JEE Main 2023 Mathematics Solutions
JEE Main 2023 Mathematics Solutions
2023
COMPUTER BASED TEST (CBT)
Questions & Solutions
Date: 11 April, 2023 (SHIFT-2) | TIME : (03.00 p.m. to 06.00 p.m)
w
SUBJECT: MATHEMATICS
PART : MATHEMATICS
x 1 x x
9
1. If x x x = (103x + 81), then λ, are the roots of the equation
8 3
x x x 2
(1) 4x2 – 24x + 27 = 0 (2) 4x2 – 24x – 27=0 (3) 4x2 + 24x + 27 = 0 4. 4x2 + 24x – 27=0
NTA. Ans. (1)
Reso Ans. (1)
1 0 0
729 9
Sol. Put x = 0 0 0 = =
8 2
0 0 2
9 3 12x 27
The equation whose roots are & is x2 – + = 0 4x2 – 24x + 27 = 0
2 2 2 4
2. Let a, b, c and d be positive real numbers such that a + b + c + d = 11. If the maximum value of a 5b3c2d
is 3750, then the value of is
(1) 110 (2) 90 (3) 55 (4) 108
NTA. Ans. (2)
Reso Ans. (2)
Sol. By AM GM
a b c 1
5 3 2 d 5 3 2 11
5 3 2 a b c
d
11 5 3 2
a 5b 3 c 2 d
1
3125 27 4
3125 × 108 a5b3c2d
Now, (3750) = 3125 × 108
= 90.
3. Let A= {1, 3, 4, 6, 9} and B = {2, 4, 5, 8, 10}. Let R be a relation defined on A × B such that
R = {((a1, b1), (a2, b2)): a1 b2 and b1 a2}. Then the number of elements in the set R is
(1) 180 (2) 26 (3) 160 (4) 52
NTA. Ans. (3)
Reso Ans. (3)
Sol. If a1 = 1 then b2 can be 2, 4, 5, 8, 10 = 5 cases
a1 = 3 then b2 = 4 cases
a1 = 4 then b2 = 4
a1 = 6 then b2 = 2 case
a1 = 9 then b2 = 1 case
total = 16 cases
also with
a2 = 3 then b1 = 1 case
a2 = 4 then b1 = 2 cases
a2 = 6 then b1 = 3cases
a2 = 9 then b1 = 4 cases
toal 10 cases
so total relations = 160
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 1
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
4. Let P be the plane passing through the points (5, 3, 0), (13, 3, –2) and (1, 6, 2). For N, if the
distances of the points A (3, 4, ) and B (2, , a) from the plane P are 2 and 3 respectively, then the
positive value of a is
(1). 5 (2) 6 (3) 3 (4) 4
NTA. Ans. (4)
Reso Ans. (4)
Sol. Plane (Normal) = AB AC
i j k
= 8 0 2 = i (6) – j(8) + k(24)
4 3 2
eqn. plane = 3(x – 5) – 4(y – 3) + 12 (z) = 0
3x – 4y + 12z – 3 = 0
9 16 12 3
Now 2 =
13
26 = 12 – 10
4
= 3,
3
6 12 12a 3
and 3 =
13
± 39 = 12a – 9
a = 4 Ans.
1
6. The domain of the function f(x) = is (where [x] denotes the greatest integer less than
x2
– 3x – 10
or equal to x)
(1) (– ,–2) U [6, ) (2) (– , –2) U (5, ) .(3) (–, –3] U [6, ) (4) (– , –3] U (5, )
NTA. Ans. (1)
Reso Ans. (1)
Sol. Let [x] = t
t2 –3t – 10 > 0
(t–5) (t+2) > 0
t < –2 or t > 5
[x] < –2 or [x] > 5
x (–, –2) x [6,)
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 2
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
7. If the radius of the largest circle with centre (2, 0) inscribed in the ellipse x 2 + 4y2 = 36 is r, then 12r2 is
equal to
(1) 92 (2) 69 (3) 72 (4) 115
NTA. Ans. (1)
Reso Ans. (1)
36x 9y
Sol. Normal – 36 – 9
6 cos 3 sin
it passes (2, 0)
72
= 27
6 cos
4
= cos
9
65
Now sin =
9
1 3e 1
(1) (e– 1) e 2 (2) 2e – 1 (3) 1 + (4) 2e –
2 2 2
NTA. Ans. (4)
Reso Ans. (4)
e x
2
x (0, 1)
Sol. f(x) =
e x [1, 2)
2 1 2
xf ( x)dx = xe
x2 1
Now dx x . e dx = 2e –
0 0 1 2
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 3
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
9. The angle of elevation of the top P of a tower from the feet of one person standing due South of the
tower is 45° and from the feet of another person standing due west of the tower is 30°. If the height of
the tower is 5 meters, then the distance (in meters) between the two persons is equal to
5
(1) 5 (2) 10 (3) 5 (4) 5 5
2
NTA. Ans. (2)
Reso Ans. (2)
Sol.
