8/10/25, 5:59 PM Signals & Noises - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
Digital Communications Questions and Answers –
Signals and Noises
This set of Digital Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Signals
and Noises”.
1. The term heterodyning refers to
a) Frequency conversion
b) Frequency mixing
c) Frequency conversion & mixing
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The method heterodyning means frequency conversion and mixing and this results in a
spectral shift.
2. The causes for error performance degradation in communication systems are
a) Interference
b) Electrical noise
c) Effect of filtering
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: The main causes of error performance degradation are interference electrical noise
effect of filtering and also due to the surroundings.
3. Thermal noise in the communication system due to thermal electrons
a) Can be eliminated
b) Cannot be eliminated
c) Can be avoided upto some extent
[Link] 1/7
8/10/25, 5:59 PM Signals & Noises - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Thermal noise which cannot be eliminated is caused by the motion of thermal electrons
causes degradation in system.
4. White noise has _______ power spectral density.
a) Constant
b) Variable
c) Constant & Variable
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: The AWGN has constant power spectral density.
5. Which are called as hard decisions?
a) Estimates of message symbol with error correcting codes
b) Estimates of message symbol without error correcting codes
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: If error correcting codes are not present, the detector output consists of estimates of
the message symbol which is also called as hard decisions.
Free 30-Day Python Certification Bootcamp is Live. Join Now!
6. The filter which is used to recover the pulse with less ISI is called as
a) Matched filter
b) Correlator
c) Matched filter & Correlator
d) None of the mentioned
View Answer
[Link] 2/7
8/10/25, 5:59 PM Signals & Noises - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
Answer: c
Explanation: The optimum filter used to recover the pulse with best possible signal to noise ratio and
less or no ISI is called as correlator or matched filter.
7. The composite equalizing filter is the combination of
a) Receiving and equalizing filter
b) Transmitting and equalizing filter
c) Amplifier and equalizing filter
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: The functions of both receiving and equalizing filter can be performed by only the
equalizing filter alone. Thus equalizing filter is the combination of equalizing and receiving filter.
8. The sample from the demodulation process consists of sample which is _______ to energy of the
received symbol and _____ to noise.
a) Directly and inversely proportional
b) Inversely and directly proportional
c) Both directly proportional
d) Both inversely proportional
View Answer
Answer: a
Explanation: The output symbol of the sampler consists of sample which is directly proportional to
the energy of the received signal and inversely proportional to the noise.
9. The average noise power of white noise is
a) 0
b) Infinity
c) 1
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: White noise is a idealized process with two sided spectral density equal to constant
N0/2 and frequencies varying from minus infinity to plus infinity. Thus the average noise power is
infinity.
advertisement
[Link] 3/7
8/10/25, 5:59 PM Signals & Noises - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
10. The channel may be affected by
a) Thermal noise
b) Interference from other signals
c) Thermal noise & Interference from other signals
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: A channel can be modelled as a linear filter with additional noise. The noise comes from
thermal noise source and also from interference from other signals.
11. Channels display multi-path due to
a) Scattering
b) Time delayed reflections
c) Diffraction
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: Wireless wide-band channels display multi-path due to time delayed reflections,
diffraction and also scattering.
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Communications.
To practice all areas of Digital Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice
Questions and Answers.
[Link] 4/7
8/10/25, 6:00 PM Intersymbol Interference - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
Digital Communications Questions and Answers –
Intersymbol Interference-1
This set of Digital Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Intersymbol interference 1”.
1. The method in which the tail of one pulse smears into adjacent symbol interval is called as
a) Intersymbol interference
b) Interbit interference
c) Interchannel interference
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: Due to the effect of system filtering the received pulse can overlap on one and another.
The tail of one pulse smears into the adjacent symbol interval thereby interfering the detection
process. This process is called as intersymbol interference.
2. If each pulse of the sequence to be detected is in _____ shape, the pulse can be detected without ISI.
a) Sine
b) Cosine
c) Sinc
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The sinc shaped pulse is the ideal nyquist pulse. If each pulse in the sequence to be
detected is in sinc shape the pulses can be detected without ISI.
