0% found this document useful (0 votes)
5 views9 pages

English Past Paper 2014: Synonyms, Antonyms, and More

The document is a past paper session from 2014, consisting of multiple-choice questions across various subjects including English, General Knowledge, General Science, Simple Arithmetic, and Simple IQ. It includes sections on synonyms, antonyms, spellings, indirect narration, passive voice, and general knowledge questions related to Islamic history and science. The paper is designed for educational assessment and covers a wide range of topics to test students' knowledge and skills.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views9 pages

English Past Paper 2014: Synonyms, Antonyms, and More

The document is a past paper session from 2014, consisting of multiple-choice questions across various subjects including English, General Knowledge, General Science, Simple Arithmetic, and Simple IQ. It includes sections on synonyms, antonyms, spellings, indirect narration, passive voice, and general knowledge questions related to Islamic history and science. The paper is designed for educational assessment and covers a wide range of topics to test students' knowledge and skills.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

PasT Paper Session: 2014

PART-1:-ENGLISH
➢ Choose The Correct SYNONYMS:

Q1:- ACT

(a) DISPLAY (b) Clear (c) Athwart (d) Set right

Q2:- ALIKE

(a) Proxy (b) Permit (c) Deter (d) SIMILAR

Q3:- BEG

(a) Insist (b) Prior To (c) Aloft (d) APPEAL

Q4:- BEYOND

(a) Offer (b) Disallow (c) Aloft (d) ACROSS

Q5:- BUY

(a) Retail (b) BRIBE (c) Peddle (d) Stir

➢ Choose The Correct ANTONYMS:

Q6:- CALM

(a) Sumise (b) EXCITE (c) Distress (d) Stir

Q7:- CARRY

(a) Emrace (b) LET FALL (c) Support (d) Intent

Q8:- CHIEF

(a) Cardinal (b) Guest (c) SEEVANT (d) Friend

Q9:- ACCEPT

(a) REFUSE (b) Confirm (c) Approve (d) Intent

Q10:- ANNUAL

(a) CONFIRM (b) Cancel (c) Repeal (d) Vex

Page No.1 COMPOSED BY RK LEARNING


➢ Choose The Correct SPELLINGS:-

Q11:-

(a) Abnormale (b) Abnarmal (c) ABNORMAL (d) Abnarmale

Q12:-

(a) Absilutely (b) Abselutely (c) Absulutely (d) ABSOLUTELY

Q13:-

(a) Acumulate (b) ACCUMULATE (c) Accomulate (d) Accumolate

Q14:-

(a) Bankcurpt (b) Bankcorupt (c) BANKRUPT (d) Bankcrupt

Q15:-

(a) Biginning (b) Begining (c) Bignning (d) BEGINNING

➢ Fill In The Blanks:-

Q16:- You not cut tress of Public garden.

(a) Should (b) Could (c) Would (d) MUST

Q17:- We can put posters.

(a) On (b) At (c) UP (d) None

Q18:- All women were getting the bus.

(a) In (b) Into (c) ON (d) At

Q19:- Please, let to go to Larkana.

(a) My (b) Myself (c) Mine (d) ME

Q20:- Athar had to cook for .

(a) Itself (b) HIMSELF (c) Myself (d) None

➢ Choose The Correct INDIRECT NARRATION:

Q21:- He said to me,’’You are my best friend.’’

Ans:- He said to me that I was his best friend.

Q22:- She said to him,’’I broke my pencil today.’’

Ans:- She said to him that she had broken her pencil that day.

Page No.2 COMPOSED BY RK LEARNING


Q23:- He said to them,’’Why were you sitting here?’’

Ans:- He asked them why they had been sitting there.

Q24:- They said,’’May train reach here in time!’’

Ans:- They prayed that train might reach there in time.

Q25:- She said to me,’’Did you see my daughter in this room?’’

Ans:- She asked me if I had seen her daughter in that room.

OR

Ans:- She asked me whether I had seen her daughter in that room.

➢ Choose The Correct PASSIVE VOICE:

Q26:- They buy beautiful flowers.

Ans:- Beautiful flowers are bought by them.

Q27:- He will buy a ticket for himself.

Ans:- A ticket will be bought by him for himself.

Q28:- Strike off his name.

Ans:- Let his name be struk off.

Q29:- Do not pay him anything.

Ans:- Let him not be paid anything.

Q30:- Did you catch the fly?

Ans:- Was the fly caught be you?

PART-2:- GENERAL KNOWLEDGE


Q31:- Islamic calendar begins with the month of?