Let tower be AB
A is foot of tower
Then AP = 5cot 45°
=5
& AQ = 5cot 30°= 5 3 m
Now PQ = AP 2 AQ 2 = 25 25 3 = 10
2 4
10. If f : R R be a continuous function satisfying f sin2x sinxdx f cos 2x cos xdx 0 , then the
0 0
value of is
(1) – 3 (2) 3 (3) – 2 (4) 2
NTA. Ans. (3)
Reso Ans. (3)
/2
Sol. I= f sin2xsinx dx
0
/4 /2
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 4
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
1
x+1
–1 0 1
x–1
–1
f x 1 f x 0
g(f(x)) =
1 f x 0
x 2 ; x 1
x 1 1 ; x 1
1 ;1 x 0 1 ; 1 x 0
g(f(x)) = h(x) = g(f(x)) =
x 1 1 ;0 x 1 ;0 x 1
1
1 ;x 1 1 ;x 1
gof(x)
1
x+1
–1 0
–1
12. If the letters of the word MATHS are permuted and all possible words so formed are arranged as in a
dictionary with serial numbers, then the serial number of the word THAMS is
(1) 103 (2) 102 (3) 104 (4) 101
NTA. Ans. (1)
Reso Ans. (1)
Sol.
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 5
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
HAMS
4 = 4 × 4! = 96
4!
T4 A
3! 3! = 6
T H A M S 1 = 103
dx x x 1
5
x7 , x > 0. If y(1) = 2, then y(2) is equal to
1
Put 1 t
x5
5
dx dt
x6
dt
dx
1
= e ln t
t
e
t
x5
=
1 x5
x5 x5 (1 x 5 )2
Solution is y
1 x
5
=
1 x 5
.
x7
dx c
x5 1 x 4
y =
5
c
1 x x 4
2 1 1
Now y(1) = 2 then c
2 1 4
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 6
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
1 7
C= 2 –
4 4
1 7
4
Now y(2) = 2 4 33 693
1 32 128
14. The sum of the coefficients of three consecutive terms in the binomial expansion of (1 + x)n+2, which are
in the ratio 1 : 3 : 5, is equal to
(1) 25 (2) 63 (3) 92 (4) 41
NTA. Ans. (2)
Reso Ans. (2)
Sol. Coefficients are n 2 Cr 1 , n 2
Cr , n 2 Cr 1
n2
Cr 1 1
Now n2
n + 3 = 4r … (1)
Cr 3
n2
3
Cr
3n + 1 = 8r … (2)
n2
C r 1 5
By (1) & (2) n = 5, r =2
Now coefficients are 7C1, 7C2, 7C3
sum = 63 Ans.
16. Let the line passing through the points P (2, –1, 2) and Q (5, 3, 4) meet the plane x – y + z = 4 at the
point R. Then the distance of the point R from the plane x + 2y + 3z + 2 = 0 measured parallel to the
x–7 y3 z–2
line = = is equal to
2 2 1
(1) 189 (2) 31 (3) 61 (4) 3
NTA. Ans. (4)
Reso Ans. (4)
Sol. equ. of line from p,q
x 2 y 1 z 2
=
3 4 2
Let R (3+ 2, 4 –1, 2 + 2)
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 7
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
17. Let the mean of 6 observations 1, 2, 4, 5, x and y be 5 and their variance be 10. Then their mean
deviation about the mean is equal to
10 7 8
(1) 2. 3 3. 4.
3 3 3
NTA. Ans. (4)
Reso Ans. (4)
1 2 4 5 x y
Sol. = 5 x + y = 18 … (1)
6
12 2 2 4 2 5 2 x 2 y 2
– (5)2 = 10
6
x2 + y2 = 164 … (2)
By (1) & (2) x = 8 y = 10
x – x 4 3 1 0 3 5 8
Now mean deviation about mean = = =
6 6 3
18.
