NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Introduction to
Internet of Things
Assignment-Week 3
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 15 Total marks: 15 X 1= 15
QUESTION 1:
State True or False.
Statement: “Wireless HART is the latest release of Highway Addressable Remote
Transducer protocol.”
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
Detailed Solution: WirelessHART is the latest release of Highway Addressable Remote
Transducer protocol.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 01:42
QUESTION 2:
State True or False.
Statement: “Wired HART does not have a network layer.”
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
Detailed Solution: Wired HART does not have a network layer.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 04:25
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 3:
Wireless HART physical layer is derived from ______________ protocol?
a. 802.15.4
b. 802.15.2
c. 802.15.3
d. 802.15.6
Correct Answer: a. 802.15.4
Detailed Solution: WirelessHART physical layer is derived from 802.15.4 protocol.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 06:00
QUESTION 4:
Wireless HART operates only in __________ GHz ISM band.
a. 3.7
b. 4.8
c. 4.8
d. None of these
Correct Answer: d. None of these
Detailed Solution: HART operates only in the 2.4 GHz ISM band.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 06:00
QUESTION 5:
Wireless HART employs and exploits __________ channels of the ISM band to increase
reliability.
a. 13
b. 4
c. 2
d. None of these
Correct Answer: d. None of these
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Detailed Solution: WirelessHART employs and exploits 15 channels of the ISM band to
increase reliability.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 06:00
QUESTION 6:
State True or False.
Statement: “Channel blacklisting identifies channels consistently affected by
interference and adds them from use again.”
a. True
b. False
Correct Answer: b. False
Detailed Solution: Channel blacklisting identifies channels consistently affected by
interference and removes them from use.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 07:05
QUESTION 7:
The Wireless HART incorporates ____________ and ____________ to increase the
reliability and security of the network.
a. Channel hopping and Channel Blacklisting
b. Channel Aggregating and Frequency Aggregating
c. Both (a) and (b)
d. Neither (a) nor (b)
Correct Answer: a. Channel hopping and Channel Blacklisting
Detailed Solution: The WirelessHART incorporates Channel hopping and channel
blacklisting to increase the reliability and security of the network.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 07:30
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 8:
State whether the following statement is True or False
Statement: “Wireless HART protocol relies on Mesh Networking for its communication,
and each device is primed to forward packets from every other device.”.
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
Detailed Solution: WirelessHART protocol relies on Mesh Networking for its
communication, and each device is primed to forward packets from every other device.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 09:00
QUESTION 9:
State True or False.
Statement: “ZigBee protocol does not feature channel hopping at all.”
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
Detailed Solution: ZigBee protocol does not feature channel hopping at all.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 14:55
QUESTION 10:
NFC is designed for use by devices within ________________ to each other.
a. Close proximity
b. Anywhere on the globe
c. A small building
d. None of these
Correct Answer: a. Close proximity
Detailed Solution: NFC is designed for use by devices within close proximity to each
other.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 17:47
QUESTION 11:
NFC are of ________ types?
a. 2
b. 3
c. 1
d. None of these
Correct Answer: a. 2
Detailed Solution: NFC are of 2 types.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 18:47
QUESTION 12:
State True or False.
Statement: “Smartphones are an example of active NFC devices.”
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
Detailed Solution: Smartphones are an example of active NFC devices.
See lecture 11 (Connectivity Technologies-III) @ 18:47
QUESTION 13:
Bluetooth technology is based on _________________.
a. HART
b. ZigBee
c. Ad-hoc piconets
d. None of these
Correct Answer: c. Ad-hoc piconets
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Detailed Solution: Bluetooth technology is based on Ad-hoc piconets.
See lecture 12 (Connectivity Technologies-IV) @ 02:30
QUESTION 14:
State whether the following statement is true or false.
Statement: The Link Manager Protocol in Bluetooth manages the establishment,
authentication, link configuration.
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
Detailed Solution: The Link Manager Protocol in Bluetooth manages the establishment,
authentication, link configuration.
See Page number – 157, Chapter - 7, Book - Introduction to IoT, Authors – Sudip Misra,
Anandarup Mukherjee, and Arijit Roy, Publisher – Cambridge University Press, Edition – 1
(2021)
QUESTION 15:
Zigbee commonly uses __________data rate.
a. 250 Mbps
b. 260 kbps
c. 260 Mbps
d. None of these
Correct Answer: d. None of these
Detailed Solution: Zigbee commonly uses a 250 kbps data rate.
See Page number – 131, Chapter - 7, Book - Introduction to IoT, Authors – Sudip Misra,
Anandarup Mukherjee, and Arijit Roy, Publisher – Cambridge University Press, Edition – 1
(2021)
************END***********