 8
n(A)
P(A) =
n(S)
8
∴ P(A) =
16
1
=
2
1
∴ Probability of getting a blue pen is
2
2) Fill in the blanks with correct number
∣ 3 2 ∣
∣ ∣
∣ 4 5 ∣
= 3 × _____ − _____ × 4
= _____ − 8
= _____
Ans. Fill in the blanks with correct number
∣ 3 2 ∣
∣ ∣
∣ 4 5 ∣
=3×5−2×4
= 15 − 8
=7
3) Find the sum of all odd numbers from 1 to 150.
1 to 150 all odd numbers are 1, 3, 5, 7, ..., 149.
Here a = 1 and d = 2.
tn = _____
149 = 1 + (n - 1)2
∴ 149 = 1 + 2n - 2
∴ n = _____
The sum of these 75 numbers 1 + 3 + 5 + ... + 149.
a = 1 and d = 2, n = 75
Sn =_____
75
Sn = [ 2 x 1 + ( 75 - 1)2 ]
2
Sn = 75 × 75
Sn = _____
Ans. Find the sum of all odd numbers from 1 to 150.
1 to 150 all odd numbers are 1, 3, 5, 7, ..., 149.
Here a = 1 and d = 2.
tn = a + (n - 1)d
149 = 1 + (n - 1)2
∴ 149 = 1 + 2n - 2
∴ n = 75
The sum of these 75 numbers 1 + 3 + 5 + ... + 149.
a = 1 and d = 2, n = 75
n
Sn = [2a + (n - 1)d]
2
75
Sn = [ 2 x 1 + ( 75 - 1)2 ]
2
Sn = 75 × 75
Sn = 5625
B) Solve the following questions. (Any four) (8)
1) Solve the following simultaneous equations.
5x + 2y = -3 ; x + 5y = 4
Ans. 5x + 2y = -3 ...I
x + 5y = 4 ...II
Multiplying equation II by 5
5x + 25y = 20 ...III
Subtracting equation I from equation III
5x + 25y = 20
y
5x + 2y = −3
− − +
23y = 23
23
∴ y=
23
∴ y=1
Substituting y = 1 in equation II
x + 5y = 4
∴ x + 5×1 = 4
∴ x+5=4
∴ x=4-5
∴ x=-1
∴ x = -1, y = 1 is the solution of given simultaneous equations.
2) Find the probability of the following, when one coin is tossed.
(i) getting head (ii) getting tail
Ans. Let ‘S’ be the sample space.
S = {H, T} n(S) = 2
(i) Let event A be getting head
A = {H} ∴ n(A) = 1
n(A) 1
P(A) = =
n(S) 2
(ii) Let event B be getting tail
B = {T} ∴ n(B) = 1
n(B) 1
P(B) = =
n(S) 2
3) Find the values of the following determinants.
∣ 5 3 ∣
A=∣ ∣
∣ 7 9 ∣
Ans.
∣ 5 3 ∣
A = ∣ ∣ = (5 × 9) - (3 × 7) = 45 - 21 = 24
∣ 7 9 ∣
4) Given Arithmetic Progression 12, 16, 20, 24, .... Find the 24th term of this progression.
Ans. The A.P. is 12, 16, 20, 24 ....
Here a = 12, d = 16 - 12 = 4, n = 24, t24 ?
tn = a + (n - 1) d
∴ t24 = 12 + (24 - 1) 4
= 12 + 23 × 4
= 12 + 92
∴ t24 = 104
Thus 24th term of the A.P. is 104.
5) Determine the nature of roots of the following quadratic from their discriminant.
m2 - 2m + 1 = 0
Ans. m2 - 2m + 1 = 0
[Here m = x] we
Comparing with am2 + bm + c = 0
get,
a = 1, b = -2, c = 1
△= b2 - 4ac
= b2 - 4ac
= (-2)2 - 4 × 1 × 1
=4-4
∴ △ =0
As △ = 0, the roots of the quadratic equation are real and
equal.
Q.3 A) Complete the following Activity (Any one) (3)
1) The sum of first 55 terms in an A.P. is 3300, find its 28th term.
Here Sn = S55 = 3300.
Let the first term of the A.P. be a and the common difference d.
n
Sn = [_____]
2
55
∴ S55 = [2a + (55 - 1)d ]
2
55
∴ 3300 = [_____]
2
55
∴ 3300 = ×2 [a + 27d]
2
∴ _____ = 55 (a + 27d)
___
∴ a + 27d = ___
∴ a + 27d = _____ ... I
Now tn = a + (n - 1)d
∴ t28 = a + (28 - 1) d
∴ t28 = a + _____
∴ t28 = 60 ... [From I]
Thus, the 28th term is 60.
