0% found this document useful (0 votes)
13 views72 pages

Indian Navy Quiz: Facts and Operations

Uploaded by

grosscross001
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views72 pages

Indian Navy Quiz: Facts and Operations

Uploaded by

grosscross001
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

QUESTIONS

1. What is the motto of the Indian Navy?

A. Satyameva Jayate

B. Shano Varuna

C. Jai Jawan Jai Kisan

D. Vande Mataram

Ans. B

2. Which was the first aircraft carrier of the Indian Navy?

A. INS Vikramaditya

B. INS Viraat

C. INS Vikrant (R11)

D. INS Arihant

Ans. C

3. When is Navy Day celebrated in India?

A. 15 August

B. 26 January

C. 4 December

D. 1 July

Ans. C

4. Which operation was launched by the Indian Navy during the 1971 war?
A. Operation Vijay

B. Operation Meghdoot

C. Operation Trident

D. Operation Blue Star

Ans. C

5. Which of the following is NOT a rank in the Indian Navy?

A. Commodore

B. Admiral

C. Major

D. Captain

Ans. C

6. Which city hosts the Western Naval Command of India?

A. Kochi

B. Mumbai

C. Visakhapatnam

D. Chennai

Ans. B

7. Which submarine is India’s first indigenously built nuclear-powered submarine?

A. INS Chakra

B. INS Arihant
C. INS Sindhurakshak

D. INS Kalvari

Ans. B

8. Which Indian naval ship was commissioned in 2022 as the first indigenous aircraft
carrier?

A. INS Vikramaditya

B. INS Viraat

C. INS Vikrant

D. INS Arihant

Ans. C

9. Which instrument is used to measure the depth of the sea?

A. Barometer

B. Hygrometer

C. Echo Sounder

D. Altimeter

Ans. C

10. Which of the following is a natural port of India?

A. Mumbai

B. Chennai

C. Kandla

D. Haldia
Ans. A

11. What is the highest rank in the Indian Navy?

A. Rear Admiral

B. Vice Admiral

C. Admiral

D. Commander

Ans. C

12. Where is the Southern Naval Command located?

A. Chennai

B. Kochi

C. Mumbai

D. Goa

Ans. B

13. What does INS stand for in ship names?

A. Indian National Ship

B. Indian Naval Ship

C. International Naval Ship

D. Indian Naval Services

Ans. B

14. Which of these is an aircraft carrier currently in service with the Indian Navy?
A. INS Arihant

B. INS Vikramaditya

C. INS Karanj

D. INS Chakra

Ans. B

15. Which warship is primarily used for launching aircraft?

A. Destroyer

B. Frigate

C. Corvette

D. Aircraft Carrier

Ans. D

16. Who is responsible for the command of the Indian Navy?

A. Chief of Naval Staff

B. Defence Minister

C. Chief of Army Staff

D. Chief of Defence Staff

Ans. A

17. In which year was the Indian Navy founded as the Royal Indian Navy?

A. 1925

B. 1934
C. 1947

D. 1950

Ans. B

18. What is the naval rank equivalent to an Army Major?

A. Lieutenant Commander

B. Commander

C. Captain

D. Sub-Lieutenant

Ans. A

19. Operation Sankalp was launched by India to protect interests in which region?

A. Bay of Bengal

B. Indian Ocean

C. Arabian Sea

D. Gulf Region

Ans. D

20. Which Indian naval base is the largest in Asia?

A. INS Hansa

B. INS Kadamba

C. INS Venduruthy

D. INS Satavahana
Ans. B

21. What is the primary function of a submarine?

A. Surface attacks

B. Aerial patrol

C. Underwater warfare

D. Transport

Ans. C

22. Which Indian President served as a naval officer?

A. Dr. APJ Abdul Kalam

B. Ram Nath Kovind

C. Dr. Zakir Hussain

D. K. R. Narayanan

Ans. D

23. Which country hosts the naval exercise “Malabar” along with India?

A. France

B. Australia

C. USA

D. Russia

Ans. C
24. What color is the naval ensign of India post-2022 redesign?

A. Blue with Ashoka Chakra

B. Red and White Cross with Emblem

C. White with National Emblem and Tricolor

D. Blue with Naval Crest

Ans. C

25. Which naval operation helped evacuate Indians during the Yemen crisis?

A. Operation Samudra Setu

B. Operation Raahat

C. Operation Trident

D. Operation Sankalp

Ans. B

26. What is the name of India's first naval air station?


A. INS Kunjali
B. INS Garuda
C. INS Baaz
D. INS Hansa

Ans. B

27. What is the name of the submarine-launched ballistic missile developed by India?
A. Agni
B. Prithvi
C. K-15
D. Nag

Ans. C

28. Which Indian city is known for the Eastern Naval Command?
A. Visakhapatnam
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Kochi

Ans. A

29. The National Defence Academy is located in which Indian city?


A. Hyderabad
B. Pune
C. Chennai
D. Delhi

Ans. B

30. What does DRDO stand for?


A. Defence Research and Development Organisation
B. Department of Research and Defence Operations
C. Development of Rocket and Defence Organisation
D. Directorate of Research in Defence Operations

Ans. A

31. Which ship serves as a training ship for naval cadets?


A. INS Tir
B. INS Vikrant
C. INS Kalvari
D. INS Trikand

Ans. A

32. Which ship-building yard is primarily used for Indian Navy warships?
A. Cochin Shipyard
B. Garden Reach Shipbuilders
C. Mazagon Dock Shipbuilders
D. Hindustan Shipyard

Ans. C

33. What is a sonar system used for in submarines?


A. Navigation on land
B. Fuel management
C. Detecting underwater objects
D. Communication with base

Ans. C
34. Which island group is strategically important to the Indian Navy in the Bay of Bengal?
A. Lakshadweep
B. Andaman and Nicobar
C. Maldives
D. Seychelles

Ans. B

35. Which aircraft is used by the Indian Navy for maritime patrol?
A. Rafale
B. MiG-29K
C. P-8I Poseidon
D. Tejas

Ans. C

36. Which operation was launched by the Navy for COVID-related overseas evacuations?
A. Operation Sea Guardian
B. Operation Samudra Setu
C. Operation Covid Shield
D. Operation Varuna