3. What is symbol rate packing?
a) Maximum possible symbol transmission rate
b) Maximum possible symbol receiving rate
c) Maximum bandwidth
[Link] 1/7
8/10/25, 6:00 PM Intersymbol Interference - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
d) Maximum ISI value allowed
View Answer
Answer: a
Explanation: A system with bandwidth Rs/2 can support a maximum transmission rate of Rs without
ISI. Thus for ideal Nyquist filtering the maximum possible symbol transmission rate is called as
symbol rate packing and it is equal to 2 symbols/s/Hz.
4. A nyquist pulse is the one which can be represented by _____ shaped pulse multiplied by another
time function.
a) Sine
b) Cosine
c) Sinc
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: A nyquist filter is one whose frequency transfer function can be represented by a
rectangular function convolved with any real even symmetric frequency function and a nyquist pulse
is one whose shape can be represented by sinc function multiplied by another time function.
5. Examples of nyquist filters are
a) Root raised cosine filter
b) Raised cosine filter
c) Root raised & Raised cosine filter
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The most popular among the class of nyquist filters are raised cosine and root raised
cosine filter.
Free 30-Day Java Certification Bootcamp is Live. Join Now!
6. The minimum nyquist bandwidth for the rectangular spectrum in raised cosine filter is
a) 2T
b) 1/2T
c) T2
[Link] 2/7
8/10/25, 6:00 PM Intersymbol Interference - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
d) 2/T
View Answer
Answer: b
Explanation: For raised cosine spectrum the minimum nyquist bandwidth is equal to 1/2T.
7. Roll off factor is the fraction of
a) Excess bandwidth and absolute bandwidth
b) Excess bandwidth and minimum nyquist bandwidth
c) Absolute bandwidth and minimum nyquist bandwidth
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: The roll off factor is defined by a fraction of excess bandwidth and the minimum nyquist
bandwith. It ranges from 0 to 1.
8. Which value of r (roll off factor) is considered as Nyquist minimum bandwidth case?
a) 0
b) 1
c) Infinity
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: For the roll off factor of 0 an ideal rectangular nyquist pulse is obtained. This is called as
nyquist minimum bandwidth case.
9. A pulse shaping filter should satisfy two requirements. They are
a) Should be realizable
b) Should have proper roll off factor
c) Should be realizable & have proper roll off factor
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: A pulse shaping filter should provide the desired roll off and should be realizable, that is
the impulse response needs to be truncated to a finite length.
[Link] 3/7
8/10/25, 6:00 PM Intersymbol Interference - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
advertisement
10. Examples of double side band signals are
a) ASK
b) PSK
c) ASK & PSK
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: ASK and PSK needs twice the transmission bandwidth of equivalent baseband signals.
Thus these are called as double side band signals.
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Communications.
To practice all areas of Digital Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice
Questions and Answers.
« Prev - Digital Communications Questions and » Next - Digital Communications Questions and
Answers – Signals and Noises Answers – Intersymbol Interference-2
Related Posts:
Practice Electronics & Communication Engineering MCQs
Check Electronics Engineering Books
Apply for Electronics & Communication Engineering Internship
[Link] 4/7
8/10/25, 6:01 PM Digital Communications Questions and Answers - Intersymbol Interference-2 - Sanfoundry
Digital Communications Questions and Answers –
Intersymbol Interference-2
This set of Digital Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Intersymbol Interference”.
1. The likelihood ratio test is done between
a) Likelihood of s1 by likelihood of s2
b) Likelihood of s2 by likelihood of s1
c) Likelihood of s1 by likelihood of s1
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: The likelihood ratio is given with the help of conditional probabilities.
2. According to the rule of minimizing the error probabilities, the hypothesis should be like if the priori
probabilities are ________ than the ratio of likelihoods.
a) Lesser
b) Greater
c) Equal
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: The rule of minimizing the error probabilities show that the hypothesis should be like if
the ratio of likelihoods should be greater than the priori probabilities.
3. The detector that minimizes the error probability is called as
a) Maximum likelihood detector
b) Minimum likelihood detector
c) Maximum & Minimum likelihood detector
[Link] 1/7
8/10/25, 6:01 PM Digital Communications Questions and Answers - Intersymbol Interference-2 - Sanfoundry
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: For the signals that are equally likely, the detector used to minimize the error
probability is called as maximum likelihood detector.