Ans. The sum of first 55 terms in an A.P. is 3300, find its 28th term.
Here Sn = S55 = 3300.
Let the first term of the A.P. be a and the common difference d.
n
Sn = [2a + (n - 1)d]
2
55
∴ S55 = [2a + (55 - 1)d ]
2
55
∴ 3300 = [2a + 54d]
2
55
∴ 3300 = ×2 [a + 27d]
2
∴ 3300 = 55 (a + 27d)
3300
∴ a + 27d =
55
∴ a + 27d = 60 ... I
Now tn = a + (n - 1)d
∴ t28 = a + (28 - 1) d
∴ t28 = a + 27d
∴ t28 = 60 ... [From I]
Thus, the 28th term is 60.
2) Form the quadratic equation from its roots.
3 and - 10
Let α and β are the roots of the quadratic equation.
Let α = 3 and β = _____
∴ _____ = 3 + (- 10) = - 7 and
_____ = 3×- 10 = _____
Then required quadratic equation is
∴ _____ = 0
∴ x2 - (- 7)x - 30 = 0
∴ _____= 0
Ans. Form the quadratic equation from its roots.
3 and - 10
Let α and β are the roots of the quadratic equation.
Let α = 3 and β = - 10
∴ α + β = 3 + (- 10) = - 7 and
α×β = 3×- 10 = - 30
Then required quadratic equation is
∴ x2 - (α + β) x + αβ = 0
∴ x2 - (- 7)x - 30 = 0
∴ x2 + 7x - 30 = 0
B) Solve the following questions. (Any two) (6)
1) Solve the following equations by Cramer's method.
7x + 3y = 15 ; 12y − 5x = 39
Ans. 7x + 3y = 15
Expressing the equation 12y − 5x = 39 in the form of ax + by = c, we get
− 5x + 12y = 39
∣ 7 3 ∣
D=∣ ∣
∣ − 5 12 ∣
= (7×12) − (3×− 5)
= 84 − (− 15)
= 84 + 15
∴ D = 99
∣ 15 3 ∣
Dx = ∣ ∣
∣ 39 12 ∣
= (15×12) − (3×39)
= 180 − 117
= 63
∣ 7 15 ∣
Dy = ∣ ∣
∣ − 5 39 ∣
= (7×39) − (15×− 5)
= 273 − (− 75)
= 273 + 75
∴ Dy = 348
By Cramer's rule
Dx 63 7
x= = = and
D 99 11
Dy 348 116
y= = =
D 99 33
7 116
∴ x= and y = is the solution of given simultaneous equations.
11 33
2) In an A.P. 17th term is 7 more than its 10th term. Find the common difference.
Ans. Here tn = a + (n - 1)d
∴ t17 = a + (17 - 1)d
∴ t17 = a + 16d ... I
Also t10 = a + (10 - 1)d
∴ t10 = a + 9d ... II
Now t17 = t10 + 7 ... [Given]
∴ a + 16d = a + 9d + 7 ... [From I, II]
∴ a + 16d - a - 9d = 7
∴ 7d = 7
7
∴ d=
7
∴ d=1
Thus, the common difference is 1.
3) A two digit number is to be formed from the digits 0, 1, 2, 3, 4. Repetition of the digits is allowed. Find the
probability that the number so formed is a -
(1) prime number (2) multiple of 4 (3) multiple of 11.
Ans. Here sample space,
S = { 10, 11, 12, 13, 14, 20, 21, 22, 23, 24, 30, 31, 32, 33, 34, 40, 41, 42, 43, 44 }
∴ n(S) = 20
Event A : The number formed is a prime
A = { 11, 13, 23, 31, 41, 43 }
∴ n(A) = 6
n(A)
P(A) =
n(S)
6 3
∴ P(A) = =
20 10
Event B : The number formed is a multiple of 4
B = { 12, 20, 24, 32, 40, 44 }
∴ n(B) = 6
n(B)
P(B) =
n(S)
6 3
∴ P(B) = =
20 10
Event C : The number formed is a multiple of 11
C = { 11, 22, 33, 44 }
∴ n(C) = 4
n(C)
P(C) =
n(S)
4 1
∴ P(C) = =
20 5
4) Solve quadratic equations using formula. x2 + 10x + 2 = 0
Ans. x2 + 10x + 2 = 0 comparing with ax2 + bx + c = 0
we get a = 1, b = 10, c = 2
∴ b2 - 4ac = (10)2 - 4×1×2
= 100 - 8
= 92
2
−b±√b −4 ac
x=
2a
−10±√92
=
2×1
−10±√4×23
x=
2
−10±2√23
=
2
2(−5±√23)
=
2
∴ x = -5 ± √23
∴ x = -5 + √23 or x = - 5 - √23
∴ the roots of the given quadratic equation are - 5 + √23 and - 5 - √23.