If four distinct points with position vectors a,b, c and d are coplanar, then a b c is equal to
(1) a d b + d c a + d b c
(2) b c d + d a c + d b a
(3) d b a + a c d + d b c
(4) d c a + b d a + c d b
NTA. Ans. (4)
Reso Ans. (4)
Sol. a , b , c , d are coplanar point then
vectors b – a , c – a , d – a are also coplanar
b a c a d a = 0
b c d – b c a – b a d – a c d = 0
a b c = b c d + a b d + a d c
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 8
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
19. If the system of linear equations
7x +11y + z = 13
5x + 4y + 7z =
175x + 194y + 57z = 361
has infinitely many solutions, then + + 2 is equal to:
(1) 3 (2) 4 (3) 6 (4) 5
NTA. Ans. (2)
Reso Ans. (2)
Sol. For infinitely many solution.
7 11
D= 5 4 7 =0
175 194 57
7(228 – 1358) – 11 (285 – 1225) + (970 – 700) = 0
– 7 × 1130 + 11 × 940 + × 270 = 0
1034 – 7910 = 27
–243
=
27
=–9
13 11 –9
Also Dx = 4 7 =0
361 194 57
= 11
2022
4x 5
20. If the 1011th term from the end in the binominal expansion of – is 1024 times 1011th term
5 2x
from the beginning, then |x| is equal to
(1) 10 (2) 8 (3) 15 (4) 12
NTA. Ans. (1)
Reso Ans. (Bonus)
2022
4x 5
Sol. –
5 2x
th
T1011 from end = 1024 T1011 term from beginning
1012 1010 1012 1010
–5 4x 4x –5
2022
C1010 = 1024 2022 C1010
2x 5 5 2x
2 2
5 4x 25 25 5 5
1024 x 4 x
2x 5 4 16 1024 2 4
16
21. Let the tangent to the parabola y2 = 12x at the point (3, a) be perpendicular to the line 2x + 2y = 3. Then
the square of distance of the point (6, – 4) from the normal to the hyperbola ²x² – 9y2 = 92 at its point
(−1, + 2) is equal to _________.
NTA. Ans. (116)
Reso Ans. (116)
Sol. (3, ) lies on y2 = 12x
a=±6
Now Tang y. = 6(x+3)
6
Slope = =1
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 9
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
= 6
Hyperbola 36x2 – 9y2 = 324
x2 y2
– 1
9 36
9x 36y
Normal [5,8) is 9 36
5 8
x 4y
5
5 8
2x + 5y = 50
12 20 50
dis = = 2 29
29
22. The number of points, where the curve ƒ (x) = e 8x – e6x – 3e4x – e2x + 1, x R cuts x – axis, is equal to
__________.
NTA. Ans. (2)
Reso Ans. (2)
1 1
Sol. e4x – e2x – 3 – 2 x + 4 x = 0
e e
1
Let e2x + 2 x = t then
e
1 1
t2 + – t = 3
t 2 t
2
1 1
t – 2 – t = 3
t t
1
Let u = t +
t
Then u – u – 5 = 0
2
1 21
Now, u =
2
1 1 21
t+ =
t 2
2t2 – 1 21 t + 2 = 0
Here t = 2 values
So, number of solutions = 2
4 8 13 19
23. For k N, if the sum of the series 1 + + … is 10, then the value of k is _________.
k k2 k3 k 4
NTA. Ans. (2)
Reso Ans. (2)
4 8 13
Sol. 10 = 1 + .......... .......
K K2 K3
4 8 13
9= .......... .......
K K2 K3
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 10
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
9 4 8
= 0 + 2 3 .......... .......
K K K
K 1 4 4 5
9 = 2 3 .......... .....
K K K K
10 3 4 5
9– 2 . 3 .......... ....
K K K K
9 10 3 4
– = 0 + 2 – 3 .......... ....
K K2 K K
19 10 3 1 1
9– 2 = + 2 3 ..........
K K K K K
22 10 1
9– 2 =
K K K(K 1)
(K – 1) (9K – 22k + 10) = k
2
24. If A is the area in the first quadrant enclosed by the curve C: 2x 2 – y + 1 = 0, the tangent to C at the
point (1, 3) and the line x + y = 1, then the value of 60A is ________ .
NTA. Ans. (16)
Reso Ans. (16)
Sol.
(1, 3)
2 3
(0,1) ,
5 5
y3
Tangent at (1,3) = 2x.1 – +1 =0
2
4x – y – 3 + 2 = 0
4x – y = 1
Line x + y = 1
2
Solving = x =
5
2 3
Area. , y=
5 5
2/5 1
= 0
(2x 2 1 – (1 x))dx + 2/5
(2x 2 1 – (4x 1))dx
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 11
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
2/5 1
2x 3 x 2 2x 3
= – 2x 2 2x
3 2 3
2 / 5
16 4 2 16 2 4 4
= – + –
125 3 50 3 125 3 125 5
24 200 96 – 240 80
=
300 300
60A = 16
25. Let A = {1, 2, 3, 4, 5} and B = {1, 2, 3, 4, 5, 6). Then the number of functions f: AB satisfying f(1) + f(2)
= f(4)-1 is equal to _________ .
