0% found this document useful (0 votes)
8 views9 pages

Sun, Resources, and Conservation Guide

Uploaded by

zainabalikhan454
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views9 pages

Sun, Resources, and Conservation Guide

Uploaded by

zainabalikhan454
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Unit “1”

The Sun
Analysis and Interpretation:

(C): Encircle the correct option against each statement.

(1) The number of directions is:

o Three
o Four
o Five

(2) If you stand facing north, which direction will be on your right side?

o West
o East
o South

(3) If the Sun rays are falling on an object from the east, the shadow will form on:

o North
o South
o West

(4) The light travels in:

o Curved line
o Straight line
o Both

(5) The shadows are shorter in:

o Morning time
o Noontime
o Afternoon time

(6) The sun gives us:

o Heat and plants


o Light and cool air
o Light and heat

(7) The direction opposite to North is:

o South
o East
o West

(D): Fill in the blanks.

(1) We get heat and light from Sun.

(2) When the sun is high in the sky, the shadows are short.

(3) The size of the shadow directly depends upon the position of the Sun.

(4) The light cannot pass from solid objects.

(5) The Sun is setting in the west.

Writing:

(E): Answer the given questions.

(1): How does the position of the Sun affect the size of a shadow?

Answer: By it changes the angle of light.

(2): How do the directions help us?

Answer: Directions provide framework to understand locations.

(3): How are shadows formed?

Answer: When we place a solid object in the path of light it results as a shadow.

(4): Why does the size of a shadow increases when the Sun goes down.

Answer: The size of a shadow increases because of the angle of the Sun.

(5): If the Sun is above your head, what will be the estimated time?

Answer: It will be afternoon.


Unit “2”
Resources and their types
Analysis and Interpretation:

(C): Encircle the correct option against each statement.

(1) The mutual relationship is known as:

o Scarcity
o Buying
o Interdependence

(2) Ploughing of field is the work of:

o Farmer
o Painter
o Mechanic

(3) Sara went to the shop and purchased chocolates for her brother Ali. Identify the buyer.

o Sara
o Ali
o Shopkeeper

(4) Computer is a:

o Capital resource
o Human resource
o Natural resource

(5) Which of the following problem is faced due to a shortage of goods?

o Scarcity
o Constant price
o Low price

(6) People make economic choices because:

o Goods are available


o Goods are scarce
o Goods are at low price

(D): Fill in the blanks using suitable word.


Industrial Capital Human Agriculture

Goods Natural Services Farmer

Mechanic Domestic

(1) All the naturally occurring materials in a country called natural resources.

(2) Pakistan is an agriculture country so farming is the most adopted profession.

(3) A mechanic is the most trained person who checks and maintains vehicles.

(4) Materials made by factories are designated as industrial.

(5) All the resources which are created by human beings for their ease are called human
resources.

(E): Complete the following bubbles.

Name three natural resources in Pakistan:

1. Soil
2. River
3. Mountain

Name three human resources in Pakistan:

1. Doctors
2. Painters
3. Farmers

Name three capital resources in Pakistan:

1. Computers
2. Trucks
3. Machines

The use of computers in our daily life:

1. Communication
2. Information access
3. Entertainment

Writing:
(F): Answer the given questions.

(1): Describe the importance of animals in our daily life.

Answer: Animals are source of food and clothing. We get milk and wool from it.

(2): How do farmers contribute to a country?

Answer: They work day and night. They grow food and cash crops.

(3): What is meant by capital resources?

Answer: All the resources that are made by human beings.

(4): On what factor does the development of a country depend?

Answer: A country depends on:

 Human resources
 Capital resources

(5): Define the term scarcity.

Answer: Scarcity means the shortage of things at a particular area.


Unit “3”
Conservation of Natural Resources
Analysis and Interpretation:

(C): Encircle the correct option against each statement.

(1) Environmental disturbance is due to:

o Use of solar energy


o Tree plantation
o Release of toxic gases

(2) Increased amount of carbon dioxide in the atmosphere is responsible for:

o High-temperature
o Les temperature
o Lean environment

(3) Which of the following materials is insoluble in water?

o Salt crystal
o Plastic
o Syrup

(4) The animal which is not present today is:

o Dinosaur
o Elephant
o Lion

(5) Which of the following can be an excellent alternative to non-renewable energy resources?

o Sun
o Coal
o Wood

(D): Pick the right words from the word bank and fill in the given blanks.

Oxygen Smoke Blackbuck Population Markhor

Deforestation Pollution Carbon Dioxide Forestation Garbage


(1) Burning coal and oil emit carbon dioxide gas.

(2) National animal of Pakistan is Markhor which is endangered now.

(3) Deforestation is a direct cause of less rainfall leading towards dryness of rivers.

(4) The continuous increase in population results in construction of new houses, markets and
factories.

(5) Poor drainage system is a type of water pollution.

Writing:

(E): Answer the given questions.

(1): How does the release of carbon dioxide change our natural environment?

Answer: Carbon dioxide makes our environment hot due to its hotness.

(2): What is the effect of the dryness of rivers on the natural environment?

Answer: Shrinkage of habitat.

(3): What is pollution? How it affects our environment?

Answer: The addition of harmful things to the environment is called pollution. It affects by:

 Noise pollution
 Water pollution
 Air pollution

(4): Describe how can we save the natural resources from being consumed?

Answer: By using and recycling

(5): What are the disadvantages of using plastic bags?

Answer: They are non-biodegradable. They cannot decompose.

(F): Complete the following bubbles:

Three names of endangered animals:

1. Markhor
2. Blackbuck
3. Snow leopard

Three features of dinosaurs:


1. 100 feet long
2. Extinct from the world
3. Different sizes

Unit “4”
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
Analysis and Interpretation:

(c): Encircle the correct option against each statement.

(1) The father of Nation is:

o Allama Iqbal
o Quaid-e-Azam
o Liaquat Ali Khan

(2) Quaid-e-Azam became the first -------- of Pakistan.

o Governor-General
o Prime minister
o President

(3) Quaid-e-Azam passed away on 11th September:

o 1947
o 1948
o 1949

(4) Quaid-e-Azam was born in:

o 1876
o 1877
o 1888

(D): Complete the encyclopedia of Quaid-e-Azam.

Name of the Leader: Quaid-e-Azam

Also known as: Muhammad Ali Jinnah

Date of Birth: 25th December 1876

Place of Birth: Karachi


Profession: Lawyer

Date of Death: 11th September 1948

Tomb: Karachi

Writing:

(E): Answer the given questions.

(1): What is the real name of Quaid-e-Azam?

Answer: The real name of Quaid-e-Azam is Muhammad Ali Jinnah.

(2): What was the profession of Quaid-e-Azam?

Answer: Lawyer.

(3): Name some leaders who struggled for Pakistan.

Answer: Quaid-e-Azam, Allama Iqbal, Ch Rehmat Ali.

(4): Where the tomb of Quaid-e-Azam is located?

Answer: In Karachi.

You might also like