Q.4 Solve the following questions. (Any two) (8)
1) In a game of chance, a spinning arrow comes to rest at one of the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. All these are
equally likely outcomes. Find the probability that it will rest at
(1) 8. (2) an odd number. (3) a number greater than 2. (4) a number less than 9.
Ans. S = { 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 }
∴ n(S) = 8
Event A : The arrow will rest at 8
∴ A={8}
∴ n(A) = 1
n(A) 1
P(A) = =
n(S) 8
Event B : The arrow will rest at an odd number
∴ B = { 1, 3, 5, 7 }
∴ n(B) = 4
n(B)
P(B) =
n(S)
4 1
∴ P(B) = =
8 2
Event C : The arrow will rest at a number greater than 2.
∴ C = { 3, 4, 5, 6, 7, 8 }
n(C)
∴ P(C) =
n(S)
6
=
8
3
=
4
Event D : The arrow will rest at a number less than 9.
∴ n(D) = 8
n(D)
P(D) =
n(S)
8
∴ P(D) = =1
8
∴ Event D is certain event and the Probability of certain event is 1.
2) There is an auditorium with 27 rows of seats. There are 20 seats in the first row, 22 seats in the second row, 24
seats in the third row and so on. Find the number of seats in the 15th row and also find how many total seats are
there in the auditorium?
Ans. The number of seats in each row are as follows: 20, 22, 24. ...
The number of seat in each row form an A.P. with number of seats in first row (a) = 20.
Difference between number of seats in two successive rows (d) = 2
Total number of rows (n) = 27
Number of seats in 15th row (t15) = ?
Total number of seats in 27 rows (S27) = ?
tn = a + (n - 1) d
∴ t15 = 20 + (15 - 1) 2
∴ t15 = 20 + 14×2
∴ t15 = 20 + 28
∴ t15 = 48
n
Sn = [2a + (n - 1) d]
2
27
∴ S27 = [2×20 + (27 - 1) 2]
2
27
∴ S27 = [40 + 26×2]
2
27
∴ S27 = [40 + 52]
2
27
∴ S27 = ×92
2
∴ S17 = 1242
There are 48 seats in 15th row and 1242 seats in the auditorium.
3) Solve the following simultaneous equations graphically.
x - 3y = 1 ; 3x - 2y + 4 = 0
Ans.
x−1
x - 3y = 1 ∴ y =
3
x 4 -2 1 -5
y 1 -1 0 -2
(x, y) (4, 1) (-2, -1) (1, 0) (-5, -2)
3x+4
3x - 2y + 4 = 0 ∴ y =
2
x 2 0 1 -2
y 5 2 3.5 -1
(x, y) (2, 5) (0, 2) (1, 3.5) (-2, -1)
Q.5 Solve the following questions. (Any one) (3)
1) Write sample space ‘S’ and number of sample point n(S) for each of the following experiments. Also write events
A, B, C in the set form and write n(A), n(B), n(C).
Two dice are rolled simultaneously,
Event A : The sum of the digits on upper faces is a multiple of 6.
Event B : The sum of the digits on the upper faces is minimum 10.
Event C : The same digit on both the upper faces.
Ans. S = { (1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6),
(2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6),
(3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6),
(4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6),
(5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6),
(6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6) }
∴ n(S) = 36
A is the event that sum of the digits on the upper faces is a multiple of 6.
A = { (1, 5), (2, 4), (3, 3), (4, 2), (5, 1), (6, 6) }
∴ n(A) = 6
B is the event that sum of the digits on the upper faces is minimum 10.
B = { (4, 6), (5, 5), (5, 6), (6, 4), (6, 5), (6, 6) }
∴ n(B) = 6
Event C : The same digit on both the upper faces.
C = { (1, 1), (2, 2), (3, 3), (4, 4), (5, 5), (6, 6) }
∴ n(C) = 6
2) Solve the following quadratic equations by completing square method.
5x2 = 4x + 7
Ans. 5x2 = 4x + 7
5x2 − 4x - 7 = 0 [Taking square root]
Dividing both side by 5 we get,
4 7
∴ x2 − x− =0
5 5
4 4 4 7
∴ x2 − x+ − − =0
5 25 25 5
2
2 4 7
∴ (x − ) = +
5 25 5
2
2 4+35
∴ (x − ) =
5 25
2
2 39
∴ (x − ) =
5 25
2 √39
∴ x− =±
5 5
2 √39 2 √39
∴ x− = or x− =−
5 5 5 5
2 √39 2 √39
∴ x= + or x= −
5 5 5 5
2+√39 2−√39
∴ x= or x=
5 5
2+√39 2−√39
∴ The roots of the given quadratic equation are and
5 5