100% found this document useful (1 vote)
17 views7 pages

Statistics: Mean, Median, Mode Insights

The document contains important questions and answers related to Chapter 14 - Statistics for CBSE Class 10 Maths, including multiple choice, short answer, and long answer type questions. It covers key concepts such as mean, median, mode, and frequency distribution, along with examples and calculations. Additionally, there are case study questions that analyze age groups and their respective statistics.

Uploaded by

Aryan Pardasani
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (1 vote)
17 views7 pages

Statistics: Mean, Median, Mode Insights

The document contains important questions and answers related to Chapter 14 - Statistics for CBSE Class 10 Maths, including multiple choice, short answer, and long answer type questions. It covers key concepts such as mean, median, mode, and frequency distribution, along with examples and calculations. Additionally, there are case study questions that analyze age groups and their respective statistics.

Uploaded by

Aryan Pardasani
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

CBSE Class 10 Maths

Chapter 14 - Statistics
Important Questions and Answers:
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS and OBJECTIVE TYPE QUESTIONS (1 MARK)

Q1. Which is the empirical relation between Mean, Median and Mode

(a) 3 Mean =Mode +2 Median

(b) 3 Median=Mode +2 Mean

(c) 2 Median= Mode +3 Mean

(d) 3 Median=Mode -2 Mean

Q2. If the Arithmetic Mean of x, x+2, x+4 and x+6 is 5. Then find the value of x is

(a) 3

(b) 2

(c) 1

(d) 5

Q3. If Median of data 16,18, 20, 24-x, 20 + 2x, 28, 30, 32 is 24 then x is

(a) 4

(b) 18

(c) 16

(d) 20

Q4. If Mode of data 64, 60, 48, x, 43, 48, 43, 34 is 43 then x+3 is

(a) 44

(b) 45

(c) 46

(d) 48

Q5. The algebraic sum of deviation of frequency distribution from its mean is

(a) 0
(b) 1

(c) -1

(d) 2

Q6. Find the class mark of the class 10 - 25.

Ans: Class mark= 1⁄2(10+25) =17.5

Q7. If the difference of mode and median of the data is 24, then find the difference of median and
mean.

Ans: Mode-Median=24

Mode=24+Median

3 Median-2 Mean=Mode

3 Median-2 Mean=24+Median

3 Median-Median=24+2 Mean

Median-Mean=24/2=12

Q8. The mean and median of the data are 14 and 15. Find the value of mode.

Ans: 3 Median=Mode +2 Mean

Mode= 3x15 – 2x14 = 17

Q9. Find the mean of first n odd natural numbers.

Ans: Mean = (1+3+5+⋯ .+(2n-1))/n = n

Q10. Find the median of the first 9 prime numbers.

Ans: Median of 2, 3, 5, 7 , 11, 13, 17, 19, 23 = 11

SHORT ANSWER TYPE QUESTION ( 2 MARKS)

Q1. Find the mode of the following data:

CI 1-3 3-5 5-7 7-9 9-11

F 7 8 2 2 1

ANS: Mode-3.28

Q2. From the following distribution, find the lower limit of the median Class:

CI 85-89 90-94 95-99 100-104 105-109


F 10 12 11 5 30

ANS: lower limit of median class- 99.50

Q3. Find the value of p, if the arithmetic mean of the following distribution is 25:

CI 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50

F 5 8 15 p 6

ANS: p=6

Q4. Find the value of x, if the mode of following distribution is 45.

CI 0-20 20-40 40-60 60-80 80-100

F 5 10 X 6 3

ANS: x=12

Q5. Calculate the median from the following data:

CI 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50

F 5 15 30 8 2

ANS: Median=23.33

SHORT ANSWER TYPE QUESTION ( 3 MARKS)

[Link] table below shows data of saved pocket money by students of class VIII. Find the median for
this data.

MONEY SAVED IN RUPEES 5-7 7-9 9-11 11-13 13-15

NO OF STUDENS 6 3 9 5 7

ANS:
Q2. Heights of students of class X are given in the following frequency distribution. Find the modal
height.

HEIGHTS (CM) 170-175 165-170 160-165 155-160 150-155

NO OF STUDENTS 15 8 20 12 5

ANS:

Q3. Find the mean of the following data.

Class Less than 20 Less than 40 Less than 60 Less than 80 Less than 100

Frequency 15 37 74 99 120

ANS:

Q4. Data regarding the height of students of class X is given Find the average height of students of
the class

HEIGHTS (CM) 150-156 156-162 162-168 168-174 174-180

NO OF STUDENTS 4 7 15 8 6

ANS:
[Link] median of the distribution given below is 14.4. Find the values of ‘x’ and ‘y’, if the sum of
frequency is 20.

Class interval 0-6 6-12 12-18 18-24 24-30

Frequency 4 x 5 y 1

ANS:

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS (4 MARKS)

ANSWERS:
CASE STUDY QUESTIONS

1. Municipality is installing playground equipment at various parks. They have to study the age
group of children playing in a park of a specific colony. The classification of children
according to their ages, playing in a park is shown in the following table.

Age group of children (in years) 6-8 8-10 10-12 12-14 14-16

Number of children 43 58 70 42 27

i. In which age group, will the maximum number of children belong?

ii. Find the mode of the ages of children playing in the park

ANSWER:

i. 10-12

ii. Mode = 10.6

Here,

l = lower limit of the modal class

h = size of the class interval

f1 = frequency of the modal class

f0 = frequency of the class preceding the modal class

f2 = frequency of the class succeeding the modal class

2. A group of 71 people visited the local healthcare center on free blood sugar test day. The
following table shows their ages
Age (in years) Less than Less than Less than Less than Less than Less than
10 20 30 40 50 60

Number of 3 10 22 40 54 71
people

Based on the above information answer the following:

i. Find the median age of the persons visited the museum

ii. If the price of the ticket for the age group 30-40 is ₹30 .then the total amount spent by this age
group is

ANSWER:

i. Median = 37.5

ii. Rs 540

Substituting the values, median = 37.5

And since number of people in 30-40 age group is 18, amount = Rs 30 x 18

You might also like