Ans. B

37. The Indian Navy's cyber unit is called:


A. Cyber Naval Force
B. Navy Cyber Command
C. Information Warfare Unit
D. Cyber Command Naval

Ans. C

38. Which naval officer rank comes just below Rear Admiral?
A. Commodore
B. Captain
C. Vice Admiral
D. Commander

Ans. A

39. INS Kavaratti is a:


A. Aircraft carrier
B. Frigate
C. Submarine
D. Anti-submarine warfare corvette
Ans. D

40. What is the Indian Navy’s official website?


A. [Link]
B. [Link]
C. [Link]
D. indianforces.i

Ans. C

41. What does the naval signal flag "Bravo" represent?


A. Ship is stopping
B. Carrying dangerous cargo
C. I need help
D. All crew on board

Ans. B

42. The naval base "INS Baaz" is located at:


A. Lakshadweep
B. North Andaman
C. Campbell Bay
D. Port Blair

Ans. C

43. The first woman to be posted on a Navy warship was:


A. Shivangi
B. Tanya Shergill
C. Riti Singh
D. Karabi Gogoi

Ans. C

44. Which of the following is a guided missile destroyer of the Indian Navy?
A. INS Shivalik
B. INS Kolkata
C. INS Arihant
D. INS Sindhughosh

Ans. B

45. What is the name of the joint naval exercise between India and France?
A. SIMBEX
B. VARUNA
C. INDRA
D. MALABAR

Ans. B

46. What does a naval white ensign typically represent?


A. Medical ship
B. Surrender
C. Naval command ship
D. Naval identification flag

Ans. D

47. In the naval context, what is a "frigate"?


A. A small fast boat
B. A type of helicopter
C. A medium-sized warship
D. A supply ship

Ans. C

48. Who designed the new Indian Navy ensign in 2022?


A. Defence Ministry
B. PMO India
C. Naval Design Bureau
D. National Institute of Design

Ans. C

49. The Indian Navy works under the administrative control of which ministry?
A. Ministry of Shipping
B. Ministry of Defence
C. Ministry of External Affairs
D. Ministry of Home Affairs

Ans. B

50. What’s the call sign used for Indian naval ships?
A. IN
B. INDIASHIP
C. IND NAV
D. NAVYIND

Ans. A

51. Which of these is India’s oldest naval dockyard?


A. Cochin Dockyard

B. Visakhapatnam Dockyard

C. Naval Dockyard, Mumbai

D. Chennai Dockyard

Ans. C

52. The Indian Navy’s missile corvette INS Khukri belongs to which class?

A. Kamorta class

B. Khukri class

C. Shivalik class

D. Kolkata class

Ans. B

53. The Andaman and Nicobar Command is the only:

A. Air Command

B. Naval Command

C. Tri-service Command

D. Submarine Command

Ans. C

54. Which type of ship is INS Jalashwa?

A. Aircraft carrier

B. Amphibious transport dock

C. Frigate

D. Submarine

Ans. B
55. What is the maximum rank for a woman officer in the Indian Navy (as of 2025)?

A. Commodore

B. Admiral

C. Vice Admiral

D. Captain

Ans. C

56. Which city is home to the Indian Navy’s submarine training school INS
Satavahana?

A. Mumbai

B. Chennai

C. Visakhapatnam

D. Kochi

Ans. C

57. The Indian Navy’s motto “Shano Varuna” is in which language?

A. Hindi

B. Sanskrit

C. Tamil

D. Prakrit

Ans. B

58. Which is the first Scorpene-class submarine of the Indian Navy?

A. INS Karanj

B. INS Kalvari
C. INS Khanderi

D. INS Vela

Ans. B

59. Operation Cactus in 1988 involved the Navy rescuing which country’s government?

A. Sri Lanka

B. Maldives

C. Seychelles

D. Mauritius

Ans. B

60. What is the primary use of the naval helicopter MH-60R?

A. Passenger transport

B. Anti-submarine warfare

C. Rescue missions only

D. Cargo lifting

Ans. B

61. Which missile system is commonly used on Indian Navy warships?

A. BrahMos

B. Agni-V

C. Prithvi

D. Astra

Ans. A

62. The naval exercise “SIMBEX” is held between India and which country?

A. Singapore
B. Sri Lanka

C. South Africa

D. Saudi Arabia

Ans. A

63. INS Chakra (leased from Russia) is what type of vessel?

A. Aircraft carrier

B. Diesel-electric submarine

C. Nuclear-powered attack submarine

D. Destroyer

Ans. C

64. Which naval station is located in Goa?

A. INS Kadamba

B. INS Hansa

C. INS Valsura

D. INS Rajali

Ans. B

65. Which Indian Navy ship rescued sailors from the hijacked ship MV Al Kausar in
2017?

A. INS Sharda

B. INS Trikand

C. INS Sunayna

D. INS Betwa

Ans. A
66. In naval terms, what is a “dry dock”?

