SUBJECT: MATHEMATI CS MAX.
MARKS : 40
CLASS: XI DURATION : 1% hrs
General Instructions:
(i). All questions are compulsory.
(iü). This question paper contains 20 questions divided into five Sections A, B, C, D and E.
(ii). Section A comprises of 10 MCQs of 1 mark each. Section B comprises of 4 questions of 2 marks
each. Section C comprises of 3 questions of 3 marks each. Section D comprises of 1 question of 5
marks each and Section E comprises of 2 Case Study Based Questions of 4 marks each.
(iv). There is no overall choice.
(v). Use of Calculators is not permitted
SECTION-A
Questions 1 to 10 carry 1 mark each.
1. IfR is a relation on the set A = {1, 2, 3, 4, 6,7, 8,9, 11, 12) given by x Ry y =2 x, then R is
equal to:
(a) ((2, 1), (4, 2), (8, 2), (9, 3)}
(b) ((2, 1), (4, 2), (6, 3)}
(c) (5, 1), (2, 4), (3, 6)}
(d) none of these
Ans. (b) ((2, 1), (4, 2), (6, 3)}
Given, R is a relation on the set
A = {1,2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12) given by
xRyy= 2x
Here, y =2 x
if, x = 1, y=2
X=2, y =4
x=3, y=6
So, R= ((2, 1), (4, 2), (6, 3)}
2. Range of the function f (x)= is
x+2
(a) R (b) R- (2) (c) R- {1} (d) R-{-2)
Ans: (c) R-{1})
y=
x+2
y+2y =x
’ y = x(l-)’r= 1-y
. y 1, Range=R-{1}
3. Let S= (x |xis apositive multiple of 3less than 100), P=(x|x is aprime number less than
20). Then n(S) + n(P) is:
(a) 34 (b) 41 (c) 33 (d) 30
Ans. (b) 41
Given, S= {x|x is a positive multiple of 3less than 100}
So, S = (3, 6,9, 12.....99
We can see that it is an A.P. with a =3, an = 99, d =3.
Nth termn of an A.P. is given by:
an = a + (n 1)d
’ 99 =3+ (n 1)3
’ 96/3 =n-1
’n=33 2/6
Therefore, n(S) = 33
Given: P= (x|x is a prime number less than 20}
So, P= (2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19)
n(P) = 8
Now, n(S) + n(P) = 33 + 8
’ n(S) + n(P) = 41
*+4
4. Range of the function f (x) = is
|x+4|
(a) (4} (b) (-4) (c) (-1, 1} (d) any real number
Ans: (c) {-1, 1}
x-4
|x+4|=-a+4), x<-4
5. If [x] - s[x] +6= 0, where [] denote the greatest integer function, then
(a) x E [3, 4) (b) x¬ [2, 3) (c) x¬ [2, 3) (d) x¬ [2, 4)
Ans: (d) xE (2, 4), we have [x]'-5[x] +6=0
’ [x-3[x]-2[x] + 6= 0
’ [x] ([x]-3) 2([x] - 3) = 0
’ ((x]-2) ([x] -3) =0’ (x]-2 =0or [x] -3 =0
’ [x] =2 or [x] =3 xE [2,3) or x¬ [3, 4) ’x¬ [2, 4)
6. Domain of ya²- (a>0) is
(a) (-a, a) (b) [-a, al (c) [0, a) (d) (-a, 0]
Ans: (b) (-a, a), let y= va'-* the function yis defined if
a'-x?>0 ’x'-a's0 or x²sa
-asx<a
So, domain of y = [-a, a]
7. IfR= ((x. y) :x, y ¬Z, x+ y's 16} is a relation on Z, then the domain of Ris:
(a) (0, 1, 2, 3, 4)
(b) {0, -1, -2, -3, -4)
(c) (-4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4)
(d) none of these
Ans. (c) (-4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4)
8. Let n(A) = m and n(B) = n. Then the total number of non-empty relations that can be defined
from A to B is
(a) m" (b) n"-1 (c) mn -1 (d) 2mn -1
Ans: (d) 2m -1, as n(A) = m, n(B) =n’n(A x B) = mn
So, number of relations = 2mn including void relation f.