4. For a M-ary signal or symbol the number of likelihood functions are
a) M
b) M+1
c) M-1
d) 2M
View Answer
Answer: a
Explanation: For a M-ary signal there will be M likelihood functions representing M signal classes to
which a received signal might belong.
5. An error in binary decision making occurs when the channel noise is
a) Greater than the optimum threshold level
b) Lesser than the optimum threshold level
c) Greater or Lesser than the optimum threshold level
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: An error will occur when s1(t) or s2(t) is sent and if the channel noise is greater or lesser
than the optimum threshold level.
Free 30-Day C Certification Bootcamp is Live. Join Now!
6. Optimum threshold value is given by
a) a0+a1/2
b) a0-a1/2
c) a0/2
d) a1/2
View Answer
[Link] 2/7
8/10/25, 6:01 PM Digital Communications Questions and Answers - Intersymbol Interference-2 - Sanfoundry
Answer: a
Explanation: The optimum threshold level value for error probability reduction is given by a0+a1/2.
7. The symbol of the probability under the tail of Gaussian pdf is called as
a) Complementary error function
b) Co error function
c) Complementary error & Co error function
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The co error function or complementary error function is a commonly used symbol for
probability under the tail of Gaussian pdf.
8. Matched filter provides _____ signal to noise ratio.
a) Maximum
b) Minimum
c) Zero
d) Infinity
View Answer
Answer: a
Explanation: A matched filter is a linear filter designed to give a maximum signal to noise ratio power
at the output.
9. The impulse response of the filter is the ________ of the mirror image of the signal waveform.
a) Delayed version
b) Same version
c) Delayed & Same version
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: The matched filter’s basic property is that the impulse response of the filter is the
delayed version of the mirror image of the signal waveform.
advertisement
[Link] 3/7
8/10/25, 6:01 PM Digital Communications Questions and Answers - Intersymbol Interference-2 - Sanfoundry
10. Example for antipodal bandpass signaling is
a) BPSK
b) ASK
c) FSK
d) MSK
View Answer
Answer: a
Explanation: One type of antipodal bandpass signaling is binary phase shift keying.
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Communications.
To practice all areas of Digital Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice
Questions and Answers.
« Prev - Digital Communications Questions and » Next - Digital Communications Questions and
Answers – Intersymbol Interference-1 Answers – Equalization
Related Posts:
Apply for Electronics & Communication Engineering Internship
Check Electronics Engineering Books
Check Electronics & Communication Engineering Books
Check Digital Communication Books
Practice Electronics Engineering MCQs
[Link] 4/7
8/10/25, 6:02 PM Equalization - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
Digital Communications Questions and Answers –
Equalization
This set of Digital Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Equalization “.
1. Channel’s phase response must be a linear function of
a) Time
b) Frequency
c) Time & Frequency
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: To achieve ideal transmission characteristics, the signal’s bandwidth must be constant
and the channel’s phase response must be a linear function of frequency.
2. Amplitude distortion occurs when
a) Impulse response is not constant
b) Impulse response is constant
c) Frequency transfer function is constant
d) Frequency transfer function is not constant
View Answer
Answer: d
Explanation: When modulus of channel’s transfer function is not constant within W then amplitude
distortion occurs.
3. Phase distortion occurs when
a) Phase response is function of frequency
b) Phase response is not a function of frequency
c) All of the mentioned
[Link] 1/7
8/10/25, 6:02 PM Equalization - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: When channels phase response is not a linear function of frequency within W then
phase distortion occurs.
4. Equalization process includes
a) Maximum likelihood sequence estimation
b) Equalization with filters
c) Maximum likelihood sequence estimation & Equalization with filters
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: Equalization process can be divided into two major categories called as maximum
likelihood sequence estimator and equalizer with a filter.
5. The maximum likelihood sequence estimator adjusts _______ according to _____ environment.
a) Receiver, transmitter
b) Transmitter, receiver
c) Receiver, receiver
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: In maximum likelihood sequence estimator it measures the impulse response value and
adjusts the receiver environment according to that of the transmitter.
Free 30-Day C++ Certification Bootcamp is Live. Join Now!