A. Dock with shallow water

B. Dock where ships are built and repaired out of water

C. Dock used for fishing vessels

D. Dock only for submarines

Ans. B

67. What is the standard color of Indian Navy working uniforms at sea?

A. White

B. Navy blue

C. Olive green

D. Light grey

Ans. B

68. Who is considered the Father of the Indian Navy?

A. Chhatrapati Shivaji Maharaj

B. Sam Manekshaw

C. Lord Mountbatten

D. K. M. Cariappa

Ans. A

69. Which Indian state hosts the naval base INS Valsura?

A. Kerala

B. Tamil Nadu

C. Gujarat
D. Andhra Pradesh

Ans. C

70. Which gas is used in submarine oxygen generation?

A. Nitrogen

B. Oxygen

C. Hydrogen

D. Carbon dioxide

Ans. B

71. The term “fleet review” refers to:

A. Training inspection of sailors

B. Display of naval ships for ceremonial purposes

C. Underwater operations

D. Fuel inspection in ships

Ans. B

72. Which is the largest aircraft carrier in the Indian Navy (as of 2025)?

A. INS Viraat

B. INS Vikramaditya

C. INS Vikrant

D. INS Jalashwa

Ans. C

73. Which Indian Navy ship took part in the evacuation during the 1990 Gulf War?

A. INS Viraat
B. INS Godavari

C. INS Vindhyagiri

D. INS Ganga

Ans. B

74. What is the name of the Indian Navy’s sail training ship?

A. INS Tarangini

B. INS Shardul

C. INS Sunayna

D. INS Airavat

Ans. A

75. The Indian Navy celebrates Submarine Day on:

A. 4 December

B. 8 December

C. 9 December

D. 8 April

Ans. D

76. Which is the naval air station located in Tamil Nadu?

A. INS Hansa

B. INS Rajali

C. INS Garuda

D. INS Baaz

Ans. B

77. The Indian Navy’s “Project 75” refers to the construction of:
A. Aircraft carriers

B. Scorpene-class submarines

C. Destroyers

D. Frigates

Ans. B

78. Which was the first Indian woman naval pilot?

A. Shivangi

B. Riti Singh

C. Aarohi Pandit

D. Anny Divya

Ans. A

79. Which ship is named after the River Godavari?

A. INS Godavari

B. INS Ganga

C. INS Gomati

D. INS Betwa

Ans. A

80. Which Indian Navy ship is named after a famous Maratha warrior?

A. INS Shivalik

B. INS Sindhuraj

C. INS Tarkash

D. INS Shivaji

Ans. D
81. The Indian Navy’s nuclear-powered ballistic missile submarines are part of which
class?

A. Kilo class

B. Arihant class

C. Kalvari class

D. Shishumar class

Ans. B

82. Which port city is home to the Naval Dockyard in the Eastern Command?

A. Chennai

B. Kolkata

C. Visakhapatnam

D. Paradip

Ans. C

83. The “Kadmatt” is what type of naval vessel?

A. Landing ship

B. Corvette

C. Destroyer

D. Submarine

Ans. B

84. Which of these is NOT a Scorpene-class submarine?

A. INS Kalvari

B. INS Khanderi

C. INS Arihant
D. INS Vela

Ans. C

85. Which missile is the naval version of the Prithvi missile?

A. Dhanush

B. Varunastra

C. BrahMos

D. Astra

Ans. A

86. The Indian Navy’s hydrographic survey ships are mainly used for:

A. Mapping the ocean floor

B. Carrying troops

C. Anti-submarine warfare

D. Oil exploration

Ans. A

87. The Andaman & Nicobar Islands are located in which ocean?

A. Indian Ocean

B. Pacific Ocean

C. Atlantic Ocean

D. Southern Ocean

Ans. A

88. Which is the largest naval command in India by area?

A. Eastern Naval Command


B. Western Naval Command

C. Southern Naval Command

D. Andaman & Nicobar Command

Ans. A

89. Which Indian naval ship took part in the relief operations after the 2004 tsunami?

A. INS Mysore

B. INS Sharda

C. INS Rajput

D. INS Airavat

Ans. A

90. The Varunastra is what type of naval weapon?

A. Torpedo

B. Missile

C. Gun

D. Mine

Ans. A

91. What is the main fuel used in modern Indian Navy warships?

A. Coal

B. Diesel

C. Nuclear fuel

D. LNG

Ans. B
92. The naval term “keel” refers to:

A. Top deck of the ship

B. Main structural base of a ship’s hull

C. Side panels of a ship

D. Anchor section

Ans. B

93. What is the purpose of a catapult system on an aircraft carrier?

A. Launch aircraft

B. Catch aircraft

C. Store aircraft

D. Repair aircraft

Ans. A

94. Which Indian Navy operation brought back stranded Indians from Iran in 2020?

A. Operation Samudra Setu

B. Operation Raahat

C. Operation Sankalp

D. Operation Trident

Ans. A

95. Which Indian Navy aircraft is carrier-based?

A. P-8I Poseidon

B. MiG-29K

C. Tejas Mark 1A

D. C-130J Super Hercules


Ans. B

96. Which naval ship is named after a river in Gujarat?

A. INS Betwa

B. INS Gomati

C. INS Godavari

D. INS Ganga

Ans. B

97. Which rank is senior — Captain or Commodore in the Navy?

A. Captain

B. Commodore

Ans. B

98. Which naval command handles the Arabian Sea region?

A. Eastern Naval Command

B. Southern Naval Command

C. Western Naval Command

D. Andaman & Nicobar Command

Ans. C

99. Which is the Indian Navy’s only tri-service command?

A. Eastern Naval Command

B. Southern Naval Command

C. Andaman & Nicobar Command

D. Western Naval Command


Ans. C

100. Navy Day in India is celebrated to commemorate:

A. The commissioning of INS Vikrant

B. The victory in 1971 war’s Operation Trident

C. The founding of the Indian Navy

D. The adoption of the new Navy ensign

Ans. B

101. When did the Indian Navy Commission INS Nilgiri, INS Surat and INS Vagsheer
simultaneously?

A. 15 January 2025

B. 9 January 2025

C. 20 December 2025

D. 8 December 2024

Ans. A

102. Nuclear-powered submarine was commissioned by the Indian Navy on 29 August


2024?

A. INS Arihant

B. INS Arighaat

C. INS Chakra

D. INS Vagsheer

Ans. B

103. Which Talwar-class (Project 1135.6) frigate was commissioned by the Indian Navy
on 1 July 2025?

A. INS Tushil

B. INS Mercury

C. INS Tamal
D. INS Trishul

Ans. C

104. On 26 August 2025, the Indian Navy is set to commission which pair of frigates
simultaneously?

A. INS Surat and INS Nilgiri

B. INS Udaygiri and INS Himgiri

C) INS Tushil and INS Tamal

D) INS Arighaat and INS Vagsheer

Ans. B

105. What is a key feature of the newly commissioned INS Arnala?

A) It is nuclear-powered

B) First ASW-SWC, propelled by diesel-engine and waterjet

C) Built in Russia

D) Equipped with ballistic missiles

Ans. B

106. Whath strategic document was unveiled by Navy Chief Admiral Dinesh Tripathi in
December 2024?

A) Operation Green Navy

B) Vision 2047

C) Blue Ocean Strategy

D) Indo-Pacific Blueprint

Ans. B

107. As of September 2024, how many Indian Navy ships were on order and underway
for delivery by 2025?

A) 30 ships

B) 66 ships with 12 to be delivered in 2025

C) 100 ships with 50 to be delivered


D) 20 ships with 5 to be delivered

Ans. B

108. Which equipment acquisitions were highlighted alongside Tropex 2025 to


enhance Indian Navy capabilities?

