0% found this document useful (0 votes)
21 views5 pages

IoT Sensors and Transducers Quiz

The document contains a series of questions and answers related to transducers, sensors, and IoT protocols, with justifications referencing specific lecture slides and book pages. Key topics include the functions of transducers, types of sensors, modulation techniques, and network policies. The answers highlight important concepts in the field of IoT and sensor technology.

Uploaded by

ece.22beci33
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
21 views5 pages

IoT Sensors and Transducers Quiz

The document contains a series of questions and answers related to transducers, sensors, and IoT protocols, with justifications referencing specific lecture slides and book pages. Key topics include the functions of transducers, types of sensors, modulation techniques, and network policies. The answers highlight important concepts in the field of IoT and sensor technology.

Uploaded by

ece.22beci33
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

1. What is the primary function of a transducer?

a. To store energy
b. To convert signal from one physical form to another physical form
c. To generate eddy current
d. To generate heat

Answer: (b)

Justification: Please refer to Slide 3 of Lecture 1 of Week 1

2. Which device converts sound to an electrical signal?

a. Speaker
b. Antenna
c. Microphone
d. Strain gauge

Answer: (c)

Justification: Please refer to Slide 3 of Lecture 1 of Week 1

3. Which sensor can detect gases like LPG, CH4, and CO?

a. DHT22
b. MQ-5
c. HC-SR04
d. PIR

Answer: (b)

Justification: Please refer to Slide 6 of Lecture 1 of Week 1


4. What does 'Resolution' indicate in a sensor?

a. The correctness of the output


b. The smallest change in input that can be detected
c. The range of sensing
d. The difference between standard and measured values

Answer: (b)

Justification: Please refer to Slide 9 of Lecture 1 of Week 1

5. Which modulation technique is used by Zigbee for the 2.4 GHz band?

a. BPSK
b. QPSK
c. OQPSK
d. FSK

Answer: (c)

Justification: Please refer to Slide 12 of Lecture 2 of Week 1

6. What does 6LoWPAN optimize?

a. Load balancing in Legacy High-power networks


b. Packet transmission in Low-power and lossy networks (LLN)
c. Cryptography in Medium-power networks
d. Error detection in Long-range networks

Answer: (b)

Justification: Please refer to Slide 17 of Lecture 2 of Week 1


7. How long is the Network ID in a Z-Wave network?

a. 1 Byte
b. 2 Bytes
c. 4 Bytes
d. 8 Bytes

Answer: (c)

Justification: Please refer to Slide 4 of Lecture 3 of Week 1

8. Which range is typical for Class 1 Bluetooth radios?

a. 1 meter
b. 10 meters
c. 30 meters
d. 100 meters

Answer: (d)

Justification: Please refer to Slide 13 of Lecture 3 of Week 1

9. What does the Constrained RESTful Environments (CoRE) framework include for service
discovery?

a. Registration Interface (RI)


b. Resource Directory (RD)
c. REST based protocols such as HTTP and CoAP
d. All of the above

Answer: (d)

Justification: Please refer to Slide 10 of Lecture 4 of Week 1


10. Which policy controls the duration for which transmitted data is considered to be valid in
an IoT network?

a. History policy
b. Latency budget policy
c. Lifespan policy
d. Deadline policy

Answer: (c)

Justification: Please refer to Slide 15 of Lecture 4 of Week 1

11. How many levels of QoS does MQTT support?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

Answer: (b)

Justification: Please refer to Slide 7 of Lecture 5 of Week 1

12. Which protocol is CoAP based on?

a. TCP
b. FTP
c. UDP
d. HTTP

Answer: (c)

Justification: Please refer to Slide 10 of Lecture 5 of Week 1


13. For what kind of applications is AMQP optimized for?

a. Entertainment
b. Financial
c. Vehicular
d. Educational

Answer: (b)

Justification: Please refer to Slide 17 of Lecture 5 of Week 1

14. Which layer in IoT architecture is responsible for predictive analytics and data
management?

a. Sensing layer
b. Networking layer
c. Service layer
d. Interface layer

Answer: (c)

Justification: Please refer to Page 5 of the book Introduction to Industrial Internet of Things and
Industry 4.0 by S Misra, C Roy, A Mukherjee

15. State True or False. A sensor’s accuracy does not depend upon it’s resolution.

a. True
b. False

Answer: (a)

Justification: Please refer to Page 103 of the book Introduction to Internet of Things S Misra, A
Mukherjee, A Roy

You might also like