NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology
Kharagpur
Computational Fluid Dynamics
Assignment-0
TYPE OF QUESTION: MCQ
Number of questions: 10 Total mark: 10 X 1 = 10
MCQ/MSQ Question
QUESTION 1:
The temperature boundary condition at a solid surface which is exposed to an atmosphere of free-
stream temperature 𝑇∞ is
𝜕𝑇
a) −𝑘 = ℎ(𝑇 − 𝑇∞ )
𝜕𝑛
𝜕𝑇
b) 𝑘 = ℎ(𝑇 − 𝑇∞ )
𝜕𝑛
𝜕𝑇
c) −𝑘 𝜕𝑛 = ℎ(𝑇)
𝜕𝑇
d) −𝑘 𝜕𝑛 = 0
where, h is the convective heat transfer coefficient, n is surface normal, and T is the temperature.
Correct answer: (a)
QUESTION 2:
The one-dimensional form of the steady-state governing momentum equation for a Newtonian
fluid is
𝜕𝑢 −𝜕𝑝 𝜕2 𝑢
a)𝜌𝑢 𝜕𝑥 = + 𝜕𝑥 2 + 𝑓
𝜕𝑥
𝜕𝑢 −𝜕𝑝 𝜕2 𝑢
b)𝑢 𝜕𝑥 = + 𝜇 𝜕𝑥 2 + 𝑓
𝜕𝑥
𝜕𝑢 −𝜕𝑝 𝜕2 𝑢
c) 𝜌𝑢 𝜕𝑥 = + 𝜇 𝜕𝑥 2 + 𝑓
𝜕𝑥
𝜕𝑢 𝜕2 𝑢
d) 𝜌𝑢 𝜕𝑥 = 𝜇 𝜕𝑥 2 + 𝑓
where 𝜌is the fluid density, 𝜇 is the fluid viscosity, u is the velocity along x direction, and f is the
body force.
Correct answer: (c)
QUESTION 3:
The no-slip boundary condition states that
a) the velocity of the fluid at a solid boundary is not equal to the velocity of the boundary
b) the velocity of the fluid at a solid boundary is equal to the velocity of the boundary itself
c) the velocity of the fluid at a solid boundary is opposite to the velocity of the boundary itself
d) the velocity of the fluid at a solid boundary is equal to the normal fluid velocity of the boundary
Correct answer: (b)
QUESTION 4:
When the fluid is at rest, the pressure (p) acting at any point in the fluid is governed by
−𝜕𝑝
a) 𝜕𝑧 = 𝜌(𝑔 + 1)
𝜕𝑝
b) 𝜕𝑧 = 𝜌𝑔
−𝜕𝑝
c) =0
𝜕𝑧
−𝜕𝑝
d) 𝜕𝑧 = 𝜌𝑔
here, z is the vertical height, g is the gravitational acceleration.
Correct answer: (d)
QUESTION 5:
An ill-posed partial differential equation (PDE) refers to a problem that does not satisfy
a) Existence, Uniqueness, and Stability of the solution
b) Existence and Uniqueness of the solution
c) Existence, and Stability of the solution
d) Only Existence the solution
Correct answer: (a)
QUESTION 6:
Considering incompressible flow, which of the following statement is incorrect:
a. Mass Continuity equation is satisfied.
b. Volumetric strain rate acting on the fluid particle is zero.
c. Density 𝜌 must be constant.
𝐷𝜌
d. =0
𝐷𝑡
Correct Answer: (c)
QUESTION 7:
Which one of the following statements are incorrect:
a. Reynolds number is the ratio of inertia force to viscous force acting on the fluid
b. above the critical Reynolds number, the flow is always turbulent
c. Critical Reynolds number will have value of 2000 for all types of flow
d. All types of steady flows are laminar in nature
Correct Answer: (c)
QUESTION 8:
In a two-dimensional velocity field with velocities u and v along the x and y
directions respectively, the convective acceleration along the y-direction is given by
v v
a. u + v
x y
u v
b. u +v
x y
u v
c. v + v
x y
u v
d. u + v
x y
Correct Answer: (a)
QUESTION 9:
Chose the statement which is incorrect:
a. For Non-Newtonian fluids, the relationship between stress tensor and deformation
rate is linear.
u u u
b. The deviatoric stress tensor as given ijdeviatoric = k ij + j + i is invari-
xk xi x j
ant to coordinate transformation comprising rotation, translation and reflection for
isotropic and homogenous fluids.
c. The hydrostatic stress tensor is isotropic in nature
d. The 2nd coefficient of viscosity relates the deviatoric component of the stress with
the rate of volumetric deformation
Correct Answer: (a)
QUESTION 10:
The velocity gradient tensor can be decomposed into symmetric and antisymmetric
parts, as
ui 1 ui u j 1 ui u j
= + + −
x j 2 x j xi 2 x j xi
eij −ij
a. The symmetric part represents fluid rotation and the antisymmetric part represents
fluid deformation.
b. The symmetric part represents fluid deformation and the antisymmetric part rep-
resents fluid rotation.
c. Both symmetric and antisymmetric part represent fluid deformation.
d. Both symmetric and antisymmetric part represent fluid rotation.
Correct Answer: (b)