Ans:- Muharramal Haraam (Muharam).

Q32:- Prophet Muhammad(SAW) was died in?

Ans:- 8 June, 632

Q33:- Urs Mubbarak of Shah Abdul Latif Bhittai is celebrated in the month of?

Ans:- Saffar.

Q34:- First battle between Muslim and kuffar was?

Ans:- Battle of Badr.


Page No.3 COMPOSED BY RK LEARNING
V `
Q35:- Badshahi Mosque was built by?

Ans:- Mughal Emperor Aurangzeb.

Q36:- The first female prime Minister in Muslim country was?

Ans:- Muhtarma Banazir Bhutto(Shaheed).

Q37:- ‘’Hunza Valley’’ is situated in?

Ans:- Gilgit Baltistan.

Q38:- ‘’Shahi Qila’’ is located in?

Ans:- Lahore.

Q39:- The tallest building in the world is?

Ans:- Bourj Khalifa Building.

Q40:- The founder of ‘’Dawn Newspaper’’ was?

Ans:- Quaid-e-Azam.

Q41:- Which of the following Noble Prize was Awarded?

(a) Peace (b) Medicine (c) Economic (d) All Of These

Q42:- Nishan-e-Haider award was awarded in 1965 to?

Ans:- Major Raza Aziz Bhatti.

Q43:- The oldest University of Sindh province?

Ans:- Sindh University Jamshoro.

Q44:- Galileo was famous as?

Ans:- Astronomer.

Q45:- Adolf Hitler was a commander during the?

(a) World war-1 (b) World War-2 (c) Both a and b (d) None

Q46:- Who resigned as a President of Pakistan to become the Prime Minister of pakistan?

Ans:- Zulfiquar Ali Bhutto(Shaheed).

Q47:- Pakistan’s major export earning comes from?

Ans:- Cotton.

Page No.4 COMPOSED RK LEARNING


V `
Q48:- How many days are there in a Leap year?

Ans:- 366

Q49:- Currency of Malaysia is?

Ans:- Ringgit.

Q50:- Capital city of Egypt is?

Ans:- Cairo.

PART-3:- GENERAL SCIENCE


Q51:- The chemical formula of common salt is?

Ans:- Nacl

Q52:- Frog does not have?

(a) Brain (b) Ribs (c) Heart (d) Lungs

Q53:- Digestion food begins in?

(a) Stomach (b) Mouth (c) Intestine (d) Liver

Q54:- For purifying drinking water, Alum(Phitkari) is used?

(a) To kill bacteria (b) To remove salt

(c) For solidification of mud (d) To Remove Gases

Q55:- Air is a?

(a) Compound (b) Element (c) Mixture (d) Electrolyte

Q56:- The ozone layer restricts?

Ans:- Ultraviolet radiation.

Q57:- Chemical name of laughing gas is?

Ans:- Nitrous oxide.

Q58:- The hardest substance available on Earth is?

Ans:- Diamond.

Q59:- Which of the following is used in pencils?

(a) Silicon (b) Phosphorus (c) Graphite (d) None

Q60:- Which gas is filled in light electric bulb?

Ans:- Nitrogen OR Orgon.

Page No.5 COMPOSED RK LEARNING


V `
Q61:- Most common element on the Earth crust is?

Ans:- Oxygen.

Q62:- The biggest planet in Solar system is?

Ans:- Jupiter.

Q63:- Who invented the bulb?

Ans:- Thomas Edison.

Q64:- Which type of fire, extinguisher uses for petroleum fire?

(a) Liquid type (b) Solid acid type (c) Foam Type (d) Power Type

Q65:- Hydrogen was discovered by?

Ans:- Henry Cavendish.

Q66:- Which part of Human body produces bile?

Ans:- Liver.

Q67:- The disease caused by Iron deficiency is?

Ans:- Anemia.

Q68:- ‘’The Law Of Inertia’’ is also known as?

Ans:- First Law Of Motion OR Newton’s First Law.

Q69:- Which gas is used in refrigerators to cool things?

Ans:- Ammonia.

Q70:- CNG stands for?

Ans:- Compressed Natural Gas.

PART-4:- SIMPLE ARITHMETIC


Q71:- 98.28 × 28.4 ÷ 4 = ?

Ans:- 697.788

Q72:- √1 + √5 + √16

Ans:- 2

Q73:- Athar, Azhar and Mazhar opened a milk shop in the partnership. Share of profits is in the ratio
of 1:2:3. If the profit is Rs.600, what is the Athar’s share?

