Name: _________________Grade: VI Div.
: ____ Date : / 11/2020
CHAPTER –MOVEMENT OF THE BODY
Answer the following in not more than 20 words
Q1. Which organ system helps in movement?
Ans. Muscular system, Nervous system, Skeletal system
Q2. How is it that baby has more bones than adult?
Ans. baby has 300 bones, but as it grows, some of the bones fuse together. Therefore, a baby
has more bones than an adult (206 bones).
Q3. What is a joint?
Ans. Joint is a place where two or more bones are attached together.
Q4. Name the different types of joints in our body.
Ans. (a) Fixed joints: Joints that don't allow the movement of bones are called fixed joints.
For e.g. the joint between our teeth and jaw bone, and between the bones of cranium.
(b) Movable joints: Joints that allow the bones to ove are called movable joints. For e.g.,
ball-and-socket joint, hinge joints, pivot joints and gliding joints
Q5. What are tendons?
Ans. Tendon is a tough, elastic and cord-like tissue that attaches the muscles to the bones.
Q6. What is a ligament?
Ans. Ligament is a tough, flexible and elastic tissue that attaches two bones.
Q7. What sort of movement does hinge joint allow? Give example.
Ans. Hinge joint allows the bones to move in one direction only. Example: Hinge joints are
present in the elbows and knees.
Q8. Give one example of pivot joint .
Ans. An example of the pivot joint is the neck joint that allows the movement of our head.
Q9. How does a snail move?
Ans. Snails have a large flat foot that secretes a slimy substance, thereby helping the snails to
glide over the ground easily.
Q10 . Which bones forms the pelvic girdle?
Ans. The hip bone and the vertebrae join to form the pelvic girdle.
B. Answer the following in not more than 40 words
[Link] is cartilage? What is its function?
Ans. Cartilage is a rubbery tissue which covers the surface of two bones joining each other.
It reduces the friction between the surfaces of these two bones when they move against each
other.
Q2. How does an insect walk?
Ans. An insect has three pairs of jointed legs with strong muscles to pull them. The ball-
and-socket joints further connect its legs to its body. Among those six legs, three support the
insect's body when it walks, and the other three help it to move forward.
Q3. Explain the functioning of a gliding joint.
Ans. Gliding joints are present between the vertebrae, and between the wrist and ankle
bones. They are not movable joints, and only allow small and restricted movements like the
movement of a spring.
Q4. What is a pivot joint? Give an example.
Ans. A pivot joint is a movable joint that allows the twisting movement of bones.
Example: The movement of our head due to the pivot joint of the neck.
C. Answer the following in not more than 100 words.
Q. Explain how an earthworm moves.
Ans. When an earthworm moves, the bristles at its rear end hold the ground firmly, while the
front of its body stretches forward with the help of muscles. Then the bristles under its front
end hold the ground firmly and the muscles contract, while those bristles under its rear end
relax. This process is repeated by the earthworm to move forward with the help of the wave
of contractions of its body muscles.
Q. What are the functions of skeletal system?
Ans. Following are the functions of the skeletal system:
1. It gives shape to our body.
2. It provides support to our body.
3. It protects our internal organs.
4. It helps us in moving our body.
Q. Explain the structure of a ball and socket joint with a suitable example.
Ans. Ball-and-socket joint:
In this joint, the round head of one bone is fitted into the hollow, cup-shaped socket of the
other bone. The bone that fits into the socket is free to move in all directions about that joint.
It is a mobile joint that allows the maximum freedom of movement.
Example: The joint of upper arm and the shoulder bone
Q. What is the ribcage? Explain its structure and function
Ans. Ribcage offers a protective covering to our lungs and heart. It is formed by the ribs that
curve around and join the vertebral column at the back.
Its main function is to protect the heart and lungs. Also, it expands when we inhale thereby
helping us to breathe.
Q. Explain the role of muscles in the movement of our forearm.
Ans. The movement of our forearm is brought about by an antagonistic pair of muscles, i.e.
the biceps and triceps. These muscles work in opposite directions. The contraction of biceps
pulls our forearm upward, while the contraction of the triceps pulls it downward.
Q. How is the body of a fish suited to swimming?
Ans. The body of a fish have the following features that help it in swimming:
(a) It has a streamlined body covered with scales that helps it to overcome the resistance
offered by water.
(b) It has a very flexible vertebral column that can move from side to side.
(c) It has fins that help it to turn or change course.
(d) Some of the fishes have swim bladders inside their bodies which help them to sink into
the water or rise to the surface.
Q. What are the special features of a bird which help it fly?
Ans . Following are the features of a bird that help it to fly:
(a) It has a smooth, streamlined body that offers minimal resistance against wind.
(b) It has hollow bones that makes it lighter.
(c) It has strong flight muscles attached to its wings.
(d) It has wings that spread out and help it to fly against the force of gravity.
(e) It has air sacs in its body to provide extra oxygen required for flying.