A) Rafale jets and Tejas

B) MH-60R Seahawks and MQ-9B SeaGuardian drones

C) INS Vikrant carriers

D) Kaveri Jet engines

Ans. B

109. When was INS Arnala commissioned into the Navy?

A) March 2025

B) April 2025

C) May 2025

D) June 2025

110. What is the primary role of INS Arnala?

A) Air defence

B) Anti-submarine warfare in shallow waters

C) Amphibious assault

D) Mine-laying

111. Which shipyard built INS Arnala?

A) Mazagon Dock Shipbuilders Ltd

B) Cochin Shipyard Ltd

C) Garden Reach Shipbuilders & Engineers

D) L&T Shipbuilding
112. Where was INS Arnala commissioned?

A) Mumbai

B) Visakhapatnam

C) Chennai

D) Goa

113. Which two stealth frigates are being commissioned together on 26 August 2025?

A) Nilgiri & Shivalik

B) Udaygiri & Himgiri

C) Satpura & Talwar

D) Gomati & Godavari

114. Under which project are Udaygiri and Himgiri built?

A) Project 15B

B) Project 75

C) Project 17A

D) Project 1135.6

115. When was INS Vagsheer inducted into service?

A) March 2025

B) April 2025

C) June 2025

D) July 2025

116. INS Vagsheer belongs to which project?


A) Project 18

B) Project 17A

C) Project 75

D) Project 75(I)

117. When was INS Arighaat commissioned?

A) February 2025

B) March 2025

C) April 2025

D) May 2025

118. What strategic capability does INS Arighaat enhance?

A) Amphibious assault

B) Anti-air warfare

C) Sea-based nuclear deterrence

D) Mine countermeasures

119. Which yard delivered stealth frigate Himgiri in July 2025?

A) GRSE

B) MDL

C) CSL

D) L&T

120. Himgiri belongs to which class?

A) Nilgiri-class

B) Kolkata-class
C) Shivalik-class

D) Talwar-class

121. What steel did Bokaro Steel Plant supply for naval vessels?

A) DMR 249A

B) HY80

C) ABS Grade A

D) S355J2+N

122. Who delivered INS Nistar?

A) CSL

B) MDL

C) Hindustan Shipyard

D) GSL

123. What is INS Nistar’s key role?

A) Training cadets

B) Deep-sea rescue operations

C) Mine detection

D) Anti-piracy

124. When did keel-laying begin for NGOPVs?

A) January 2025

B) February 2025

C) March 2025

D) April 2025
125. Which humanitarian mission to Myanmar was launched in April 2025?

A) Operation Madad

B) Operation Brahma

C) Operation Sagar Suraksha

D) Operation Indra Dhanush

126. Which ships took part in Operation Brahma?

A) INS Sumedha & INS Sujata

B) INS Kiltan & INS Kochi

C) INS Shivalik & INS Satpura

D) INS Tarkash & INS Tabar

127. What was significant about the India-Philippines joint sail?

A) First joint naval exercise with Philippines

B) First joint sail in South China Sea

C) First carrier docking in Manila

D) First anti-submarine patrol with Philippines

128. Name one Indian ship in that joint sail.

A) INS Delhi

B) INS Kolkata

C) INS Kadamba

D) INS Sindhughosh

129. What infrastructure is India helping Philippines develop?


A) Aircraft carrier docks

B) Submarine base

C) Amphibious assault training centre

D) Missile test range

130. Which Indo-French exercise took place in March 2025?

A) Indra Navy

B) Varuna

C) Samudra Shakti

D) Garuda

131. Which Indian carrier participated in Varuna 2025?

A) INS Viraat

B) INS Vikramaditya

C) INS Vikrant

D) INS Vishal

132. AIKEYME was conducted with which focus?

A) Mine countermeasures

B) Anti-piracy patrols

C) African coastal security

D) Carrier battle group tactics

133. Which vessel represented India in AIKEYME?

A) INS Sumedha

B) INS Satpura
C) INS Kolkata

D) INS Tarkash

134. What is Project 18?

A) Nuclear submarine programme

B) Next-gen destroyer project

C) Stealth corvette project

D) Amphibious ship project

135. How many missiles can Project 18 ships carry?

A) 96

B) 108

C) 128

D) 144

136. After Operation Sindoor, India ordered more of which missile?

A) Nirbhay

B) BrahMos

C) K-15

D) Akash-NG

137. Which country is co-producing undersea domain awareness systems with India?

A) USA

B) Russia

C) France

D) Japan
138. Which heavy torpedoes are used in Kalvari-class submarines?

A) Black Shark

B) Varunastra

C) F21 Artemis

D) DM2A4

139. Which carrier reached full operational capability in 2025?

A) INS Vikramaditya

B) INS Vikrant

C) INS Viraat

D) INS Vishal

140. What is “Green Navy 2.0”?

A) Zero-emission vessel initiative

B) Renewable-powered shipyard project

C) Plastic-free oceans campaign

D) Biofuel adoption in submarines

141. What cyber step did the Navy take in 2025?

A) Commissioned Cyber Defence Operations Centre

B) Launched anti-hacking destroyer

C) Partnered with CERT-In for malware scanning

D) Introduced blockchain logistics

142. Which unmanned systems were inducted in 2025?


A) MQ-9B SeaGuardian UAVs & AUVs

B) Predator B drones only

C) INSAT-4 satellites

D) Kalvari drones

143. What is the Arctic Strategy about?

A) Submarine deployment in polar regions

B) Climate research collaboration

C) Securing trade routes via Arctic

D) All of the above

144. What gender milestone was achieved in 2025?

A) First woman chief of naval staff

B) First woman to command a naval warship

C) 50% female intake in academy

D) Women in submarine service

145. What is Project 75 Alpha?

A) Indigenous SSBN programme

B) Indigenous SSN programme

C) Stealth destroyer programme

D) Amphibious assault ship project

146. Which ship conducted an MRSAM test in April 2025?

A) INS Kolkata

B) INS Delhi
C) INS Mormugao

D) INS Chennai

147. Which destroyer is AI-enabled?

A) INS Surat

B) INS Mysore

C) INS Kochi

D) INS Visakhapatnam

148. What rescue did INS Surat perform in June 2025?

A) Cyclone relief in Odisha

B) Evacuation from Yemen

C) Firefighting on merchant vessel

D) Flood rescue in Kerala

149. Which vessel commissioning included a 5 m escape tower?

A) INS Nistar

B) INS Arnala

C) INS Kiltan

D) INS Himgiri

150. Which vessel had 80% indigenous content?

A) INS Himgiri

B) INS Vagsheer

C) INS Udaygiri

D) INS Tavasya
151. Which vessel named after a Mahabharata symbol was launched by GSL?