6. The filters used with the equalizer is of ______ types.
a) Feed forward
b) Feed backward
c) Feed forward and feedback
d) None of the mentioned
View Answer
[Link] 2/7
8/10/25, 6:02 PM Equalization - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
Answer: c
Explanation: The filters used with equalizers can be linear devices that contain only feed forward
elements or non linear devices with both feed forward and feed back elements.
7. Transversal equalizers are ________ and decision feedback equalizers are ______
a) Feed forward, feed back
b) Feed back, feed forward
c) Feed forward, feed forward
d) Feedback, feedback
View Answer
Answer: a
Explanation: Linear devices with only feed forward elements are called as transversal equalizers and
non linear devices with both feed forward and feed back elements are called as decision feedback
equalizers.
8. Symbol spaced has ____ sample per symbol and fractionally spaced has ___ samples per symbol.
a) One, many
b) Many, one
c) One, one
d) Many, many
View Answer
Answer: a
Explanation: Predetection samples are provided only on symbol boundaries. A condition in which
only one sample per symbol are provided is called as symbol spaced and the condition in which
multiple samples are provided per symbol is called as fractionally spaced.
9. The _______ of the opening of eye pattern indicates the time over which the sampling for detection
might be performed.
a) Length
b) Width
c) X-axis value
d) Y-axis value
View Answer
Answer: b
Explanation: An eye pattern is a display that results from measuring a system’s response to
baseband signals in a prescribed way. The width of the opening gives the time over which the
sampling for detection might be performed.
[Link] 3/7
8/10/25, 6:02 PM Equalization - Digital Communications Questions and Answers - Sanfoundry
advertisement
10. Range of time difference of the zero crossing gives the value of
a) Width
b) Distortion
c) Timing jitter
d) Noise margin
View Answer
Answer: c
Explanation: The time difference of the zero crossing in the eye pattern gives the value of timing
jitter.
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Communications.
To practice all areas of Digital Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice
Questions and Answers.
« Prev - Digital Communications Questions and » Next - Digital Communications Questions and
Answers – Intersymbol Interference-2 Answers – Equalization and Non Coherent …
Related Posts:
Check Electronics & Communication Engineering Books
Check Digital Communication Books
Apply for Electronics Engineering Internship
[Link] 4/7
8/10/25, 6:03 PM Digital Communications Questions and Answers - Equalization and Non Coherent ... - Sanfoundry
Digital Communications Questions and Answers –
Equalization and Non Coherent …
This set of Digital Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Equalization and Non Coherent Detection”.
1. The range of amplitude difference gives the value of
a) Width
b) Distortion
c) Timing jitter
d) Noise margin
View Answer
Answer: b
Explanation: In the eye pattern, the amplitude difference gives the value of distortion caused by ISI.
2. As the eye opens, ISI _______
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: As the eye closes, ISI increases and as the eye opens ISI decreases.
3. Pseudo noise signal has _______ and _______ SNR for the same peak transmitted power.
a) Larger, smaller
b) Smaller, larger
c) Larger, larger
d) Smaller, smaller
View Answer
[Link] 1/9
8/10/25, 6:03 PM Digital Communications Questions and Answers - Equalization and Non Coherent ... - Sanfoundry
Answer: c
Explanation: A training pulse is applied to the equalizer and corresponding impulse response is
observed. Pseudo noise is preferred as the training pulse as it has larger SNR value and larger
average power value.
4. The index value n, in transversal filter can be used as.
a) Time offset
b) Filter coefficient identifier
c) Time offset & Filter coefficient identifier
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The index n can be used as both time offset and the filter coefficient identifier, which is
the address in the filter.
5. The over-determined set of equations can be solved using
a) Zero forcing
b) Minimum mean square error
c) Zero forcing & Minimum mean square error
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The matrix x in transversal equalizer if non square with dimensions 4N+1 and 2N+1.
Such equations are called as over-determined set. This can be solved by two methods called as zero
forcing method and minimum mean square error method.
Free 30-Day Python Certification Bootcamp is Live. Join Now!