Ans:- Rs.100
Page No.6 COMPOSED RK LEARNING
V `
Q74:- A person bought one kilogram of oranges for Rs.80 and sold for Rs.60. Find the loss in
percentage?

Ans:- 60%

Q75:- Find the sum of; (4𝑥 + 7𝑦 + 10𝑧), (−3𝑥 + 5𝑦 − 7𝑧)

Ans:- x+12y+3z.

Q76:- Which of the following is true? If, A = {1,2} , B = {a, b}

(a) Equal set (b) Equivalent set (c) Both a and b (d) None
1 2
Q77:- Find the average of , and 3 =?
2 4 6

Ans:- 𝟏⁄𝟐

Q78:- Solve the equation; 2𝑥2 − 2 = 0

Ans:- 1

Q79:- 49⁄5 expresses as a compound fraction?


𝟒
Ans:- 𝟗
𝟓

Q80:- 20% of 150 is equal to?

Ans:- 30

Q81:- The place value of 2 in the number of 62.53 is?

Ans:- 2 ones.

Q82:- The expression 𝑥2 − 𝑦2 is equivalent to?

Ans:- (𝒙 − 𝒚)(𝒙 + 𝒚)

Q83:- Which of the following is perfect square?

(a) 12 (b) 38 (c) 49 (d) Both a and b

Q84:- If, 𝑎 + 𝑏 = 4 𝑎𝑛𝑑 𝑎 − 𝑏 = 2 𝑡ℎ𝑒𝑛, 𝑓𝑖𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑒 𝑣𝑎𝑙𝑢𝑒 𝑜𝑓 𝑎 = ?

Ans:- 3

Q85:- Which of the following can not be the sum of two prime integers?

(a) 7 (b) 31 (c) 19 (d) 23

Page No.7 COMPOSED RK LEARNING


Q86:- If, 𝑥 + 8 = 4 , 𝑡ℎ𝑒𝑛 𝑥 + 4 = ?

Ans:- 0

Q87:- Find the perimeter of a rectangle? If, the length is 4 and width is 3.

Ans:- 14

Q88:- The sum of 4th multiple of 3 and 6th multiple of 2 is?

(a) 6th multiple of 4

(b) 3rd multiple of 7

(c) 2nd multiple of 10

(d) All of these

Q89:- A square field whose one side lenth is 5 cm. Find the area of a square?

Ans:- 𝟐𝟓𝒄𝒎𝟐

Q90:- A team played 160 games and won 40% [Link] many games did it loss?

Ans:- 96 games.

PART-5:- SIMPLE IQ
Q91:- There are 20 cups on the [Link] took 8 cups, how many do you have?

(a) 8 (b) 12 (c) 28 (d) 0

Q92:- At a conference, 10 members shook hands with each other before and after the meeting. How
many hand shakes occurred before?

(a) 90 (b) 100 (c) 45 (d) 5√4

Q93:- Which one of the following is least like the other three?

(a) Cow (b) Mare (c) peahen (d) Donkey

Q94:- Athar had 25 horses, all but 20 died. How many horses are left alive with Athar?

(a) 5 (b) 25 (c) 20 (d) None

Q95:- How many kilometers will Athar be away from his home? If, he starts from his home and
travels 6 kms towards north,take a left and travels 8 kms.

(a) 10 kms (b) 12 kms (c) 11 kms (d) 13 kms

Page No.8 COMPOSED BY RK LEARNING


Q96:- The next number in the series; 1, 2, 2, 4, 4, 6, 8, 8, 16

(a) 16 (b) 10 (c) 32 (d)12

Q97:- What is the smallest number of ducks that could swim in this formation- Two ducks in front of
a duck, two ducks behind a duck and a duck between two ducks?

(a) 9 (b) 7 (c) 3 (d) 5

Q98:- What is the sum of all numbers in the dial of a keypad Mobile phone?

(a) 54 (b) 45 (c) 36 (d) Zero

Q99:- If, you rearrange the letters ‘HOSTU’ you would have the name of a(n)=?

(a) Animal (b) City (c) Side (d) River

Q100:- Athar is a very hungry,his stomach is completely [Link] has many cookies with him and he
eats one by one. How many cookies can Athar eat in his completely empty stomach?

(a) 0 (b) 1 (not sured) (c) 500 (d) Can Not Be Determined

THE END

Page No.9 COMPOSED RK LEARNING

You might also like