A) INS Chakra

B) INS Sudarshan

C) INS Panchajanya

D) INS Sharanga

152. What is Tavasya’s displacement?

A) 2,800 tonnes

B) 3,500 tonnes

C) 4,000 tonnes

D) 4,500 tonnes

153. Which vessel first fired the 30 mm Naval Surface Gun?

A) INS Nistar

B) INS Arnala

C) INS Tavasya

D) INS Surat

154. Which UAVs & AUVs are in operation now?

A) MQ-9B & Adamya

B) Heron TP & Adamya

C) MQ-1C & Adamya

D) Searcher MkII & Adamya

155. Which overseas base did India expand?


A) Duqm, Oman

B) Djibouti

C) Mauritius

D) Seychelles

156. Which Indian ship was shadowed by Chinese vessels in 2025?

A) INS Kolkata

B) INS Kadamba

C) INS Vikrant

D) INS Vagsheer

157. DMR 249A steel is used in which vessel categories?

A) Aircraft carriers & OPVs

B) Frigates & submarines

C) Destroyers & corvettes

D) Minesweepers & tankers

158. What does Project 18 aim to combine?

A) Stealth, missile load, long-range tracking

B) Submarine & carrier design

C) Amphibious & carrier role

D) Air and surface warfare

159. When was the Indian Navy officially established in its modern form?

A) 15 August 1947

B) 26 January 1950

C) 4 December 1950
D) 1 April 1945

Ans. B

160. What was the Indian Navy called before 1950?

A) Imperial Indian Navy

B) Royal Indian Navy

C) East India Company Navy

D) British Indian Navy

Ans. B

161. Who is known as the “Father of the Indian Navy”?

A) Admiral SM Nanda

B) Chhatrapati Shivaji Maharaj

C) Admiral R.D. Katari

D) Kanhoji Angre

Ans. B

162. In which year did the Indian Navy first take part in a war after independence?

A) 1947

B) 1961

C) 1965

D) 1971

Ans. B

163. What is the motto of the Indian Navy?

A) Satyameva Jayate
B) Jai Jawan Jai Kisan

C) Shano Varuna

D) Vande Mataram

Ans. C

164. Which naval operation was conducted during the liberation of Goa in 1961?

A) Operation Trident

B) Operation Vijay

C) Operation Cactus

D) Operation Parakram

Ans. B

165. Which Indian naval officer became the first to reach the rank of Admiral?

A) Admiral R.D. Katari

B) Admiral SM Nanda

C) Admiral Karambir Singh

D) Admiral Arun Prakash

Ans. A

166. What is celebrated on 4 December every year by the Indian Navy?

A) Independence Day

B) Navy Day

C) Armed Forces Flag Day

D) Defence Day

Ans. B
167. What was the codename for the Indian Navy’s role in the 1971 Indo-Pakistan War?

A) Operation Trident

B) Operation Vijay

C) Operation Black Tornado

D) Operation Shakti

Ans. A

168. Which is the oldest commissioned ship in the Indian Navy (now decommissioned)
that served for over 50 years?

A) INS Vikramaditya

B) INS Viraat

C) INS Rajput

D) INS Godavari

Ans. B

169. When was the Indian Navy officially established in its modern form?

A) 15 August 1947

B) 26 January 1950

C) 4 December 1950

D) 1 April 1945

Ans: B

170. What was the Indian Navy called before 1950?

A) Imperial Indian Navy

B) Royal Indian Navy

C) East India Company Navy


D) British Indian Navy

Ans: B

171. Who is known as the “Father of the Indian Navy”?

A) Admiral SM Nanda

B) Chhatrapati Shivaji Maharaj

C) Admiral R.D. Katari

D) Kanhoji Angre

Ans: B

172. In which year did the Indian Navy first take part in a war after independence?

A) 1947

B) 1961

C) 1965

D) 1971

Ans: B

173. What is the motto of the Indian Navy?

A) Satyameva Jayate

B) Jai Jawan Jai Kisan

C) Shano Varuna

D) Vande Mataram

Ans: C

174. Which naval operation was conducted during the liberation of Goa in 1961?

A) Operation Trident
B) Operation Vijay

C) Operation Cactus

D) Operation Parakram

Ans: B

175. Which Indian naval officer became the first to reach the rank of Admiral?

A) Admiral R.D. Katari

B) Admiral SM Nanda

C) Admiral Karambir Singh

D) Admiral Arun Prakash

Ans: A

176. What is celebrated on 4 December every year by the Indian Navy?

A) Independence Day

B) Navy Day

C) Armed Forces Flag Day

D) Defence Day

Ans: B

177. What was the codename for the Indian Navy’s role in the 1971 Indo-Pakistan
War?

A) Operation Trident

B) Operation Vijay

C) Operation Black Tornado

D) Operation Shakti

Ans: A
178. Which is the oldest commissioned ship in the Indian Navy (now decommissioned)
that served for over 50 years?