6. If the filter’s tap weight remains fixed during transmission of data, then the equalization is called as
a) Preset equalization
b) Adaptive equalization
c) Fixed equalization
d) None of the mentioned
View Answer
[Link] 2/9
8/10/25, 6:03 PM Digital Communications Questions and Answers - Equalization and Non Coherent ... - Sanfoundry
Answer: a
Explanation: If the weight remains fixed during transmission of data then the equalization is called as
preset equalization. It is a simple method which consists of setting the tap weight according to some
average knowledge of the channel.
7. Equalization method which is done by tracking a slowly time varying channel response is
a) Preset equalization
b) Adaptive equalization
c) Variable equalization
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: This method is implemented to perform tap weight adjustment periodically or
continually. Equalization is done by tracking a slowly varying channel response.
8. Preamble is used for
a) Detect start of transmission
b) To set automatic gain control
c) To align internal clocks
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: The receiver uses preamble for detecting the start of transmission, to set automatic
gain control, and to align internal clocks and local oscillator with the received signal.
9. The disadvantage of preset equalizer is that
a) It doesnot requires initial training pulse
b) Time varying channel degrades the performance of the system
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: The disadvantage of preset equalization is that it requires an initial training period that
must be invoked at the start of any new transmission. Also time varying channel can degrade system
performance due to ISI, since the tap weights are fixed.
advertisement
[Link] 3/9
8/10/25, 6:03 PM Digital Communications Questions and Answers - Equalization and Non Coherent ... - Sanfoundry
10. For AWGN, the noise variance is
a) N0
b) N0/2
c) 2N0
d) N0/4
View Answer
Answer: b
Explanation: The noise variance out of the correlator for AWGN is N0/2.
11. Performance of BFSK signal is ________ than BPSK.
a) 3db worse
b) 3db better
c) 6db worse
d) 6db better
View Answer
Answer: a
Explanation: The performance of BFSK is 3db worse than BPSK signalling, since for a given signal
power, the distance squared between orthogonal vectors is a factor of two less than the distance
squared between orthopodal signals.
12. A Gaussian distribution into the non linear envelope detector yields
a) Rayleigh distribution
b) Normal distribution
c) Poisson distribution
[Link] 4/9
8/10/25, 6:03 PM Digital Communications Questions and Answers - Equalization and Non Coherent ... - Sanfoundry
d) Binary distribution
View Answer
Answer: a
Explanation: The two output signals of Gaussian distribution yields Rayleigh and Rician distribution.
13. The non coherent FSK needs ________ Eb/N0 than coherent FSK.
a) 1db more
b) 1db less
c) 3db more
d) 3db less
View Answer
Answer: a
Explanation: The non coherent receiver is easier to implement. The non coherent FSK needs 1db
more Eb/N0 than coherent FSK.
14. The DPSK needs ________ Eb/N0 than BPSK.
a) 1db more
b) 1db less
c) 3db more
d) 3db less
View Answer
Answer: a
Explanation: The DPSK system is easier to implement than PSK and it needs 1db more Eb/N0 than
BPSK.
15. Coherent PSK and non coherent orthogonal FSK have a difference of ______ in PB.
a) 1db
b) 3db
c) 4db
d) 6db
View Answer
Answer: c
Explanation: The difference of PB is approximately 4db for the best ( coherent PSK ) and the worst
(non coherent orthogonal FSK).
[Link] 5/9
8/10/25, 6:03 PM Digital Communications Questions and Answers - Equalization and Non Coherent ... - Sanfoundry
16. Which is easier to implement and is preferred?
a) Coherent system
b) Non coherent system
c) Coherent & Non coherent system
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: A non coherent system is desirable because there may be difficulty is establishing and
maintaining a coherent reference.
17. Which is the main system consideration?
a) Probability of error
b) System complexity
c) Random fading channel
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: The major system considerations are error probability, complexity and random fading
channel. Considering all this non coherent system is more desirable than coherent.
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Communications.
To practice all areas of Digital Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice
Questions and Answers.
« Prev - Digital Communications Questions and » Next - Digital Communications Questions and
Answers – Equalization Answers – Digital Bandpass Modulation Techniques
Related Posts:
Practice Electronics Engineering MCQs
Apply for Electronics & Communication Engineering Internship
Check Digital Communication Books
Check Electronics & Communication Engineering Books
Check Electronics Engineering Books
[Link] 6/9