NTA. Ans. (360)
Reso Ans. (360)
Sol. f(1) + f(2) + 1 = f(4) 6
f(1) + f(2) 5
Case I: f(1) = 1 f(2) = 1, 2, 3, 4 (4 ways), f(3) = (6 ways), f(5) = (6 ways)
Case II: f(1) = 2 f(2) = 1, 2, 3 (3 ways), f(3) = (6 ways), f(5) = (6 ways)
Case III: f(1) = 3 f(2) = 1, 2 (2 ways), f(3) = (6 ways), f(5) = (6 ways)
Case IV: f(1) = 4 f(2) = 1 (1 ways), f(3) = (6 ways), f(5) = (6 ways)
Total functions = 10 × 6 × 6 = 360
z 2 8iz – 15
Let S = z C – i, 2i : 2
13
26. R . If – iS, aR – {0}, then 2422 is equal to ________ .
z – 3iz – 2 11
NTA. Ans. (1680)
Reso Ans. (1680)
z 2 8i z – 15 z 2 – 8i z – 15
Sol.
z 2 – 3iz – 2 z 2 3iz – 2
z 2 z 2 3zz 2i – 2z 2 8izz 2 24zz – 16iz
– 15z 2 – 45iz 30
= z2 z2 – 8izz2 – 15z2
– 3izz 2 24zz 45iz
– 2z 2 16iz 30
11izz 2 13z 2 11izz 2 – 61iz – 13z 2 – 61iz 0
11i (z2 z z 2z) 13(z z) – 61i 0
z + z ± 0 So 11i (z z ) + 13 (z – z ) – 61i = 0
11i (x2 + y2) + 13(2iy) – 61i = 0
11x2 + 11y2 + 26y – 61 = 0
13 169 338
y= then 11x2 + – – 61 = 0
11 11 11
840
=
121
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 12
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
1– y z – 3
27. Let the line / : x = , R meet the plane P : x + 2y + 3z = 4 at the point (, , ). If the
–2
5
angle between the line I and the plane P is cos–1 , then + 2+ 6 is equal to ________ .
14
NTA. Ans. (11)
Reso Ans. (11)
5
Sol. Angle = cos–1 = sin–1 3
14
14
1 (2)(2) 3( )
= ±
3
Now,
14 14 4 1
2
1
28. Let the probability of getting head for a biased coin be . It is tossed repeatedly until a head appears.
4
Let N be the number of tosses required. If the probability that the equation 64x² + 5Nx + 1 = 0 has no
p
real root is , where p and q are co-prime, then q – p is equal to _______.
q
NTA. Ans. (27)
Reso Ans. (27)
Sol. 64x2 + 5nx + 1 = 0
D<0
25 N2 – 256 < 0
16 16
– N
5 5
N = 1, 2, 3
2
1 3 1 3 1
P= .
4 4 4 4 4
16 12 9 37
=
64 64
q – p = 27
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 13
| JEE(Main) 2023 | DATE : 11-04-2023 (SHIFT-2) | PAPER-1 | MATHEMATICS
Let a î 2 ĵ 3k̂ and b î ĵ – k̂ . If c is a vector such that a c = 11, b a c = 27 and
29.
2
b c = – 3 b , then a c is equal to _______ .
NTA. Ans. (285)
Reso Ans. (285)
2 2 a2 a. b a. c
b. a c = a. b c =
Sol. b. a b2 b. c
c. a c. b c2
14 0 a.c 14 0 11
36 = 0 3 b.c = 0 3 3 = 36
a.c b.c c2 11 3 c 2
14(3c2 –9) + 11 (-33) = 36
42c2 – 126 – 363 = 729
c2 = 29
a c 2
= a2c2 – a . c 2
= 14 × 29 – 112
= 285
This solution was download from Resonance JEE (Main) 2023 Solution portal PAGE # 14
Resonance Eduventures Ltd.
Reg. Office & Corp. Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Ph. No.: +91-744-2777777, 2777700 | FAX No. : +91-022-39167222
To Know more : sms RESO at 56677 | Website : [Link] | E-mail : contact@[Link] | CIN : U80302RJ2007PLC024029
7340010333
This solution was download from Resonance JEE (MAIN) 2023 Solution portal