A) INS Vikramaditya

B) INS Viraat

C) INS Rajput

D) INS Godavari

Ans: B

179. Which is India’s first indigenous aircraft carrier?

A) INS Vikramaditya

B) INS Vikrant (IAC-1)

C) INS Shivalik

D) INS Kolkata

Ans: B

180. What is the name of the Indian Navy’s nuclear-powered ballistic missile
submarine?

A) INS Chakra

B) INS Karanj

C) INS Arihant

D) INS Sindhuraj

Ans: C

181. Which is the first Scorpène-class submarine built in India?

A) INS Khanderi

B) INS Kalvari
C) INS Karanj

D) INS Vagir

Ans: B

182. What does the prefix “INS” stand for in a ship’s name?

A) Indian National Ship

B) Indian Naval Ship

C) Indian Navy Submarine

D) Indian Nautical Service

Ans: B

183. Name the ship on which the famous 1971 missile attack on Karachi harbour was
launched.

A) INS Veer

B) INS Rajput

C) INS Nipat

D) INS Delhi

Ans: C

184. Which Indian Navy destroyer is named after a legendary Maratha warrior?

A) INS Kolkata

B) INS Mumbai

C) INS Rajput

D) INS Mysore

Ans: B
185. What class of warship is INS Kolkata?

A) Stealth Frigate

B) Aircraft Carrier

C) Guided Missile Destroyer

D) Corvette

Ans: C

186. Which is the first indigenously built stealth frigate of the Indian Navy?

A) INS Shivalik

B) INS Sahyadri

C) INS Godavari

D) INS Satpura

Ans: A

187. What is the primary role of a corvette in the Navy?

A) Amphibious assault

B) Coastal patrol and anti-submarine warfare

C) Strategic bombing

D) Aircraft operations

Ans: B

188. Who is the current Chief of the Naval Staff (as of 2025)?

A) Admiral R. Hari Kumar

B) Admiral Karambir Singh

C) Admiral Dinesh K. Tripathi

D) Admiral Arun Prakash


Ans: C

189. What is the rank immediately above Captain in the Indian Navy?

A) Rear Admiral

B) Vice Admiral

C) Commodore

D) Commander

Ans: C

190. The Naval Academy of India is located in which state?

A) Tamil Nadu

B) Kerala

C) Goa

D) Karnataka

Ans: B

191. What is the highest rank in the Indian Navy?

A) Vice Admiral

B) Admiral

C) Admiral of the Fleet

D) Chief Admiral

Ans: B

192. How many commands does the Indian Navy have?

A) Two

B) Three
C) Four

D) Five

Ans: B

193. What is the training ship of the Indian Naval Academy called?

A) INS Shardul

B) INS Tir

C) INS Jalashwa

D) INS Mysore

Ans: B

194. Which naval base is the largest in India by area?

A) INS Hansa

B) INS Kadamba

C) INS Baaz

D) INS Garuda

Ans: B

195. What was Operation Cactus Lily?

A) Goa liberation operation

B) Indian Navy’s support during 1971 war (Eastern theatre)

C) Rescue mission in Maldives

D) Anti-piracy mission

Ans: B

196. Which exercise is conducted jointly by the navies of India, the USA, and Japan?
A) Malabar Exercise

B) Varuna

C) INDRA

D) SIMBEX

Ans: A

197. What is the name of the humanitarian mission the Indian Navy launched during
the 2004 tsunami?

A) Operation Samudra Setu

B) Operation Sea Wave

C) Operation Rahat

D) Operation Trident

Ans: B

198. Operation Sankalp was launched in response to tensions in which region?

A) Gulf of Oman / Strait of Hormuz

B) South China Sea

C) Arabian Sea

D) Bay of Bengal

Ans: A

199. What is the main purpose of Exercise Varuna?

A) India–Japan naval drills

B) India–France naval drills

C) Anti-piracy drills

D) Tri-service exercise
Ans: B

200. Which mission of the Indian Navy evacuated Indians from Yemen in 2015?

A) Operation Sea Wave

B) Operation Raahat

C) Operation Samudra Setu

D) Operation Cactus

Ans: B

201. What was the first UN peacekeeping mission in which the Indian Navy
participated?

A) UNOSOM (Somalia)

B) UNIFIL (Lebanon)

C) UNAMID (Sudan)

D) UNPROFOR (Bosnia)

Ans: A

202. What is the range of the BrahMos missile used by the Indian Navy?

A) 100–150 km

B) 200–250 km

C) 290–450 km

D) 500–700 km

Ans: C

203. Which radar system is fitted on most modern Indian destroyers?

A) SPY-1D
B) MF-STAR

C) EL/M-2248

D) LW-08

Ans: B

204. What is the difference between a frigate and a destroyer?

A) Frigates are larger

B) Destroyers are smaller

C) Destroyers are larger, faster, more heavily armed

D) No difference

Ans: C

205. Which Indian Navy aircraft is used for maritime reconnaissance?

A) MiG-29K

B) Boeing P-8I

C) HAL Tejas Navy

D) Dornier 228

Ans: B

206. What is the name of the naval version of the HAL Tejas?

A) LCA Tejas

B) LCA Navy

C) Tejas Marine

D) Sea Tejas

Ans: B
207. What is an ASW helicopter used for?

A) Anti-Ship Warfare

B) Anti-Submarine Warfare

C) Air-to-air combat

D) Transport

Ans: B

208. What is the meaning of the naval flag’s red cross?

A) Sign of danger

B) Saint George’s Cross – naval heritage

C) Victory symbol

D) Medical aid

Ans: B

209. What is the significance of the term “Keel laying”?

A) Completion of ship construction

B) Launch of the ship into water

C) Start of ship construction

D) Retirement of the ship

Ans: C

210. Which is the southernmost naval station of India?

A) INS Kadamba

B) INS Hansa

C) INS Baaz

D) INS Garuda
Ans: C

211. What is the difference between a nuclear submarine and a conventional


submarine?

A) Nuclear subs are smaller

B) Nuclear subs use nuclear propulsion, conventional use diesel-electric

C) Conventional subs are faster

D) No difference

Ans: B

212. Which is the first woman officer to command a naval ship in India?

A) Prerna Deosthalee

B) Karabi Gogoi

C) Shanti Tigga

D) Nivedita Choudhary

Ans: A

213. What is the standard salute given to a ship on commissioning?

A) 11-gun salute

B) 17-gun salute

C) 21-gun salute

D) 25-gun salute

Ans: C

214. What is a “dry dock” used for?

A) Building submarines
B) Repair and maintenance of ships out of water

C) Loading cargo

D) Testing missiles

Ans: B

215. What is the purpose of a ship’s crest?

A) Decorative art

B) Symbol of heritage and mission

C) Captain’s badge

D) Identification number

Ans: B

216. What is the name of the Navy’s aerobatic display team?

A) Surya Kiran

B) Sagar Pawan

C) Blue Angels

D) Sarang

Ans: B

217. Which port city is headquarters of the Western Naval Command?

A) Kochi

B) Mumbai

C) Goa

D) Visakhapatnam

Ans: B
218. Which is the largest naval command by area of responsibility?

