0% found this document useful (0 votes)
21 views14 pages

Direction of Minute Hand at 9:15 PM

The document is a test series for the OPSC ASO exam, focusing on direction sense questions. It includes various scenarios where individuals navigate through different directions, with multiple-choice answers provided for each question. The test aims to assess the candidates' ability to understand and interpret directional information.

Uploaded by

Suryansh Das
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
21 views14 pages

Direction of Minute Hand at 9:15 PM

The document is a test series for the OPSC ASO exam, focusing on direction sense questions. It includes various scenarios where individuals navigate through different directions, with multiple-choice answers provided for each question. The test aims to assess the candidates' ability to understand and interpret directional information.

Uploaded by

Suryansh Das
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

OPSC ASO TEST SERIES

➢ TOPIC:- TEST OF DIRECTION SENSE


FULL MARKS:-40
TIME:-1HOUR

[Link] afternoon, Manisha and Madhuri were talking to each other face to face in
Bhopal on M.G. Road. If Manisha's shadow was exactly to the exactly to the left of
Madhuri, which direction was Manisha facing?
A. North
B. South
C. East
D. Data inadequate
Answer

Answer: Option A

Explanation:

In the afternoon the sun is in the west. Hence, the shadow is in the East. Now,
East is to the left of Madhuri. So, Madhuri is facing South. Therfore, Manisha, who
is face to face with Madhuri, is facing North.

02. Five friends A, B, C, D and E are staying in the same locality. B's house is to
the east of A's house and to the north of C's house. C's house is to the west of
D's house. D's house is in which direction with respect to A's house?
A. South-East
B. North-East
C. East
D. Data inadequate

Answer: Option A

03. Alok walked 30 m towards East and took a right turn and walked 40 m. He
again took a right turn and walked 50 m. Towards which direction is he from his
starting point?
A. South
B. West
C. South-West
D. South-East
Answer

Answer: Option C

04. M is to the East of D, F is to the South of D and K is to the East of F. M is in


which direction with respect to K?
A. SOuth-West
B. North-West
C. North-East
D. South-East
Answer

Answer: Option C

05. Fifteen children are standing in a row facing north. Ravi is to the immediate
left of Prabha and is eighth from the left end. Arjun is second from the right end.
Which of the following statements is not true?
A. Prabha is 7th from right end.
B. There are four children between Prabha and Arjun.
C. There are five children between Ravi and Arjun.
D. Arjun is 13th from the left end.
Answer

Answer: Option D

Explanation:

8th 9th 14th

Ravi Prabha Arjun


06. Going 50 m to the South of her house, Radhika turns left and goes another 20
m. Then, turning to the North, she goes 30 m and then starts walking to her
house. In which direction is she walking now?
A. North-west
B. North
C. South-east
D. East
Answer

Answer: Option A

07 . A walks 10 m in front and 10 m to the right. Then every time turning to his left,
he walks 5, 15 and 15 m respectively. How far is he now from his starting point?
A. 5 m
B. 10 m
C. 15 m
D. 20 m
Answer

Answer: Option A

08. Rishabh walks 20 metres towards North. He then turns left and walks 40
metres. He again turns left and walks 20 metres. Further, he moves 20 metres
after turning to the right. How far is he from his original position?

(A) 40 metres

(B) 50 metres

(C) 60 metres

(D) 70 metres

Ans . C
09. Ram walked 20 m towards north. Then he turned right and walks 30 m. Then
he turns right and walks 35 m. Then he turns left and walks 15 m. Finally, he turns
left and walks 15 m. In which direction and how many metres is he from the
starting position?

(A) 15 m West

(B) 30 m East

(C) 30 m West

(D) 45 m East

Ans . D

10. A Cat runs 20 metre towards East and turns Right, runs 10 metre and turns to
right, runs 9 metre and again turns to left, runs 5 metre and then turns to left,
runs 12 metre and finally turns to left and runs 6 metre. Now which direction Cat
is facing?

