0% found this document useful (0 votes)
8 views3 pages

Pharmacology Dose Calculations Guide

Uploaded by

puyedrudrali
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views3 pages

Pharmacology Dose Calculations Guide

Uploaded by

puyedrudrali
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Dose Calculations Pharmacology

From the journal:

Exercises from Parenteral route of administration, PK II practicals,

Also, formulas for calculating Vd, Loading dose, Dose calculation using
Young’s & Dilling’s formula for pediatric patients --to read from Gen
Pharmacology section.

In addition, discuss the following problems

1) Calculate the dose of paracetamol for a child aged 2 years using Young’s
formula. The adult dose of paracetamol is 500 mg every 8 hourly. ( It is
available as a suspension in the concentration of 250 mg/5ml )
Ans: Young’s formula

Child dose = age in years / age + 12 x adult dose

= 2 / 2+12 x 500 = 2/14 X 500 = 500/7 = 71.42 mg

So, 1.4 ml

2) Prepare Dopamine infusion for a patients weighing 60 kg. at the does


3microgram/min. Adjust the drip rate to 4ml/min.
Ans: 3 µg/kg/min for 60 kg adult is
Therefore No. of mg/hr = ?
Dose/hr = 3 x 60 x 60 µg/hr
= 3 x 60 x 60 / 1000 mg/hr
= 10.8 mg/hr

While preparation of the infusion 400 mg of dopamine is


added to 400 ml of normal saline.
400 mg = 400 ml
1 mg = 1 ml

Therefore 10.8 mg/hr = 10.8 ml/hr


= 10.8 x 60 µdrops/hr
= 10.8 x 60/60 µdrops/min
(Because 1 ml = 16 dr0ps = 60 µdrops)
10.8 mg/hr = 10.8 µdrops/min
(Dose in mg/hr = No. of µdrops/min)
= 11 µdrops/min

3) Patient diagnosed as Insomnia. Doctor prescribed 10 mg of hypnotic


drug. The t ½ of drug is 2 hrs. Patient wakes up when 1.25mg drug
remains in the body. How much dose of drug is required to produce
sleep for 8 hrs ?
Ans: 10mg ---2hr---- 5mg ------2hr----- 2.5mg -----2hr--- 1.25mg

t1/2 is 2 hours, so 6 hours will be three t1/2. To produce sleep for 8 hours one t1/2
is added. So dose needs to be doubled. 10 mg X 2 = 20 mg dose will be required.

4) Calculate the dose of metronidazole in a child aged 6 years weighing


25kg using Diling’s formula. (adult dose is 400 mg)
Ans:

Dose of Metronidazole = Age in years/ 20 x adult dose

5) Calculate the dose of iron sorbitol in the a male patient of weigh 45 kg


with haemoglobin 8 gm/dl (Normal Hb 15 gm/dl).
Ans:

Parenteral dose for iron = 4.4 x body weight in kg x haemoglobin deficit gm/ dl
= 4.4 x 45 x (14-8)
= 4.4 x 45 x 6
= 1188 mg
6) If t1/2 of digoxin is 1.5 days, after how many days will its steady state concentration be
achieved?

Ans -- SSC = 4.5 X t1/2= 4.5 X 36 hrs (1.5 days) = 162 hrs

7) A patient is given IM inj. of amoxicillin (Pka = 7.4). What % of drug will be ionized in the
blood. pH of blood is 7.4 OR
The basic drug with Pka 7.4 and PH 7.4 will be --------------%- ionized.
% ionization = 100/1+10-(pH -PKa)
= 100/1+10 (7.4-7.4)
= 100/1+10 (0)

= 100/1+1 =100/2= 50

Therefore, 50% drug will be ionized & 50% will be unionized form.

8) pKa of Aspirin is 3 and pH of stomach is 2. Calculate the % ionization of aspirin in the


stomach.

% ionization = 100/1+10x (pH -PKa)…….. (Value of x is -1 for acidic drugs & +1 for basic

drugs )
= 100/1+10-1 (2-3)
= 100/1+10-(-1)
= 100/1+10 =100/11= 9.09

Therefore, 9% drug will be ionized & 91% will be unionized form.

9) In a patient weighting 70 kg, VOD of lidocaine is 80 L and clearance is 28L/ hr. What is
the elimination half life of lidocaine?

Ans. Elimination t1/2= 0.693 X Vd/ Cl

= 0.693X80 / 28 = 1.98 i.e apprro 2 hrs

10) How many grams of Dextrose is present in a 500cc D5W solution?


Ans. 500 cc of D5W (dextrose 5%) solution contains 500 x 5/100
= 25 gram of dextrose

You might also like