A) Eastern Naval Command

B) Western Naval Command

C) Southern Naval Command

D) Training Command

Ans: A

219. Which was the first Indian naval ship to circumnavigate the globe?

A) INS Viraat

B) INS Tarangini

C) INS Shivalik

D) INS Kolkata

Ans: B

220. Who was the first Indian Chief of Naval Staff after independence?

A) Admiral S.M. Nanda

B) Vice Admiral R.D. Katari

C) Admiral Karambir Singh

D) Admiral Arun Prakash

Ans: B

221. What was the codename of the 1988 Maldives coup rescue operation by the
Indian Navy?

A) Operation Vijay

B) Operation Raahat

C) Operation Cactus

D) Operation Trident
Ans: C

222. Which Indian Navy ship participated in the Coronation Review of Queen Elizabeth
II in 1953?

A) INS Mysore

B) INS Delhi

C) INS Rajput

D) INS Godavari

Ans: B

223. The Battle of Diu (1509) involved which early naval power in Indian waters?

A) Dutch Navy

B) British Navy

C) Portuguese Navy

D) French Navy

Ans: C

224.. Which Indo-Pak naval battle in 1971 is considered one of the most decisive in
modern history?

A) Battle of Diu

B) Battle of Karachi

C) Battle of Goa

D) Battle of Kutch

Ans: B

225.. Which year marked the commissioning of the Indian Naval Academy at
Ezhimala?
A) 2005

B) 2007

C) 2009

D) 2011

Ans: C

226. Who was the first Indian woman to be posted on a warship?

A) Lieutenant Commander Prerna Deosthalee

B) Lieutenant Commander Priya Jeyakumar

C) Lieutenant Karabi Gogoi

D) Lieutenant Shivangi

Ans: B

227. Which Indian Navy officer received the Maha Vir Chakra for actions in the 1971
war?

A) Commander Babru Bhan Yadav

B) Admiral S.M. Nanda

C) Lieutenant Arun Khetarpal

D) Vice Admiral R.D. Katari

Ans: A

228. Which ancient Indian text contains one of the earliest references to naval
warfare?

A) Mahabharata

B) Arthashastra

C) Ramayana

D) Sangam Literature
Ans: B

229. Name India’s second aircraft carrier (after INS Vikrant).

A) INS Vikramaditya

B) INS Viraat

C) INS Vishal

D) INS Shakti

Ans: A

230. Which is the fastest missile boat in the Indian Navy?

A) INS Veer

B) INS Prabal

C) INS Khukri

D) INS Astradharini

Ans: A

231. Which is India’s first deep-submergence rescue vehicle (DSRV) base?

A) Mumbai

B) Visakhapatnam

C) Kochi

D) Goa

Ans: B

232. Which is the first fully electric propulsion ship in the Indian Navy?

A) INS Jalashwa

B) INS Kolkata

C) INS Makara
D) INS Astradharini

Ans: D

233. What is the endurance (in days) of a modern Indian Navy destroyer without
resupply?

A) 5–7 days

B) 10–14 days

C) 20–25 days

D) 30–45 days

Ans: B

234. Which aircraft replaced the Sea Harrier in the Indian Navy?

A) MiG-29K

B) Tejas Navy

C) Rafale M

D) F/A-18 Super Hornet

Ans: A

235. Which Indian Navy ship was used for the film “The Ghazi Attack”?

A) INS Karanj

B) INS Vikrant

C) INS Rajput

D) INS Sindhurakshak

Ans: A

236. Which ship is the primary training vessel for cadets in seamanship?
A) INS Tarangini

B) INS Sudarshini

C) INS Tir

D) INS Shardul

Ans: C

237. What is the name of the first indigenous aircraft carrier’s sister ship currently
planned?

A) INS Vikramaditya II

B) INS Vishal

C) INS Viraat II

D) INS Shivalik

Ans: B

238. Which was the first Indian Navy submarine to be commissioned?

A) INS Sindhughosh

B) INS Kalvari (1967)

C) INS Chakra

D) INS Arihant

Ans: B

239. Where is INS Kadamba located?

A) Kochi

B) Karwar

C) Mumbai

D) Vizag
Ans: B

240. Which is the easternmost naval air station of India?

A) INS Rajali

B) INS Utkrosh

C) INS Hansa

D) INS Parundu

Ans: B

241. Which naval base is situated on the Andaman & Nicobar Islands?

A) INS Kalinga

B) INS Baaz

C) INS Garuda

D) INS Shikra

Ans: B

242. Where is the Southern Naval Command headquartered?

A) Kochi

B) Chennai

C) Mumbai

D) Goa

Ans: A

243. Name the naval air station located in Goa.

A) INS Hansa

B) INS Kunjali
C) INS Shikra

D) INS Utkrosh

Ans: A

244. Which is the highest (altitude-wise) Indian Navy facility?

A) INS Valsura

B) INS Shivaji

C) INS Himshakti

D) INS Kalinga

Ans. C

245. Where is INS Rajali located?

A) Tamil Nadu

B) Goa

C) Kerala

D) Odisha

Ans: A

246. Which naval base is home to India’s nuclear submarine fleet?

A) INS Satavahana

B) INS Kattabomman

C) INS Vajrabahu

D) INS Kadamba

Ans. C

247. Where is the Karwar naval base situated?


A) Kerala

B) Goa

C) Karnataka

D) Tamil Nadu

Ans. C

248. Which is the first operational base for the P-8I Poseidon aircraft in India?

A) INS Hansa

B) INS Utkrosh

C) INS Rajali

D) INS Shikra

Ans. C

249. Operation Madad was launched in response to which disaster?

A) 2004 Tsunami

B) 2018 Kerala Floods

C) 1999 Cyclone

D) 2020 Cyclone Amphan

Ans: B

250. Which exercise is conducted annually between the Indian and Russian navies?

A) Malabar

B) Varuna

C) INDRA NAVY

D) Milan

Ans. C
251. When was INS Arnala, the first ASW-Shallow Water Craft, commissioned into the
Navy?