(A) East

(B) North

(C) West

(D) South

Ans . B

11. Ram is 40 m South-West of Shyam. If Ashok is 40 m South-East of Shyam,


then Ashok is in which direction of Ram?

(A) East

(B) West

(C) North-East

(D) South

Ans . A

12. Ramlal walked 25 metres towards South. Then he turned to his left and walked
20 metres. He then turned to his left and walked 25 metres. He again turned to his
right and walked 15 metres. At what distance is he from the starting point and in
which direction?

(A) 35 metre, North

(B) 30 metre, South

(C) 35 metre, East

(D) 30 metre, North

Ans . C

13. Mohan is facing north-west. He turns 90o in the clockwise direction, then
180o in the anticlockwise direction and then another 90o in the same direction.
Which direction is he facing now?

(A) South

(B) South-west

(C) South-east

(D) East

Ans . C

14. Sita goes towards East 5 km then she takes a turn to South-West and goes 5
km. She again takes a turn towards North-West and goes 5 km with respect to the
point from where she started, where is she now ?

(A) In the South-West

(B) In the North-West

(C) In the East

(D) At the starting Point

Ans . D
15. Sandeep put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand
points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M.?
(A) South-East

(B) South

(C) North

(D) West

Ans . D
16. . If A is to the south of B and C is to the east of B, in what direction is A with
respect to C?
A. North-East
B. North-West
C. South-East
D. South-West

Answer

Answer: Option D

17. A is 40 m south-west of B. C is 40 m south-east of B. Then C is in which


direction of A?
A. East
B. West
C. North-east
D. South

Answer: Option A

18. A person walks 4 km towards west, then turns to his right to travel 9 km. He
turns towards east and travels 12 km. Finally, he travels 3 km towards south. How
far is he from the initial position (in km) ?
A. 15
B. 23
C. 18
D. 10

Answer: Option D

19.A person walks 4 km towards west, then turns to his right to travel 9 km. He
turns towards east and travels 12 km. Finally, he travels 3 km towards south. How
far is he from the initial position (in km) ?
A. 15
B. 23
C. 18
D. 10

Answer: Option D

20. Laxman travels 7 km towards south and then 5 km towards his left. He further
travels 5 km towards south. How far is he from the starting point?
A. 13 km
B. 9 km
C. √149 km
D. √119 km
Answer & Explanation

Answer: Option A

21. After walking 6 km, I turned right and covered a distance of 2 km, then turned
left and covered a distance of 10 km. In the end, I was moving towards the north.
From which direction did I start my journey?
A. North
B. South
C. East
D. West

Answer: Option B
22. If 'South-east' is called 'East', 'North-west' is called 'West', 'South-west' is
called 'South' and so on, what will 'North' be called?
A. East
B. North-east
C. North-west
D. South

Answer: Option C

23. A watch reads 4.30. If the minute hand points East, in what direction will the
hour hand point?
A. North
B. North-west
C. South-east
D. North-east

Answer: Option D

24. One morning after sunrise, Gopal was standing facing a pole. The shadow of
the pole fell exactly to his right. Which direction was he facing?
A. South
B. East
C. West
D. Data inadequate

Answer: Option A

Explanation:

Sun rises in the east in the morning. So, in morning, the shadow falls towards
west. Now Gopal's shadow falls to the right. So, he is standing, facing South.

25. A man is facing north-west. He turns 90o in the clockwise direction and then
135o in the anticlockwise direction. Which direction is he facing now?
A. East
B. West
C. North
D. South

Answer: Option B

26. A man facing north-west. He turns 90o in the clockwise direction, then 180o in
the anticlockwise direction and then another 90o in the same direction. Which
direction is he facing now?
A. South
B. South-west
C. West
D. South-east

Answer: Option D

27. :

If South-East becomes North, North-East becomes West and so on. What will
West become?