Number of non-empty relations = 2m -1
For 09 and Q10, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Choose
the correct answer out of the following choices.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
9. Assertion (A): If (x 1, y + 2) = (2, 4), then x =3 and y = 2.
Reason (R): Two ordered pairs (K, y) and (p. q) equal, if their corresponding elements are equal.
Ans: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
10. Let A = {1,2, 3, 4, 5, 6). IfR is the relation on A desired by ((a, b): a, bEA where b is square of
a)
Assertion (A): The relations R in roster form is ((1, 1), (2, 4), (3, 9), (4, 16) (5, 25), (6, 36) ).
Reason (R): The domain and range of Ris (1, 2, 3, 4, 5, 6}.
Ans: (c) A is true but R is false.
SECTION-B
Questions 11 to 14 carry 2 marks each.
11, Define a relation R on the set N of natural numbers by
R= {(x, y):y=x+ 3, x is aprime number less than 8: x, yEN).
Depict this relationship using a roster form.
Write down the domain and the range.
Ans. Given N= Set of all natural numbers and
R= {(x,y):y= x+3, x is aprime number less than 8; x, yEN)
= (%, y) :y= x+3, xE {2, 3, 5, 7) ; x, yEN}.
The given relation in roster form can be written as
R= {(2, 5), (3, 6), (5, 8) (7, 10)).
Hence, domain of R= (2, 3, 5, 8} and range of R= (5, 6, 8, 10).
12. In function f =((1, 1), (0, -2), (3, 0), (2, 4)} be a linear function defined by formula, f(x) =ax+
b. Then find 'a' and "b'.
Ans. Here, f(x) = ax + b
f= {(1, 1)) (0, -2), (3, 0). (2, 4))
and f (x) =ax+b
then, f(0) =-2
’2=a x0+bb=-2
and f(1)=1
l=ax1+b
l=a +b
’l=a-2 ’a=3
13. Find the domain of each of thefollowing functions given by: f) =**
x-1
Ans: fx) =
r-x+3
x-1
For domain, x-10’*t+l
: Domain =R- (-1, 1)
14. Find the range of the following functions given by: f(«) = X-4
Ans: y= (r-4)x-4) , i.e. 1or -1
(x-4) (x-4)
range (-1, 1)
SECTION-C
Questions 15 to 17 carry 3 marks each.
15. Find the domain and the range of the function :f() = v-4
Ans: Given, f (r) = vx-4; For D;.f() must be areal number.
’ vr'-4 must be arealnumber. ’-4>0 (*+2) (x 2) > 0
’ Either xs-2 or x>2. ’ D;= (-0, -2]U[2, o).
For R, let y= r-4 ... (i)
As square root of a real number is always non-negative, y >0.
On squaring (), we get y' = -4 ’=+4 but 0VxE D;
’y+40’-4, which is true Vy ER,
Also, y>0. ’R= [0, o).
16. Find the domain and range of the real function f() = 9-x*
Ans: Given function isf()= 9
For domain of f', 9 - 0
’92*’ts9-3<x<3
: Domain is (x E R|-3<x<3}, i.e. [-3, 3]
For range :f)= 9-ry=9
J9-x is always +ve
’ yis always +ve.
y=9-t t=9-y²
’x= 9-y
For xto exist 9-y²20»s93sys3
As y>0
: Range= [0, 3]
17. Let A= {1, 2, 3, 4, 5, 6). Define a relation R from A to A by R= ((x, y) : y= x- 1). Write R in
roster form. Write down the domain, codomain and range of R.
Ans. Given A = {1, 2, 3, 4, 5, 6} and
R= {(x. y):y=x-1).
The given relation in roster form can be written as,
R= (1, 0), (2, 1).(3, 2), (4, 3), (5,4), (6, 5))
The given relation can be represented with the following arrow diagram:
1
2
6 6
So, domain of R = (1, 2, 3, 4, 5, 6), co-domain of R = (0, 1, 2, 3, 4, 5} and range of R = (2, 3, 4,
5, 6).
SECTION-D
Questions 18 carry 5 marks.