A) 10 April 2025

B) 15 April 2025

C) 20 April 2025

D) 25 April 2025

Ans: A

252. What is the primary role of INS Arnala?

A) Anti-submarine warfare in coastal waters

B) Long-range missile deployment

C) Arctic icebreaking missions

D) Amphibious assault operations

Ans: A

253. Which shipyard built INS Arnala under the PPP model?

A) Mazagon Dock Shipbuilders

B) Garden Reach Shipbuilders & Engineers

C) L&T Shipbuilding, Kattupalli

D) Cochin Shipyard Limited

Ans: C

254. Where was INS Arnala commissioned?

A) Mumbai

B) Kochi

C) Visakhapatnam
D) Chennai

Ans: C

255. Which two stealth frigates are being commissioned together on 26 August 2025?

A) Udaygiri and Himgiri

B) Himgiri and Nilgiri

C) Udaygiri and Vindhyagiri

D) Vindhyagiri and Nilgiri

Ans: A

256. Under which project are Udaygiri and Himgiri built?

A) Project 15B

B) Project 17A

C) Project 75I

D) Project 28

Ans: B

257. When was INS Vagsheer, the sixth Scorpene-class submarine, inducted?

A) 20 March 2025

B) 24 March 2025

C) 28 March 2025

D) 1 April 2025

Ans: C

258. Which project does INS Vagsheer belong to?

A) Project 75
B) Project 75I

C) Project 18

D) Project 17A

Ans: A

259. What is the commissioning date of INS Arighaat, the second Arihant-class SSBN?

A) 15 July 2025

B) 19 July 2025

C) 22 July 2025

D) 25 July 2025

Ans: B

260. What strategic capability does INS Arighaat enhance?

A) Aircraft carrier strike group operations

B) Ballistic missile nuclear deterrence

C) Amphibious assault capability

D) Arctic navigation

Ans: B

261. Which yard delivered the stealth frigate Himgiri on 31 July 2025?

A) Garden Reach Shipbuilders & Engineers

B) Mazagon Dock Shipbuilders

C) Cochin Shipyard Limited

D) Goa Shipyard Limited

Ans: A
262. Himgiri belongs to which class of frigates?

A) Nilgiri-class

B) Shivalik-class

C) Talwar-class

D) Godavari-class

Ans: A

263. What special steel did Bokaro Steel Plant supply, and to which vessels?

A) High-strength steel for aircraft carriers

B) DMR-249A steel for Project 17A frigates

C) Stainless steel for submarines

D) Titanium alloy for missile boats

Ans: B

264. Which vessel delivered the Diving Support Vessel INS Nistar, and when?

A) Cochin Shipyard, April 2025

B) Hindustan Shipyard Limited, March 2025

C) Mazagon Dock Shipbuilders, February 2025

D) Goa Shipyard Limited, April 2025

Ans: B

265. What makes INS Nistar significant for the Navy’s rescue operations?

A) First Indian-built vessel with submarine rescue capability

B) Largest patrol vessel in Asia

C) First nuclear-powered hospital ship

D) Fastest mine countermeasure vessel


Ans: A

266. What are the Next-Generation Offshore Patrol Vessels (NGOPVs) and when did
their keel-laying begin?

A) Anti-submarine destroyers, June 2025

B) Long-range surveillance vessels, May 2025

C) Large patrol vessels for EEZ, April 2025

D) Missile corvettes, March 2025

Ans: C

267. What was the name of the Indian Navy’s humanitarian operation to Myanmar in
April 2025?

A) Operation Samudra Setu

B) Operation Brahma

C) Operation Sagar Maitri

D) Operation Surya Hope

Ans: B

268. Which ships participated in Operation Brahma?

A) INS Kolkata and INS Kiltan

B) INS Sumitra and INS Kiltan

C) INS Airavat and INS Kiltan

D) INS Satpura and INS Kamorta

Ans: C

269. What was the India-Philippines joint sail in the South China Sea significant for?

A) First-ever bilateral naval exercise in the region


B) Demonstration of joint anti-piracy tactics

C) Strengthening maritime cooperation and freedom of navigation

D) Humanitarian relief mission

Ans: C

270. Name the Indian Navy vessels involved in that joint sail.

A) INS Kolkata and INS Kiltan

B) INS Delhi and INS Kamorta

C) INS Shivalik and INS Kamorta

D) INS Trikand and INS Kiltan

Ans: A

271. What infrastructure is India planning to develop with the Philippines related to
submarines?

A) Nuclear submarine base

B) Diesel-electric submarine repair facility

C) Torpedo manufacturing plant

D) Submarine crew training school

Ans: B

272. Which Indo-French naval exercise took place in March 2025?

A) Varuna 2025

B) Garuda Shakti

C) Shakti-Naval

D) Surya Shakti

Ans: A
273. Which carrier and submarine were part of the 23 rd Varuna Exercise?

A) INS Vikrant and INS Kalvari

B) INS Vikramaditya and INS Khanderi

C) INS Vikrant and INS Khanderi

D) INS Vikramaditya and INS Kalvari

Ans: C

274. Which multilateral maritime exercise involved the African nations and the Indian
Navy in April–May 2025?

A) MILAN

B) IBSAMAR

C) AIKEYME

D) SIMBEX

Ans: C

275. What was the purpose of AIKEYME and which vessel took part?

A) Anti-piracy drill, INS Trikand

B) Anti-submarine warfare, INS Tarkash

C) Humanitarian and evacuation exercise, INS Sumedha

D) Missile firing exercise, INS Sahyadri

Ans: C

276. What is Project 18, and what are its estimated displacement and armament
capacity?

A) Stealth corvettes, 5,000 tonnes, 50 missiles

B) Destroyers, 13,000 tonnes, 120 missiles


C) Aircraft carriers, 45,000 tonnes, 60 aircraft

D) Frigates, 8,000 tonnes, 90 missiles

Ans: B

BY – MONIKA (XI C2)

You might also like