A) North-East B) North-West

C) South-East D) South-West

Answer: C) South-East

28 . is 40 m South-West of L. If M is 40 m South-East of L, then M is in which


direction of K?

A) East B) West

C) North-East D) South

Answer: A) East

29. One morning after sunrise, Suresh was standing facing a pole. The shadow of
the pole fell exactly to his right. To which direction was he facing?
A) East B) West

D) Data is
C) South
inadequate

nAnswer: C)South

Explanation:

Sun rises in the east in the morning. Since the shadow of Suresh falls to his right.
So he is facing South.

30. A horse is facing north. It turns 90 degrees in the clockwise direction, then
180 degrees in the anti-clockwise and then another 90 degrees in the same
direction. Which direction is the horse facing now?

A) East B) South

C) Southwest D) Southeast

Answer: B) South

31. Ram walks 10 m South from his house, turns left and walks 25 m, again turns
left and walks 40 m, then turns right and walks 5 m to reach the school. In which
direction is the school from his house?

a) North-East

b) West
c) South
d) East

Answer - (a) North-East.


32. From his house, Rahul went 25 km to north. Then he turned towards west and
covered 15 km. Then he turned south and covered 10 km. Finally, turning to east,
he covered 15 km. In which direction is he from his house?

a) North
b) West
c) South
d) East
Answer - (a) North

33. Sumi ran a distance of 40 m towards South. She then turned to the right and
ran for about 15 m, turned right again and ran 50 m. Turning to right then ran for
15 m. Finally she turned to the left an angle of 45° and ran. In which direction was
she running finally?

a) South-East
b) South-West
c) North-East
d) North-West

Answer - (d) North-West.

34. I am facing East. Turning to the right I go 20 m, then turning to the left I go 20
m and turning to the right I go 20 m, then again turning to the right I go 40 m and
then again I go 40 m to the right. In which direction am I from my original
position?

a) North
b) West
c) South
d) East
Answer - (b) West.

[Link] walking 6 km, I turned to the right and then walked 2 km. After then I
turned to the left and walked 10 km. In the end, I was moving towards the North.
From which direction did I start my journey?

A. North
B. South
C. East
D. West
Answer: Option B

[Link] left home and cycled 10 km towards South, then turned right and cycled 5
km and then again turned right and cycled 10 km. After this he turned left and
cycled 10 km. How many kilometers will he have to cycle to reach his home
straight?

A. 10 km
B. 15 km
C. 20 km
D. 25 km
Answer: Option B

[Link] walked from A to B in the East 10 feet. Then she turned to the right and
walked 3 feet. Again she turned to the right and walked 14 feet. How far is she
from A?

A. 4 feet
B. 5 feet
C. 24 feet
D. 27 feet
Answer: Option B

[Link] morning after sunrise Nivedita and Niharika were talking to each other
face to face at Dalphin crossing. If Niharika's shadow was exactly to the right of
Nivedita, Which direction Niharika was facing?

A. North
B. South
C. East
D. Data is inadequate
Answer: Option A

[Link] the morning sun rises in the East. Hence then any shadow falls in the West.
Since Nikharia's shadow was exactly to the right of Nivedita. Hence Nikharia is
facing towards North.

[Link] A x B means A is to the south of B; A + B means A is to the north of B; A % B


means A is to the east of B; A - B means A is to the west of B; then in P % Q + R -
S, S is in which direction with respect to Q?

A. South-West
B. South-East
C. North-East
D. North-West
Answer: Option B

40. Dev, Kumar, Nilesh, Ankur and Pintu are standing facing to the North in a
playground such as given below:
Kumar is at 40 m to the right of Ankur.
Dev is are 60 m in the south of Kumar.
Nilesh is at a distance of 25 m in the west of Ankur.
Pintu is at a distance of 90 m in the North of Dev.

[Link] one is in the North-East of the person who is to the left of Kumar?

A. Dev
B. Nilesh
C. Ankur
D. Pintu
Answer: Option D

You might also like