18. Let A=(-2, -1, 0, 1, 2) and f : A ’ Z be given by f(x) =x-2x-3. Find:
(a) the range of f
(b) pre-images of 6, -3 and 5.
Ans. (a) We have, f (x) = x*-2 x- 3,
:f(-2) = (-2) -2(-2) -3 =5,
f(-1) =(-1-2(-1) -3 =0, f(0) =-3,
f(l) =1?-2 x1-3=-4 and
f(2) =2²-2 x2-3 =-3.
So, range () = (f(-2), f (-1), f (0), f (1), f (2))
= (5, 0, -3, - 4, -3).
(b) Let x be a pre-image of 6. Then,
f (x) = 6
’x-2x- 3= 6
’x-2x -9= 0
X=1+ V10
Since, x =l+V10 -A.
So, there is no pre-image of 6.
Let x be a pre-image of -3.
Then, f (x) =-3
’x-2x -3=-3
’x-2x = 0
’x=0, 2.
Clearly, 0, 2 E A.
So, 0 and 2 are pre-images of-3.
Let x be a pre-image of 5. Then, f (x) =5
’*-2x-3 =5
’x-2x-8=0
’ (x4) (x +2) =0
’X=4, -2.
Since, -2 E A but 4 A.
So, -2 is a pre-image of 5.
SECTION-F(Case Studv Based Ouestions)
Questions 19 to 20 carry 4 marks each.
19, A teacher asked randomly his two students to draw graph (figure) on the black board. Two
students Raman and Prashant draw figure (graphs) (a) and (b) one by one on the board as shown
below:
Yaxis
axis
22) K2:2)H
(11)
W-axis
XFaxis
Figure (b)
Figure (a)
(i) For the figure (a), write the function in terms of x.
(i) (a) For the figure (b), write the function in terms of x.
OR
(ii) (b) Write the range of the function f(x) of the figure (a).
(iii) The function f:R’R defined by f(x) =(x| then write the value of f(-3).
Ans: (i) From the given figure, we have
when, 0s x< 1& y= 0
when 1< x<2&y= 1
2sx<3&y=2
So, it is greatest integer function.
*f (x) = (x]s x, where x is an integer.
(i) (a) From the given figure (b), we have
For x = 1, -1 & y =1
x=2,- 2&y=2
y= |x|
So, it is a modulus function.
: f(x) = |x|
OR
(i) (b) For the figure (a), we have
f (x) = [x]sx, where x is an integer
i. Its range is the set of integers.
(iii)We have f(x) = x|
’f(-x) =|-3|=3
20. Maths teacher started the lesson Relations and Functions in Class XI. He explained the following
topics:
Ordered Pairs: The ordered pair of two elements a and b is denoted by (a, b) : a is first element
(or first component) and b is second element (or second component).
Two ordered pairs are equal if their corresponding elements are equal. i.e., (a, b) = (c, d)’a=c
and b = d
Cartesian Product of Two Sets: For two non-empty sets A and B, the cartesian product AxB
is the set of all ordered pairs of elements from sets A and B.
In symbolic form, it can be written as A x B= {(a, b) : a E A, be B}
Based on the above topics, answer the following questions.
(i) If(a3, b +7) = (3, 7), then find the value of aand b
(ii)If (x +6, y - 2) = (0, 6), then find the value of xand y
(ii) If (x + 2, 4) = (5, 2x + y), then find the value of x and y
(iv) Find xand y, if (x +3, 5) = (6, 2x + y).
Ans:
(i) We know that, two ordered pairs are equal, if their corresponding elements are equal.
(a 3, b +7) = (3, 7)
’a-3= 3 and b+7=7 [equating corresponding elements]
’a=3 +3 and b=7-7a= 6and b=0
(ii) (x + 6, y - 2) = (0, 6)
’x+6=0x= -6 and y-2=6’y = 6+28
(ii) (x + 2, 4) = (5, 2x + y)
’x+2=5 ’x=5-2 =3 and 4= 2x +y’4=2x3 +y’y=4-6=-2
(iv) x +3=6, 2r +y=5’ x=3, y= 1