0% found this document useful (0 votes)
4 views2 pages

Analyzing the Wind's Impact in Poetry

The document discusses the poet's portrayal of the wind, comparing its destructive power to the constructive process of winnowing. It emphasizes the importance of strength and determination in facing challenges posed by the wind. The poet humorously engages with the wind, suggesting that only the weak are disturbed by it, while the strong thrive despite its fury.

Uploaded by

kamaksha344
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
4 views2 pages

Analyzing the Wind's Impact in Poetry

The document discusses the poet's portrayal of the wind, comparing its destructive power to the constructive process of winnowing. It emphasizes the importance of strength and determination in facing challenges posed by the wind. The poet humorously engages with the wind, suggesting that only the weak are disturbed by it, while the strong thrive despite its fury.

Uploaded by

kamaksha344
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Question 1.

What are the things the wind does in the first stanza?
Answer:
The wind breaks the doors of the window, scatters the papers and throws down the books on
the shelf. It also tears the pages of the books and brings rain.

Question 2.
Have you seen anybody winnow grain at home or in a paddy field? What is the word in your
language for winnowing? What do people use for winnowing? (Give the words in your
language, if you know them.)
Answer:
Yes, I have seen ladies winnow grain in my village. People winnow grains to remove straws,
chaff and dust found in grains there. It is called ‘Barsana’.

3. What does the poet say the wind god winnows?

Ans: The poet has compared the traditional farming practices of winnowing with the
destruction that the wind creates during a natural calamity. Winnowing is a constructive
process and helps us collect grains for survival. On the other hand, the fierce wind, like the
process of winnowing uproots all the crumbling homes, wood, bodies, lives, and hearts. It
crushes and removes them entirely and only the best survives.

Question 4.
How does we make wind our friend?
Answer:
The poet suggests that we should build strong houses and fix the doors firmly to make
friends with the wind. Moreover, we should be strong enough to face the difficulties in life.

Question 5.
What do the last four lines of the poem mean to you?
Answer:
The last four lines convey the message that those who are not determined and lack
confidence face defeat. And those who set their targets and make sincere efforts are not
disturbed by any obstacle.

Question 6.
How does the poet speak to the wind—in anger or with humour? You must also have seen or
heard of the wind “crumbling lives”. What is your response to this? Is it same as the poet’s?
Answer:
The poet speaks to the wind with humour. I opine that the poet’s behaviour is pertinent and I
have also seen the wind devastating the property mercilessly. The poet invites the wind to
attack him and intends to prepare himself for the attack.

[Link] questions.
Question 1.​
Who are disturbed by the wind?​
Answer:​
The wind disturbs only those people who are not determined. The self confident
people overcome the obstacles put before them by the wind. The wind does not
have the knack to disturb the peace of mind of such people. The wind blows out
weak fires and makes strong fires roar and flourish.

Question 2.
Why does the author ask the wind to come swiftly?
Answer:
The author asks the wind to come swiftly so that the earthly peace and order can be
retained. The wind damages the shutters of the windows, scatters the papers and tears the
pages of books. It disturbs everything and everyone. So, the poet pleads for the welfare of
the society.

Question 3.
Does the wind god do what we tell him?
Answer:
The wind god is all powerful. He is not influenced by any external factors. He doesn’t do
what we tell him to do. Neither our requests nor our commands will influence him. He is
mighty and sweeps away all weaklings with him. He loves strength and befriends with strong
and steadfast hearts.

You might also like